Unele Concepţii GRESITE drespre albine

Creat de apiardelean, Iulie 10, 2011, 11:03:24 PM

« precedentul - următorul »

dorindafi

CODUL  e   LEGEA
         0763650092

antiopa din ardeal

Citat din: dorindafi din Decembrie 04, 2011, 06:11:59 PM
sa cantat bingo :hi:

Multumesc de incurajare!

Ma asteptam la obiectiuni la punctul3 litera b. Va propun sa enumeram aceste decizii pe care le iau albinele si sa stabilim modul in care actioneaza la luarea acestora.
La sfarsitul iernii si inceputul primaverii cand zilele sunt tot mai mari si soarele incalzeste tot mai puternic regina incepe sa depuna primele oua. Este decizia ei sau a albinelor sa se inceapa ponta? Eu cred ca albinele decid pentru ca ele sunt cele care alimenteaza matca cu laptisor de matca, tot ele in functie de marimea familiei sporesc treptat cantitatea de laptisor, marind astfel numarul de oua pe care le produce si le depune matca.

florin_apis

Eu as zice ca matca nu pre ia multe decizii in fam. de albine.

antiopa din ardeal

Citat din: florin_apis din Decembrie 09, 2011, 09:11:53 PM
Eu as zice ca matca nu pre ia multe decizii in fam. de albine.
Aveti dreptate, eu sunt si mai extremist in afirmatii in sensul ca sunt de parere ca matca nu prea ia deloc decizii in familia de albine. Este interesant de analizat societatea albinelor. Este una democratica dar cu o democratie diferita de cea a oamenilor in sensul ca este mult mai exacta si mai dura sau mai cruda. Legile la albine sunt nescrise si aceleasi de... multa vreme si in plus respectate intotdeauna cu strictete. La noi la oameni si mai ales la noi la romani legile democratiei sunt modificate mereu dupa bunul plac si interesul politicienilor aflati la putere. Si sunt facute sa fie incalcate de unii care chipurile au acest drept, iar altii care fac acelasi lucru sunt condamnati. Sunt curios ce contine lucrarea pomenita de d-nul apiardelean "Democratia la albine" scrisa de Tom Seeley, pacat ca nu se gaseste tradusa in romaneste.

marian sima

Si totusi albinele daca nu sint supravegheate de matca la cladirea fagurilor fac faguri de trintore asa ca matca are totusi decizii si referitor la trintori uni apicultori sustin ca acestia incalzesc puietul primavara.

bucovineanu

Orice am crede noi, regina are un rol esential pentru familia de albine. Fara ea familia intra in degringolada, incearca sa se salveze si daca nu reuseste dispare. O familie fara regina nu culege nectar decat daca e sigura ca se poate salva, nu cladeste faguri si numai in unele cazuri poate cu greu sa treaca peste iarna. Sunt lucruri stiute de toata lumea. Daca discutam despre cand si cine declanseaza roire e altceva si aici se poate discuta.

florin_apis

Referitor la cine ia decizile in familie,sa dezbatem urmatoarele probleme:-exista familii care cresc doua trei botci pentru schimbarea matcii.
Inainte de eclozionarea matcilor tinere matca batrana inteapa botcile.De cele mai multe ori matca batran este schimbata,dar in unele cazuri poate sa ramana tot ea.Cine hotaraste sa lase matca sa intepe botcile sau nu
                                                                                                                    -o data, la un stup care a vrut sa roiasca am bagat matca batrana in colivie ca sa nu poata roi.Au lasat matca batrana sa moara si au roit cu una tanara.Pai daca matca este sefa cum sa putut intampla asa ceva?
Asa ca eu nu am pretentia ca stiu exzact cine conduce in familia de albine,doar i-mi pun niste semne de intrebare.

marian sima

Acolo sint mai multi factori,vezi tu daca matca batrina se trezeste cu un mic cules si ponteaza mai bine atunci albinele pot fi pacalite ca matca si-a revenit,roitul este cu totul alta poveste acolo albina forteaza matca sa plece,albina separa matcile iesite sa nu se omoare intre ele,e cu totul altceva.

antiopa din ardeal

Citat din: marian sima din Decembrie 12, 2011, 08:09:35 PM
Si totusi albinele daca nu sint supravegheate de matca la cladirea fagurilor fac faguri de trintore asa ca matca are totusi decizii si referitor la trintori uni apicultori sustin ca acestia incalzesc puietul primavara.
Aveti dreptate cu rolul trantorilor la incalzitul puietului. In acest caz, exprimarea sa fie corecta si sa cuprinda si ceea ce spuneti dv cred ca ar trebui sa fie: trantorii ajuta albinele lucratoare la mentinerea temperaturii optime incalzind puietul cand afara este frig si ventiland cand temperatura tinde sa creasca peste cea necesara.
In ce priveste claditul fagurilor nu cred ca matca are vreo contributie. Albinele se bazeaza pe instinct, cladind chiar dupa stabilirea in noua casa doar celule de albine, mai rar se intampla ca roii sa cladeasca in primul an si celule de trantori. Celulele de trantori sunt construite doar dupa ce familia a atins o marime minima necesara pentru a putea trece cu succes peste iarna. In anii urmatori cand familiile sunt mai numeroase si au hrana suficienta, tot instinctul le spune albinelor ca este timpul sa cladeasca celule de trantori. Si se intampla ca fagurii artificiali introdusi la cladit sa fie transformati in celule de trantori daca albinele nu au unde sa cladeasca astfel de celule. De aceea este indicat ca in fiecare stup sa avem o rama claditoare.

antiopa din ardeal

Citat din: bucovineanu din Decembrie 12, 2011, 08:20:48 PM
Orice am crede noi, regina are un rol esential pentru familia de albine. Fara ea familia intra in degringolada, incearca sa se salveze si daca nu reuseste dispare. O familie fara regina nu culege nectar decat daca e sigura ca se poate salva, nu cladeste faguri si numai in unele cazuri poate cu greu sa treaca peste iarna. Sunt lucruri stiute de toata lumea. Daca discutam despre cand si cine declanseaza roire e altceva si aici se poate discuta.
Rolul esential al matcii in familia de albine nu poate fi contestat. Regina este importanta atat prin ceea ce face cat si prin faptul ca este doar una (foarte rar 2). Daca ea dispare sunt sanse mari ca si familia sa dispara. Dar oare ea este cea care ia decizii in stup? Haideti sa analizam cazul roirii. Despre schimbarea linistita nu cred ca are rost sa discutam pentru ca este clar ca aici albinele iau decizia. In carti se spune ca familia de albine intra in friguri cand nr de albine doici care hranesc o larva depasesc un anumit numar. Dar la familiile anecbalice nu este asa. Pana la urma tot la instinctul albinelor cred ca ajungem. Dar acesta este influentat de caracterele sau trasaturile reginei care se transmit atat la albinele lucratoare cat si la trantori. Intrebarea care se pune cred ca este urmatoarea:
   Regina ponteaza in botci in cazul roirii, pentru ca asa vrea ea sau pentru ca este fortata de albinele lucratoare?

florin_apis

Citat din: marian sima din Decembrie 13, 2011, 01:49:15 PM
Acolo sint mai multi factori,vezi tu daca matca batrina se trezeste cu un mic cules si ponteaza mai bine atunci albinele pot fi pacalite ca matca si-a revenit,roitul este cu totul alta poveste acolo albina forteaza matca sa plece,albina separa matcile iesite sa nu se omoare intre ele,e cu totul altceva.

Pai asta nu inseamna ca tot albinele iau decizia?
Albinele in prezenta unui cules mai bun hranesc matca mai bine,iar matca oua mai mult.
Eu cred ca matca este cu adevarat inportanta prin genele pe care le transmite fiicelor ei,dar asta este involuntar de vointa matcii,are gene bune transmite gene bune,are gene proaste transmite gene proaste.

bucovineanu

Se spune  ca regina masoara cu picioarele marimea celulei si in functie de dimensiune depune ou fecundat sau nefecundat. Ce o determina ca in botca, care e mult mai mare decat celula de trantor, sa depuna totusi ou fecundat? Sunt multe intrebari despre viata albinelor, la care inca nu se cunosc raspunsurile.

marian sima

Pune o foita de fagure intr-o zona unde nu ajunge matca si v-a fi cladita in totalitate cu celule de trintore.

ben90557

Cele mai frumoase rame de cuib,albinele mi le cresc in caturi.Ati incercat?

mape 48-petru manea

Citat din: ben90557 din Decembrie 14, 2011, 06:49:51 PM
Cele mai frumoase rame de cuib,albinele mi le cresc in caturi.Ati incercat?
da asa este --fara celule de trantor