iernarea in pavilion sau pe vatra?

Creat de marian ivan, Februarie 22, 2012, 02:09:54 PM

« precedentul - următorul »

costin76

Daca ai un camion cu suprastructura ca al lui  ,, hadrian '' nu mai conteaza inaltimea , daca ii construiesti tu structura o sa ai probleme la omologare (mai bine te interesezi la un ing de la RAR)

marian ivan

Va multumesc tururor pt sfaturi, pt a fi mai clar - camionu este mai inalt de 3.5 m dar nu este costruit de mine, asa este structurat. eu voi aduce modificari numai la interior. Cu privire la lucrul pe 3 randuri de stupi - pe cel de sus o sa lucrez cu cat de 3/4, modalitatea de manevrare se va face pe suport la nivelul fiecarui rand de stupi, nu trebuie sa urc sau sa cobor.  De maine incep cu partea de mecanica si de luni cuu rafturile. O sa postez bineinteles poze pt a va tine la curent cu stadiul lucrarii.

marian ivan

SI mai am o intrebare legata de recipientele de colectare a mierii in pastoral - ce fel de bidoane, catitate...etc. toata lumea vinde din camp sau o colecteaza si apoi in functie de pret mierea este comercializata?
Care ar fi diferenta de pret?

mihailclaudiu

Pentru Romikele: rog mult, de ce modelul de pavilion cu cabina in capat este dezavantajos, dpv. depopulare stupi (mesaj din 23 februarie)? Am exact un astfel de pavilion, cu 48 de cutii orizontale de 20 rame, pe care vreau sa il repun in exploatare (probabil cu mici modificari). Multumesc mult de tot!!

romikele

Sunt cel putin doua motive pentru care am preferat cabina la jumatate:
1. greutatea se repartizeaza uniform pe cele doua axe;
2. orientarea matcilor iesite la zborul de imperechere este mult facilitata, ca si cea a albinelor plecate la cules.

Mentionez ca lungimea pavilionului meu este de peste 7m.
Cele 48 de cutii sunt repartizate pe 2 sau 3 randuri pe verticala?
Daca ar fi pe 3, inseamna 8lazi/rand, caz in care nu se mai pune prea mult problema amplasarii cabinei.

mihailclaudiu

Multumesc mult!
Interesant cu aspectele depopularii in pavilioane. Am lucrat cu ceva ani in urma cu pavilioanul acesta - totusi aveam o varsta prea mica sa inteleg totul. Pavilionul are cam 9 metri cu cabina cu tot iar pe verticala sunt trei lazi pe rând, intr-adevar, cate 8 pe rand. Magazine puteam pune doar pe randul de sus - si acelea de mici dimensiuni.
Acum, sincer, l-as modifica, trecand de la orizontali la verticali cu caturi - pentru ca nu pot sta zi de zi cu ei, inca nu ma pot organiza cu plecare in pastoral si nici culesuri masive nu prea sunt in zona mea (ceva salcam si faneata). Nu este foarte greu de modificat, zic eu, trebuie doar un sudor priceput.
Multumesc inca odata de sfat - si atentie!

romikele

Inainte de a incepe lucrarea, uita-te putin si pe http://apiardeal.ro/romikele/Apicultura_pentru_toti la Planuri, schite > Pavilion apicol.
Recomandarea mea este orizontal 16 rame cu un cat 1/2 STAS sau, mai bine, redus, ca la http://apiardeal.ro/romikele/Apicultura_pentru_toti/svg/Corp15ramepluscat10rame.svg , ori doua caturi de cate 6 rame, ca la http://apiardeal.ro/romikele/Apicultura_pentru_toti/svg/Corp16rameplus2caturi6rame45mm.svg