Caz dubios...pentru mine !!

Creat de Liviu Ceman, Decembrie 19, 2011, 10:33:24 PM

« precedentul - următorul »

Liviu Ceman

Buna seara tuturor !

Sunt nou venit in grupul dvs. si bineinteles incepator.
In 13 dec. am fost la stpina in vizita (au fost 14°C) si am costatat disparitia unei familii !! Inainte de 13 dec. am vizitat stupina in data de 3 dec....totu era ok...
Am gasit pe fund 3 albine moarte,mancare mai era pe cca. 3 rame...

Poate sa-mi spuna cineva care este cauza? Mentionez ca era cea mai puternica familie...
Am inteles de la filip ca ar fi vorba de un virus...
Rog daca puteti sa ma indrumati ce pot face de acum incolo...
Am postat acelasi subiect si pe forum stuparitul.com dar nu prea au fost clare raspunsurile pentru mine...sau poate nu am inteles eu  :uimit:

tassevasi

Bine  ai venit .
Poate tragi vre-o concluzie din ce spun .
  Am un vecin batrin ,la 76 ani ,avea 13 stupi , de sf Nicolae i-am urat la multi ani , si-mi   spune ca i-a murit 5 stupi ,eu f f ingrijorat merg sa vad .
  Asa era ,dar cind l-am intrbat  cum a facut tratamentele ,i-mi spune ca nu prea le-a facut .
El fiind batrin a neglijat ,a uitat ,nu stiu de ce ,dar am luat hotariirea sa m-a ocup eu si sa-i aduc aminte de fiecare data .
  Imediat am luat varujetul si le-am facut eu un tratament si miercurea urmatoare iar am facut ,macar sa ramina cu ceilalti .
  El nu facuse de 2 ani tratament corespunzator si erau infestate masiv ,nu avea  cum sa treca iarna bine .
  Tu nu dai nici o expicatie decit ca a murit , da si tu mai multe amanunte ,de cind ii ai ,i-ai cumparet ,i-ai tratat  etc.
  Numai bine .

Liviu Ceman

Da...buna observatia...
Acesta este a II a iarna de cand am stupi. In primul an am inceput cu 4 familii,acum am 11.
In intervalul 1sept-30 oct. am facut tratament cu Varachet de 3 ori.
La fel am procedat si in anul precedent...am iesit cu bine din iarna care a trecut...
Imi pare nespus de rau ca am pierdut cea mai puternica familie...

cipriene

salut liviu,
sa inteleg si eu: in afara de cele trei albine moarte, restul au disparut? :uimit:
Ajunge zilei rautatea ei! (Matei 6, 34)

emil.oltean

Sindromul disparitiei colective! Mai sunt apicultori prin preajma?Atentie la cei foarte gospodari!

cipriene

Kov iulian

Citat din: emil.oltean din Decembrie 20, 2011, 12:42:56 AM
Sindromul disparitiei colective! Mai sunt apicultori prin preajma?Atentie la cei foarte gospodari!
I-au luat ramele cu albina si au pus in loc altele goale ?

balasbebe

Citat din: cipriene din Decembrie 20, 2011, 12:32:16 AM
salut liviu,
sa inteleg si eu: in afara de cele trei albine moarte, restul au disparut? :uimit:
Stai linistit ca este doar o poveste. Eu am pus aceeasi intrebare pe alt forum, dar nu s-a obosit sa-mi raspunda.

Citat din: balasbebe
Citat din: Liviu CemanBuna ziua tuturor !

Sunt nou venit in grupul dvs. si bineinteles incepator.
Ieri am fost la stpina in vizita (au fost 14°C) si am costatat disparitia unei familii !! Ultima data era totul in regula,acum cca. 10 zile...
Am gasit pe fund 3 albine moarte,mancare mai era pe cca. 3 rame...

Poate sa-mi spuna cineva care este cauza? Mentionez ca era cea mai puternica familie... :(
Cum adica disparitie? Nu mai erau decat cele 3 albine moarte?

mape 48-petru manea

bucovineanu

Liviule,
Mai intai bunvenit pe forum. Spune-ne mai exact, cand ai facut ultimul tratament cu varachet si daca  atunci mai era puiet pe rame.

D006

Hai  sa traiti ,sa  traim  si  sa  incepem  din  nou  cu  sintomele disparitiei  misterioase  ale  albinelor.O  fi  varooa? O fi CCD?O fi  mana  nepriceputa  al  apicultorului? si  ex  pot  continua.Unde sunt  albinele!!!!!!!!!.
D-lor ,cred  ca  nu  intelegem  care  ne  va  fi  soarta  si  incepem  cu  tratamente  rau  facute  ,expirate sau  fara  efect.
Rog  pareri   la  acest  subiect si  stiu  de  ce  zic asta,intradevar  se  vad  disparitii  misterioase.
Liviule,au avut  stupii legatura  cu culesul  de  la  F.SOARELUI?

mape 48-petru manea

As avea o intrebare pentru Liviu
familia disparuta are un perete comun cu alta familie ?
o intamplare la mine in pavilion :
a disparut 2 ani la rand o familie din acelas compartiment ,lasand rame pline cu miere si fara puiet si fara albine moarte
misterul a fost dezlegat------ o crapatura in peretele comun

filip

Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Liviu Ceman

Domnilor,
Sunt asa incepator incat nu stiu sa va spun daca fazmilia a avut cules la Floarea Soarelui ... :sad:
Stiu ca eu nu am stors nimic in 2  ani doar din dorinta de a le lasa mancare...
Nu am stupi cu pereti comuni intre familii. Toti sunt pe 10 rame

cipriene

haideti sa deschicem un nou topic: PARANORMALUL DIN STUPINA.  :lol:
pana la urma ce s-a intamplat cu albinele?