unificare fam slabe , roi , nuclei ????

Creat de POSTASUL, Septembrie 17, 2011, 08:30:20 PM

« precedentul - următorul »

POSTASUL

cred ca este timpul unificarilor  la fam. mai  slabute , roi sau nuclee :roll: eu am 2 nuclei formati in aceasta vara dar sunt cam slabuti si nu cred ca mai e timp de ingrasare  :roll: cum ma sfatuiti sa procedez ?? :uimit:, sa scot o matca si sai unific sau sa ai iernez pe amandoi  intrun stup tip ,,baterie??? :uimit: precizare --unul este pe 7 ram. si al doilea pe 5 ram. cum sa fac??
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

valentin27

eu am 4 roiuri  pe cate 4 rame :( nici eu nu prea stiu ce sa fac cu ei ????

POSTASUL

:hi:
Citat din: valentin27 din Septembrie 17, 2011, 10:12:42 PM
eu am 4 roiuri  pe cate 4 rame :( nici eu nu prea stiu ce sa fac cu ei ????
trebuie sa avem rabdare sa vedem ce ne povatuiesc veteranii  ,pentruca sunt sigur ca mai sunt si altii in situatii ca noi :nod: ca altfel le duc pensiile si somajele pe 32 :rotfl: :rotfl: asteptam sfaturi :roll: :hi:
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

bucovineanu

Daca acum roii au  cel putin 4 rame complet acoperite de albine pe ambele fete pot fi iernati cate doi in acelasi stup separati de o diafragma subtire din lemn. In mijlocul diafragmei se poate face un oblon de vreo 2 dm patrati, care se astupa cu sita foarte deasa din alea folosite pentru filtrarea benzinei. Astfel roiurile formeaza un singur ghem si isi imprumuta caldura reciproc.

bta

Citat din: bucovineanu din Septembrie 17, 2011, 11:04:27 PM
Daca acum roii au  cel putin 4 rame complet acoperite de albine pe ambele fete pot fi iernati cate doi in acelasi stup separati de o diafragma subtire din lemn. In mijlocul diafragmei se poate face un oblon de vreo 2 dm patrati, care se astupa cu sita foarte deasa din alea folosite pentru filtrarea benzinei. Astfel roiurile formeaza un singur ghem si isi imprumuta caldura reciproc.
in aceasta situatie , cum vom aranja ramele in cuiburi????

Constantin_MH

Intr-adevar, iernarea a doua roiuri intr-un corp, despartite printr-o diafragma cu sita, este cea mai buna si cea mai sigura solutie.
Aceasta varianta are insa un alt mare avantaj. Primavara, daca despartim cele doua roiuri si le folosim independent nu obtinem mare lucru, vor deveni familii puternice atunci cand nu prea mai este cules. Daca le lasam in acelasi corp, de 12 rame, si peste ele punem o gratie Hanneman, apoi, pe masura dezvoltarii, adaugam caturi 1/2, obtinem in final o recolta mult mai mare decat a unui stup(tot pe 12 rame) cu o singura regina. Vezi metoda bi-rouche !

filip

Citat din: Kostas din Septembrie 18, 2011, 01:14:48 PM
Intr-adevar, iernarea a doua roiuri intr-un corp, despartite printr-o diafragma cu sita, este cea mai buna si cea mai sigura solutie.
Aceasta varianta are insa un alt mare avantaj. Primavara, daca despartim cele doua roiuri si le folosim independent nu obtinem mare lucru, vor deveni familii puternice atunci cand nu prea mai este cules. Daca le lasam in acelasi corp, de 12 rame, si peste ele punem o gratie Hanneman, apoi, pe masura dezvoltarii, adaugam caturi 1/2, obtinem in final o recolta mult mai mare decat a unui stup(tot pe 12 rame) cu o singura regina. Vezi metoda bi-rouche !
Aici intervine priceperea apicultorului.
Sunt stupi care au o dezvoltare exploziva,cum faci sa-i tii in frau la salcam sa nu roiasca.
Acei 2 roi iernati impreuna sunt solutia.In prima faza se schimba rame cu puiet gata sa eclozioneze de la stupul puternic iar in acesta se introduce ram cu oua de la roi.Inainte de salcam cei doi roi vor fi stupi puternici.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

valentin27

daca as pune diafragme de polistiren de 5cm si le`as da sirop mereu pana cand nu o sa`l mai ia ar fi o solutie?

bta

Citat din: bucovineanu din Septembrie 17, 2011, 11:04:27 PM
in acest caz cum se vor aranja ramele pt iernat????   ..nu poate raspunde nimeni??? astept raspuns de la BUCOVINEANU daca doreste!!!!

bucovineanu

Langa diafragma se pun ramele  care au  cea mai multa miere, deoarece aici ghemul va fi cel mai extins si de aici reginele vor incepe ponta. Apoi ramele care au un pic mai putina miere, iar la margini ramele cele mai goale.

creiveancristi

Daca acum unific doi roi pe cate trei,patru rame fiecare,va intreb ceva ce nu am inteles.
Ii introduc amandoi intr-un stup,dar care stup sa fie;daca roii sunt acum la distanta de 10m unul de altul,cei mutati nu revin in vechiul loc in momentul cand iasa afara?

bucovineanu

E de preferat ca unificarea sa se faca seara, cand urmeaza ca zilele urmatoare sa nu fie prielnice pentru zbor, de preferat sa ploua. Se inlatura regina din roiul mai mic, care de regula este batrana. Se presara ceapa taiata marunt printre ramele ambelor roiuri. Dupa jumatate de ora se aduc ramele orfanului langa ramele celui care are regina. Daca urmeaza cateva zile cu ploaie, foarte putine albine se vor intoarce la vechiul loc. Nu vor gasi vechiul stup, pe care l-am inlaturat si vor intra in stupii vecini. Daca dorim sa pastram chiar toate albinele in stup, dupa unificare trebuie mutat macar la 2 km pentru o perioada.

creiveancristi

Nu exista pericolul ca albina din stupul orfan sa-mi omoare matca din roiul cu care ii unesc?
Am doi pe care vreau sa-i unesc,care matca considerati d-voastra ca este mai bine sa ramana:
-una este rezultata dintr-o botca de salvare(cand i-am divizat nu au primit matca neimperecheata pe care am introdus-o,apoi si-au tras botci de salvare)
-cealalta dintr-o botca de roire(am gasit roiul intr-un pom)

bucovineanu

Daca se procedeaza cum am zis, in aceasta perioada nu exista pericolul sa fie omorata regina. O regina din roi e mai buna decat una de salvare.

bta

Citat din: bucovineanu din Septembrie 20, 2011, 08:30:09 PM
Langa diafragma se pun ramele  care au  cea mai multa miere, deoarece aici ghemul va fi cel mai extins si de aici reginele vor incepe ponta. Apoi ramele care au un pic mai putina miere, iar la margini ramele cele mai goale.
domnule bucovineanu; va multumesc !!!