Unele Concepţii GRESITE drespre albine

Creat de apiardelean, Iulie 10, 2011, 11:03:24 PM

« precedentul - următorul »

antiopa din ardeal

Citat din: Alutus din Octombrie 05, 2011, 09:28:29 AM
Maeterlinck: Viata albinelor.
Poate sunteti atat de amabil sa ne spuneti ce este scris in aceasta carte despre subiectul propus mai sus.

Alutus

#76
Viziunea unui poet asupra vietii albinelor. Partea referitoare la regine este expusa foarte sugestiv. Se gaseste la ACA sau la biblioteci. Raspunsul se refera la#75
Sa nu uiti Darie!

antiopa din ardeal

Citat din: Alutus din Octombrie 11, 2011, 01:59:07 PM
Viziunea unui poet asupra vietii albinelor. Partea referitoare la regine este expusa foarte sugestiv. Se gaseste la ACA sau la biblioteci. Raspunsul se refera la#75

Nu am reusit sa gasesc cartea, daca o aveti poate reusiti sa postati paginile care se refera la regine, banuiesc ca nu sunt grozav de multe.

Alutus

Ar fi pacat. Mai incearca. Este de fapt un poem in proza. Voi incerca.
Sa nu uiti Darie!

antiopa din ardeal

  Poate intre timp d-nul apiardelean, autorul acestui topic trece peste supararile din vara si ne spune daca despre lupta dintre regine scrie ceva in cartile "americanesti". :hi:

antiopa din ardeal

 Cu amabilitatea d-lui Pharaonu care a a daugat la biblioteca forumului lucrarea neasemuit de atragatoare a lui Maeterlink despre viata albinelor pe care va recomand sa o cititi tuturor apicultorilor care nu o cunosc, redau mai jos fragmentul care cred ca este singurul care se refera la lupta dintre regine:

" Albinele, după toate aparenţele, neîndrăznind să-şi asume grozăvia omorului sîngeros al unei mătci, în toate împrejurările în care ordinea şi prosperitatea republicii cer ca o matcă să
dispară, ele se silesc să dea acestei morţi înfăţişarea unei morţi naturale; ele fărâmiţează crima la inifinit astfel încât ea să pară anonimă.
Ele "ambalează" atunci matca străină, pentru a întrebuinţa o expresie tehnică a stuparilor, adică o împresoară din toate părţile, învăluind-o cu corpurile lor înlănţuite.
Ele ridică astfel o închisoare vie, în care prinsa nu mai poate să se mişte.
Ele stau astfel în jurul ei chiar douăzeci şi patru de ore, dacă e nevoie, pînă ce moare de foame sau înăbuşită.
Dacă matca legitimă se apropie în această clipă şi, simţind o rivală, pare că vrea s-o atace, zidurile vii ale temniţei se deschid numaidecît înaintea ei.
Albinele fac roată în jurul celor două vrăjmaşe şi, fără se se amestece, stau atente la lupta lor curioasă, căci numai o mamă poate să scoată sabia împotriva altei mame, numai aceea care poartă în măruntaiele ei aproape un milion de vieţi, pare a avea dreptul de a secera, cu o singură lovitură, un milion de morţi.
Dar, dacă încleştarea se prelungeşte fără rezultat şi cele două iatagane se lovesc de scuturile puternice ale chitinei, matca ce ar voi să fugă, fie că este cea legitimă, fie că este cea străină, este oprită şi prinsă numaidecît în închisoarea tremurătoare, pînă cînd dă semne că ar voi să reia lupta.
Trebuie să mai adăugăm că, în numeroasele experienţe ce s-au făcut în această privinţă, s-a putut vedea, mai totdeauna, că regina domnitoare iese victorioasă, fie că, simţindu-se acasă, printre ai săi, are mai multă îndrăzneală şi pasiune decît cealaltă, fie că albinele, dacă sunt nepărtinitoare la începutul luptei, nu sunt tot aşa în felul în care ele ştiu să închidă pe cele două rivale, căci mama lor nu pare suferindă cînd scapă din această închisoare, pe cînd cea străină iese mai totdeauna jumulită şi moleşită.
XXV
O experienţă uşor de făcut ne arată, cum nu se poate mai bine, că albinele îşi recunosc matca şi au pentru ea o adevărată dragoste. Luaţi-le matca şi veţi vedea îndată producîndu-se toate fenomenele de spaimă şi de îngrijorare pe care le-am descris într-un capitol precedent.
Daţi-le-o înapoi după câteva ore şi toate fiicele ei vor alerga înainte aducîndu-i miere.
Unele îi vor străjui drumul, altele, cu capul plecat şi cu abdomenul în aer, se vor aşeza în faţa ei în semicercuri, unde, nemişcate, vor cinta un imn de regăsire şi care, s-ar putea spune, că în obiceiurile lor regale e semnul respectului celui mai înalt şi al fericirii supreme.
Dar nu nădăjduiţi că le puteţi înşela înlocuind matca adevărată cu una străină.
De abia ar face cîţiva paşi şi lucrătoarele nemulţumite s-ar năpusti din toate părţile.
Ea ar fi prinsă pe loc, împresurată şi ţinută în grozava temniţă gălăgioasă ale cărei ziduri nemiloase se vor schimba pe rînd, dacă putem spune astfel, pînă la moartea ei căci, în acest caz deosebit, nu se întâmplă mai niciodată să scape vie.
De aceea, una din marile greutăţi în creşterea albinelor este introducerea şi schimbarea mătcilor.
E curios să vezi cîtă diplomaţie, cîtă şiretenie trebuie să întrebuinţeze omul pentru a-şi atinge scopul şi să înşele aceste mici insecte aşa de perspicace, dar întotdeauna aşa de încrezătoare, care primesc, cu un curaj care te mişcă toate întîmplările cele mai neaşteptate şi nu văd, în aparenţă, decît un capriciu nou, dar de neînlăturat, al naturii."

Eu cred ca aceasta lucrare, foarte interesanta, a fost baza lucrarilor despre albine ce s-au scris in secolul 20 deci inclusiv al ABC-ului apicol. Cu siguranta exista studii mai recente despre albine si sunt curios daca se pomeneste despre lupta dintre regine. Fac apel la forumisti cu experienta care intentionat sau din intamplare au ajuns la astfel de informatii, nu vreau sa dau nume, sa nu jignesc omitand, si mai ales la forumistii care datorita conditiilor "ideale" din tara create de noi politicienii atoatecunoscatori, au hotarat sa "rupa pisica" (vorba unui clasic in viata) si au plecat in zari "necunoscute" spre o viata sigur mai buna. Nici aici nu vreau sa dau nume si consider ca apropierea de apicultorii vorbitori de o alta limba confera si apropierea de cartile tehnice despre apicultura din acea limba inclusiv de experiente noi pentru apicultorii romani.

Alutus

#81
Am fost convins ca vei reusi. Se cuvine o mica completare. In original denumirea capului familiei este diferita de ,,matca" care provine din spatiul slav. Aceasta este in concordanta cu spiritul poemului,  cu convingerile poetului si ale concetatenilor sai. De asemenea reda cel mai bine starea de armonie a unei societati a disciplinei, modestiei, devotamentului si respectului reciproc dintre membri sai.  Traducerea poemului s-a facut sub supravegherea cenzurii mult  regretatului care considera drept dusman orice lucru care ar fi putut sa submineze morala proletara. Din nefericire pentru acest popor obiectivul a fost realizat. Cand vei ajunge la capitolul printese vei constata absurdul situatiei: printesele, fiice ale matcii!?
Sa nu uiti Darie!

antiopa din ardeal

  Ma asteptam la un numar mai mare de raspunsuri, atat din tara cat si din alte parti ale batranului continent si de ce nu de pe meleaguri mai indepartate, doar sunt atatia membrii ai forumului imprastiati in lumea larga. Poate subiectul nu intereseaza sau poate in alte lucrari nu se vorbeste despre lupta dintre regine, voi incerca sa expun cateva idei pe care le am si ar fi fost de ajutor alte informatii despre acest subiect. Ideile nu sunt multe, dar la ritmul meu "infernal" este posibil sa infloreasca salcamul si prezenta pe forum sa scada considerabil si eu tot n-am terminat.
  Cunostintele mele despre albine si albinarit sunt ca un firicel de nisip ce face parte dintr-o plaja uriasa, prin urmare consider ca experienta a cat mai multi apicultori ma ajuta sa-mi dau seama daca sunt aproape de adevar sau bat campii.
  Si incep cu un grup de intrebari adresate tuturor forumistilor indiferent de experienta pe care o au in domeniul apiculturii:
    Cat de des ati vazut lupte intre regine? Daca se poate sa dati cateva detalii despre aceste lupte cum ar fi momentul din faza de roire cand luptele au loc, atitudinea albinelor lucratoare etc.

Obombo

Pe alte meleaguri se cunosc cam aceleasi lucruri care se cunosc si in Romania. Prin ce am citit eu pana acum, lupta dintre regine e tratata in mod sumar, se intalnesc, se bat, cea mai tanara invinge. Asta in afara carti lui Maeterlink, care ete cea mai frumoasa carte despre albine scrisa pana acum, dar nu este o carte de apicultura. Cat despre intrebari, in cazul meu, in loc de "Cat de des ati vazut lupte intre regine?" ar fi fost mai potrivita: ati vazut vreodata o lupta intre regine? :)

antiopa din ardeal

Citat din: Obombo din Noiembrie 06, 2011, 10:04:59 PM
Pe alte meleaguri se cunosc cam aceleasi lucruri care se cunosc si in Romania. Prin ce am citit eu pana acum, lupta dintre regine e tratata in mod sumar, se intalnesc, se bat, cea mai tanara invinge. Asta in afara carti lui Maeterlink, care ete cea mai frumoasa carte despre albine scrisa pana acum, dar nu este o carte de apicultura. Cat despre intrebari, in cazul meu, in loc de "Cat de des ati vazut lupte intre regine?" ar fi fost mai potrivita: ati vazut vreodata o lupta intre regine? :)

  Va multumesc de raspuns d-le Obombo. Si eu sunt de parere ca acest subiect este tratat cam peste tot in lume cu superficialitate, lucru dupa parerea mea gresit. Motivul este ca oamenii sunt interesati in epoca moderna de bani, de cresterea rapida a veniturilor si automat a profitului realizat, ori niste amanunte fara rost din viata albinelor nu ii ajuta de loc in aceasta directie.
  In ce priveste intrebarea mea va marturisesc ca mi-ati ghicit gandurile. In sensul ca doream in a 2-a faza sa reformulez intrebarea, si cea noua este exact cea pe care ati formulat-o dv. Prin urmare o reformulez si mai restrictiv: Se poate mandri cineva ca a vazut o lupta intre regine si sa ne-o descrie?

Alutus

Da. Imi pare rau ca te dezamagesc dar nu a avut nimic spectaculos. Invingatoarea a procedat exact ca -regret-talharii. Si-a simtit rivala in zona fiind pe aceeasi parte a fagurelui, s-a apropiat  hotarata, a surprins-o din spate si a intepat-o imediat. Adversara nu a avut timp de reactie. Au ramas in aceasta stare cca un minut pana cand adversara a paralizat complet. Albinele nu au reactionat deloc la  lupta lor.
Sa nu uiti Darie!

stefan1

  Nu am vazut niciodata o lupta intre regine, desi nu ar fi greu sa creezi o asemenea situatie. In absenta albinelor, reginele nu se suporta si se ataca. Intr-o vreme dam la un stupar matci nefecundate. Intr-un rand voia mai multe regine decate custi avea. A spus ca baga cate doua in cusca. I-am spus ca nu o sa reuseasca. A incercat o separare precara, in aceesi cusca. Pana la destinatie in nici o cusca nu mai erau doua regine vii.
  Eu cred ca si albinele se implica in lupta reginelor, in sensul ca le impiedica sa se intalneasca, de ex la roii neprimari, cu mai multe regine, cand alegerea viitoarei stapane se face dupa ce roiul s-a stabilit in noua locuinta. La asemenea roi am gasit de multe ori regine alungate fie dupa diafragma, printr-un colt al lazii sau pe podisor daca avea acces acolo. Asta presupune ca acele regine s-au temut fie de regina aleasa fie de albinele care i-au devenit ostile dupa ce si-au ales o regina.
  Sunt si cazuri care dau de gandit. Probabil mai multi stupari au vazut uneori, mai rar, cand un stup isi alege regina, de ex dupa ultima roire, se poate gasi pe oglinda stupului una din reginele moarte si un numar de 10-20 de albine intepate. Asta presupune ca a fost o rivalitate si matca omorata a avut si ea sustinatoare care nu au putut fi convinse pasnic sa renunte la favorita lor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

antiopa din ardeal

Citat din: Alutus din Noiembrie 08, 2011, 04:52:04 PM
Da. Imi pare rau ca te dezamagesc dar nu a avut nimic spectaculos. Invingatoarea a procedat exact ca -regret-talharii. Si-a simtit rivala in zona fiind pe aceeasi parte a fagurelui, s-a apropiat  hotarata, a surprins-o din spate si a intepat-o imediat. Adversara nu a avut timp de reactie. Au ramas in aceasta stare cca un minut pana cand adversara a paralizat complet. Albinele nu au reactionat deloc la  lupta lor.

Nu am inteles de ce atata dezamagire? Pentru ca reginele se lupta sau pentru ca nu e ceva spectaculos? Va marturisesc ca nu am nici o dezamagire dintre cele 2. Dar recunosc ca va invidiez pentru ceea ce ati vazut. Si sper sa aveti destul de proaspat evenimentul in memorie ca sa-mi raspundeti la intrebari. (o gramada sau cum zice ardeleanul o corfa intreaga). O prima intrebare ar fi:
Lupta a avut loc intr-un roi primar, unul secundar, intr-o lada unde ati unificat 2 familii sau in alta situatie?

antiopa din ardeal

#88
Citat din: stefan1 din Noiembrie 09, 2011, 01:29:47 AM
 
  Eu cred ca si albinele se implica in lupta reginelor, in sensul ca le impiedica sa se intalneasca, de ex la roii neprimari, cu mai multe regine, cand alegerea viitoarei stapane se face dupa ce roiul s-a stabilit in noua locuinta. La asemenea roi am gasit de multe ori regine alungate fie dupa diafragma, printr-un colt al lazii sau pe podisor daca avea acces acolo. Asta presupune ca acele regine s-au temut fie de regina aleasa fie de albinele care i-au devenit ostile dupa ce si-au ales o regina.
  Sunt si cazuri care dau de gandit. Probabil mai multi stupari au vazut uneori, mai rar, cand un stup isi alege regina, de ex dupa ultima roire, se poate gasi pe oglinda stupului una din reginele moarte si un numar de 10-20 de albine intepate. Asta presupune ca a fost o rivalitate si matca omorata a avut si ea sustinatoare care nu au putut fi convinse pasnic sa renunte la favorita lor.

Mai sunt si alte situatii in care albinele impiedica lupta dintre regine, ca de exemplu in cazul schimbarilor linistite.  Eu am surprins intr-un astfel de caz 2 regine care pontau pe aceeasi fata a aceleiasi rame in colturi diametral opuse fara  sa se lupte intre ele, deci logic restrictionate de albine. Nici eu nu am vazut vreodata lupte intre regine. Cred ca se petrec intr-un moment cand nu obijnuiesc sa deranjez familia de albine.  Dar cu siguranta aceste lupte exista nu poate fi contestat dar eu cred ca lucrurile nu sunt asa de simple cum sunt prezentate in literatura de specialitate.


stefan1

  Sunt anumite rase de albine care accepta uneori doua regine. La Caucaziene sau la rasa neagra germana, aceasta se intalneste mai des. La unele rase din Africa se pot intalni chiar mai multe regine intr-o familie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)