Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)

Creat de Bătrânul, Februarie 25, 2011, 08:42:55 PM

« precedentul - următorul »

bogdan moldovean

dragi frati apicultori inca nu am aflat de unde mi pot procura drojdie de bere furajera si lapte praf degresat sunt foarte interesat si prin zona mea nu se gaseste Va rog din suflet sa ma ajutati cu aceasta hrana proteica asa sa ma trimiteti pe diverse sit-uri unde nu am cont  nu am cum sa stiu va rog cei care folositi periodic aceste produse sa ma ajutati cu acest sfat MULTUMESC

morozan simion

frumoase albinute si toate culegatoare de polen , si mierea cine o culege? =)) =)) =)) =)) =)) =)) =)) =))

dan sebastian

0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

Bătrânul

Citat din: bogdan moldovean din Februarie 10, 2013, 03:42:06 PM
dragi frati apicultori inca nu am aflat de unde mi pot procura drojdie de bere furajera si lapte praf degresat sunt foarte interesat si prin zona mea nu se gaseste Va rog din suflet sa ma ajutati cu aceasta hrana proteica asa sa ma trimiteti pe diverse sit-uri unde nu am cont  nu am cum sa stiu va rog cei care folositi periodic aceste produse sa ma ajutati cu acest sfat MULTUMESC
Am crezut ca vei intelege . La tirgul de la Blaj . Daca-i urgent la http://agsira.ro/  drojdia si laptele praf la farmacia inimi catena sau maria sa  vaca .  :rotfl: :rotfl:

marius_vfp

domnule dan sebastian ce marime are rama din stupii prezentati .

va multumesc
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva

andrei f

salutari la toata lumea! vreau sa intreb daca: este mai bine decat sa pun turte sa introduc cate o rama cu miere langa ghem? va multumesc!

RazvanTi

rama cu miere o pastrezi frumusel si o bagi la "spart cuibul" la primavara :wink2:
ai sa vezi ca face minuni  :nod:
acum prepara si baga-le turte  :hi:
sunt un "poliglot" in ale tehnicii
http://bricolaj.myforum.ro

marius_vfp

razvan daca rame e plina  ochi cu miere sa vezi ce spargi cuibul si la propriu si figurat , il spargi din toate pozitiile ,la spartul cuibului bagi o rama goala la ouat cu ceva coronita pe ea si sa fii eclozionat macat o tura de puiet ,  rama de hranire si/sau stimulare o pui deasupra culcata peste rame nicidecum in lateral.  daca gresesc criticati-ma, asta e sfatul meu.
spor

RazvanTi

de acord cu tine dar omul nu a zis nici ca e rama full si nici ca nu e rama de cuib...
am presupus ca e rama ramasa dupa stramtorarea cuibului din toamna adica cu ceva coronita de miere, celule goale si posibil si ceva pastura pe ici pe colo...
sa ne lamureasca al nostru coleg ce si cum cu rama aia :hi:

marius_vfp

corect, sa ne lamureasca , a spus rama cu miere nu de miere ,
o alta posibilitate ar fi sa scoata o rama plina din marginea cuibului de iernare , care e destul de plina , atentie sa nu fie cu mucegai , so descapaceasca partial pe partea care vine dedesubt si so aseze peste rame , paturica de rigoare podisorul pus invers si somn si liniste inca 2 saptamani.

andrei f precizez faptul ca albina nu circula in lateralul cuibului ci se suie pe rame in sus pana da de podisor cand nu mai are ce manca tinde oarecum sa mearga spre spatele stupului (daca temperatura ii permite si nu are puiet pe rama in locul respectiv, daca are puiet moare cu mancarea la nas)  ,daca acesta e in pat rece , tu pui rama peste cuib si dormi linistit .

spor la treburi

RazvanTi

si eventual cu o gaura in mijlocul ei ca la nea marinlm sa poata trece albina si pe partea de deasupra

marius_vfp

daca perforeaza rama pe mijloc sa puna si 2 betisoare deasupra sa distanteze folia sau paturica de rama , sa creeze un spatiu minim prin care albina sa poata trece . parerea mea e ca 2 saptamani ajunge sa se hraneasca de  pe o singura fatza a ramei apoi sa o intoarca pe partea opusa .
spor

andrei f

din pacate mi-au murit doi stupi in aceasta iarna din motivul ca am lasat dupa diafragma cate doua rame cu coronita de miere si au format ghemul de iernare pe acele doua rame. nu mi s-a intamplat niciodata acest lucru si in fiecare an in stupii orizontali pe care i am fac acest lucru lasand cateva rame bune de ouat langa peretele opus ghemului sa-mi fie mai usor primavara la largirea cuibului. la cei verticali scot tot si nu las nimic dupa diafragma. toamna fiind foarte lunga anul trecut am mai facut un varachet la 15 octombrie dupa ce am strans cuiburile si ma gandesc ca le-a gonit fumul pe cele doua rame ramase in afara cuibului. ramele pe care vreau sa le introduc sunt depuse 3/4 cu miere din cei doi stupi care nu au trait. avand in cei doi 14 buc. rame 3/4 cantitate miere pe rama m-am gandit ca as putea sa le bag la roii facuti anul trcut si care consider ca nu ar mai avea mancare de ajuns. plus ca as mai scutii ceva bani sa cumpar turte. anul trecut din 25 de stupi care au produs ceva a trebuit sa i alimentez pe cei slabi si roii pe care i-am format deci miere pentru hrana zero. acum daca le voi introduce dupa prima rama din cuib fara sa sparg cuibul vor manca mierea sau nu. in speranta ca am fost mai explicit astept raspunsurile dumneavoastra , in special la cei cu mai multa experienta . va multumesc.

dan sebastian

Re: Intretinerea albinelor (sfaturi batranesti)
« Răspuns #577 : Februarie 10, 2013, 21:58:40S pm »
    Citat

domnule dan sebastian ce marime are rama din stupii prezentati .

va multumesc

Rama standard clasica mare 1/1 470 mmm / 300 mm.
Corpurile sunt insa pe 12 rame + orizontalul care nu face decat constructie rame pe 20.
0744999989, 0722842211<br />Nu apreciezi sanatatea la adevarata ei valoare decat cand o pierzi.

bucovineanu

Citat din: andrei f din Februarie 14, 2013, 01:44:14 PM
din pacate mi-au murit doi stupi in aceasta iarna din motivul ca am lasat dupa diafragma cate doua rame cu coronita de miere si au format ghemul de iernare pe acele doua rame. nu mi s-a intamplat niciodata acest lucru si in fiecare an in stupii orizontali pe care i am fac acest lucru lasand cateva rame bune de ouat langa peretele opus ghemului sa-mi fie mai usor primavara la largirea cuibului. la cei verticali scot tot si nu las nimic dupa diafragma. toamna fiind foarte lunga anul trecut am mai facut un varachet la 15 octombrie dupa ce am strans cuiburile si ma gandesc ca le-a gonit fumul pe cele doua rame ramase in afara cuibului. ramele pe care vreau sa le introduc sunt depuse 3/4 cu miere din cei doi stupi care nu au trait. avand in cei doi 14 buc. rame 3/4 cantitate miere pe rama m-am gandit ca as putea sa le bag la roii facuti anul trcut si care consider ca nu ar mai avea mancare de ajuns. plus ca as mai scutii ceva bani sa cumpar turte. anul trecut din 25 de stupi care au produs ceva a trebuit sa i alimentez pe cei slabi si roii pe care i-am format deci miere pentru hrana zero. acum daca le voi introduce dupa prima rama din cuib fara sa sparg cuibul vor manca mierea sau nu. in speranta ca am fost mai explicit astept raspunsurile dumneavoastra , in special la cei cu mai multa experienta . va multumesc.
Daca afara sunt mai mult de 8 grade e bine sa se inlocuiasca o rama goala cu una cu mierefara a pune rame in plus. Dimpotriva daca sunt goale sinu sunt acoperite de albine se vor scoate 2 rame si se va introduce una.. Ramele cu miere sa fie aduse pentru o zi intr-o camera cu foc, iar  operatiunea de schimbare sa se faca rapid.