Schimbarea matcii

Creat de mihaibob, Februarie 27, 2012, 08:47:10 PM

« precedentul - următorul »

mihaibob

Va salut cu respect
Am si eu o intrebare de incepator:
Cand este cel mai bun moment pentru a schimba matca?
tel. 0767421088

bucovineanu

De regula reginele necorespunzatoare se schimba la sfarsitul sezonului apicol.

Mihai Sergiu

Dar momentul cel mai propice pentru imperecherea matcilor?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

bucovineanu

Nea Costica din Buzau

Va salut!!  :hi:am mai intrebat mai intreb; la inflorirea carui pom [ca punct de reper]ajung la maturitate [apti pt imperechere] trantorii? si daca exista posibilitatea grabirii maturizarii [Incubarii] lor?
Cu respect!! C.B.  :hi:
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

tassevasi

Citat din: Nea Costica din Buzau din Februarie 28, 2012, 12:46:24 PM
Va salut!!  :hi:am mai intrebat mai intreb; la inflorirea carui pom [ca punct de reper]ajung la maturitate [apti pt imperechere] trantorii? si daca exista posibilitatea grabirii maturizarii [Incubarii] lor?
Cu respect!! C.B.  :hi:

Costi,  nu e vorba de inflorirea vre-unui pom  si nu exzista posibilitatea  grabirii maturuzarii.
  Citeste aici .
  Numai bine  :hi: :hi:

bucovineanu

Putem grabi aparitia trantorilor introducand rame cu celule de trantori mai timpuriu, in cuibul unei familii  cu regina batrana si de calitate.

cristi ciuc

Peste puţin timp albinele care au parcurs iarna vor fi schimbate în totalitate.
Stupii fără matcă au soarta pecetluită.
Acum, de ex., la Ciuc persistă temperaturile relativ scăzute.
Cum reuşiţi stimaţi colegi să determinaţi care dintre stupi nu are matcă, fără a apela la incinte încălzite, pentru că eu am unele probleme în a stabili starea familiei în funcţie de zgomotul receptat la ascultarea prin intermediul tuburilor sau altor mijloace similare?

dorindafi

Cum reuşiţi stimaţi colegi să determinaţi care dintre stupi nu are matcă,

eu am invatzat pe propia piele
dar de multa vreme nu le mai ascult pt ca
-nu vreau sa-mi fac inima rea prea din timp
- :nono:  nu e frumos sa tragi cu urechea  :zzz:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

bucovineanu

Nici eu nu le ascult niciodata. Ce ii mai poti face la unul care nu mai misca? Daca au sau nu regine o sa vad atunci cand se incalzeste. Mancare au cel putin pana la sfarsitul lui martie.

Nea Costica din Buzau

Va salut din nou!!  :hi: Vasilica hai sa fiu inteles; fiind zone geografice diferite [ eu Buzau, Jenica Resita, un exemplu relevant], nu ne putem ghida dupa date calendaristice pt a pune o matca la imperechere cel mai devreme in primavara, dar ne putem ghida [ din experienta] dupa inflorirea unor pomi, care ,,respecta'' anumite temperaturi, pt a inflori, corespunzand cu maturitatea trantorilor, in orice zona.
Multumesc lui Bucovineanu, am iteles rationamentul, ,,batrana si de calitate'' [cred]. O sa revin pe tema obtinerii de botci. si imperecherea timpurie.
Va stimez pe amandoi, fapt pt care va salut cu respect!!  :hi: C.B
Cine are dezordine in atelier [camera, birou], are mintea ordonata!!

stefan1

O familie care nu are matca dar care a trecut iarna, nu e o familie pierduta. La zborurile de curatire poti sa observi o comportare deosebita decat la ceilalti, mai multa agitatie la urdinis, prelungirea zborului in fata stupului si dupa ce ceilalti s-au linistit. La o deschidere poti vedea albine imprastiate in toata lada, pe o rama scoasa poti vedea albine batand din aripi. Sunt si cazuri cand are matca trantorita si atunci e linistit, sau are matca dar nu poate oua si la fel e doar putin nelinistit.
  Spun ca un stup fara matca nu e pierdut daca si-a pastrat pana acum populatia. Trebuie insa observat rapid si luat o masura, fie unirea cu altul fie sa i se dea o matca. Daca nu, e pericol de depopulare, albinele cautand sa intre in alti stupi. Deci nu se depopuleaza prin moarte naturala, albinele care nu au crescut niciodata puiet au viata ceva mai lunga si isi pastreaza capacitatea de a creste pui. Eu am avut de mult un asemenea caz si cu o matca data la inceputul lui martie, dupa primul zbor, s-a dezvoltat chiar foarte bine.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

dorindafi

O familie care nu are matca dar care a trecut iarna, nu e o familie pierduta. La zborurile de curatire poti sa observi o comportare deosebita decat la ceilalti, mai multa agitatie la urdinis, prelungirea zborului in fata stupului

shi ca o complectare fara ca, colegul sa se supere:
albinele care nu au matca iasa la urdinish shi umbla haotic in jurul urdinishului,pe rampa de zbor de parca ar cauta ceva shi nu gasesc  :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

istodorescu vasile

de regula un stup care a ramas fara matca peste iarna este agitat si consuma foarte mult si implicit se uzeaza albina de cele mai multe ori prezinta pete de diaree pe rame  datorita consumului mare si lipsei timpului favorabil pentru a efectua zbor de curatire .asa ca si daca este unificat cu altul puterea nu va creste semnificativ deoarece albinele epuizate vor disparea repede si nu vor participa la cresterea puietului ca acelea care au iernat cu matca

scfpfa

Citat din: Cradle din Februarie 27, 2012, 10:06:47 PM
Dar momentul cel mai propice pentru imperecherea matcilor?

Strict ca la carte.Cand ai trantori maturi si mai ales cand vremea o permite.
albine