jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Pad tu le complici un pic dar ma rog.
Se pare din ceea ce scri ca stupul tau e pe cale de a fi blocat si atunci sa nu te miri daca va roi. Acum ajung la faza ca mi se pare ca ai un stup Dadant 1/1.
Daca tiai cumparat inca o cutie de 1/1 cu rame si este de 10 rame lasale asa cu 10 rame.Din ceea ce scrii nu prea mai are loc matca ta de ouat si esti plin de miere. Pur si simplu ridici cutia actuala si o pui pt 30 de secunde mai la 0.5m apoi asezi cutia noua peste fundul stupului.Acum pui cutia actuala peste cutia noua. Nu ai nevoie de gratie Hanneman. Cutia de sus(cea actuala) e pe cale de a fi plina de miere si numai ce a inceput sezonul de cules pe la voi. Albinele vor cladi fagurii din cutia pe care o pui JOS si matca va oua acolo. Albinele din instinct duc mierea SUS.
Aici apare o mica problema pe care eu o consider problema.Stupul tau cred ca a avut tratament contra varroa deci fagurii tai au fost expusi tratamentului chimic(sau ai facut ceva BIO?). Asa ca mierea din acei faguri e contaminata cu acel chimical. Asta sa ti minte cind vei minca din acea miere....... dar nu mori pe loc.
Daca tu totusi doresti mia bine sa divizezi e deja momentul.Sa intervii cit mai repede oricum.
Nu trebuie sa duci roiul la 3km distanta.Nici eu nu fac asta dar fac rocada.
Astfel este indicat sa recunosti o matca. Fara sa sti so recunosti este o loterie ridicola.
Eu procedez astfel. Deschid stupul pe care doresc sal divizez apoi scot mai putin din jumatate din rame(3-4 din 9 in cazul meu) cu puiet capacit si miere si pastura acoperite toate cu albina. Am grija sa nu scot matca. Pun ramele in stupul nou aflat linga mine. Apoi adaug in mijloc o rama cu oua proaspete de la oricare stup mai preferat. In cazul tau nu prea ai de ales. Deci poti avea albina si pe acesta rama.
Acum dupa ce ai organizat ramele in centru in stupul nou poti complecta lateralele cu rame noi si inchizi stupul.Reduci urdinisul la jumatate.
Acum reorganizez stupul mama spargind cuibul(o rama noua, una veche). Acum poti inchide stupul mama sil duci la 3-5m distanta pe un loc nou. Stupul nou fara matca il asezi exact pe locul stupului mama.
Ce se intimpla acum. Albinele vor lucra pt tine. Stupul mama are regina care va oua in continuare fara probleme deci acel stup va avea puiet in continuu. Numai ca culegatoarele se vor intoarce la locul obisnuit in cca 3 zile timp in care acest "roi" se va umfla de albine(sa nu te sperii stupul mama nu se va depopula).
Si asta e bine caci acest roi va trebui sasi traga o botca(isi va trage mai multe) din care sa iasa o regina noua.
Acum nu ai decit sa astepti 3-4 zile si revi.Controlezi numai roiul sa vezi cite botci de salvare ai si daca sint prea multe lasi numai 2. Forma botcelor trebuie sa fie frumoasa fara surpaturi si pete negricioase.Mie imi plac botcile mai mari. Apoi revi peste 2 saptamini sa vezi daca ai regina noua care iti depune oua. Daca nuti pregatesti caturi la timp acei 2 stupi se vor bloca pina la sfirsitul lui iulie. Eu zic ca dupa o luna de zile (fiind sezon de cules) poti sa vi cu caturile.(una pt fiecare dar nu de 1/1 ci mai mici 3/4 sau 1/2).

pad3

multumesc kiwi, ai avut rabdare sa ma inceti pe-ndelete. acum sunt ceva mai luminat si probabil ca dupa ce mai recitesc voi fi in masura sa ma apuc de treaba. am cumparate destule lazi tip ACA cu cat 1/1 (ca sa nu ma complic cu 2 randuri de rame), am batut si rame, an si foi de ceara. si important, mai am un stup orizontal, acum la 14 rame dar par nitel mai lenese ca astea asa ca nu as dori sa le mixez (daca ai obiectii te rog spune). astept sa se linisteasca vantul ca sufla tare pe-aici si ma bag in ele.
sa stii ca am citit manualul si chiar zilele astea am recitit capitolul cu formarea roiurilor. acolo zicea destul de diferit sau poate lipsa mea de practica nu-mi permite sa-nteleg tot. insa ceea ce spui tu pare logic si lejer asa ca voi aplica. fundul corpului e fix asa ca trebuie sa mut ramele in catul pe care il voi pune. insa fac si asta si totodata scot si un roi? sau numai una?
somnul ratiunii naste monstri

stefan1

Citat din: pad3 din Mai 14, 2012, 01:23:20 PM
nu sunt lamurit. pt roi am inteles ca tb sa il duc departe altfel matca revine la stupul initial. si ar mai fi cateva aspecte din problemele mele care nu-s atinse.

Daca poti duce roiul, cum ai zis, la 3 km departare, este bine. In acest mod nu pierzi culegatoarele si roiul va incepe de la inceput sa lucreze. Cele cateva lucratoare care poate se vor intoarce, vor veni la stupul-mama pe care il pastrezi pe vechea locatie.
  Spui ca matca revine la vechiul loc. Nu ai inteles bine. Matca batrana nu iese din stup sau roi si mutarea la distanta se face pentru a nu pierde culegatoarele.
  Spuneai ca nu deosebesti regina de trantori! Nu ai cum sa faci aceasta confuzie. Uita-te bine la o poza a unui trantor si a unei matci si observa deosebirile, care-s evidente.
  Ar fi bine sa stii unde pui matca, in roi sau o pastrezi in stupul-mama. Unde ramane regina nu trebuie sa lasi botce si acolo poti sa dai faguri la cladit. Familia sau roiul care ramane fara regina ar fi bine sa aiba botce din care sa-si creasca o noua regina. Familia fara matca nu creste faguri.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pad3

Citat din: Kiwi Bee din Mai 14, 2012, 03:15:54 PM

Si asta e bine caci acest roi va trebui sasi traga o botca(isi va trage mai multe) din care sa iasa o regina noua.

deci nu pun in roi rame cu botce? iar daca raman in stupul mama trebuiesc distruse?

pad3

astazi ma duc sa pun catul si sa fac poze la toate ramele. poate asa ma ajutati voi sa-mi gasesc matca :P

marius_vfp

Citat din: pad3 din Mai 15, 2012, 08:56:31 AM

deci nu pun in roi rame cu botce? iar daca raman in stupul mama trebuiesc distruse?
se pare ca nu ai inteles , in roiul nou format se lasa cateva botce pe rame maxim 3 sau mai bine 2 de diferite stadii capacitesi necapacite , prima matca care eclozioneaza , poate si cea mai viguroasa ,va roade celelalte botce si le va intepa , in familia mama ce cu regina batrana nu se lasa botce de nici un fel , accidental daca lasi o botca acea famile va roi .

parerea mea ca sa scapi o familie din frigurile roitului e sa iei matca batrana impreuna cu cateva rame cu puiet in diferite stadii si sa el muti in alta lada si alta locatie si inca cateva rame la cladit sigur le trece de roit , asi prefera sa las lada aproape de vatra astfel toate albinele batrane din stupul mama fug in stupul vechi , parca albinele batrane dau tonul la roit din cate am citit , iar roiul la care lasi botce sa il lasi pe vechea locatie .
spor la treaba
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

apivasmob

Uite o poza dar este alb negru cu matca ,albina lucratoare si trantore.
Si citeste despre inmultirea familiilor de albine de pe forum (sectiunea inmultirea famiilor) daca nu ai un manual apicol.
Sanatate tuturor apicultorilor

Alutus

Uite ceva ce te poate ajuta:
1. De obicei Regina se afla pe un fagure cu puiet necapacit si in special pe cel cu oua proaspete.
2. Albinele lucratoare prezinta un fel de puf intre inele care le creaza un aspect mai cenusiu.
3. Trantorii sunt mai mari (lati si lungi) cu fundul rotund aptoape bont.
4. Regina este mai lunga decat toti ceilalti membri ai familiei are fundul ascutit-oval ca o mingie de rugby sau ca o franzela cu care chiar se aseamana, nu are puf intre inele si de obicei are culoarea unei paini bine coapta. Albinele din garda stau in jurul ei dispuse radial si o mangaie cu antenele.Daca gasesti doi indivizi asemanatori inseamna ca nu ai gasit Regina deoarece este unica.
5. Nu-ti face un scop din gasirea unei Regine, pt ca o cautare indelungata a acesteia echivaleaza cu pauza de masa luata de un chirurg in timpul unei operatii. Asigura-te doar ca familia este puternica, sanatoasa si ca are puiet necapacit.  La un mament dat te vei intalni cueaAceste aspecte iti confera siguranta prezentei reginei. Eu am stupi carora nu le-am vazut Regina de cca 2 ani. De obicei o vad doar atunci cand fac roiri sau schimb Regine.
Sa nu uiti Darie!

Alutus

Sa nu uiti Darie!

Kiwi Bee

Citat din: pad3 din Mai 14, 2012, 10:28:36 PM
multumesc kiwi, ai avut rabdare sa ma inceti pe-ndelete. acum sunt ceva mai luminat si probabil ca dupa ce mai recitesc voi fi in masura sa ma apuc de treaba. am cumparate destule lazi tip ACA cu cat 1/1 (ca sa nu ma complic cu 2 randuri de rame), am batut si rame, an si foi de ceara. si important, mai am un stup orizontal, acum la 14 rame dar par nitel mai lenese ca astea asa ca nu as dori sa le mixez (daca ai obiectii te rog spune). astept sa se linisteasca vantul ca sufla tare pe-aici si ma bag in ele.
sa stii ca am citit manualul si chiar zilele astea am recitit capitolul cu formarea roiurilor. acolo zicea destul de diferit sau poate lipsa mea de practica nu-mi permite sa-nteleg tot. insa ceea ce spui tu pare logic si lejer asa ca voi aplica. fundul corpului e fix asa ca trebuie sa mut ramele in catul pe care il voi pune. insa fac si asta si totodata scot si un roi? sau numai una?

Hai ca incep cu sfirsitul.
Se pare ca nu ai experienta cu divizarile de stupi asa ca am imediat  o intrebare. De ce vrei sa faci mai multe diviziuni deodata(dintrun stup)? Fa doar 2 stupi mai mici dintrunul mare. De acolo nu mai scoti si un roi in plus.

Poate ca doar mie mi se pare ca te temi putin asa ca uite o alta varianta de divizare(mai laborioasa).

Avem stupul mama(cu fund fux cum vrei tu) su un stup identic nou noutz scos de pe raft cu rame noi si fund fix etc.
1.) Fac o divizare de cca. 50-50% la ochi. Sa am in ambele cam la fel puiet si pastura si miere si albine. Amplasez ramele la centru si lateralele le umplu cu rame noi si le inchid pe ambele. Un a din ele(stupul preferat de tine) va fi dus la 3km. Intre timp organizezi o regina de la un crescator de regine(X euro) si tu ii spui pe ce zi sati soseasca regina(la noi asa merge - tu platesti , tu dirijezi). Tu vei avea nevoie de regina noua(cumparata) la o saptamina dupa divizare(daca ai divizat introp dumineca atunci dumineca viitoare ai nevoie de regina noua), astfel ca daca tie iti ajunge regina cu o zi inainte este perfect. Deci peste o saptamina mergi la stupul din gradina(hai sa zicem ca vrei sa incepi cu acesta) si il verifici. Te uiti la ramele din mijloc sa vezi daca sint oua proaspete. Daca gasesti oua proaspete nu mai cauta mai departe caci inseamna ca acolo ai undeva o regina. Nu are de ce sa ai botci trase.Nu este motiv. Poti muta o rama de la margine(una din aia nou noutza cu foitza) la mijloc accelerind dezvoltarea(in alte cuvinte spargi cuibul). Apoi poti sa mergi la celalalt stup situat la 3 km caci precis ca acesta nu are regina. Timp de 1 saptamina toate ouale si larvele care au fost acolo acum sint deja mature bine, unele capacite(foarte putine necapacite) si precis ca ai si mai multe botci trase. Distrugi toate botcile, controlezi fiecare rama. Albinele nu au regina de o saptamina si toate sansele lor au fost sasi faca o regina noua din ouale si larvele pe care leau avut la dispozitie iar acum cind tu leai distrus botcile de salvare si nu mai sint larve din care sa se poata face botci le ramine doar un singur lucru. Sa accepte orice regina li se va da. Asa ca poti sa bagi cusca cu regina cumparata intre 2 rame la centru(aici cind cumperi o regina sau 100 vinzatorul iti da si o scrisoare de dragoste in care iti explica cum e recomandat sa faci introducerea reginei). Acum deja sti care stup nu a avut regina. Revi peste o saptamina sa vezi daca regina noua depune oua frumoase si uniform.
Daca ai 10-15 familii de divizat si cumperi reginele vei vedea cit te costa.

2.)Vin cu un stup nou cu rame noi linga stupul mama(funduri fixe daca asa iti place). Deschid stupul mama si scot 2-3 rame(le asez linga stup). Apoi caut sa vad care rame le mut in stupul nou. am nevoie de rame cu oua si larve, cu pastura si cu miere. Scot una cu oua si larve si o scutur finutz de albine(nu pe toate le scutur inapoi in stup doar sa vad mai bine albinele-raminind doar citeva poti distinge regina daca e acolo dar de obicei nu este). Pun rma deoparte si procedez la fel cu inca una. Apoi le culc pe ambele peste ramele din stupul mama. Le las asa citeva minute timp in care albinele din stup vor urca pe ele. REGINA NU VA URCA 99,99%- niciodata nu mi sa urcat. Dupa citeva minute intorc ramele pe cealalta fata si le las asa inca citeva minute. Apoi pline de albine si astfel garantat fara matca mut aceste rame in stupul nou. Pot sa folosesc o rama de mai multe ori. Atunci cind e plina de aline nu o pun in stupul nou doar scutur albinele de pe ea in stupul nou si o reasez peste ramele din stupul mama. Cind am terminat divizarea inchid ambii stupi si pe una din ele o duc la 3km. Deja stiu 100% care nu are regina!!!

Eu nu ma deplasez 3km pt un singur stup. Constitutia la mine suna in felul urmator. Stupul mama cu regina(regina trebuie sa ramina in stupul mama) va fi MUTAT 100% cu 3-5 m sau 20 m si trebuie sa fie mai puternic decit stupul nou format(mai multe rame mai multe albine). Stupul nou format va fi asezat EXACT PE LOCUL ORIGINAL AL STUPULUI MAMA.

Albinele aflate la cules se vor intoarce si vor intra in stupul nou format(exact de pe locul acela au plecat la cules dimineata).
Multe albine din stupul mama se vor intoarce la locul lor obisnuit deci vor intra in stupul nou format.
Stupul nou se va intari in mod radical si isi va putea creste o regina noua(e mai ieftin decit sa cumperi una dar dureaza putin mai mult timp pina cind regina devine imperecheata).
Stupul mama nu va slabi din puteri caci la divizare am facuto mai mare/puternica si avind regina ea se va dezvolta fara intrerupere.

jenica67

Cand cauti regina trebuie sa te orientezi, sa ii gasesti pozitia, in functie de ora, la care o cauti. Dimineata devreme, se afla pe fagurii centrali, catre orele 10-11 se afla in partea dinspre est a stupului, catre ora 14 se afla din nou pe la centru, merge spre partea de vest, unde ajunge pe la 16-17 pe ramele dinspre apus, urmand ca seara sa se gaseasca in cetru stupului. Cam asa oua ea in fiecare zi.
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

jonny_it

Citat din: jenica67 din Mai 15, 2012, 07:56:09 PM
       Cand cauti regina trebuie sa te orientezi, sa ii gasesti pozitia, in functie de ora, la care o cauti. Dimineata devreme, se afla pe fagurii centrali, catre orele 10-11 se afla in partea dinspre est a stupului, catre ora 14 se afla din nou pe la centru, merge spre partea de vest, unde ajunge pe la 16-17 pe ramele dinspre apus, urmand ca seara sa se gaseasca in cetru stupului. Cam asa oua ea in fiecare zi.

Asa zicea si bunicamiu ca vaca lui dimineata sta in santul din spatele casei, la amiaza pe islaz si seara se intoarce acasa. .. asta pana au mancat-o lupii in padure  :rotfl:

Matca sta unde este loc pentru ouat. Puneti 2-3 rame goale sau faguri artificiali in cuib unul langa altul si vedeti ca in 1-3 zile sigur este acolo, isi face datoria.
Cea mai simpla metoda de a gasi matca in momentul cand se divizeaza un nr mare de familii de albine. Pentru 5-10 familii nu merita facuta lucrarea pentru ca oricum in 10 minute poate fi gasita. Acum matca nu se ascunde pentru ca este plina cu oua si nu mai este atat de rapida ca in primavara.

:hi:

jenica67

jonny_it, nu da exemplu un caz particular si il generalizezi pentru o situatie normala !
Ar fi simplu, daca nu ar fi asa de complicat, sau ne pare numai noua ?

jonny_it

Citat din: jenica67 din Mai 15, 2012, 11:01:25 PM
jonny_it, nu da exemplu un caz particular si il generalizezi pentru o situatie normala !

Asta cu pozitia matcii in functie de ora este cea mai buna gluma scrisa vreodata in cartile de apicultura.  :)
In fine, cautati matca dupa ceas, daca nu o gasiti unde trebuia sa fie sa nu dati vina pe mine  :)

:hi:

Alutus

Citat din: jonny_it din Mai 15, 2012, 11:38:14 PM
Asta cu pozitia matcii in functie de ora este cea mai buna gluma scrisa vreodata in cartile de apicultura.  :)
In fine, cautati matca dupa ceas, daca nu o gasiti unde trebuia sa fie sa nu dati vina pe mine  :)
Asculta colea la mos Jenica ca stie si el cate ceva.
Sa nu uiti Darie!