• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Albizia-arborele de matase

Creat de happy, Noiembrie 10, 2011, 12:52:13 a.m.

« precedentul - următorul »

happy

Noiembrie 10, 2011, 12:52:13 a.m. Last Edit: Noiembrie 10, 2011, 01:28:44 a.m. by pharaonu75
Sunt tare uimit ca nu s-a discutat de acest arbore ornamental si melifer in acelasi timp!Infloreste din iulie pana in septembrie. :new:

http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://davesgarden.com/guides/pf/go/1764/&ei=w9W6TpGBOIPEtAbOqeHBBg&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=9&ved=0CFsQ7gEwCDgU&prev=/search%3Fq%3Dalbizia%2Bjulibrissin%26start%3D20%26hl%3Dro%26sa%3DN%26biw%3D1024%26bih%3D512%26prmd%3Dimvns

Si ceva pentru delectare acum la sfarsit de toamna...
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

clucian

Este vorba despre Albizia julibrissin  sau pe romaneste Albitia, infloreste din iulie pana in septembrie.

Este o plata care creste maxim 7 - 12 m inaltime, e invaziva, si cultiva de obicei in gradini si parcuri ca planta ornamentala.

Nu are nici o importanta melifera, cantitatea de necter find mica, putine flori pe arbore.  La mine in cartier unde lucrez am vazut aceasta planta si florile nu erau vizitate de nici o insecta. Poate noaptea la fel cum sunt si florile de la dovleac care atunci secreta cel mai mult nectar.

Parerea mea, nu merita sa va pierdeti timpul cu acest arbore pentru albine, daca il doriti ca planta ornamentala e OK atunci.

happy

Citat din: clucian din Noiembrie 10, 2011, 09:45:15 p.m.
Este vorba despre Albizia julibrissin  sau pe romaneste Albitia, infloreste din iulie pana in septembrie.

Este o plata care creste maxim 7 - 12 m inaltime, e invaziva, si cultiva de obicei in gradini si parcuri ca planta ornamentala.

Nu are nici o importanta melifera, cantitatea de necter find mica, putine flori pe arbore. 

Aici as vrea sa te contrazic,este plina de flori din iulie pana in septembrie :yellowcard:
Si mai am un link de la profesionisti :wink:
http://translate.google.ro/translate?hl=ro&sl=en&u=http://davesgarden.com/guides/pf/go/56536/&ei=d3TCTpa0M8ymsAaK1uDhCw&sa=X&oi=translate&ct=result&resnum=9&ved=0CEkQ7gEwCA&prev=/search%3Fq%3Dalbizia%2Bjulibrissin%2Bsummer%2Bchocolate%26hl%3Dro%26biw%3D1024%26bih%3D512%26prmd%3Dimvns
O sa incerc sa caut si importanta melifera!
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

clucian

Ai acest arbore plantat ? L-ai vazut in aceasta vara cu flori ??

Am sa fac cateva poze la ce vorbesc eu, dar acum nu cred ca mai prind cu flori doar cu pastaile de seminte.

marius_vfp

SALUT, am intrebarea , sunteti siguri ca este melifer ? ,  eu nu am vazut albiine in el , desi era tare frumos la aspect , am posibilitate sa strang ceva pastai , rezista la frigul din tara noastra ?
spor la treaba .
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

Ozzy

Vecinul meu are un astfel de arbust.
Anul trecut a inflorit prima data si a avut putine flori dar nu prea s-a bucurat de ele pentru ca       veneau , spunea el , niste pasarele si ciuguleau florile imediat ce infloreau.
Anul acesta a inflorit bogat , am fost sa-l vad  si nu era vizitat de absolut nici o albina desi stupii mei erau la 50 m. iar celelalte flori din gradina erau pline de albine. Poate ca in conditiile de clima din tara noastra nu produce mult nectar.

cristi ciuc

Săptămâna trecută am văzut în Bucureşti în faţă la Cinema "Patria" doi arbori cu seminţe: Albizia şi Paulownia.
Nu cred că temperaturile de pănă acum le-au afectat seminţele... aşa că cine-şi doreşte asemenea arbuşti şi trece prin zonă, poate să recolteze gratis.

delorin I

Reproduc un citat din wikipedia editia de limba engleza referitoare la aceasta planta/arbust!

Other uses

The seeds are used as a food for livestock and by wildlife, and the sweet-scented flowers are a good nectar source for honeybees and butterflies.

A. julibrissin has been found to possess antidepressant effects in mice, most likely mediated through 5-HT1A receptors.[4] In traditional Chinese medicine Albizzia jublibrissin (合歡花 He Huan Hua) is used to nourish the heart and calm the spirit.[5][6][7]


Textul originla aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Albizia_julibrissin

stefan1

  Este un arbust de tari ceva mai calde. Zice ca rezista pana pe la -15 grade Celsius. In SUA ar fi si varietati ceva mai rezistente.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

delorin I

In Bucuresti rezista foarte bine. Acum cateva sapatamini , nu mai mult de 3 sau 4 in fata primariei sectorului 3 era inflorit! In zona Dogrogei conform materialului despre plante melifere din gradina botanica Tulcea se  pare ca ar fi un melifer foarte bun chiar, atat pentru nectar cat si pentru polen! Daca o fi avand ani buni si ani slabi...este altceva!


http://www.icemtl.ro/10%20Dorosencu.pdf
pg. 3
Avantajele introducerii în cultură a speciilor Euodia hupehensis, Albizia julibrissin, Paulownia tomentosa sunt bine cunoscute prin producţia foarte mare de miere şi prin perioadele lungi de înflorire, care acoperă nevoia de cules a albinelor, în special în perioada de vară şi început de toamnă, când înflorirea este săracă.

idem, pg. 2
În perioada următoare grădina botanică oferă condiţii optime pentru cules de nectar şi polen, enumerând în acest sens: teiul argintiu (Tilia tomentosa Moench), salcâmul japonez (Sophora japonica L.), sorbaria (Sorbaria sorbifolia (L.) A.Br.), spinul lui Cristos (Paliurus spina-christi Miller), măslinul dobrogean, arborele de miere (Euodia hupehensis Dode.), cruşânul, arborele de mătase (Albizia julibrissin Durazz.), sulfina galbenă (Melilotus officinalis Lam.), menta (Mentha piperita L.), lumânărica (Verbascum phlomoides L.), dumbăţul (Teucrium chamaedris L.), şovârvul (Origanum vulgare L.), nalba de grădină (Malva moschata L.), margaretele (Chrysanthemum leucanthemum L.), trandafirul de Siria (Hibiscus syriacus L.), liliacul de vară (Buddleja davidii Franch.), salvia de grădină (Salvia officinalis L.), penstemonul (Penstemon heterophyllum Lindl.), pufuleţii (Ageratum houstonianum Miller), rujii ( Rudbeckia laciniata L.), iuca (Yucca filamentosa L.) şi altele.

happy

Deci pana la urma este si ceva melifer acest arbore tare frumos.Care este ponderea nu prea scrie nicaieri deci este destul de mica dar exista! :hi:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

delorin I

Totusi este citat alaturi de Paulownia si Evodia...deci nu ar trebuui sa fie prea mica..personal o sa mai caut date despre capacitatile melifere..dar fie doar cu denumirea stiintifica fie direct in emngleza! 

stefan1

  Intr-un site italian (la ei e mai cald) am gasit cateva referiri la Albizia julibrissin:
  Este cultivata in scop ornamental. Infloreste in timpul verii. E vizitata de albine pentru miere. Are importanta apicola scazuta si pentru ca grauntele de polen sunt mari (si nu sunt consumate de albine). De fapt si polenul de bostanoase nu este consumat de albine, desi le vedem pudrate cu acest polen. Cauza este tot marimea grauncioarelor de polen.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 In germana  Albizia julibrissin se numeste si Schlafbaum (schlaf=somn si Baum=copac). Asta pentru ca in timpul noptii frunzele (bipinate, adica dublu foliolate, ca in poza) se pliaza si se redeschid dimineata. Este un arbust/arbore care necesita macar la tinerete protectie contra gerului. Cu timpul ii mai creste rezistenta la frig. In zonele mai blande din Germania pot creste in gradina ca un tufis, dar in conditii favorabile poate ajunge la 10 m inaltime. Ca diametru al coroanei se da 2-4 m. Creste 20-50cm/an. Infloreste in iunie-august. Prefera soluri uscate si bogate.
  Sunt mai multe varietati de Albizia:
  - Albizia julibrissin Umbrella. Cum ii spune si numele, are forma coroanei ca o umbrela. Se inmulteste vegetativ. Creste 3-8 m inaltime si 2-4 m diametrul coroanei. Infloreste din primii ani.
  - Albizia julibrissin Summer Chocolate XXL. Are frunzele rosii-ciocolatii. De fapt la inceput sunt verzi si pe masura ce avanseaza in vara se coloreaza foarte frumos. E de talie putin mai mica, ci diametrul coroanei de 1,5-3 m si in Germania creste doar ca tufis, dar in zona mediteraneana ajunge ca un mic copac. Infloreste in iulie-august si e sensibil la ger in primii ani dar uneori toata viata. Florile sunt roza, fata de primele varietati care erau roz-deschis. E si mai scumpa de procurat.
  - Albizia julibrissin Rosea. E ceva mai rezistent decat celelalte varietati la ger, dar tot ar trebui protejat. Creste la 3-8m inaltime si 2-4 m coroana. Infloreste in iunie-iulie flori roza ceva mai inchis.
  - Albizia julibrissin Summer Chocolate. E mai mica, la 2-4 m inaltime si 1,5-3 m diametrul, incat poate fi crescuta ca planta de camera. Frunzele apar verzi dar de-a lungul veri devin brun-roscate. Infloreste in iulie-august.

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

happy

Albizia julibrissin Summer Chocolate XXL nu merge la noi,este de zona 7 minim.Nici Bucurestiul nu are asemenea zona.Fiind metropola mare are ceva protectie pentru anumiti arbori si arbusti,cum sunt paulownia,smochin,kiwi.La paulownia ma refer la flori!
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!