Schimbarea matcii

Creat de mihaibob, Februarie 27, 2012, 08:47:10 PM

« precedentul - următorul »

bogdan moldovean

domnilor Trebuie sa schimb matcile la 15 stupi am proiect 141 si as dori sa le scgimb acum in perioada august su matci imperecheata de la statiunea de cercetare apicola Poieni IS si as dori sa aflu care este operatiunea ce trebuie facuta inainte de a adduce matcile si de a le schimba Va spun ca nu am mai facut aceasta operatie la atatia stupi deodata Va rog sa ma ajutati  ca nu cumva sa fac mai mult rau decat bine Va multumesc

dan sebastian

Am vazut pe forum cineva care facuse niste cutii din plasa de sarma cu ochiuri mai mici de 4 mm de dimensiune 10 cm / 6 cm cred . Punea matca noua pe puiet capacit, gata de eclozare. Acel puiet iesea din celula si ingrijea matca, iar prin ochiurile de sarma albinele comunicau cu clelelalte si le transmiteau feromonii. Procedeul avea rata de succes mare, spre 100 %.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

istodorescu vasile

vad ca sint multe intrebari fara raspunsuri clare; schimbarea matcii intr-o familie de albine este o operatiune grea dar necesara. sint multe procedee unele cu procent de acceptare mai ridicat decit altele.eu in decursul anilor am incercat multe metode,dar m-am oprit la una singura care mie mi-a dat rezultate.am si avantajul ca cresc matcile atit pentru mine cit si pentru cei apropiati si nu este problema cu procurarea.iata cum procedez:la familia ce urmeaza sa-i dau  matca tinara,prind matca batrina si o pun in cusca cu citeva albine insotitoare si o las in stup deasupra ramelor de cuib timp de 3 zile.in aceasta perioada albinele sint semiorfanizate,mirosul de matca fiind foarte slab incep sa creasca botci. dupa 3 zile vin cu matca tinara inchisa in alta cusca, ridic cusca cu matca batrina si pun in locul ei pe cea cu matca tinara.folosesc un model de custi cu compartimentul pentru hrana impartit in doua,unul mai ingust pe unde albinele consuma hrana si intra la matca, dar matca nu poate sa iasa, insa albinele circula, insa fiind putine nu pot sa o ingramadeasca.mentionez ca la compartimentul mai ingust rup capacelul odata cu introducerea matcii in familia respectiva,iar albinele ajung la matca in citeva ore de la introducere.o las asa timp de 3-4 zile timp in care albinele intra si ies din cusca cu matca tinara imprastiind feromonii de matca prin toata familia.dupa cele 3-4 zile revin, completez compartimentul cel mare cu serbet pe unde urmeaza sa fie eliberata matca fiindca albinele ce au intrat si iesit au consumat tot ce inseamna hrana in cusca,rup si capacelul mare pe unde va fi eliberata matca ,si facind un control mai amanuntit rup toate botcile existente in familia respectiva, dupa care nu mai umblu 4-5 zile.anul acesta am schimbat in familii de productie in jur de 80 matci in diferite perioade incepind de dupa salcim , doar 3 pierderi care pot fi si datorita tinerelor matci .poate va este de folos acest procedeu pe care sint convins ca multi dintre dumneavoastra il folositi.custile  eu le procur de la apis blaj.

istodorescu vasile

referitor la custile tip capac ce se introduc in fagure cu puiet capacit , am incercat acest procedeu si nu am fost incintat deoarece in majoritatea cazurilor albinele rodeau fagurele pe linga cusca si eliberau matca repede si nu o acceptau.am incercat si metoda cu alcol care cred ca este buna spre sfirsitul sezonului, si primavara insa pe timpul verii indiferent ca este cules masiv sau de intretinere sa dovedit  a fi foarte pagubos acceptare sub 50%

bucovineanu

In orice perioada a anului se poate folosi colivia capac obtinandu-se un mare procent de acceptare. Colivia trebuie apasata pe fagure pana marginile intra pana la foaia din mijlocul fagurelui. Daca se procedeaza astfel e greu ca albinele sa elibereze singure regina din colivie.

nicu68

va spun cum am schimbat eu 5 matci acum doua saptamini cumparate si marcate,dimineata pe la 10 am deschis cei 5 stupi la care am vrut sa inlocuiesc matcile batrane,le-am bagat in custi si le-am pus intre ramele unde le-am gasit,am lasat asa pana pe la ora 2 apoi am luat matcile batrane cu cusca cu tot am bagat noile custi cu matci si leam pus exact unde era cusca cu batranele,am dat drumul la albinele insotitoare afara,am rupt sigiliul si a ramas dop doar  cu apifonda  care era in cusca,nu am umblat la ei 2 zile doar urmaream activitatea de la urdinis,matcile au fost acceptate toate si nu am mai pierdut zile cu eliberatul matcilor,simplu,rapid si eficient

12 BNR

la un roi pe 5 rame matca a incetat ouatul definitiv. ce optiuni am?multumesc

bucovineanu

La mine au cam incetat toate reginele sa oua. A fost seceta cumplita si acum e greu sa reinceapa ponta. Dar am mai avut astfel de situatii si in alti ani si familiile au trecut cu bine iarna.
Referitor la schimbarea reginelor in aceasta perioada schimbarea se face usor si procentul de reusita tinde spre 100% orice metoda am folosi.

relutu

Buna seara.Am si eu o intrebare,de unde imi pot da seama ca o familie nu are matca acum in perioada aceasta,inafara  de contactul vizual.Am tot cautat matca dar nu o gasesc.

istodorescu vasile

o familie fara matca atunci cind deschideti stupul face zgomot puternic[plinge] si albinele stau de fund in sus si ventileaza puternic.se mai observa pe ramele de cuib inceputuri de botci prospat cladite[potirase]formate pe pastura.

relutu

Am inteles ,stau intradevar cu fundurile in sus,dar potirase nu am vazut.Am bagat o matca in cusca,iar dupa 3 zile am eliberat-o,pe la pranz iar seara cand m-am uitat erau gramada pe ea sa o omoare,asa ca am prins-o si am bagat-o innapoi in cusca.

istodorescu vasile

acum in aceasta perioada matcile sint primite de regula foarte usor. daca dupa 3zile au ingramadit-o,familia respectiva are o problema. fie are matca, fie si-a pierdut matca si a crescut alta tirziu si nu sa mai imperecheat,fie a stat o perioada lunga fara matca peste 20 de zile si albinele accepta in aceasta situatie foarte greu o matca straina.in acest caz v-as recomanda dupa ce ati cautat amanuntit pe rame daca nu cumva are o matca, sa luati ramele acoperite cu albine si sa le scuturati la aproximativ 50 metri de stupina pe o folie alba pentru a fi usor observata matca in caz ca exista.daca are matca neimperecheata aceea va zbura odata cu albinele si va reveni la stup,si problema ramine ele neacceptind o alta matca.in cazul in care a stat mult timp fara matca dupa ce este scuturat va accepta mai usor alta matca.un alt procedeu mai sigur ar fi urmatorul;luati o lada goala,o puneti linga familia respectiva,luati 2 rame cu albine din familia cu pricina si puneti intre ele cusca cu matca ce va fi mult mai usor acceptata fiind albine putine.dupa acceptare, aduceti in fiecare zi cite o rama cu albine din cele ce au ramas in familia cu probleme.in acest fel albinele vor fi dezorganizate si se vor reorganiza in jurul matcii fara probleme.

relutu

Multumesc mult d-nu Vasile. ^:)^

kamy

Citat din: nicu68 din Septembrie 04, 2013, 09:58:36 AM
va spun cum am schimbat eu 5 matci acum doua saptamini cumparate si marcate,dimineata pe la 10 am deschis cei 5 stupi la care am vrut sa inlocuiesc matcile batrane,le-am bagat in custi si le-am pus intre ramele unde le-am gasit,am lasat asa pana pe la ora 2 apoi am luat matcile batrane cu cusca cu tot am bagat noile custi cu matci si leam pus exact unde era cusca cu batranele,am dat drumul la albinele insotitoare afara,am rupt sigiliul si a ramas dop doar  cu apifonda  care era in cusca,nu am umblat la ei 2 zile doar urmaream activitatea de la urdinis,matcile au fost acceptate toate si nu am mai pierdut zile cu eliberatul matcilor,simplu,rapid si eficient
Daca matcile batrane le dai cu capu de lada nu ar strica dupa ve nu mai au puls sa le bagi in cusca cu matca tanara se uniformizeaza oleaca mirosu si acceptarea creste oleaca la procente!

D006

Metoda barbara e sa o strivesti pe regina batrana de cusca celei noi.  si sa freci bine  pana nu mai ramane nimic din defuncta.