jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

marius_vfp

la mine , am multe(in rame care au fost introduse la crescut acum de floarea soarelui15 iulie chiar si jumate de rama ouata ) oua de chiar 1 sau 2 zile sunt in picioare si culcate in celule , sper ca acestea sa fie generatia care va trece iarna , azi am luat si eu o intepatura la tampla , dar nimik nici nu sa umflat durere prea putina . eu am furnici pe subar culeg polenul ce mai cade prin sata ma cam enerveaza.
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

orbanstefan64

pt furnici ,ginganii si o buna  desinfectie in jurul stupului baga sub lazi cite o mina de var praf de 2-3 ori pe sezon  :hi: :hi: :hi:

pad3

azi belea mare: multe in fata stupului si zgomotoase. cand am desfacut stupul le-am auzit cum se tureaza. e adevarat ca cerul bubuia ca a urmat o ploaie pe cinste dar nu cred ca asta era motivul agitatiei. pe rama centrala am gasit o botca, situata chiar in mijloc, iar alaturi mai era o chestie din aia umflata dar goala. la botca am ras cu unghia capacul si inauntru o larva imensa. am lasat asa ca nu stiu ce sa fac. maine poate ajung iar la gradina si daca e musai fac poze. matca tot nu am vazut-o (de fapt stiti ca n-am vazut-o niciodata) dar albina proaspata cat lume, la fel si larve capacite si ne. chiar m-a intrigat multitudinea de albine, pana si spatiile libere din stup erau acoperite in totalitate. cred ca se explica prin suprapunerea de generatii si faptul ca erau toate acasa datorita ploii ce se anunta. nu au fost insa prea harnice, intr-o saptamana au mai cules 1/3 de fagure.
serios, daca e ceva in neregula sa ma avertizati va rog.  :thanks:
somnul ratiunii naste monstri

bucovineanu

In aceasta perioada nu trebuie distruse botcile, mai ales daca se gasesc in mijlocul ramei. De regula acestea sunt botci de schimbare.
Cat despre agitatia albinelor era normala deoarece urma sa se schimbe vremea. In astfel de conditii nu e indicat sa se desfaca stupii.

pad3

multumesc. simteam ca am facut greseli. totusi botca la care i-ar rupt capacul nu se va mai dezvolta? nu am atins-o

bucovineanu

Daca o botca va fi deteriorata cat de putin, ea va fi eliminata de catre albine.

marius_vfp

salut, ma gandesc ca daca botca era acoperita de albina , in sensul ca ar trebui sa o incalzeasca,ar trebui sa ne dam seama ca e ceva in interior daca nu e acoperita  inseamna ca e goala , corect sau nu ,sa ne zice cei mai batrani .
`por la treaba numai bine

stefan1

Botcele nu trebuie sa fie imense, ci normale. Sigur, nici botce prea mici nu sunt bune. Uneori botcele foarte lungi, ca un tub, sunt botce in care larva e de trantor. Sper sa nu fie cazul tau, ca acele botce se fac doar cand nu sunt oua fecundate in stup.
  Cum ai inlaturat capacul la botca? In general capacul la o batca se ia mai greu. Usor se ia doar cand este mai proaspat capacita. Daca spui ca larva e (era, ca daca i-ai luat capacul, albinele o elimina) imensa, cum arata, era tot larva sau era pupa, diferentiata, adica sa i se vada capul format. Sau poate era deja pigmentata? Sau chiar matura, ca atunci e posibil sa-i iei capacul, dar matca in aces caz iese rapid din botca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pad3

nu am studiat in amanunt. am ciupit cu unghia si cand am indepartat o parte din invelis am observat o larv alba mare. imediat am incercat sa refac capacul si m-am retras

pad3

de unde pot cumpara stupi verticali in zona bacau, covasna, harghita? ma refer la cutii, vreau sa mai cumpar familii. apropo am gasit la un mosulica niste albine de talie mai mica si roscate; el spunea ca-i rasa carpatina (da nu pun pret pe cunostintele lui) mi-a placut cum avea ramele capacite, mult mai elegant decat ale mele; ma puteti sfatui daca sunt ok?

pharaonu75

Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pad3

nu m-am prins daca se pot cumpara din tg secuiesc sau sf gheorghe. intre timp am citit despre ei si se pare ca-i ce-mi tb.
*batranu - am vazut o poza in care un client inghesuie x cutii intr-o dacie. in vectra incap 25?

pad3

si inca ceva: un link pt o reteta de sirop? si pot fi folosite ceaiuri la plic, din comert?

pharaonu75

Uite cum fac eu ceaiul:

http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=4172.msg78662#msg78662

Pot fi folosite cu incredere ceaiurile la pliculete din comert.
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

marius_vfp

or fi bune dar mult mai bune sunt alea pe care le culegi cu mana ta, te mai catzari prin copaci mai bati cativa km prin boscheti ,mai scapi de kilograme, se pun frumos la uscat pe ceva ziare ,apoi chiar in pungile de (hartie)zahar adugam bunatate de floricele. (asa fac eu)
spor la treaba numai bine .