iernarea in pavilion sau pe vatra?

Creat de marian ivan, Februarie 22, 2012, 02:09:54 PM

« precedentul - următorul »

marian ivan

sunt incepator si bineinteles am o multime de intrebari, dar in primul rand vreau sa fac o scurta prezentare>

am impreuna cu tatatal meu un numar de 33 stupi si in acest an vom pleca pentru prima data in pastoral.
am achizitionat un camion de 7,5 tone si urmeaza sa-l amenajam pentru plecare.
desi mai este destul pana la iarna 2012 m-ar ineresa ceva recomandari pentru iernat - pareri, sfaturi cu privire la iernatul in pavilion nu pe vatra, se recomanda sau nu??
va pun aceasta intrebare deoarece sunt la nivelul de modificat cutiile, de facut noi cutii pr pavilion si vreau sa stiu daca pot sa iernez fara probleme cu ele in pavilion sau trebuie sa iau in calcul toate celelalte masuri de iernat pe vatra, ma refer la capace si celelalte componente ale stupului folosit in stationar.

multumesc

marian ivan

Va rog sa ma ajute si pe mine cineva daca se poate...............am aceasta nelamurire si ma macina..............

romikele

Poti ierna linistit pe pavilion, cu unele avantaje legate de protectia termica.
Cel mai bine se comporta stupii de pe latura sudica, spre soare.
Personal prefer iernarea pe pavilion a stupilor de pe aceasta parte, ceilalti  fiind coborati.
Am constatat in timp ca stupii de pe partea opusa au o intarziere in dezvoltare si un consum ceva mai ridicat.
Axa pavilionului in acest caz are directia nord-est / sud-vest

marian ivan

MULTUMESC FOARTE MULT, CRED CA O SA MAI REVIN CU O SERIE DE INTREBARI LEGATE DE CONSTRUCTIA PAVILIONULUI SI TOT CE INSEAMNA PASTORAL TINAND CONT DE FAPTUL CA ESTE PRIMUL AN IN CARE PLECAM CU STUPII.....

marian ivan

Apropo de dezvoltare, discutam cu cineva si mi-a zis ca stupii de pe al treilea rand de sus se depopuleaza si produc mai putin decat cei de pe randul 1 si doi. totodata mi-a zis ca nu recomanda sa am cat de 1/1 pe acest rand de sus. stupii ii avem de 10 rame verticali cu cat de 1/1. el mi-a recomandat cat de 3/4 pe randul de sus.

voi ce parere aveti??

romikele

Daca ai trei randuri pe verticala, nu prea mai e loc de cat 1/1. De preferat cat 1/2 sau 3/4 pe primele doua randuri. iar sus doar 1/2 sau fara cat, daca stupul e orizontal.
Treaba cu depopularea tine mai mult de zona unde este amplasat pavilionul, in vale sau la deal.
De asemeni si de constructia sa, daca e cu cabina la jumatate sau la un capat, cel mai dezavatajos in acest ultim caz.
Depopulare se poate constata si la stupii de pe centru, dar acest lucru se poate contracara prin permutari. Efectul maxim e cand la exterior este doar gaura pentru urdinis, nu toata fata stupului, in acest ultim caz e bine ca permutarile sa fie facute cu stupi de aceeasi culoare.

Iata AICI varianta mea de stup pentru pavilion.

marian ivan

am loc deatul pt 3 randuri, am un camion de 7,5 t cu inaltimea de 3 m. stupii folositi sunt cei dadanti pe 10 rame. inaltimea totala a stupului este de 70. o alta intrebare este legata de spatiul ce trebuie lasat intre randurile de stupi pe inaltime. Apropo de spatiul lasat la exterior - eu mi-am propus sa las decat loc pt urdinis, cat este placa de zbor, sa o pot inchide si pe exteriorul vagonului voi colora exact cat este dimensiunea stupului in diferite culori. ce parere aveti???

D006

.. poti ierna pe pavilion dar sa ai grija la curentii de aer..

...am iernat multi ani, cu pavilioanele in curte in sat si am facut cum te sfatuia si Romikele, adica, lasam pe pavilioane stupii pe partea care o lasam la soare si stupii care ar fi stat la umbra ii dadeam jkos si-i asezam linga pavilion la soare..

de citiva ani am gasit un loc bunicel in interiorul unei paduri si numai descarc nici un stup profitind de linistea din aceea padure. Iarna este poate ceva curenti de aer, dar slabutzi. Am noroc primavara cind se imbraca pomii cu ceva frunze si este adapost total in padure.

...3 rinduri cu stupi normala cu normala cred ca ar fi cam inalt...
...mi se pare o ideie destul de buna atit pentru albine cit si pentru apicultor stupul recomandat de Romikele 16 rame normale si magazie de 1/2 sau 3/4.  Nu am avut acest model dar stiu ceva apicultori care sunt multumiti de acest tip de cutie.  Asta daca nu ai deja cutiile luate.

marian ivan

Multumesc. Pana acum am stat cu stupii pe vatra in livada pe care o am si camionul il pot tine in acelasi loc. Locul din livada unde urmeaza sa-i tin este in vale si este protejat de pomi pe 3 laturi. Latura libera este cea de la soare.

dan motu

eu unul nu descarc pavilioanele pe perioada de iernare si sunt multumit,chiar si daca asi vrea nu asi putea pt ca pe pavilioane nu am capace pe ei

hadrian

Salut. Si eu sant incepator si m am lovit anul trecut de problema pe care o ai tu acum. Din foarte putina mea experienta te sfatuiesc sa folosesti cel mult magazie de 3/4.
Eu am stupii verticali pe 10 rame 1/1 la cuib si 3/4 la magazie. Anul trecut am plecat si eu cu ei de acasa... nu prea aveam rame sufiente nici pt cuib.. pt magazie deloc ..
chinuiala mare cand am ajuns la salcam si era un cules f bun .... eu nu eram pregatit cu ramele.. in sfarsit   vreau sa zic ca este multa munca sa ai pe camion 3 randuri de stupi cu magazie de rama intreaga. La floarea soarelui erau pline ochi si ma cam incordam sa scot o magazie  de 3/4. Din fiecare magazie tu tre sa te gandesti ca o sa scoti aprox 20 kg miere atunci cand este plin, asta daca folosesti dimensiunea 3/4... ( + greutatea ramelor si a cutiei... ). Eu vreau sa renunt la camionul pe care tocmai l am facut
( pe 3 randuri) si sa trec la 2 randuri de stupi, folosind cate 2 magazii de 3/4. Consider ca lucrez mult mai usor asa atunci cand fac extractie ridic magazia plina si puna a 2-a magazie goala peste cuib iar intre magazii un podisor izgonitor...

hadrian

Eu la jumatate am lasat un spatiu liber si l am vopsit cu alb ... am zis eu pt o mai buna orintare

costin76

Daca vrei sa folosesti un al 3-lea rand pentru cules trebuie sa te gandesti si la fatul cum ridici de cateva zeci de ori un cat cu 15-20Kg de la nivelul capului, legat de spatiul lasat la exterior eu pot doar sa ti spun sa ai grija cu etansarea in locul unde se ,,pupa'' stupul de fata pavilionului.Sa m-ai ai in vedere si inaltimea totala a pav sa nu depaseasca 3,5 m[de la pamant pana la varful pav]

hadrian

Pentru costin76.
De ce sa nu depaseasca 3,50 m inaltime de la pamant pana in varful pavilionului?

romikele