mutare albine in stupi noi

Creat de POSTASUL, Martie 31, 2011, 10:19:44 PM

« precedentul - următorul »

bucovineanu

Citat din: justy din Aprilie 06, 2011, 09:04:06 AM
am facut niste cutii noi si vreau sa mut familiile in ele! va rog sa/mi spuneti daca pot face acest lucru acum, sau mai tarziu... si care este cel mai potrivit moment al zilei cand pot face aceasta operatiune? Va multumesc
Mai bine mai asteapta sa se incalzeasca vremea, undeva dupa Sf. Gheorghe. Atunci cand sunt mutate in alt stup reginele inceteaza 2-3 zile ponta. Daca e frig deranjul e si mai mare.
Mutarea e bine sa se faca inspre seara.

justy

happy

Astazi le-am pus sirop in hranitoare la albine si am pus cate o banda de mavrirom transversal deasupra ramelor la indicatia unui apicultor mai vechi.Sper sa fie bine desi eu citisem ca tratamentul principal se face toamna :smile:
http://hapy.sunphoto.ro/
Lumea nu ar exista fara albine!

pharaonu75

Si primavara se face tratament!
Benzile de mavrirol sunt bune!
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

POSTASUL

in seara asta leam pus siropul de zahar 300 g si am constatat ca la un stup nu a tras siropul pus cu 3 zile in urma., care sa fie cauza vremea asta rece si frigul.Mentionez ca albina era sus pe rame o parte din ea. Siropul din hranitor sa il mai las sau maine sa il scot si sal :uimit: curat.Nu au mai iest de o saptamana din stup cu vremea asta
A fi domn e o-ntamplare , a fi om e lucru mare.

POSTASUL

donu bucovineanu ce ziceti , sa le pun o turta ceva sa nu le mai dau sirop , va intreb  pe dv  ca sunteti din zona mea :hi:

bucovineanu

Siropul nu l-a tras cel slab. Daca nu a tras siropul nu o sa ia nici din turta. De saptamana viitoare se indreapta vremea si vor lua si siropul. Deocamdata lasa-le in pace.

POSTASUL

da lesinatura aia mai slaba , si albina a iesit la sita sus cand am ridicat un pic polistirenul de pe sita parea un pic agitata celalat a luat tot si erau foarte linistitte , eu mam panicat putin ca pana acuma ce leam dat au luat tot.Multumesc pentr. raspuns si asteptam sa dea domnul vreme mai buna de duminica :hi:

madnes_marius

Buna seara,

Sunt incepator in apicultura. Totul a inceput din toamna 2011, sfarsitul lui august, cand in hornul casei bunicilor s-a stabilit un roi, nush cum de au rezistat acolo, mai prin octombrie i-am zis unui unchi  care are vo 40 de stupi, sa ma ajute sa il scot din horn si sa il bag intr-o lada. Am scos din horn 3 faburi lungi de juma de metru, dar nu stiu daca avea matca sau nu. M-a ajutat unchiu cu 2 rame cu miere si am mai facut rost de inca 2 rame cu miere si l-am iernat. Spre surprinderea mea, vazand ca a rezistat iernarii am crezut ca are matca de a reusit sa treaca peste iarna. Cum s-a mai incalzit in perioada asta de aprilie l-am verificat si nu am vazut deloc prezenta de puiet. Si toata lumea zice ca daca nu are puiet nu are nici matca.
Va rog daca ma puteti ajuta cu cateva sfaturi pentru a reusi sa-l salvez. Sa-i pun matca ........, ....... ,......, d

Va multumesc!

stefan1

Bun venit pe Forum!
  Ai facut o serie de greseli, ce nu-i o rusine, ca toti gresim. Totusi trebuia sa te consulti mai des cu unchiul stupar. Toamna dupa instalare trebuia sa ii faceti un control si se observa daca e fara regina. Si primavara trebuia controlat mult mai devreme, cand temperatura se ridica la peste 13-15 grade. Daca din toamna nu a avut regina, nu stiu cate albine poate sa mai aiba acum, oricum vor fi incapabile sa mai poata ele creste un rand de puiet. Se poate totusi ca sa fi avut matca, dar pe care ati accidentat-o cand l-ati scos din horn si care nu mai poate sa oua. In acest caz tot un stupar trebuie sa controleze stupul si sa vada ce-i. Daca are regina, chiar defecta, nu va primi alta regina pana aceea nu va fi eliminata.
  Parerea mea e sa renunti sa salvezi acest stup si sa cumperi in mai un roi (preferabil natural).
  Daca vrei neaparat sa-l salvezi, roaga-l pe unch sa-ti vanda macar un fagure cu puiet matur si albina de pe el si poate si o matca sau macar o botca, dar dezvoltarea in acest caz va fi greoaie.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Adrian Roman

...deh..avantul tineretii ... :rotfl:.. da toti incep doar o data , apoi vine greul :yes:

madnes_marius

Hai sa radem domle pt o greseala de scriere, daca era o greseala gramaticala mai ziceam si eu .

madnes_marius

Mersi stefan pentru raspunsul dat. L-am verifidat duminica si nu mai aveau nici mancare , au curatat 4 rame cu miere, lipsa de puiet si cred ca au mai ramas cam 200 de albine :D. In fine totul a fost o provocarept mine, fiind incepatorul incepatorilor.

pharaonu75

Citat din: madnes_marius din Aprilie 28, 2011, 03:51:31 PM
Hai sa radem domle pt o greseala de scriere, daca era o greseala gramaticala mai ziceam si eu .

Suparaciosuleeee! :rotfl:
Omul glumea!
Nu te aprinde asa repede, pentru ca nu a spus-o cu rautate! :hi: :hi:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

madnes_marius

hmm, unde era gluma si eu nu am prins-o.
Inteleg ca in ziua de azi orice iformatie se plateste, dar  :thanks: