Rame in cat

Creat de creiveancristi, Mai 11, 2012, 08:21:16 AM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

I-am cumparat la un prieten 20 de familii de albine,el este plecat asa ca vreo doua luni trebuie sa ma ocup eu de ele.As vrea sa le pun azi caturile,dar nu am destule rame de magazie cladite,doar vreo 3 pentru fiecare,pe care le pun de la mine,restul am noi facute cu FA.Eu anul trecut cand am pus magaziile am pus cate doua cladite,una noua,doua cladite alta noua si tot asa.
Este vreo problema daca pun doar trei cladite si restul noi la o magazie de 1/2,stup de vertical de 12 rame?
Trebuie neaparat ramele din cat sa le introduc toate odata?
Cam la ce ora din zi este indicat sa fac acest lucru,dimineata pe racoare sau mai in amiaza?

creiveancristi

Gata,am pus magaziile,cate 2-3 rame cladite restul noi.
Vreau sa ajut doua familii slabe cu rame cu puiet capacit.Intrebarea e daca pot introduce o data mai mult de 1 rama de puiet plus albina acoperitoare intr-un stup,si cum sa fac acest lucru?
I-au rama cu albina si puiet,o pun vreo 15 minute langa lada ca sa plece albina batrana,apoi inainte de introducerea in familia slaba o stropesc cu putina tuica diluata si rama respectiva si putin si pe ramele din stup,mai presar pe fund si 1 ceapa strivita pentru unificarea mirosurilor.
Este bine asa?
Daca se poate sa-mi raspunda cineva,vreau sa fac azi acest lucru,multumesc.

RazvanTi

din cate stiu eu dai cu tuica toate ramele primitoare si rama ajutatoare si le pui la un loc din prima.
in loc de tuica merge foarte bine si cu otet diluat (intr-o sticla de-aia de spalat geamuri cu pufaitor cam 3 degete de otet si restul apa)
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

costelgeorgel

Am o intrebare .Este cules ? pentru ca altfel pentru ce trebuie sa punem cat? Au fost de fapt 2 intrebari . Eu stiu ca daca nu este cules nici fagurii nu sunt claditi.

toate cel bune

POSTASUL

Citat din: costelgeorgel din Mai 12, 2012, 06:37:53 PM
Am o intrebare .Este cules ? pentru ca altfel pentru ce trebuie sa punem cat? Au fost de fapt 2 intrebari . Eu stiu ca daca nu este cules nici fagurii nu sunt claditi.

normal daca familia nu este destul dezvoltata si culesul este slab , degeaba pui catul sau rame la crescut in magazie  :nod:  :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

creiveancristi

Citat din: costelgeorgel din Mai 12, 2012, 06:37:53 PM

toate cel bune
Pe la noi aduna ceva la salcam.Daca nu puneam caturile blocau cuibul,chiar am vazut ca unde iesea puietul era imediat umplut de miere.Oricum e slab cules fata de anul trecut.

creiveancristi

Apropo,daca introduc o rama ajutatoare stropita cu tuica si ceapa pe fundul lazii,mai trebuie sa protejez matca?

marius_vfp

Citat din: creiveancristi din Mai 13, 2012, 08:16:51 AM

Pe la noi aduna ceva la salcam.Daca nu puneam caturile blocau cuibul,chiar am vazut ca unde iesea puietul era imediat umplut de miere.Oricum e slab cules fata de anul trecut.
cam asta am patit si eu , mi-au blocat cuibul in pofida faptului ca le-am pus si rame la cladit in caturi pe care nu le-au luat in crestere.
apoi am procedat astfel , din cuib am ridicat a3a si a7a rama in cat si am completat catul cu rame mici 1/2 , dupa 24 ore au inceput ca construiasca fagurii ,da doar pe fetzele cu rama din cuib , apoi le-am intors pe fatza opusa .

va intreb cum asi putea sa le determin sa deblocheze cuibul pentru  ca matca sa poata se ponteze corespunzator .

o zi buna
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Alutus

Il vor debloca. Daca blocheaza cuibul inseamna ca este cules bun si nu ceva cules. Daca au magazin si sunt puternice vor debloca singure cuibul in urmatoarele zile.
Sa nu uiti Darie!

stefan1

Citat din: barabasl din Mai 13, 2012, 07:42:10 AM
eu am pus in cat doar FA, fiind incepator nu am rame de cat cladite  :sad:. sint curios ce o sa iasa.

Daca mai ai loc in cuib, poti sa bagi una-doua rame de cat, doar pana le creste, apoi le ridici in cat.
  Daca ai rama crescatoare in cuib, la fel o poti inlocui cu un fagur de cat necrescut.
  Daca stupul e destul de puternic, poti ridica in cat 1-2 faguri cu puiet si atunci sigur va urca albina in cat, dar iti va creste sub acele rame, in saptiile goale din cuib, fagurei de trantori, pe care pe urma ii vei inlatura.
  Dupa ca ai cativa faguri de cat crescuti, deja va urca si cladi mai usor in cat.
  Totusi un cules cat de cat bun este conditia ca familiile sa creasca bine faguri.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Alutus

Citat din: marius_vfp din Mai 13, 2012, 02:46:17 PM
cam asta am patit si eu , mi-au blocat cuibul in pofida faptului ca le-am pus si rame la cladit in caturi pe care nu le-au luat in crestere.
apoi am procedat astfel , din cuib am ridicat a3a si a7a rama in cat si am completat catul cu rame mici 1/2 , dupa 24 ore au inceput ca construiasca fagurii ,da doar pe fetzele cu rama din cuib , apoi le-am intors pe fatza opusa .
va intreb cum asi putea sa le determin sa deblocheze cuibul pentru  ca matca sa poata se ponteze corespunzator .
o zi buna
Ce fel de rame ai in cuib , ce fel de rame ai in magazin?
Sa nu uiti Darie!

marius_vfp

in cuib sunt de 1/1 si cat 1/2  dadant
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Alutus

In cazul acesta este necesara mai multa manopera. Deoarece nu sunt interschimbabile, poti proceda in modul urmator: plaseaza pentru inceput doar trei rame cladite in magazin, izoleaza ramele suplimentare din cuib cu folie asezata deasupra lor, iar ramele din cat cu o diafragma de cat sau cu o folie dispusa vertical. Anterior pulverizeaza un sirop de miere pe fagurii din cat. In masura in care ramele din cat vor fi ocupate de catre albine vei introduce cate  una sau doua rame cladite sau chiar prevazute cu faguri artificiali pana la ocuparea completa a magazinului. Daca nu au putere suficienta si nici cules suficient asezarea catului este daunatoare. Vezi MP.
Sa nu uiti Darie!

creiveancristi

Am si eu o intrebare:este bine sa ajut unele familii slabe cu o rama de puiet cu albina acoperitoare pe vremea aceasta(frig si ploi)
Sau i-mi recomandati sa astept sa se faca vreme buna,sa fie cules.
La noi de cateva zile nici n-au iesit din stup.

apivasmob

FARA ALBINA ACOPERITOARE si asteapta zile mai calde.
Sanatate tuturor apicultorilor