Cum ajungem la familii puternice in ME

Creat de jonny_it, Noiembrie 23, 2011, 06:38:20 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Sigur existenta coroanelor depinde de culesurile timpurii din  zona si de prolificitatea reginelor. Mai ales in primavara nu toate familiile au dezvoltarea uniforma. Unele pleaca mai greu altele mai rapid. Si coroanele sunt mai mari, sau nu prea exista pe ramele din centru. Eu fac numai stationar si nu am nevoie de o dezvoltare rapida, cum ar avea cei care merg la rapita, si prin urmare nu inversez corpurile. Am incercat si respectivele familii s-au dezvoltat mai rapid si au ajuns la aogeu prea devreme.

D006

Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 25, 2011, 07:33:52 PM
Andrei, exact asta incerc eu sa inteleg cat mai bine: modul de dezvoltare a unei familii de albine in salbaticie, intr-o scorbura!
Odata inteles pe deplin acest mecanism, intretinerea albinelor in ME este 3/4 invatata!
Construieste o singura rama dubla de ME,introdu-o in mijlocul cuibului si vei invata mult.

orbanstefan64


andrei_calinescu

Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 25, 2011, 07:33:52 PM
Andrei, exact asta incerc eu sa inteleg cat mai bine: modul de dezvoltare a unei familii de albine in salbaticie, intr-o scorbura!
Odata inteles pe deplin acest mecanism, intretinerea albinelor in ME este 3/4 invatata!

Draga Faraonule,

Am sa relatez ce am observat eu. Si ce am concluzionat din ce am schimbat ca informatii cu practicieni in ME.
Exista un aspect simplu simplu simplu de la care trebuie inceputa discutia.
De la faptul ca ORICE AR FI, ghemul cu albine trebuie sa "pupe" rezerva de miere sus si in laterale. Asta e informatia genetica de la care nu se abate nici o rasa.
Exista doua feluri de miscari ale ghemmului. Acestea sunt comandate de aportul de nectar.

Cand nu exista cules in natura, ghemul se "ridica", adica matca oua urcand, caci coroanele sunt reduse(lipsa cules) , iar instinctul trebuie indeplinit, adica cuibul trebuie sa atinga acele coroane. Deci urca.

Cand culesul e abundent, coroanele se ingroasa(mierea fiind depozitata permanent sus) si ghemul e impins in jos. Cuibul coboara.

Deci intr-un ME cand nu e cules vom avea cuibul sus, cand e cules acesta e impins jos.

Johny, la stupul acela pe 4 corpuri, aveai miere in corpul 3&4 iar cuibul era in 1&2.  Este?

De aceea apare o intrebare. Ce se intampla daca lucram cu gratie Hanneman iar culesul e sarac?
Vom avea puiet sub Hanneman si celule goale peste Hanneman. Ce se va intampla cu colonia?
Raspuns: va stagna, deoarece cuibul nu mai "atinge" rezervele.
Deoarece cuibul trebuie sa urce pe fondul lipsei de cules.

Asta e in ME , Faraonule, e stupul perfect care lasa colonia sa se miste ca intr-un ascensor intre grapa cu  puiet si coroana cu miere. E cel mai apropiat de instinctualismul albinei.   
E o parere personala.

bucovineanu

Gratia Hanneman nu se foloseste tot timpul. Ea se monteaza peste primul  corp pentru a limita ponta reginei cu 2 saptamani inaintea unui cules important. Astfel in momentul culesului avem mai putine albine ocupate cu ingrijirea larvelor si mai multe culegatoare.
Daca culesul este abundent totul e perfect si se petrece asa cum zice Andrei. Daca culesul e slab regina va ponta si in corpul de sus vom avea 2 corpuri de puiet si vor consuma tot ce aduna si vor intra in friguri.

D006


roi_ag

Anul 2011 a fost primul an cand am folosit caturi 1/2 si gratii tot sezonul ptr. ca am facut extractiile
numai acasa.Fara gratii nu puteam folosi izgonitoarele.Si apropo de familii pe rame3/4 ,
experimental am tinut o familie pe un cat 3/4 cuib cu gratie si 2 caturi 1/2.Mi-a dat cea mai mare productie de miere ,este adevarat ca la floarea soarelui al 2-lea cat nu mai era FB populat si in august a trebuit sa-i completez rezervele de iernare.Ptr. 2012 am 10 fam. cu care voi merge in aceasta configuratie. 

jonny_it

Citat din: andrei_calinescu din Noiembrie 25, 2011, 06:26:59 PM
Johny,

Te rog raspunde-mi la o intrebare legata de pregatirea de iernat.
Cati mm ai intre leatul de sus al corpului 1 (in care a eclozionat ultimul puiet) si leatul de jos al corpului 2?
Sunt ani in care ponta e tardiva. Avem rame cu oua si in octombrie uneori.
Ghemul de iernare se va forma in spatiul unde a eclozionat ultima sarja de puiet. Pe de o parte.
Pe de alta, ghemul trebuie in mod obligatoriu sa atinga mierea in partea superioara si laterale.
In astfel de ani, ce ai observat, cum s-au comportat albinele , cum s-a deplasat ghemul in sus, pe rezerve?
Ai avut accidente in care ghemùul s-a fragmentat? Adica caz concret albinele cu matca ramase pe puietul tardiv. Al doilea fragment de ghem care a urcat in corpul 2 pe miere?

La stupii noi spatiul este de aproximativ 1 cm(difera cu maxim 2 mm in plus sau in minus pentru ca am si rame mai vechi care nu sunt facute de mine si nu sunt toate identice).
La stupii vechi spatiul este de 1,5 cm.
Extrem de rar am avut puiet in octombrie si niciodata dupa 1 noiembrie(poate chiar 15 octombrie .. caut in caiet, am avut cateva exceptii; oricum este 1 familie din 1 mie). Au cantitati mai mari sau mai mici de miere si jos in caz ca sunt cateva zile reci.
Nu pot sa spun cu foarte multe detalii cum se comporta ghemul pentru ca prefer ca iarna sa le las linistite, dar pot spune cu siguranta ca indiferent de vremea de afara tot ce este peste 3 intervale de albine urca in corpul superior fara nici o problema. Bineinteles in corpul superior ramele sa fie pline cu miere. Daca se face si o reducere a numarului de rame iernarea este aproape perfecta si pot fi iernate si familii mai slabe exact prin acelasi procedeu. In ultimii 5 ani am pierdut 1 singura familie. Am pierdut mai multe toamna(furtisag in special - alti daunatori cu 2 sau mai multe picioare) decat iarna.

Ghemul este format din albine care sunt in celule si albine care le acopera si toate urca usor pe masura ce consuma miere. In tot acest timp are loc si o miscare de sus in jos, adica albine care au stat "pe miere" revin in partea de jos a ghemului(de obicei in coaja). In toata aceasta invalmaseala(organizata  :) ) deplasarea pe spatiul dintre rame sau corpuri este destul de usoara.

andrei_calinescu

Citat din: roi_ag din Noiembrie 25, 2011, 09:55:20 PM
Anul 2011 a fost primul an cand am folosit caturi 1/2 si gratii tot sezonul ptr. ca am facut extractiile
numai acasa.Fara gratii nu puteam folosi izgonitoarele.Si apropo de familii pe rame3/4 ,
experimental am tinut o familie pe un cat 3/4 cuib cu gratie si 2 caturi 1/2.Mi-a dat cea mai mare productie de miere ,este adevarat ca la floarea soarelui al 2-lea cat nu mai era FB populat si in august a trebuit sa-i completez rezervele de iernare.Ptr. 2012 am 10 fam. cu care voi merge in aceasta configuratie.

Roi_ag,

Fam aceea tinuta pe 1 corp 3/4 cu 2caturi 1/2, a fost roi creat anul asta?
Caci nu realizez cum ai administrat acea camera de cuib minuscula din corpul 3/4 mai ales ca avea si "capac" deasupra.  Chiar si o matca "obosita" umple relativ usor un astfel de volum. Nemaipunand la mijloc blocajul eventual cu rezerve.
Poti sa explici un pic?

jonny_it

#84
Citat din: andrei_calinescu din Noiembrie 25, 2011, 06:36:54 PM
Johny, a doua intrebare.
Eu nu sunt adeptul inversarii corpurilor. Nu fac asta in Franta.
Ma intereseaza insa in viitorul apropiat exploatarea ME-ului in Romania cu carpatina.
Raspunde-mi te rog la o chestie.

Sa luam un caz concret.
Primavara, ai urmatoarea situatie.  Ghemul in corpul 2 cu puiet si albina tanara. Incepe aportul de polen natural si incepi stimulatul. Colonia se dezvolta. Mai ai inca coroane de miere in corpul 2. Nu inversezi.
Ai constatat diferente in dezvoltarea coloniei in astfel de cazuri? Comparativ cu una in care ai inversat?
Adica ai observat mari diferente de dezvoltare intre o matca care coboara pontand sau care urca pontand?

Nici eu nu sunt adeptul inversarii corpurilor. Dar cand sunt sigur ca inversarea imi aduce 2-3 rame cu albina in plus o fac.

Primavara am urmatoarea situatie  :)
Asa cum ai zis tu pana la capitolul stimulare, care la mine in majoritatea anilor sunt 2 hraniri cu sirop de zahar + protofil sau ceai din plante. In 2010 si 2011 mi-am facut protofil urmand reteta lui domn' Dragos (dragos2006) si tin sa ii multumesc pentru ca sigur este mai bun decat ceaiul vandut la magazinele apicola.  :hi:
Sigur mai am coroane de miere pentru ca daca am de completat completez toamna si nu primavara, adica in majoritatea cazurilor am miere pana incepe culesul urmator.

Inversarea e o discutie putin mai complicata si nu stiu daca poate fi scrisa pentru ca sigur se interpreteaza gresit momentul si scopul.

Oricum familiile in stupi ME se dezvolta mai bine decat cei in dadant(am si din aia). Nu neaparat pentru ca ar avea ceva deosebit primavara; motivul principal este ca tot timpul in ME am avut familii mai puternice. Media ramelor ocupate cu albina(bineinteles raportat la suprafata ramei) a fost superioara la ME intotdeauna.

Un mic secret pe care multi "experti" in folosirea ME nu l-au digerat inca:
Se considera ca inversarea in momentul cand in corpul 2 (acolo e puietul matca si marea majoritate a albinelor) exista miere produce o stagnare a dezvoltarii deorace mierea respectiva apare ca o bariera iar matca nu o sa treaca in corpul superior. Acest lucru este pe jumatate adevarat deoarece la familiile mai slabe dar care au rezerve bune de miere matca o sa cobare mai usor decat sa urce(asa e natura..) deci prin inversare se produce acel blocaj. Dar, la familiile normale care au suficienta albina mierea respectiva este cea mai buna stimulare posibila! In 2-3 zile ea este toata depozitata in corpul superior, matca oua spatiul ramas liber si nu in ultimul rand urca in corpul superior si isi face de cap. De obicei astea sunt familiile care vara sigur ajung sa ocupe si al 4-lea corp. Si s-a dovedit ca este singurul moment cand matca oua peste "limita" de 200, 2500, 3000(aici e in functie de rasa).
Pentru ca daca ne gandim la numarul maxim de oua in 24 de ore o sa vedem ca este aproape imposibil ca o familie sa ocupe mai mult de 34 - 36 rame ME (in functie de rasa matcii).
Oricum va invit la vara(inceput de iulie) sa vedeti familii pe 4 corpuri (11 x 4 = 44) cu ramele ocupate aproape 100% de albine. De obicei reprezinta 20 - 50% din totalul lor, in functie de an si de cat de bine au iesit in primavara.

Am pus prin 2009 cred si un film cu o astfel de familie care ocupa bine alea 44 de rame.

jonny_it


jonny_it

Citat din: andrei_calinescu din Noiembrie 25, 2011, 08:14:04 PM
Johny, la stupul acela pe 4 corpuri, aveai miere in corpul 3&4 iar cuibul era in 1&2.  Este?

De aceea apare o intrebare. Ce se intampla daca lucram cu gratie Hanneman iar culesul e sarac?
Vom avea puiet sub Hanneman si celule goale peste Hanneman. Ce se va intampla cu colonia?
Raspuns: va stagna, deoarece cuibul nu mai "atinge" rezervele.
Deoarece cuibul trebuie sa urce pe fondul lipsei de cules.

Asta e in ME , Faraonule, e stupul perfect care lasa colonia sa se miste ca intr-un ascensor intre grapa cu  puiet si coroana cu miere. E cel mai apropiat de instinctualismul albinei.   
E o parere personala.

Este. Detaliat arata cam asa:

1 - puiet + polen, foarte putina miere pe ramele laterale(de obicei chiar la perete exista si miere)
2 - puiet + polen + miere(in functie de puterea familiei, cat de "nervoasa" este matca si anotimp, uneori mai multa uneori mai putina)
3 - miere
4 (unde este) - miere

Nu folosesc gratie hanemann pentru ca oricum este inutila. Nu am gasit niciodata matca in corpul 3.
De obicei pun izgonitoarele direct si a 2-a zi iau ramele sau corpurile direct; nu am gasit stupi fara matci  :)

jonny_it

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 25, 2011, 08:39:30 PM
Gratia Hanneman nu se foloseste tot timpul. Ea se monteaza peste primul  corp pentru a limita ponta reginei cu 2 saptamani inaintea unui cules important. Astfel in momentul culesului avem mai putine albine ocupate cu ingrijirea larvelor si mai multe culegatoare.
Daca culesul este abundent totul e perfect si se petrece asa cum zice Andrei. Daca culesul e slab regina va ponta si in corpul de sus vom avea 2 corpuri de puiet si vor consuma tot ce aduna si vor intra in friguri.

Ai perfecta dreptate, totusi noi avem mai multe culesuri impornante.
Eu personal nu imi permit sa fac asa ceva, adica sa scot 2-3 kg in plus la un cules ca apoi la toate celelalte sa scot mai putin sau deloc(exista riscul intrarii in frigurile roitului).
Asa fac eu, judecati voi daca e bine sau nu.
Oricum fiecare face cum il taie capul  :)

jonny_it

Citat din: teinegru64 din Noiembrie 25, 2011, 08:03:09 PM
Citat din: pharaonu75 din Noiembrie 25, 2011, 07:33:52 PM
Andrei, exact asta incerc eu sa inteleg cat mai bine: modul de dezvoltare a unei familii de albine in salbaticie, intr-o scorbura!
Odata inteles pe deplin acest mecanism, intretinerea albinelor in ME este 3/4 invatata!
Construieste o singura rama dubla de ME,introdu-o in mijlocul cuibului si vei invata mult.

Da, daca ne gandim bine pana la urma acesta ese rezultatul. Problema este ca rama aia este cam mare, cam subreda de mutat in stanga si in dreapta, sau aveti o  idee cum sa facem sa nu o rupem in doua cand e noua sau cand transportam stupii pe dealuri.

roi_ag

Cuib 3/4 si2 caturi 1/2 nu1/1. A fost fam. cu matca din 2009.Puiet 8 rame full si ceva pe ultimele
si culmea fara nicio botca , nici macar de SL. Sunt omul care inca mai experimenteaza si avand
stupi cu componente detasabile pot face orice combinatie.
Am inceput in 1993 pe ME 2 corpuri,in 2000 am treecut pe cuib 1/1 si cat 3/4 si in 2011 pe cuib
1/1 si 2caturi 1/2. Si tocmai avand caturile 3/4 cu rame crescute incerc sa le populez si sa fac combinatia de mai sus.