• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

Viespi!

Creat de badguy_goodguy, Septembrie 05, 2011, 12:26:41 a.m.

« precedentul - următorul »

badguy_goodguy

Am o gramada de viespi in "custodie" cum ma scap cu ei? Nu stiu de unde vin , nu le gasesc cuibul, dar ataca orice familie de albina mai ales toamna.

Am incecat sa le pun otet si sirop de zahar intr-o sticla taiata in doua, si cu varful bagat in jumatatea de jos, insa nici unul nu intra.


Daca scot o rama afara, cred ca apar vreo 20-30 de viespi pe ea, si maxim 1-2 albine... trebuie sa ma feresc de ei mai ceva ca de furtisag. Observ ca nu le place mierea, sau siropul cu otet asa cum s-ar vehicula...dar in sticlele de sirop intra un doua seara daca nu sunt atent.


tassevasi

Fi atent cum faci si o sa intre numai viespi si muste .
  O stcla de plastic,in partea de sus la 2/3 inaltime ,dintr-un punct faci prima data o crestatura in forma de +  apoi si acestea le mai tai deci in 8 , in asa fel sa intra degetul mare pe orificiul facut ,indoi aceste lamele ascutite in interior ca sa ramina asa.
faci zahar cu miere si otet si pui in sticla ,ii pui dopul si o legi de dop cu o sirma ,o pui in spatele stupilor de crengile copacilor , la inaltimea capului.
Poti sa pui cite vrei , cu cit mai multe cu atit mai bine .
  Incerc sa fac una sa pun poza acum .
  Daca nu uit miine am sa fac poze cu capcanele mele ,sunt pline, ca am uitat sa le golesc de 1luna .
  Numai bine

badguy_goodguy

Chiar te rog. La mine nu vor sa intre in sticla. Au intrat 2, doar daca scot o rama afara si ii iau unul cate unul. Cred ca pot ucide cate unul pe secunda. Am pus sirop de zahar si oteti cei drept, cam cata miere pui? ce fel de miere? de salcam? ce fel de otet, daca eu pun otet ei nu mai vin, am incercat sa arunc otet pe o rama veche si unde am pus otet nu mai dadeau trantorii .... !?ce altceva as putea folosi ? parfum? chiar nu vor sa intre, ei vor sa intrei in stupi ... sau sa consume pastura dupa rame, sau ouale albinelor ca nu imi dau seama... ce vor.

PS: mor greu, trebuie sa-i strangi tare de tot, dar macar nu au capacitatea de-ati infige acul prin manusi cum fac albinele.


Bătrânul

Pet de apa minerala alba daca se poate   ; se indeparteaza eticheta , se umple jumatate cu un lichid dulcea ( sirop zahar slab sau fructe in putrezire ) se leaga de git cu sfoara si se agata pe orice la 1m inaltime !!  NU SE CRESTEAZA NU SE TAIE Doar dopul se scoate . Va garantez succesul ! Nu intra nici o albina  :bzz: :yes:

bucovineanu

Niciodata nu mi-am batut capul cu astfel de capcane, desi in anii in care a fost miere de mana, ca si in acest an, numarul viespilor e foarte mare. Mai intra in stupi si iau putina miere, dar este de unde. Niciodata nu mi-au distrus vreo familie. Consider ca amplasarea capcanelor e o munca inutila. Vor intra cateva, dar numarul lor e foarte mare. E ca si cum am cara apa cu ciurul. Odata cu venirea frigului vor disparea.

POSTASUL

asa este cum spune donu Bucovineanu dar totusi punand aceste capcane in jurul stupilor diminuam numarul lor  si riscul de a ataca stupii
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

stefan1

  Cum a spus Batranull, e bine ca sticlele sa fie de culoare alba (transparente). In cele colorate viespile intra mai greu.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

POSTASUL

Citat din: stefan1 din Septembrie 06, 2011, 07:07:03 p.m.
  Cum a spus Batranull, e bine ca sticlele sa fie de culoare alba (transparente). In cele colorate viespile intra mai greu.
au intrat si in astea , la 3 zile trebuie sa le golesc
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

NiKoN

D-le Tassevasi, metoda prezentata de d-voastra este mult mai eficienta si selectiva in privinta "victimelor". Am facut 5 astfel de capcane si am in jur de 20 de viespi prinse in aproximativ 20 de ore. Pana acum, in vreo doua saptamani prinsesem 3 viespi, ceva muste si multi fluturi. Va multumesc pentru pont!
Un prieten adevarat nu poate fi cumparat, dar poate fi vandut!

tassevasi

Am mai pus pozele acestea pt Liviu acum le pun pt toti cei care nu ati vazut .

badguy_goodguy

Ok, ce fel de concetratie folositi ? cat la % sirop zahar, cat la % miere, cat la % otet sa nu intre albinele?

tassevasi

 Cite o cescuta din fiecare si completat cu apa .
Numai bine .

Ps , s-au prins si (viespea gargaun ) destul de multe .

beeasz

Dați câteva găuri de 6-8mmm la o sticlă de plastic de 2litri, puneți bere sau sirop de fructe+oțet.
Vă doresc o captură bogată

Kiwi Bee

Cercetatori din NZ au gasit o mita si o studiaza profund deoarece aceasta mita ataca viespile.

Se pare ca mitele pot infecta viespile cu ceva virus asemanator ca si la albinele infectate de varroa unde aripile se deformeaza.
Sau gasit si colonii de viespi desfiintzate de aceste mite.

Nu suna prea bine.

stefan1

  Prima data cand vad asa ceva! Ce specie de acarian zice ca este ala? Sigur nu este cel de pe albine, dar oare nu se poate 'reprofila'?
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)