Unele Concepţii GRESITE drespre albine

Creat de apiardelean, Iulie 10, 2011, 11:03:24 PM

« precedentul - următorul »

tassevasi

Citat din: bucovineanu din Decembrie 14, 2011, 04:42:31 PM
. Ce o determina ca in botca, care e mult mai mare decat celula de trantor, sa depuna totusi ou fecundat? Sunt multe intrebari despre viata albinelor, la care inca nu se cunosc raspunsurile.

Domnul Bucovineanu , eu credeam ca odata ce matca s-a fecundat in afara cu trintorii ,va ponta numai oua fecundate ,ca nu-i ca  gaina  ,daca o calca cocosul ai oua fecundata daca tai cocosul ia face oua, dar nefecundate .
Nu se face o astfel de comparatie ,  dar credeti-ma cu nu am stiut ce afirmati dvs (""Se spune  ca regina masoara cu picioarele marimea celulei si in functie de dimensiune depune ou fecundat sau nefecundat"")  este chiar adevarat .
  Numai bine . :hi: :hi:

stefan1

Intr-o colonie de albine nu dicteaza nici albinele nici regina ci hormonii. In special matca, dar si albinele si trantorii au glande care produc feromoni. Prin procesul de trofilaxie, adica transmiterea hranei de la individ la indivit la toti membrii comunitatii, se imprastie si acesti feromoni, care determina de fapt comportamentul fiecarui individ. Aici ar fi un camp foarte vast de cercetare.
  Si la fiintele mai complexe, uneori comportamentul este determinat de prezenta sau absenta anumitor substante in organism. Poate ati auzit ca manganul se numeste "elementul dragostei materne". S-a constatat ca lipsa acestui element la mame imediat dupa nastere, determina respingerea si neglijarea puilor. Asta atat la animale cat si la om. O mica suplimentare de mangan in hrana, face ca animalele care initial au neglijat puii, sa isi schimbe comportamentul si sa devina mame grijulii.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

marian sima

Citat din: mape 48 din Decembrie 14, 2011, 09:27:59 PM
Citat din: ben90557 din Decembrie 14, 2011, 06:49:51 PM
Cele mai frumoase rame de cuib,albinele mi le cresc in caturi.Ati incercat?
da asa este --fara celule de trantor

Aveti gratie de nu ajunge matca?Eu daca pun foita la orizontali dupa diafragma o creste numai cu celule de trintore.

Bistriteanul

Citat din: stefan1 din Decembrie 15, 2011, 02:25:20 AM
  Intr-o colonie de albine nu dicteaza nici albinele nici regina ci hormonii. In special matca, dar si albinele si trantorii au glande care produc feromoni. Prin procesul de trofilaxie, adica transmiterea hranei de la individ la indivit la toti membrii comunitatii, se imprastie si acesti feromoni, care determina de fapt comportamentul fiecarui individ. Aici ar fi un camp foarte vast de cercetare.
  Si la fiintele mai complexe, uneori comportamentul este determinat de prezenta sau absenta anumitor substante in organism. Poate ati auzit ca manganul se numeste "elementul dragostei materne". S-a constatat ca lipsa acestui element la mame imediat dupa nastere, determina respingerea si neglijarea puilor. Asta atat la animale cat si la om. O mica suplimentare de mangan in hrana, face ca animalele care initial au neglijat puii, sa isi schimbe comportamentul si sa devina mame grijulii.

Intrebarea mea este: Ati intalnit situatia in care o matca nefecundata sa depuna oua viabile de trantor?

Pentru ca matca sa poata ponta oua fecundate si oua nefecundate, ar trebui sa aiba cel putin 2 compartimente, in unul din ele accesul spermatozoizilor sa fie restrictionat. Nu am studiat problema, dar daca nu are cel putin 2 compartimente, atunci toate ouale sunt fertilizate cu spermatozoizi (la gaina din oul nefecundat nu ies pui) si matca are capacitatea de a dirija/alege sexul viitoarei progenituri.

Masuratul celulei este posibil, dar ma gandesc ca matca nu merge cu spatele si doar isi baga fundul in celule si oua dupa diametru. Ma gandesc ca matca inspecteaza celula sa vada daca e pregatita sau nu, si are atita minte sa vada ce fel de celula este. Dar si masuratul poate exista ca un automatism de declansare a tipului de ou.

Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

ben90557

Nu,am caturi pentru rame de 162 mm,iar pe mijloc,inainte de cules,bag 3 rame mari.Albina incepe constructia de sus,iar pe masura ce cresc sunt umpluti cu nectar.Ramele de cat le am de 42mm si rar s-a intamplat sa urce matca sa oua 1-2 rame.

pharaonu75

Citat din: Bistriteanul din Decembrie 15, 2011, 03:40:23 PM

Intrebarea mea este: Ati intalnit situatia in care o matca nefecundata sa depuna oua viabile de trantor?

Pentru ca matca sa poata ponta oua fecundate si oua nefecundate, ar trebui sa aiba cel putin 2 compartimente, in unul din ele accesul spermatozoizilor sa fie restrictionat. Nu am studiat problema, dar daca nu are cel putin 2 compartimente, atunci toate ouale sunt fertilizate cu spermatozoizi (la gaina din oul nefecundat nu ies pui) si matca are capacitatea de a dirija/alege sexul viitoarei progenituri.

Masuratul celulei este posibil, dar ma gandesc ca matca nu merge cu spatele si doar isi baga fundul in celule si oua dupa diametru. Ma gandesc ca matca inspecteaza celula sa vada daca e pregatita sau nu, si are atita minte sa vada ce fel de celula este. Dar si masuratul poate exista ca un automatism de declansare a tipului de ou.

Dupa imperechere, sperma obtinuta de la masculi este "depozitata" de regina intr-un compartiment numit spermateca.
Atunci cand regina vrea sa depuna un ou, acesta -  nefecundat, se deplaseaza pe un canal spre exterior, trecand pe langa spermateca, unde se intalneste cu sperma si se fecundeaza.
Se spune ca in momentul cand regina introduce fundul in celula pentru a depune oul, perisorii de pe abdomen ating peretii celulei, ceea ce reprezinta un semnal pentru a depune un ou fecundat!
Daca celula este mai larga, perisorii nu mai ating peretii acesteia, orificiul spermatecii se inchide, iar regina va depune oul nefecundat, pentru ca acesta nu mai intalneste sperma.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

mape 48-petru manea

Bistitene sa sti ca matca are "un compartiment " care se numeste punga spermatica
cand matca introduce abdomenul intr-o celula mai ingusta (de albina ) punga spermatica este apasata si din punga ies spermatoizi care fecundeaza oul dopa care acest ou se aseaza pe fundul celulei
la celulele de trantor fiind mai largi abdomenul nu mai este presat si nici punga si deci oul iese ne fecundat
    na am intrat peste alta postare

mape 48-petru manea

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

filip

Da cum e cand matca sta cu capul in jos,are fundul in celula larga si iese Regina?
-Albina si Regina ies din oua fecundate. :bzz:
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

marian sima

Intilnim botci oarbe pe perioada activitati familiei de albina,de ce nu le ponteaza matca?Daca matca ponteaza in botci credeti ca e incostienta ca i-si produce singura rivale.Albina este cea care da o atentie foarte mare botcilor oare nu albina ia ou fecundat din celula de lucratoare si il pune in botci,in schimbarea linistita a matci albina hotaraste momentul tot la fel si la roit .Asta e parerea mea poate ca gresesc poate ca nu.

filip

Ce rost mai au botcile si pregatirea lor inainte de a fi ouate daca albinele muta oua?
Cum ramane cu ou in botca in momentul cand pleaca matca cu primul roi?
La schimbarea linistita sunt 2-3 botci in mijlocul ramei,matca accepta rivala sa locuiasca alaturi de ea.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Este adevarat ca albinele sunt capabile sa mute oua. S-a discutat despre acest lucru. Dar in botci regina este cea care ponteaza. Cred ca multi dintre cei care au vechime in lucrul cu albinele au surprins momentul in care regina depune oul in botca. Eu am vazut acest lucru de multe ori. Este stiut faptul ca ultimele oua inainte de a pleca in roi regina le pune in botci. Asta pentru a asigura perpetuarea speciei, pentru a se asigura ca familia nu ramane orfana. Albinele modifica mai degraba celule normale cu larve, decat sa mute oua in botci.

marian sima

Daca a-ti vazut cum matca ponteaza botci este bine,eu unul nu am vazut un asemenea moment,un lucru mai ma indus in eroare,la un stup care se pregatea sa roiasca am distrus botcile cu tot cu larve si cu oua dar am vazut in ziua urmatoare botci strivite si nerefacute dar cu ou pe fundul botci.

Bistriteanul

Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum