jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

pad3

Citat din: marius_vfp din August 26, 2011, 10:25:46 PM
or fi bune dar mult mai bune sunt alea pe care le culegi cu mana ta, te mai catzari prin copaci mai bati cativa km prin boscheti ,mai scapi de kilograme,
ai dreptate marius, din pacate trebuia sa ma ocup din timp. acum merg pe solutia plafar si la anu imi iau revansa :))
somnul ratiunii naste monstri

pad3

mi-a iesit un super sirop. am pus cca 500 ml ca atat a incaput in hranitor. le-am lasat sa pluteasca o sipca sa poata sta comod insa cand am desfacut iar si am privit, niciuna nu o folosea; erau de jur imprejur pe marginea hranitorului si consumau (cred ca 100 ml in 2 ore).  ce trebuie sa fac mai deoarte? sa scot sipca? si cand sa mai pun sirop? astept sfaturi

mape 48-petru manea

sipca ramane acolo si mai pui sirop cand se termina cel din hranitor
un sfat : -sipca este bine sa o fierbi in ceara

pharaonu75

Citat din: pad3 din August 25, 2011, 06:31:53 PM
de unde pot cumpara stupi verticali in zona bacau, covasna, harghita? ma refer la cutii, vreau sa mai cumpar familii. apropo am gasit la un mosulica niste albine de talie mai mica si roscate; el spunea ca-i rasa carpatina (da nu pun pret pe cunostintele lui) mi-a placut cum avea ramele capacite, mult mai elegant decat ale mele; ma puteti sfatui daca sunt ok?

sau ceva mai la vest, in Mures:
http://ost64.apiardeal.ro/
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

pad3

stie cineva cum se poate urmari online dosarul pt masura 141? si e adevarat ca ptr sesiunea din primavara s-a marit norma de UDE? pt cei care raspund  : sampanie: :beer: :coffee: :)) la alegere

pad3

am pus foite de ceara pt cladit intr-un stup facut din osb. a 2-a zi am gasit ceara deformata de caldura iar albinele au si <sudat> zonele apropiate. am reusit sa salvez cata ceva, in seara asta merg iar la stupi sa vad ce se intampla. dar nu-mi pot explica- credeam ca osb e bun izolator insa se pare ca mentine in interior o temp prea mare. sau de vina e urdinisul si aerisirea prea mici (asa am cerut eu mesterului care l-a facut)? la stupul orizontal (din lemn de brad) nu am avut problema asta

jonny_it

Citat din: pad3 din Mai 03, 2012, 12:30:12 PM
am pus foite de ceara pt cladit intr-un stup facut din osb. a 2-a zi am gasit ceara deformata de caldura iar albinele au si <sudat> zonele apropiate. am reusit sa salvez cata ceva, in seara asta merg iar la stupi sa vad ce se intampla. dar nu-mi pot explica- credeam ca osb e bun izolator insa se pare ca mentine in interior o temp prea mare. sau de vina e urdinisul si aerisirea prea mici (asa am cerut eu mesterului care l-a facut)? la stupul orizontal (din lemn de brad) nu am avut problema asta

Ce grosime are OSB-ul?

Kiwi Bee

Pad3 treci la fund cu plasa si nu mai ai problema cu extremele de temperatura.
Din primavara si pina cind pui stupii la iernat eu recomand urdinisul deschis bine de tot. Eu am multi etajati de 410mm latime. Tot atita este si urdinidul.Daca stupul nu este ocupat in intregine(adica are numai un roi) atunci reduc urdinisul sa previn furtisagul dar la un stup "intreg" este deschis la maxim. Viteza de deplasare joaca un rol foarte important pe timpul culesului, respectiv influenteaza si dezvoltarea familiei.
La un stup orizontal poti avea si 2 urdinise(ceva de genul 2x170mm) una mai la dreapta alta mai la stinga. Albinele care se ocupa de nectar se vor invata sa mearga pe scurtatura folosind urdinisul mai convenient pt ele.

jonny_it

Citat din: Kiwi Bee din Mai 03, 2012, 03:46:23 PM
Pad3 treci la fund cu plasa si nu mai ai problema cu extremele de temperatura.
Din primavara si pina cind pui stupii la iernat eu recomand urdinisul deschis bine de tot. Eu am multi etajati de 410mm latime. Tot atita este si urdinidul.Daca stupul nu este ocupat in intregine(adica are numai un roi) atunci reduc urdinisul sa previn furtisagul dar la un stup "intreg" este deschis la maxim. Viteza de deplasare joaca un rol foarte important pe timpul culesului, respectiv influenteaza si dezvoltarea familiei.
La un stup orizontal poti avea si 2 urdinise(ceva de genul 2x170mm) una mai la dreapta alta mai la stinga. Albinele care se ocupa de nectar se vor invata sa mearga pe scurtatura folosind urdinisul mai convenient pt ele.

Cel mai probabil nu a fost bine lipita ceara de sarme/rame si s-a indoit iar albinele au inceput sa o roada si sa cladeasca ce se mai poate cladi.
Ceara se topeste la peste 60 de grade.  :)

Si eu am urdinisele cat stupul, adica 45 cm(aproximativ) x 3 cm inaltime. O parte din stupi au plasa pe fund, o parte nu, totusi la toti asa le tin deschise:

Faneata 19.06.2011

pad3

OSB ul e de 20 mm. intradevar foita nu a fost bine fixata pe sarme (nu am dispozitiv de lipire, am apasat cu degetul dar prea putin. asta a facut ca foita sa se curbeze si sa se suprapune peste cea alaturata. acum e bine. luni ajung la targu secuiesc si ridic comanda de lazi asa ca voi renunta oricum la asta din osb. desi am auzit ceva chestii neplacute despre stupii fabricati acolo

pad3

vreau sa inlocuiesc o lada.dar aici e inflorit salcamul si e mare forfota in jurul stupilor. e gresit, risc sa le bulversez activitatea? sau mai rau, sa le placa noua casa si sa se puna pe leneveala :))

bucovineanu

Nu se va intampla nimic rau la schimbarea lazii. E de preferat ca operatiunea sa se faca inspre seara.

pad3

ceva pbl, astept sfaturi pertinente:
sambata am schimbat o lada si am fost socat sa vad cum roiul meu de asta vara era acum un ditamai stupul pe 10 rame pline ochi de miere, si  cu asa de multe albine ca in capac (am lasat acces) le puteam lua cu pumnul, asa de multe erau .spatiul de ponta mi s-a parut relativ mic ca au pus nebunele miere si printre celulele cu larve. am vazur si ceea ce cred ca ar trebui sa numesc botce, am vazut si cateva matci dar cred ca erau trantori :))) noob ce sunt.
asta era preambulul. azi vreau sa pun rame pe cat 1/1 si sa ma instruiesc cum sa fac sa scot un roi inainte de o face ele. intrebari:
1. pot pune direct 9 rame cu foita (nu am faguri claditi, sunt incepator )? spun 9 nu 10 pt ca vreau sa le las mai rare sa nu poata matca oua pe ele. sau e prea mult si le sperii?
2. m-am gandit si la varianta 2 (sa stiti ca nu ma intereseaza asa mult productia, deocamdata sunt fascinat de apicultura): sa scot 4 rame inclusiv pe aia cu matca si sa le pun intr-o alta lada pe care s-o expediez din stupina. aici ar fi ceva inconveniente, mi-e teama sa nu mut trantorii in locul matcii pe care nu am vazut-o niciodata in decursul celor 10 luni de meserie. iar locul unde vreau sa cazez noul roi se afla la cca 3 km aerian de stupina. nu am alta varianta dar am o teorie: albinele mele cred ca au cules din lizierele de langa padure care se afla la cca 500 m distanta  si nu din sat care e in partea opusa padurii, deci ar exista sansa ca ele sa nu cunoasca locatia aia de la 3 km distanta. ce ziceti, sta in picioare teoria mea? ar trebui sa aplic alta metoda ? daca da, care ca mie asta mi s-a parut ca se preteaza bine. deasemenea daca pun ramele alea ar mai fi nevoie sa divizez stupul?
3 o ultima pbl: cand se recolteaza mierea si cum pui pot s-o scot de pe ramele cu larve? suporta invarteala sau la culeg din miere? shit
evident ca pbl mele sunt de ordinul prea incepator dar ideea e ca prind repede iar voi sunteti tipi de treaba, am vazut ca raspundeti mereu indiferent cat de banal vi se pare. ma bucur sa va stiu alaturi  :i_love_you:

apivasmob

Da sa fie 1/1 si ridici ramele cu miere in cat sa o capaceasca ,iar in cuib introduci FA (spargi cuibul). Daca ai rame cu miere si puiet se poate extrage dar puietul sa fie capacit(dar nu este indicat). Poti sa faci si un roi .Albinele culegatoare oricum se intorc pe vatra. De ce vrei sa trimiti roiul la 3Km ce pe vatra sunt prea multi? O varianta este sa divizezi familia (citeste in manual apicultorului aceasta varianta de inmultire) poate te satisface.
Sanatate tuturor apicultorilor

pad3

nu sunt lamurit. pt roi am inteles ca tb sa il duc departe altfel matca revine la stupul initial. si ar mai fi cateva aspecte din problemele mele care nu-s atinse.