Cum ajungem la familii puternice in ME

Creat de jonny_it, Noiembrie 23, 2011, 06:38:20 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

Citat din: jonny_it din Noiembrie 25, 2011, 10:25:36 AM
...
Sau testez putin, iau bormasina si incep sa dau gauri prin stupi  :rotfl:
Pai grabeste-te ca se anunta un bogat cules de chiciura si bruma! =)) =))
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

jonny_it

Citat din: Marek din Noiembrie 25, 2011, 09:42:42 AM
  Un alt avantaj al urdiniselor ar fi ca dupa rotirea corpurilor 1 si 2 albinele culegatoare din corpul 3 nu vor fi afectate pentru ca nu vor mai parcurge corpurile 1 si 2. Astfel albinele aflate in corpul 3 isi vad de productie nestingherite, ar fi si asta o cauza pentru dezvoltarea puternica (nu tot timpul) a famiililor crescute in stupi ME.
  Asta e logica mea mentionez ca nu am experianta.

Albinele culegatoare parcurg corpul 1 si 2 asa cum nu parcurg nici cuibul in stupii dadant, adica doar dimineata si seara si in momentul cand familia este in frigurile roitului.  :wink:

bucovineanu

In anumite perioade eu folosesc gratii Haneman, care separa cuibul de caturile cu miere. Gratiile sunt din plastic si sunt montate pe rame. Ramele au urdinise pentru corpurile de deasupra. Aceste urdinise sunt folosite numai pentru plecarea culegatoarelor din aceste corpuri. Sunt folosite si la sosire numai de albinele care s-au nascut pe ramele de sus. Cele care au facut zborul de orientare prin urdinisul principal, prin acest urdinis vor intra in stup atunci cand se intorc de la cules.

jonny_it

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 25, 2011, 12:31:59 PM
Cele care au facut zborul de orientare prin urdinisul principal, prin acest urdinis vor intra in stup atunci cand se intorc de la cules.

Ceva nu e logic, ori nu inteleg eu.

bucovineanu

jonny_it

Citat din: bucovineanu din Noiembrie 25, 2011, 12:59:36 PM
Raspund cu placere daca zici ce e neclar.

Scuze, ma gandeam la altceva, acum am inteles ce ai scris.

:hi:

Kiwi Bee

Acum vreo patru ani am avut ocazia sa citesc o carte de apicultura din NZ foarte renumita(aici). La capitolul de cules de nectar sa scris si despre "intrarea pe sus" in stup.
Evident aici in NZ ME-ul este cel mai cunoscut.Asa ca era si poza in carte unde era scris precum la un cules intens se poate impinge corpul de sus cca. 10-15cm mai in fatza si multe din culegatoare vor circula pe acolo.
Imediat mam gindit si eu la furtisag dar nici vorba de asa ceva. Am citit din nou si am studiat poza. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa avem o zi frumoasa cu un cules masiv + esentza era in poza. DISTANTZA DINRE STUPI ERA MINIM CCA. 2 METRI.
Stupii erau imprastiati aiurea nu urmau o linie sau asa ceva.
Ei, asta nu este de ajuns...........spun eu. Apicultorul trebuie sa stea in stupina si sa puna cutiile la locul lor atunci cind este indicat. Deci trebuie sa stai linga albine ca ciobanul linga oi. Mie niciodata nu mia priit acest mod de lucru de aceea nu lam incercat niciodata.
Pe de alta parte sa mentionat si faptul ca se face un curent de aer in stup care foloseste mult la evaporarea umiditatii din miere(se usueaza munca albinelor).
Astfel literatura de la noi(poate si din alte tari unde ME este stasul) sustine ca este demonstrat eficientza aceste technici(producie mai mare).

mape 48-petru manea

CONST.HRISTEA spunea ca in perioadele cu canicula este indicat sa se ridice mag.dintro parte si se pun distantiere din lamn de 2 cm pentru ventilatie si binenteles pentru circulatia albinelor

filip

Fiecare apicultor trebuie sa cunoasca datele de inflorire plurianuale ale principalelor culesuri.
In functie de asta si sistemul ce se adapteaza acestor cerinte.
Daca salcamul infloreste la 1Mai si stupul se dezvolta la 25 mai la maxim.Vom avea la 1 Mai un stup plin de albine dar insuficiente culegatoare pentru a fructifica la maxim culesul.
Cam asta e diferenta intre un apicultor cu experienta si un novice.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

andrei_calinescu

Citat din: filip din Noiembrie 25, 2011, 04:00:23 PM
Fiecare apicultor trebuie sa cunoasca datele de inflorire plurianuale ale principalelor culesuri.
In functie de asta si sistemul ce se adapteaza acestor cerinte.
Daca salcamul infloreste la 1Mai si stupul se dezvolta la 25 mai la maxim.Vom avea la 1 Mai un stup plin de albine dar insuficiente culegatoare pentru a fructifica la maxim culesul.
Cam asta e diferenta intre un apicultor cu experienta si un novice.

D-le Filip, aici e regula celor 40 de zile.
Esentiala de altfel si pentru a anticipa primul cules de baza primavara. Spre ex la rapita in zonele unde aceasta exista.
40 de zile - cat e necesar unei albine sa ajunga culegatoare din stadiul de ou.

andrei_calinescu

Johny,

Te rog raspunde-mi la o intrebare legata de pregatirea de iernat.
Cati mm ai intre leatul de sus al corpului 1 (in care a eclozionat ultimul puiet) si leatul de jos al corpului 2?
Sunt ani in care ponta e tardiva. Avem rame cu oua si in octombrie uneori.
Ghemul de iernare se va forma in spatiul unde a eclozionat ultima sarja de puiet. Pe de o parte.
Pe de alta, ghemul trebuie in mod obligatoriu sa atinga mierea in partea superioara si laterale.
In astfel de ani, ce ai observat, cum s-au comportat albinele , cum s-a deplasat ghemul in sus, pe rezerve?
Ai avut accidente in care ghemùul s-a fragmentat? Adica caz concret albinele cu matca ramase pe puietul tardiv. Al doilea fragment de ghem care a urcat in corpul 2 pe miere?

andrei_calinescu

Johny, a doua intrebare.
Eu nu sunt adeptul inversarii corpurilor. Nu fac asta in Franta.
Ma intereseaza insa in viitorul apropiat exploatarea ME-ului in Romania cu carpatina.
Raspunde-mi te rog la o chestie.

Sa luam un caz concret.
Primavara, ai urmatoarea situatie.  Ghemul in corpul 2 cu puiet si albina tanara. Incepe aportul de polen natural si incepi stimulatul. Colonia se dezvolta. Mai ai inca coroane de miere in corpul 2. Nu inversezi.
Ai constatat diferente in dezvoltarea coloniei in astfel de cazuri? Comparativ cu una in care ai inversat?
Adica ai observat mari diferente de dezvoltare intre o matca care coboara pontand sau care urca pontand?

bucovineanu

Daca corpul doi este bine ocupat de puiet, 7- 8 rame, in momentul cand albinele vor incepe sa curete  ramele din corpul unu si facem inversarea regina va urca rapid in corpul de sus deoarece aculo e mai cald. Daca nu facem inversarea, regina va incepe mai greu sa ponteze in corpul de jos. Facem inversarea la momentul potrivit numai daca dorim o dezvoltare rapida. Nu e bine sa inversam de mai multe ori corpurile, asa cum se recomanda in unele carti de apicultura.

andrei_calinescu

D-le Bucovineanu sunt de acord cu d-voastra.
Generic vorbind asa stau lucrurile.
Eu am observat insa ca daca corpul 2 are coroane de miere(chiar necosistente), in momentul inversarii matca nu urca automat in corpul inversat.
De aceea primavara in perioada stimularilor intervin cu razuirea coroanelor din corpul 2. E printre putinele operatii manuale pe care le fac(adica cu rama). Dar aceasta razuire e capitala pentru a "impinge"  ghemul in sus o data ce inversam.
Daca exista o bariera de miere nu e bine.
Faptul ca ghemul trebuie sa fie in mod obligatoriu in contact cu mierea, tine de organizarea naturala a coloniei.
Anul trecut am gasit intr-o padure de langa o stupina un roi, de fapt o colonie.
Fagurii aveau inaltime de cam 80 cm, erau situati intr-un trunchi mancat pe dinauntru.
Cam 40 cm sus era miere si polen, jos puiet. Nu era nici o segmentare intre miere-puiet.
Era exact imaginea dintr-un ME. Imaginea ideala as spune.
De aceea acea razuire a coroanelor primavara inainte de inversare o gasesc garanta pentru succesul inversarii.
Am vorbit cu diversi stupari cu ME si din Franta si Romania. Nu erau constienti de importanta acestui gest. Si acuzau ME-ul cum ca ar avea un comportament aleatoriu. Insa nu e deloc astfel.
La Johny sau in zonele subcarpatice, fiind ezprimavararea mai tardiva, acele coroane dispar in mod natural, dar in Baragan parerea mea e ca acea razuire se impune.

pharaonu75

Andrei, exact asta incerc eu sa inteleg cat mai bine: modul de dezvoltare a unei familii de albine in salbaticie, intr-o scorbura!
Odata inteles pe deplin acest mecanism, intretinerea albinelor in ME este 3/4 invatata!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube