Cum ajungem la familii puternice in ME

Creat de jonny_it, Noiembrie 23, 2011, 06:38:20 PM

« precedentul - următorul »

jonny_it

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 29, 2011, 12:36:12 PM
Despre obligatia de a face selectie am discutat in mai multe randuri cu ceva timp in urma. SELECTIA TREBUIE FACUTA OBLIGATORIU SI NU TREBUIE SA INCETEZE NICIODATA.  Asta cu atat mai mult ca nu putem controla imperecherea. Ori pentru asta trebuie sa urmarim permanent calitatea reginelor si sa tinem o evidenta exacta.

Ai perfecta dreptate! Totusi pentru rezultate bune(adica sa observam imbunatatiri vizibile) vorbim de zeci de ani, in special pentru ca albinele sunt niste insecte putin mai deosebite ca mod de transmitere a informatiilor la urmasi.
Pentru micul apicultor(1 - 50 de familii) eu cred ca e cel mai simplu sa cumpere matci gata selectionate, de la un crescator serios din zona unde se afla el. Cel putin la inceput, dupa aia isi poate produce propriile matci. Nu stiu daca este o idee buna sa schimbi toate matcile dintr-o stupina, in special daca nu mai exista alti apicultori in zona deoarece se ajunge la o incrucisare intre matci surori si nu este cea mai buna solutie.

Andrei - scriu mai tarziu cum fac eu roii(nu ca ar fi mare stiinta ..  :) )

bucovineanu

Aici avem pareri diferite. Acum mai mult de 25 de ani an cumparat regine de la ICDA. Si nu se poate spune ca atunci ei nu produceau regine de calitate. Aduse in Bucovina nu au raspuns  deloc asteptarilor. Fiind aduse dintr-o zona deficitara in polen blocau cateva rame cu pastura, iar productia nu era macar la nivelul celor bune din stupina. Nu erau adaptate conditiilor de clima si cules de la noi. Dupa multi ani de cand imi cresc singur reginele, am ajuns la concluzia ca cele mai bune sunt cele pe care le produci in stupina proprie. Prin selectie productia creste cu pana la 40%. Insa odata ajuns la acest nivel nu trebuie sa incetam a face selectie, pentru ca altfel productia scade mult mai rapid. Pentru a preveni consangvinizarea, periodic trebuie crescute regine din oua din familii recordiste din stupine din acelasi areal si nu introducerea de regine din alta zona geografica. Aici e mai greu pentru ca in general cine are asemenea familii nu e dispus sa te ajute, sau nu stie ce are in stupina. Daca ai stupina intr-o zona mai izolata si aduci oua de la o familie recordista din alta stupina, poti beneficia si de faptul ca reginele tinere se vor imperechea cu trantori din stupina proprie, unde deja ai facut selectie.

jonny_it

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 29, 2011, 04:32:17 PM
Aici avem pareri diferite. Acum mai mult de 25 de ani an cumparat regine de la ICDA. Si nu se poate spune ca atunci ei nu produceau regine de calitate. Aduse in Bucovina nu au raspuns  deloc asteptarilor. Fiind aduse dintr-o zona deficitara in polen blocau cateva rame cu pastura, iar productia nu era macar la nivelul celor bune din stupina. Nu erau adaptate conditiilor de clima si cules de la noi. Dupa multi ani de cand imi cresc singur reginele, am ajuns la concluzia ca cele mai bune sunt cele pe care le produci in stupina proprie. Prin selectie productia creste cu pana la 40%. Insa odata ajuns la acest nivel nu trebuie sa incetam a face selectie, pentru ca altfel productia scade mult mai rapid. Pentru a preveni consangvinizarea, periodic trebuie crescute regine din oua din familii recordiste din stupine din acelasi areal si nu introducerea de regine din alta zona geografica. Aici e mai greu pentru ca in general cine are asemenea familii nu e dispus sa te ajute, sau nu stie ce are in stupina. Daca ai stupina intr-o zona mai izolata si aduci oua de la o familie recordista din alta stupina, poti beneficia si de faptul ca reginele tinere se vor imperechea cu trantori din stupina proprie, unde deja ai facut selectie.

Este normal ca reginele din sudul tarii sa nu fie perfect adaptate la zonele din nordul tarii. In special pentru ca in nord in majoritatea zonelor sunt zone montane sau deal, media precipitatiilor mult superioara(nu prea a fost cazul anul acesta..), etc ..

pharaonu75

Citat din: jonny_it din Noiembrie 29, 2011, 02:16:01 PM
...

Ai ramas dator... =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

jonny_it

Citat din: pharaonu75 din Decembrie 06, 2011, 08:09:24 AM
Citat din: jonny_it din Noiembrie 29, 2011, 02:16:01 PM
...

Ai ramas dator... =)) =))

Da ce ai facut, m-ai trecut in carnetel ca am o datorie?  :rotfl: Altfel era greu sa iti aminteti.

Uite, in timp ce stau pe pat si savurez o bere, asteptand ziua de maine cand o sa merg catre "tarile calde" o sa descriu cum fac eu roii.
Deci:

jonny_it

Toti roii sunt  facuti din familii puternice, nu neaparat cele mai puternice dar familii care sigur nu prezinta semne de boli sau alte probleme.
Nu fac roii din familiile intrate in frigurile roitului deoarece pot exista matci si imi pot omora matcile introduse de mine.

Daca vreau sa fac 40 de roi am nevoie de 10 familii de albine.

jonny_it

Mai intai ma ocup sa cresc matcile: cumpa, folosesc matci din schimbari linistite(majoritatea) sau produc matci prin metodele cunoscute. Oricum ideea este ca inainte cu 2-3 zile sa am nevoie de roi(pentru vanzare sau pentru mine) trebuie sa am toate matcile.

jonny_it

Roii se fac destul de simplu, iau de la fiecare familie cate 3 rame de puiet(incerc pe cat posibil sa pun rame capacite si necapacite la fiecare roi) si albina acoperitoare + 1 rama cu albina si care sa fie cu miere. Mai pun de la rezerva faguri artificiali sau faguri claditi. In aceeasi zi deplasez pe alta vatra situata la 12 sau 20 si ceva de km departare(sunt suficienti 4-5 dar astea sunt posibilitatile mele).
Fiecare roi primeste si un hranitor de 500 ml.

jonny_it

Roii sunt facut la sfarsitul lui mai sau inceputul lui iunie in functie de an(oricum in zona am 2 saptamani diferenta fata de sudul tarii + este zona montana). Singura problema este cresterea unor matci de calitate putin mai repede decat perioada optima.

Dupa 2 zile primesc matcile(fara nici un fel de protectie) si se verifica existenta/ponta lor dupa alte 2 zile. Roii care au matci primesc inca 1-2 rame cu puiet capacit(in functie de perioada anului - daca sunt mai tarzii pot primi si 3 rame - treptat) iar cei fara matci sunt unici cu roii cu matci prin simpla adaugare a ramelor.

De obicei din 10 familii fac 40-45 de roi in total si la sfarsit imi raman cel putin 40 de roi care la sfarsitul lui iulie arata(sau ar trebui) cam asa  :)

jonny_it

Roii primesc in momentul cand intoduc matca 2 hraniri cu sirop de zahar.

In august sunt verificati si unde este cazul pun hranitoare de capacitate mai mare(1,5 litri) si completez pana cand rezervele sunt suficiente pentru iernare avang grija sa adaug faguri noi pentru a nu bloca cuibul. De obicei perioada se suprapune cu adaugarea corpului 2.

jonny_it

pharaonu75  - acum esti multumit? .. intrebari / sfaturi sa imbunatatesc ceva?  :hi:

pharaonu75

Multumit! Multumit!
Vroiam sa aflu metoda unui muntean, dar se pare ca nu difera de cea a unui campean! =)) =))

De ce nu protejezi matca?
Nu s-a intamplat sa ti-o omoare?
Eu prefer introducerea de botci, nu de matci!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

mape 48-petru manea

daca formarea roiului se face si cu puiet necapacit este riscant sa dai matca dupa doua zile si mai ales neprotejata
Cum faci roiuri pe aceeas vatra ?

pharaonu75

Cand se fac roiuri pe aceeasi vatra, albina lucratoare din roi se va intoarce in stupul vechi, deci nu mai are cine sa aduca apa/nectar/polen din natura pentru cateva zile, cand albina doica va deveni albina culegatoare!
De aceea este necesar sa punem in faguri goi sau in hranitor un sirop mai putin concentrat (volum mai mare de apa).
In rest totul decurge la fel ca in metoda de mai sus a lui Jonny.

- 3-4 faguri cu puiet, 1-2 faguri cu miere si polen, sirop slab concentrat in hranitor.
Dupa 24 de ore se adauga o botca gata de eclozionare si se distrug eventualele inceputuri de botci trase de albine!

jonny_it

Citat din: pharaonu75 din Decembrie 06, 2011, 09:37:30 PM
Multumit! Multumit!
Vroiam sa aflu metoda unui muntean, dar se pare ca nu difera de cea a unui campean! =)) =))

De ce nu protejezi matca?
Nu s-a intamplat sa ti-o omoare?
Eu prefer introducerea de botci, nu de matci!

Nu protejez matca pt ca ar implica o lucrare suplimentara. De obicei din 40 de matci daca omoara maxim 2. Deci prefer sa fac 2 unificari decat sa mai iau pe rand toti roii sa eliberez matcile. Si am constatat ca daca le tin in colivie si le aliberez dupa aceea procentul este aproape acelasi, in special pt ca se deranjeaza familia respectiva si albinele sunt putin mai agresive, chiar daca nu au matca si gasec matca noua.

Nu folosesc botci pentru ca dureaza prea mult timp, prefer sa tin culegatoarele la locul lor, adica sa produca si cand am matci in nuclee am facut roii. In cel mai pesimist calcul/practica ies cu un plus de cel putin 20 kg de miere doar ca lucrez asa la cei 10 stupi. Mai fac uneori si roi cu botci, in special cand gasesc botci asa cum imi plac mie, adica de inclocuire si la familii foarte puternice, nu zic nu dar reprezinta maxim 10%.