O intrebare

Creat de creiveancristi, Martie 15, 2012, 07:53:22 PM

« precedentul - următorul »

dorindafi

peste noapte nu-i problema dar bairamul va mai tzine una/doua zile  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

creiveancristi

Citat din: dorindafi din Martie 19, 2012, 07:24:44 PM
peste noapte nu-i problema dar bairamul va mai tzine una/doua zile  :hi:
N-am prea avut timp astazi de ele.Azi dimineata pe la 10-11 am fost pana la ele,erau mai linistite,doar cateva mai incercau sa intre in compartimentul inchis.
La ceilalti stupi activitate normala.
Maine o sa fiu pe langa ele si o sa va tin la curent,dar cred ca in proportie de 80-90% am scapat.
Inca o data multumesc de sfaturi!

marius_vfp

salut, o mica dilema am si eu , cu un posibil furtisag , dar nu stiu ce sa zic, de 2 zile ies si intra albine din acel stup mai intens ca la ceilalti , leam urmarit sa vad unde se duc , la aprox 300m am o stupina la un vecin ,  e posibil sa vina altul la furat ?

acum pe seara am fost la el si am vazut albine grupate in numar mare aprox 50 chiar la urdinis , la ceilalti stupi acest fenomen nu exista , am desfacut usor stupul  si lam privit putin in interior (prin folie) totul pare ok , sa fie vreo problema ?
urdinisul a cu gratie antisoareci  cu 8 gaurele  sal mai reduc?
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

ion patrut

da gratia la o parte  poate le impedica ele acum fac curatenie trebuie se faca zbor de curatire si asa mai departe

bucovineanu

Sunt mari sanse sa fi inceput furtisagul. Foarte mare atentie. Afara e foarte cald, in general familiile au rezerve limitate, in aceste zile majoritatea apicultorilor umbla la stupi, exista foarte mari sanse sa se declanseze furtisagul.
Trebuie sa umblam la stupi numai daca e necesar neaparat. Urdinisurile trebuie reduse si vizitele scurtate cat mai mult.

ion patrut

de 6 ani de cand am albine nu am umblat in stupi pana nu incepe salcia sa produca polen la mine pe albia raului moldova este din belsug si nu am dat gres nici odata atat am umblat la stupi cand le-am pus turte am zis :nod:

marius_vfp

multumesc mult de sfat , acum am fost iar la stupul in acuza , si mam uitat cu lanterna in el , toate albinele ce erau grupate la urdinis au disparut , (albinele sunt luate sub forma de roi in iulie anul trecut pe 5 rame , cum o fost cu seceta in toamna nu prea au avut ce sa culeaga , am pus mancare de completare sa le stiu ca trec iarna pana pe 15 -20 septembrie ,in februarie au fost administrate turte de apifonda , dar din frica de a nu ramane fara mancare sambata cand o venit caldura dupa ce au iesit afara la curatire le-am bagat cate o turtica de serber )

albine moarte in stup nu am avut fiindca am curatat eu tot sunt grijului si macar asta o pot face pe ele le las sa faca cei mai util ,
pe fundul stupului , dupa inserare nu sunt urme de albine moarte , la un furtisag trebuie sa existe si albine moarte in urma bataliei?sau nu ?

sau e posibil ca chiar stupul meu sal fure pe altul, al vecinului?
cand vom putea sa umblam in cuib sa vedem cum stau lucrurile si cam pe cand primul tratament cu varachet?
va multumesc si sper ca nu vam plictisit
o seara buna

KTA-APIDORNA - Ski

Citat din: bucovineanu din Martie 19, 2012, 08:11:24 PM
Sunt mari sanse sa fi inceput furtisagul. Foarte mare atentie. Afara e foarte cald, in general familiile au rezerve limitate, in aceste zile majoritatea apicultorilor umbla la stupi, exista foarte mari sanse sa se declanseze furtisagul.
Trebuie sa umblam la stupi numai daca e necesar neaparat. Urdinisurile trebuie reduse si vizitele scurtate cat mai mult.
Va salut! se vede cine are experienta in acest domeniu,multumim ca ne faceti atenti,chiar daca am mai patit-o in trecut,sa speram sa nu se mai repete,oricum repetitia mama invataturii, Sanatate! :hi:
bucură-te de ce ai,nu fi nefericit pentru ce nu ai!(dar nu fi leneş!) KTA -SKI  0745789006 /mess:catalinborcan@yahoo.com  http://foreverapi.sunphoto.ro/

marius_vfp

katalin nu stiu daca o sati palca ce zic,  , intamplarea de incepator e mama invataturii, repetitia e deja altceva mai grav suna a .......
o seara buna

ion patrut

cum a zis lenin "INVATATI INVATATI INVATATI" deci invatati de trei ori asa ca putina teorie multa practica si atentie cat cuprinde si treaba merge ca unsa

marius_vfp

domnule ion tot respectul , incepatorii ca mine doar asta fac invatza , cum e de explicat faptul ca in aceeasi zi am luat si eu si un vecin , acelasi tip de stup de la acelasi stupar (mai bine zis institutul de cercetare apicola iasi)  pe acelasi numar de rame , la el spera sa mai iasa cu 1 din iarna dar nu se stie , si ca sa nu para a lauda la mine toti 5 sunt deocamdata bine .
le-am micsorat urdinisurile la toti sa vad maine ce vor face daca vad imbulzeala prea multa le dau cu putina motorina .
spor la treaba

ion patrut

am uitat sa spun pe langa atentie si cunostyinte in apicultura trebuie sa pui mult suflet sa iubesti albina ca si cum ar fi parte din viata ta daca faci apicultura cu gandul numai la castig nu merge trebuie sa iasa si ceva bani din asta bineinteles dar cu rabdare

creiveancristi

Mai am o intrebare pentru "meseriasi":
-cand putem umbla in cuib sa vedem daca au inceput ponta si daca trebuie eventual introduse rame la ouat?
-sau eventual dupa ce data se poate face acest lucru?
Multumesc anticipat.

dorindafi

apicultura nu este shtiintza exacta precum matematica
daca timpul e favorabil potzi efectua o vizita odata la 2/3 saptamani  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

tassevasi

Citat din: creiveancristi din Martie 23, 2012, 07:48:26 PM
Mai am o intrebare pentru "meseriasi":
-cand putem umbla in cuib sa vedem daca au inceput ponta si daca trebuie eventual introduse rame la ouat?
-sau eventual dupa ce data se poate face acest lucru?
Multumesc anticipat.

Daca ai peste 12g  te poti uita in cuib sa vezi daca  ai puiet ,regina ,hrana suficienta ,acum cuibul treb restrins  ca multa albina batrina a murit si ai nevoe de caldura pt ppuiet.
  In momentul cind  s-a incalzit bine si ai inceput stimularile cu sirop si protofil ,matca s-a pus bine pe ouat  si ai o generatie doica scoasa (pt a incalzi puietul) poti sa introduci si rama in mijloc ca regina sa o ponteze si tot asa dupa ce a ouat-o .
Numai bine .