unificare fam slabe , roi , nuclei ????

Creat de POSTASUL, Septembrie 17, 2011, 08:30:20 PM

« precedentul - următorul »

creiveancristi

Citat din: bucovineanu din Septembrie 20, 2011, 09:11:23 PM
E de preferat ca unificarea sa se faca seara, cand urmeaza ca zilele urmatoare sa nu fie prielnice pentru zbor, de preferat sa ploua. Se inlatura regina din roiul mai mic, care de regula este batrana. Se presara ceapa taiata marunt printre ramele ambelor roiuri. Dupa jumatate de ora se aduc ramele orfanului langa ramele celui care are regina. Daca urmeaza cateva zile cu ploaie, foarte putine albine se vor intoarce la vechiul loc. Nu vor gasi vechiul stup, pe care l-am inlaturat si vor intra in stupii vecini. Daca dorim sa pastram chiar toate albinele in stup, dupa unificare trebuie mutat macar la 2 km pentru o perioada.
Deocamdata sunt tot zile frumoase,prielnice pentru zbor.Ce ziceti,sa astept pana cand or sa inceapa ceva ploi ca sa fac unificarea,sa nu iasa multe albine din stup?
S-au este cam tarziu si ar trebui facuta unificarea acum(asta insemnand sa-i duc la distanta de minim 2km).
Aproximativ ce cantitate de ceapa trebuie tocata si cat timp sa o lasam in stupul unde am introdus ambii roi?

bucovineanu

Fa unificarea intr-o seara cand a doua zi se anunta cu nori. Ceapa taiata marunt se pune in ambii roi pe care vrem sa-i unim. Se pune cu jumatate de ora inainte de unificare presarata printe rame. O jumatate de ceapa e prea suficienta pentru 2 roi.

POSTASUL

Citat din: bucovineanu din Septembrie 30, 2011, 04:27:51 PM
Fa unificarea intr-o seara cand a doua zi se anunta cu nori. Ceapa taiata marunt se pune in ambii roi pe care vrem sa-i unim. Se pune cu jumatate de ora inainte de unificare presarata printe rame. O jumatate de ceapa e prea suficienta pentru 2 roi.
respect don. Bucovineanu  pentru povete   :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

creiveancristi

mape 48-petru manea

in plus este de preferat sa se faca unificarea cand nu mai este puiet ,deci ar mai fi timp

Allan

Buna,

si eu sunt incepator si ma confrunt cu o problema asemanatoare, asemanatoae deoarece eu am 2 ca sa le zic asa roi, unu p 2 unul pe 3 rame. Am cerut domnului Batrunul sfatul iar dansul mi-a dat urmatoarele indicatii. Daca roiurile sunt cat de cat cu sanse de a iesi din iarna atunci le iernezi asa cum ti-a spus domnu Bucovineanu in aceasi stup, despartite de o diafragma.
Daca vrei sa le unifici atunci , daca stupul iti permite foosesti metoda ziarului. Daca nu atunci omori matca cea mai batrana, stropesti ambii roi cu sirop in care pui putina tuica*cu pulverizator de ala cu care curata femeile geamurile* si muti ramele in stupul cu matca. matca o pui in cutie si ai gija sa aiba ce sa manance si o eliberezi dupa 2-3 zile. De asemenea domnu Batrinu mi-a spus ca in aceasta perioada albinele accepta usor matca.

Cu aceasta ocazie ii si multumesc domnului Batranu pentru sfaturi si disponibilitate, precum si celor experimentati de pe acest forum prin bunavointa carora putem si noi incepatorii sa invatam.

creiveancristi

Si eu decat sa-i unific,mai bine i-as ierna cum zice domnul Bucovineanu.
La primavara se pot desparti din nou,sau trebuie sa ramana ambele familii in acelasi stup?

bucovineanu

Pentru a ierna astfel de roi, eu am 2 stupi cu urdinisele in pereti opusi: unl in fata, altul in spate. Daca urdinisele sunt pe aceeasi parte, atunci cand scoatem unul din lada mare parte din albina culegatoare se intoarce la vechiul stup. Se poate totusi evita acest lucru daca in primavara se pun cei doi roi in stupi diferiti asezati alaturi in locul stupului care au iernat.

creiveancristi

Daca ii iernez ambii roi intr-un stup normal despartiti de o diafragma,se imparte si urdinisul in doua?
Dar cand ies la iarna,pe o vreme frumoasa,la un zbor de curatire,nu exista pericolul sa intre albinele dintr-o parte in cealalta parte a stupului si sa ne trezim ca se omoara intre ele?
In primavara se poate face in felul urmator?
-unul ramane definitiv in vechiul stup
-celalalt il mutam vreo doua saptamani la distanta de stupina,dupa care revine pe noul amplasament. 

pharaonu75

Al doilea trebuie mutat la cel putin 5 km si tinut acolo cca. 30 zile, pana moare albina culegatoare care cunostea vechiul amplasament al stupului.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

bucovineanu

Citat din: creiveancristi din Octombrie 02, 2011, 01:51:50 PM
Daca ii iernez ambii roi intr-un stup normal despartiti de o diafragma,se imparte si urdinisul in doua?
Dar cand ies la iarna,pe o vreme frumoasa,la un zbor de curatire,nu exista pericolul sa intre albinele dintr-o parte in cealalta parte a stupului si sa ne trezim ca se omoara intre ele?
In primavara se poate face in felul urmator?
-unul ramane definitiv in vechiul stup
-celalalt il mutam vreo doua saptamani la distanta de stupina,dupa care revine pe noul amplasament.
Intradevar, daca se desparte urdinisul in doua si cele doua urdinise sunt apropiate albinele vor migra in familia care are regina mai prolifica. Nu se bat, deoarece au deja mirosul unificat datorita diafragmei cu sita, dar una dintre familii se va dezvolta mai rapid in detrimentul celeilalte. Mutarea e o solutie.

creiveancristi

Am cam priceput cum sta treaba acum.Sa o luam de la inceput:am patru roi slab dezvoltati,cam trei rame de albina fiecare.
Ce-mi recomandati dumneavoastra sa fac cu ei:
-sa-i unific cate doi
-sa-i iernez cate doi intr-un stup

bucovineanu

Daca cele trei rame sunt bine acoperite de albine, pot fi iernati cate doi, despartiti de diafragma cu sita.. Eu as unifica, dar incepatorii nu se indura. Oricum vei proceda, va fi o lectie.

POSTASUL

Citat din: bucovineanu din Octombrie 04, 2011, 01:22:21 PM
Daca cele trei rame sunt bine acoperite de albine, pot fi iernati cate doi, despartiti de diafragma cu sita.. Eu as unifica, dar incepatorii nu se indura. Oricum vei proceda, va fi o lectie.

POSTASUL

in seara asta am mutat roii in lada prezentata mai sus , dar au mai ramas cateva albine in lazile de unde leam luat , am pus cate o rama in iei sa se urce albina pe ia apoi sa le scutur in noua locatie , am facut de cateva ori manevra asta dar tot au mai ramas cateva albine , cum sa procedez cu cele ramase?? :uimit: :uimit: sa le scutur maine din nou?? :uimit: :uimit:[nu sunt multe , poate cate un pumn de albine] .Si inca ceva vas mai ruga , cate picaturi de varaket trebuie sa administrez la acest stup acum populat cu 2 roiuri??sa le fac cate un fum la ambele urdinisuri? :uimit:va multumesc :hi: