jurnalul apicultorului miop

Creat de pad3, Iulie 07, 2011, 08:30:26 AM

« precedentul - următorul »

Kiwi Bee

Poate ca ia durut burta si abia asteptau sa iasa la toaleta  =))

Nu merg lucrurile perfect niciodata. Tin minte parca in toamna trecuta(era cam tirziu putin) mai dadea de mincare. La acestia leai dat atunci de mincare? Poate ca acesta este efectul lateral.

Inafara de faptul ca cele 2 familii nu mi sau parut strinse destul nu vad alta problema.

Recomand dupa ce pui turta(Februarie) sa pui si folie cu fanta si cu 2 saptamini mai tirziu ridici doar capacul sa vezi daca este condens sub folie. Daca este atunci matca a inceput ponta si este puiet deci asta va insemna ca acum ai regine in acei stupi si nu bizaie pt ca ar fi fara regina.

Nu ai vazut urme de soareci? Sau alti musafiri nepostiti? Poate ca doar au fost agitate de ceva in zilele trecute. Noteazati undeva care au bizait si vezi tu la primavara cerei mai sanatos dintre toate.

pad3

Citat din: Kiwi Bee din Ianuarie 17, 2015, 03:02:51 PM
Poate ca ia durut burta si abia asteptau sa iasa la toaleta  =))
:rotfl: :rotfl: :rotfl:
Citat din: Kiwi Bee din Ianuarie 17, 2015, 03:02:51 PM
Nu merg lucrurile perfect niciodata. Tin minte parca in toamna trecuta(era cam tirziu putin) mai dadea de mincare. La acestia leai dat atunci de mincare? Poate ca acesta este efectul lateral.
dap. eu eram noobul. in filmul 3 chiar se mai vede cutia in care le administram sirop (de fapt cutia de unde scoteam zeci de albine innecate) lectia asta mi-am invatat-o. sper sa nu fie nevoie sa platesc asa pret acum
somnul ratiunii naste monstri

Mihai Sergiu

Au puiet, de aceea se aude zgomotul mai pronuntat. Eu am zis ca n-are matca , cand desfac puiet in toate stadiile
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

pad3

Citat din: Mihai Sergiu din Ianuarie 17, 2015, 09:45:38 PM
Au puiet, de aceea se aude zgomotul mai pronuntat. Eu am zis ca n-are matca , cand desfac puiet in toate stadiile

ati avut dreptate. acea familie e bine acum.multumesc

pad3

ieri a fost o vreme super. zbor de curatire, o frumusete, zumzaia tot cerul. am stat minute bune printre stupi ascultand.
am si umblat la ei pt a le administra turta proteica home made, facuta pt prima data in care am pus si putin protofil.
au fost si deceptii 2 familii pierdute si 2 slabute din 14. totusi sunt optimist pt ca stiu exact cauzele:
- primul era un roi prins aiurea (v-am povestit) care a intrat in iarna cam subtire, pe 2 rame cand am restrans
-al 2lea si cei 2 slabiti au fost atacati de pasari in timpul ninsorii anterioare. am gresit ca le-am redus urdinisdul cu polistiren extrudat iar bateria celor 3 stupi era in fata unui pomisor. pasarile au ros polistirenul iar la baza pomisorului erau numai capuri de albine, probabil au tras prin urdinis pe cele moarte si le-au papat.asta le-a deranjat iar la stupul pierdut, e posibil sa se fi desfacut ghemul si au cazut. pacat, aveau puiet spre eclozare pe o raza de cca 10 cm. Am curatat zona cu puiet (se simtea si un usor miros neplacut ); ramane sa curat si de albinele moarte in alveole si sa pun acele rame, in martie, in completare la celalalte familii. e bine? exista alte solutii? deocamdata au ramas in stupi, cu urdinisul inchis

bmdna

Eu cred ca e periculos sa folosesti ramele chiar si curatate dandu-le la familii sanatoase. Nu stii cu siguranta de ce au murit cele doua familii. In mod sigur imunitatea le-a fost scazuta si nu se stie ce germeni de boli au ramas pe acei faguri. Ce poti face cu aceste rame? Eu le-as topi astfel: le-as taia in bucati separand portiunile de figure gol de portiunile cu miere. Portiunile goale le-as topi pur si simplu iar cele cu miere le-as topi in apa, separat. Dupa solidificarea cerii as fierbe lichidul rerzultat si abia apoi as incerca sa il dau sub forma de sirop. Eu asa as face. Nu zic ca e cel mai bine, dar asta e solutia pe care o vad. In niciun caz nu as da fagurii aceia unei familii sanatoase.
Daca totul a iesit bine, inseamna ca ai gresit undeva!

Kiwi Bee

Ceva poze Pade cu acele rame?

Daca se poate exclude loca atunci si numai atunci se pot folosi ramele. Sti sa recunosti loca americana? In cazul in care cauza este loca nu se salveaza ramele si fagurii.

Fagurii cu puiet se distrug si cele cu miere si pastura daca este cazul se topesc. Se colecteaza doar ceara. Laso drac de miere ca poate chiar ea sa fie problema/cauza pierderii coloniei.

Cutia, fundul, podisorul se pot steriliza. Avem topice pe aici cu mai multe metode.

pad3

sa mai citesc nitel capitolul boli. eu credeam doar ca e puiet care a murit de frig. e adevarat ca unele nimfe aveau consistenta filanta si cred ca alea miroseau. brr, cum e posibil sa fie loca?

Kiwi Bee

Posibil ....daca intreadevar vorbim de loca...... ca o aveai acolo in toamna trecuta dar tia trecut vederea mai apoi sa oprit regina cu ouatul.

Dar mumii ai vazut? Larva foarte matura mumificata cu limba scoasa si culcata pe spate.

Hranirea cu miere de la alti stupi sau hranirea cu capaceala este cel mai mare focar.

pad3

erau si larve aproape de eclozare, si din alea cu ochi mov. dar astea erau mumificate. cred ca doar alea mai mici erau cu aspect filant

Kiwi Bee

Nu stiu daca se vede bine in poza.

pad3

nu am gasit asa ceva, o spun cu certitudine

dodo79

asa ceva pad3?

pad3

:)) nici chiar atat de incepator. eu vb de larvele din faguri

dodo79