Rame in cat

Creat de creiveancristi, Mai 11, 2012, 08:21:16 AM

« precedentul - următorul »

apivasmob

Am vorbit cu un apicultor care in timp de cules ca sa mai uniformizeze stupii el face in felul urmotor SUBLINIEZ NUMAI IN TIMP DE CULES schimba stupii intre ei cel slab in locul celui puternic.
Voi ce parere aveti? Este bine?
Sanatate tuturor apicultorilor

romikele

Se mai practica metoda, am aplicat-o si eu in trecut.
Inversarea am facut-o dupa ce au iesit culegatoarele la treaba, cele din stupul mai puternic revenind in cel mai slab.
Mai eleganta ar fi folosirea podisorului Snellgrove.

creiveancristi

Citat din: apivasmob din Mai 18, 2012, 12:40:22 PM
FARA ALBINA ACOPERITOARE si asteapta zile mai calde.
Sa introduc rama ajutatoare fara albina,doar puiet?
S-ar putea sa nu fie destula albina in stupul slab sa acopere rama nou introdusa cu puiet.
In cazul acesta ce sa fac?

romikele

Citat din: creiveancristi din Mai 18, 2012, 09:28:35 AM
Am si eu o intrebare:este bine sa ajut unele familii slabe cu o rama de puiet cu albina acoperitoare pe vremea aceasta(frig si ploi)
Sau i-mi recomandati sa astept sa se faca vreme buna,sa fie cules.
La noi de cateva zile nici n-au iesit din stup.

Se pot introduce rame cu putin puiet capacit gata de eclozionare (foarte inchis la culoare), apoi progresiv rame cu mai mult puiet capacit, tot gata de iesit.
Asa se evita riscul de a raci puietul din lipsa albinei acoperitoare.

Nelly88

daca nu ai destula albina, scoti o rama cu oua si larve si bagi una cu puiet capacit  :wink2:

C@T@LIN

Citat din: creiveancristi din Mai 18, 2012, 01:39:10 PM
S-ar putea sa nu fie destula albina in stupul slab sa acopere rama nou introdusa cu puiet.
saptamana trecuta am fost in vizita la un stupar batran din zona.sub indrumarea lui am luat dintro fam puternica un ram cu puiet 70% capacit cu TOT CU ALBINA ACOPERITOARE si lam bagat in mijlocul  unui roi pe 5 ram.si eu am crezut ca or sa se omoare albinele intre ele iar el mia zis:unde ai vazut o mana de oameni sa bata o armata.apoi mi-a explicat daca intr-un roi pe 3 ram ajuti cu 3 ram cu tot cu albina acoperitoare atunci se bat.
ce am mai obs:intrun stup orizontal tinea 2 roi pe 4-5 rame fara diafragma,doar distanta intre ele.bineinteles avea 2 urdinisuri.

POSTASUL

Citat din: C@T@LIN din Mai 18, 2012, 08:51:21 PM
Citat din: creiveancristi din Mai 18, 2012, 01:39:10 PM
saptamana trecuta am fost in vizita la un stupar batran din zona.sub indrumarea lui am luat dintro fam puternica un ram cu puiet 70% capacit cu TOT CU ALBINA ACOPERITOARE si lam bagat in mijlocul  unui roi pe 5 ram.si eu am crezut ca or sa se omoare albinele intre ele iar el mia zis:unde ai vazut o mana de oameni sa bata o armata.apoi mi-a explicat daca intr-un roi pe 3 ram ajuti cu 3 ram cu tot cu albina acoperitoare atunci se bat.
ce am mai obs:intrun stup orizontal tinea 2 roi pe 4-5 rame fara diafragma,doar distanta intre ele.bineinteles avea 2 urdinisuri.
dar sigur nu tia aratat si matcile , pune mana pe carte  daca vrei sa inveti ceva !!!!  :bzz:  :bzz:  :bzz:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

C@T@LIN

este adevarat ce spuneti,roii erau orfani(aveau botci).

creiveancristi

La rama cu puiet capacit gata de ecluzionare nu mai exista riscul de a se raci puietul?altfel zis nu mai au nevoie de albina acoperitoare?

creiveancristi

Ieri am deschis dupa 2 saptamani stupul la familia slaba pe care o am,au ramas vreo 50-60 de albine impreuna cu matca si vreo 20 de celule cu puiet capacit(am vazut la cateva celule puiet mort iesit doar cu capul afara).Ce sa-i fac in continuare:
-sa-i introduc o rama cu puiet capacit cu sau fara albina acoperitoare,apoi alta la catva timp sa-l intaresc si tot asa?
-sa i-au cateva rame din alti stupi,sa fac un roi si sa introduc matca existenta?
In ambele cazuri este necesar sa protejez matca?
As dori un raspuns,chiar nu stiu ce sa fac.

romikele

Salveaza matca si fa un roi cu ea.
Nu introduci matca imediat, il lasi cateva ore sa simta albinele ca sunt orfane.
E recomandata protejarea sa.

creiveancristi

Multumesc de raspuns,asa o sa fac.
I-au doua rame de albina cu puiet capacit,1 rama cu miere si 1 cu pastura,le introduc intr-o lada noua,le las cateva ore (de dimineata pana dupa masa),si introduc matca in colivie cu cateva albine insotitoare s-o hraneasca,apoi o las s-o elibereze albinele(ce sa pun in gaura de la colivie turta sau ceara?)
Cele 2 rame de puiet cu albina acoperitoare trebuie sa le iau din aceasi familie ajutatoare ca sa aibe acelasi miros sa nu se omoare,nu?
Ce fac cu albinele ramase in stupul actual?sa introduc daca nu cele doua rame cu puiet si albina in lada veche langa cele putine,sa fac roiul acolo?

Nelly88

ai grija sa nu fie matca pe ramele cu puiet! 2-3 ore sunt deajuns sa le lasi orfanizate, daca stau prea mult incep sa-si creasca botci. eu cand pun matca in bigudiu ii pun un dop gros de ceara, o las cateva ore peste rame, apoi ii dau drumu. Albinele alea putine le scuturi peste celelalte ca nu se intampla nimic. "SUCCESuri"!!!

romikele

Poti "inchide" colivia cu o bucatica de fagure de ceara.
Ramele cu puiet e bine sa fie din acelasi stup.
Albinele din stupul actual - pe care il elimini -  se vor imparti la stupii alaturati. Ele vor fi acceptate deoarece vin cu gusa plina.
Imediat dupa ce matca va fi eliberata faci o fumigatie cu varachet forte, pentru siguranta, mai ales daca ai scuturat albinele din stup peste roi.

creiveancristi

Va multumesc tuturor.