Faguri claditi sau foita?

Creat de edy_mh, Aprilie 13, 2012, 08:57:12 PM

« precedentul - următorul »

edy_mh

Ce ma sfatuiti?
Ieri am achizitionat 20 de familii noi noute pe 6 rame, pe care le-am inregimentat in lazi dadant de 12 rame, neavand diafragme in momentul in care le-am achizitionat,  am intervenit azi si le-am pus diafragme.
Am constatat ca am 8 familii cu intervale pline ochi chiar si pe fata ramei dinspre diafragma, fiind la inceputul apiculturii nu am rame cladite, ce ma sfatuiti sa fac:
1. am posibilitatea sa cumpar 20-30 rame cladite de la un stupar mai vechi ca mine, altul decat cel ce mi-a vandut familiile.
2. sa introduc foite pentru crescut, insotite de sirop?
Nimeni nu s-a nascut invatat, asa ca ai rabdare cu bobocii.
Totusi sa nu uiti.. si bobocii cresc.

http://edymh.sunphoto.ro/Apicultura

MIHALACHE

Pune la cladit dupa ultima rama de puiet si stimuleaza cu sirop.

marius_vfp

salut, cel mai bine sa bagi foitza , pentru a preveni imbolnavirea familiilor tale cu diverse boli de la cel care iei fagurii , nu zic ca ar fi bolnavi dar trebuie sa previi decat sa tratezi dupa .
fagurii ii pui cum spune si domnul mihalache , cu conditia ca toate ramele din cuib sa fie bine acoperite cu albina altfel risti sa racesti puietul si va aparea puiet varos .
spor
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

edy_mh

Multumesc pentru raspunsuri, voi introduce foite cand vremea imi va permite, in prognoza meteo se anunta temperaturi de minim 9 si maxim 16 grade in urmatoarele zile in zona mea.
E bine daca voi astepta pana vor trece temperaturile de 18 grade? sau risc sa isi faca ceva botci dat fiind faptul ca am ceva puiet capacit de trantor.
Sa aveti un Paste fericit!

filip

edy_mh@
Nu trag botci de roire acum stupii.In privinta asta stai linistit.Cu cat sunt mai stransi cu atat mai bine.Trantorii sunt ceva normal acum in stadiul de puiet capacit.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

happy

Citat din: edy_mh din Aprilie 15, 2012, 07:24:33 PM
Multumesc pentru raspunsuri, voi introduce foite cand vremea imi va permite, in prognoza meteo se anunta temperaturi de minim 9 si maxim 16 grade in urmatoarele zile in zona mea.
E bine daca voi astepta pana vor trece temperaturile de 18 grade? sau risc sa isi faca ceva botci dat fiind faptul ca am ceva puiet capacit de trantor.
Sa aveti un Paste fericit!
Edy sa stii ca si eu sunt in situatia ta,nu am faguri claditi nici de 1/1(5buc) nici 1/2 pt. stupii verticali(4buc).Azi am pus la cladit la familiile puternice si le-am servit cu dulcofruct.Maine sa cumpar si protofil sa le stimulez pe doamnele matci :lol:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

edy_mh

Ma gandeam ca sunt singurul de pe aici :bzz: (trantoras) care nu are faguri claditi, o sa merg si eu maine sa cumpar apiinvert pentru stimulare, desi imi pica mai bine siropul din zahar dupa reteta lui marin (mai putin mierea pe care nu o am)

marius_vfp

parerea mea e sa nu mai intoxicam pretioasele albine cu apipixuri , un zahar curat si bun e mai sfant , eu nu cumpar nici  de la vecinu daramite de la magazin ma refer la apipixuri , nici nu vreau sa ma gandesc cate prostii pot in in acele produse.

milu56

Adevarat apar noi denumiri:api....api... pentru ca uni sa faca bani de la cei ce le fac jocul dar daca suntem nevoiti sa recurgem la hranire artificiala zaharul alimentar "sirop 1/1" este cel mai bun.

POSTASUL

Citat din: marius_vfp din Aprilie 16, 2012, 11:29:13 PM
parerea mea e sa nu mai intoxicam pretioasele albine cu apipixuri , un zahar curat si bun e mai sfant ,
subscriu si eu la ce a mentionat colegul   :nod:   :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

ion patrut

referitor la hrana folosita pentru stimulare discutii au fost nenumarate si eu sunt adeptul hranei produsa de mine din zahar + miere de albine dar daca ne aude domnul dragos iar se prapadeste de ras de noi asa zisii ecologisti

marius_vfp

salut, daca stai bine sa te gandesti ce vrea sa zica dragos are dreptate noi muncim ca sa producem miere nu ca sa o dam la albine so consume , dar ceea ce le dam de papa stim ca e curat igienic si fara multe chimicale ordinare , situatia se schimba atunci cand nu avem miere si suntem nevoiti sa le servim cu sirop din zahar, eu nu am dat sirop simplu din zahar niciodata ci am facut infuzie/ceai din diferite plante  apoi am amestecat zaharul , din cate am inteles ca daca se si inverteste e mai bun .
spor la treaba o zi buna la toti

edy_mh

Am vazut si eu reteta de protofil a lui Dragos, din pacate nu am plantele necesare culese pentru a incerca sa o fac, iar pentru stimularea am inteles ca este foarte importanta mierea ce trebuie pusa in sirop.
Siropul cu care le-am hranit, l-am preparat dupa metoda lui Marin din Serbia, mai putin mierea pe care nu o detin din pacate.Fiind la inceput nu stiu diferenta dintre acest sirop si apiinvert sau alte produse de stimulare fapt pentru care plec umil urechea la toate sfaturile pe care le pot primi de la voi cei cu experienta de pe acest forum sau de la stupari mai vechi ca mine.
De aceea astept cu nerabdare sfaturi cat de multe de la voi ca am nevoie sa cladesc o multime de faguri.

ion patrut

daca urmaresti indeaproape postarile de pe yootub ale lui marin din serbia vei descoperi o apicultura  adevarata folosind tehnologii la indemana oricui intrun cuvant stuparit adevarat fara adaosuri"COMERCIALE"

edy_mh

Asa este, am creeat un shortcut la link-urile lui Marin, cat de curand voi incerca si masuta lui pentru faguri, dupa ce voi reusi sa imi construiesc o presa de faguri.