Cum ajungem la familii puternice in ME

Creat de jonny_it, Noiembrie 23, 2011, 06:38:20 PM

« precedentul - următorul »

jonny_it

Citat din: mape 48 din Decembrie 06, 2011, 09:39:05 PM
daca formarea roiului se face si cu puiet necapacit este riscant sa dai matca dupa doua zile si mai ales neprotejata
Cum faci roiuri pe aceeas vatra ?

Da, este riscant primavara, toamna dar practica demonstreaza ca in timpul sezonului se poate face asta fara probleme. La mine cel putin este o lucrare normala si nu am probleme(daca erau probabil renuntam). Daca albinele din roi au avut cules inainte sa fie puse in roi acceptarea este aproape 100% sigura, daca nu trebuie pus putin sirop(prea putine veri/aproape deloc fara cules).

Nu fac roi pe aceeasi vatra pentru ca ma enervez. Niciodata nu ramane cata albina vreau, cand e prea multa cand e prea putina. Probabil trebuie putina practica dar cand incep sa fac roi nu prea stau sa vad cate albine tinere am pus.
Prefer sa fac familii aproape cum le face mama natura(nu aia cu sanii mari  :rotfl:) adica a 2-a zi sa inceapa sa aduca nectar/polen, ceva similar cu roii naturali.

mape 48-petru manea

asa am facut si eu pana acum vreo 3 ani
acum fac nuclee de inperechere ,le pun pe locul unde va fi si locul fam.
albinele folosite pentru nuclee le scutur de pe rame cu puiet intr-o ladita cu aerisire
le tin la beci 48 ore
le ud cu pompa cu apa pun matca nefecundata in nucleu dupa care pun un polonic sau doua de albina
dupa inperecherea matci si dupa ce incepe ponta incep sa ajut nucleul cu rame cu puiet capacit in curs de eclozare
si din 7 in 7 zile le ajut cu cate 2 rame de puiet cap in curs de eclozare sim cu albina acoperitoare
in nucleu folosesc aceeas tip de rama ca si in fam.pe un fel de MER ( rama de 310/150
la f.soarelui am fam .puternice cu matca tanara
unele fam. care au participat la culesul in aprilie -mai vor fi defiintate luindu-le puietul pentru farmarea noilor fam.

jonny_it

Citat din: pharaonu75 din Decembrie 06, 2011, 09:46:40 PM
Cand se fac roiuri pe aceeasi vatra, albina lucratoare din roi se va intoarce in stupul vechi, deci nu mai are cine sa aduca apa/nectar/polen din natura pentru cateva zile, cand albina doica va deveni albina culegatoare!
De aceea este necesar sa punem in faguri goi sau in hranitor un sirop mai putin concentrat (volum mai mare de apa).
In rest totul decurge la fel ca in metoda de mai sus a lui Jonny.

Fix de aia eu le duc pe alta vatra, simulez ce se intampla in natura, roii se dezvolta mai bine. 1 rama de culegatoare care aduc polen face mult mai mult decat o rama cu puiet. .. sfat batranesc!  :wink:

Citat din: pharaonu75 din Decembrie 06, 2011, 09:46:40 PM
- 3-4 faguri cu puiet, 1-2 faguri cu miere si polen, sirop slab concentrat in hranitor.
Dupa 24 de ore se adauga o botca gata de eclozionare si se distrug eventualele inceputuri de botci trase de albine!

.. si se asteapta 2 saptamani pana iese matca si incepe sa oua, 2 saptamani in care albinele respective someaza, in cel mai bun caz aduc 1 rama cu miere  :)

Mie nu imi place asa  :)

jonny_it

Citat din: mape 48 din Decembrie 06, 2011, 10:03:48 PM
asa am facut si eu pana acum vreo 3 ani
acum fac nuclee de inperechere ,le pun pe locul unde va fi si locul fam.
albinele folosite pentru nuclee le scutur de pe rame cu puiet intr-o ladita cu aerisire
le tin la beci 48 ore
le ud cu pompa cu apa pun matca nefecundata in nucleu dupa care pun un polonic sau doua de albina
dupa inperecherea matci si dupa ce incepe ponta incep sa ajut nucleul cu rame cu puiet capacit in curs de eclozare
si din 7 in 7 zile le ajut cu cate 2 rame de puiet cap in curs de eclozare sim cu albina acoperitoare
in nucleu folosesc aceeas tip de rama ca si in fam.pe un fel de MER ( rama de 310/150
la f.soarelui am fam .puternice cu matca tanara
unele fam. care au participat la culesul in aprilie -mai vor fi defiintate luindu-le puietul pentru farmarea noilor fam.

Da, treaba asta o mai fac si eu uneori, totusi nu mai risc in ultimul timp pentru ca am mai ramas cu puiet racit prin unele nuclee(daca nu sunt suficient de populate .. adica ajungem sa fie tot ca roii).
Vorbim despre aceeasi tehnica doar ca in sud roii pot fi facuti putin mai timpuriu deci pot fi facuti cu mai putina albina.

mape 48-petru manea

asa este --in zona ta noptile sunt reci chiar si vara  :hi: :hi: :hi:

jonny_it

Citat din: mape 48 din Decembrie 06, 2011, 10:10:13 PM
asa este --in zona ta noptile sunt reci chiar si vara  :hi: :hi: :hi:

"Reci" raportat la sudul tarii  :) .. adica in loc de 20 de grade o sa fie 18

pharaonu75

Citat din: jonny_it din Decembrie 06, 2011, 10:05:49 PM
...
si se asteapta 2 saptamani pana iese matca si incepe sa oua, 2 saptamani in care albinele respective someaza, in cel mai bun caz aduc 1 rama cu miere  :)

Daca procedez asa la salcam, din acesti nuclei am familii bune la floarea-soarelui, de la care pot lua ceva miere si intra si puternice in iarna!
Dar la mine este inima Baraganului, iar la tine este munte...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pharaonu75

In revista Apicultura in Romania, din una noiembrie 1981, am gasit un grafic referitor la manuirea corpurilor la stupii multietajati, cu familii ajutatoare!
Mi s-a parut interesant, asa ca il atasez aici, pentru a fi supus studiului si dezbaterilor celor care folosesc stupi ME.

Jonny_it, esti pe receptie? :wink2:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

jonny_it

Citat din: pharaonu75 din Februarie 13, 2012, 02:29:42 PM
In revista Apicultura in Romania, din una noiembrie 1981, am gasit un grafic referitor la manuirea corpurilor la stupii multietajati, cu familii ajutatoare!
Mi s-a parut interesant, asa ca il atasez aici, pentru a fi supus studiului si dezbaterilor celor care folosesc stupi ME.

Jonny_it, esti pe receptie? :wink2:

In Romania s-au facut prea putine experimente folosind stupi ME si de aceea majoritatea articolelor, documentatiei apicole sunt traduceri ale unor articole din strainatate.
In conditiile tarii noastre cu un minim efort se poate ajunge inainte de culesul de la salcam la familii ME care ocupa bine 3 corpuri a cate 10 rame fiecare(Ceva mai multa albina decat intr-un dadant 10 rame + 2 caturi de 1/2). Si asta la majoritatea familiilor si fara folosirea de familii ajutatoare.
Deci nu prea vad de ce as folosi familii ajutatoare in special cand cu mai mult de 3 corpuri ME este putin mai complicat la transport(la fel cum se intampla cu orice tip de stup cand treci de 1 metru inaltime).
Nu se justifica folosirea la fiecare familie de productie a unei familii ajutatoare. In anii cand albinele ies putin mai sifonate in primavara ar putea fi o solutie, adica la 3-4 familii de productie sa existe o familie ajutatoare, dar deja discutam de exceptii.

Inversarile facute acolo in schema sunt destul de logice dar nu sunt utile in practica si in special in conditiile tarii noastre. Am scris si eu a scris si nea Gica (sa-i fie tarana usoara) de multe ori despre asta deci nu prea are rost sa repet.

Daca vreti sa folositi stupi ME si sa fie totul ok uitati de modul de intretinere si dezvoltare de la dadant + cat, orizontali sau ce tip de stup mai folositi.

pharaonu75

Pe Stuparitul, Echo ii lansase o provocare lui nea Gica, referitor la intocmirea unei documentatii de folosire a stupului ME la noi in tara, in care sa cuprinda activitatile dintr-un an apicol, de primavara pana primavara.
Din pacate Dumnezeu nu a mai avut rabdare si ni l-a luat pe nea Gica... sa-i fie tarana usoara... iar documentatia nu a mai fost intocmita.

Jonny_it, te bagi sa faci asa ceva? Pas cu pas, iar in primavara anului viitor sa o postezi pe forum.

Te-am intrebat pe tine, pentru ca stiu ca tu ai stupi ME, dar provocarea este valabila si pentru alti posesori de astfel de stupi.

jonny_it

Citat din: pharaonu75 din Februarie 13, 2012, 06:34:56 PM
Pe Stuparitul, Echo ii lansase o provocare lui nea Gica, referitor la intocmirea unei documentatii de folosire a stupului ME la noi in tara, in care sa cuprinda activitatile dintr-un an apicol, de primavara pana primavara.
Din pacate Dumnezeu nu a mai avut rabdare si ni l-a luat pe nea Gica... sa-i fie tarana usoara... iar documentatia nu a mai fost intocmita.

Jonny_it, te bagi sa faci asa ceva? Pas cu pas, iar in primavara anului viitor sa o postezi pe forum.

Te-am intrebat pe tine, pentru ca stiu ca tu ai stupi ME, dar provocarea este valabila si pentru alti posesori de astfel de stupi.

Eu acum ceva vreme ma plictiseam si am inceput sa scriu o carte, mai bine zis sa descriu exact cum lucrez eu folosind ME, cu bune si cu rele. Am renuntat din lipsa de timp.
Probabil mi-ar fi mai usor sa filmez asa cum face Dragos, pentru ca o imagine face cat 1000 de cuvinte  :)
Am facut ceva filmulete cu telefonul in toamna care tocmai a trecut .. de ceva timp am un aparat de filmat performant, deci odata cu primele lucrari o sa il pun in functiune.

Nu sunt cel mai priceput utilizator de ME sau cel mai bun apicultor(nici nu prea exista asa ceva) o sa prezint doar modul de lucru. Deci daca ceva nu vi se pare ok puteti sa imi spuneti, accept fara probleme "criticile constructive". Nu o sa accept criticile fara argumente si exemple practice(cat timp eu o sa prezint ceva practic mi se pare ca argumentele sa fie de acelasi tip)   :)
Discutam in momentul cand am si eu prin zona temperaturi ceva mai ridicate. Oricum o sa fiu cu aprox 2 saptamani in urma cu filmele in ce priveste lucrarile deoarece la mine in zona primavara vine ceva mai tarziu.  :hi:

Oricum pana atunci am alta surpriza  :)

jonny_it

Citat din: pharaonu75 din Februarie 13, 2012, 06:34:56 PM
iar in primavara anului viitor sa o postezi pe forum.

O sa creez un topic in momentul cand incep si o sa le pun pe rand acolo. Nu are rost sa asteptam pana la anul  :)

pharaonu75

Foarte bine... un fel de jurnal apicol, asa cum are Dragos.
Ai promis, asa ca nu mai poti da inapoi... voi avea eu grija sa nu uiti! =))

jonny_it

Citat din: pharaonu75 din Februarie 13, 2012, 07:03:07 PM
Foarte bine... un fel de jurnal apicol, asa cum are Dragos.
Ai promis, asa ca nu mai poti da inapoi... voi avea eu grija sa nu uiti! =))

Nu ma pot pune cu Dragos, el este sef   :) ... la mine eu is sef eu execut .. cel putin in materie de apicultura ca la altele altfel sta treaba  :)

Porfy66

Poate gasesti pe cineva care sa te filmeze. Filmultele ar fi mai de calitate decat daca pui camera intro pozitie fixa. Oricum e de apreciat astfel de filme. Multumim anticipat si sa te tii de promisiune. Ideea e super!
:hi: :hi: :hi: