• Welcome to Forum discuții Apiardeal. Please login or sign up.
 

putin din istoria necunoscuta a romanilor

Creat de sas angelica, Ianuarie 30, 2011, 12:59:57 a.m.

« precedentul - următorul »

D006

  Sclav este acel om care este vandut ca o marfa comuna . Pe teritoriile noastre tiganul (sclavul) era vandut la Kg. sau en-gros sub forma de salaș.

oroles

De exemplu, pentru mine cea mai frecventa forma de sclavie este traficul de carne vie, cum mai este numit. Multe copile sunt vandute ca prostituate si scoase din tara. Asta e sclavie si bag mana in foc ca cifra de 20000 e mica. O eleva de-a mea a plecat "ajutata" de un consatean in Anglia cu scopul de a face bani pentru tratamentul mamei, bolnava de cancer. Consateanul a vandut-o ca prostituata. Nu a rezistat psihic cand a aflat pentru ce fusese ajutata sa ajunga in Anglia. S-a sinucis.

Orasul  Calarasi e vestit pentru traficul de fiinte umane. Fenomenul e foarte raspandit si acolo se tranzactioneaza multe fete. Stiu cazuri cand interlopi le isi vindeau sotiile unor astfel de traficanti si imediat puneau politia pe urmele cumparatorilor. Erau sotii vandute si de zeci de ori. Cumparatorii se descotoroseau de ele pentru a nu ajunge dupa gratii.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

oroles

Despre robia tiganilor inainte de 1989 se pot vorbi multe. Nici nu se poate pune egal intre robii tigani si robii negri din SUA. Multi isi inchipuie ca tiganii erau folositi de boieri la munca campului sau la munci complexe. In realitate, multi dintre robii tigani erau mestesugari, executand unele servicii catre boier. Robii tigani erau cunoscuti dupa mestesugurile pe care le stiau. Astfel, aveam: rotarii (faceau roti pentru caruta), cortorarii (faceau corturi pentru campaniile militare; din pacate, astazi termenul desemneaza pe tiganii care umbla cu cortul), spoiangii (se ocupau cu spoitul), argintarii (faceau bijuterii), caldararii (faceau galeti si alte lucruri din cupru si tabla), lingurarii (se ocupau cu producerea de linguri si alte obiecte din lemn; se mai numeau si rudari), carutasii (aveau grija de grajdurile boierului si erau si cei care ii manau caii; erau mesteri la dresajul cailor), fierari, caramidari, salahori etc. Unii tigani erau prefarati sa faca meseria de calau. Romanii refuzau meseria, considerand-o murdara. Exista registre in care sunt mentionate sumele de bani date calailor tigani. Despre ce robie vorbim?

Ca sa nu mai spun ca erau robi domnesti sau boieresti (apartineau domniei sau boierului) si robi manastiresti. Ultimii chiar erau de cele mai multe ori "tolerati", de multe ori nefiind pusi la munci prea grele.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

D006

  O poveste interesanta este despre calaul lui Horia si Closca. A muncit tiganul cateva zile inclusiv la imprastiatul bucatilor de carne de martir prin localitatile zonei iar cand a fost vorba de plata a luat-o in gura de la austrieci.


stefan1

 Ce parere au strainii despre romani?
Acum peste 200 de ani, un consul francez in Moldova:
"Viceconsulul francez constată, însă, că marea problemă a acestei regiuni o reprezintă conducătorii şi cârmuirea străină: ",,Trebuie însă să spunem că, aici, întâlnim două păcate mari, care, orice ai fi, se vor împotrivi mereu înfloririi la care ţinutul acesta frumos ar putea să ajungă, şi chiar şi negoţul care, cu vremea, s-ar putea întări prin aceste locuri nu-i va aduce decât prea puţine foloase. Cele două păcate sunt cârmuirea, care, prin natura ei, este o adevărată nenorocire, şi depopularea, urmărea nefericită a celei dintâi. Provincia aceasta are şi un stăpân, însă un stăpân străin, care o jefuieşte, care este silit s-o jefuiască şi să facă acest lucru cu o grabă necrezut de mare. Miniştrii de lângă el ştiu să facă întocmai ce face el. Toţi slujbaşii au grijă să le urmeze pilda, încât întreaga cârmuire nu este altceva decât un jaf; toţi membri ei sunt nişte lipitori dornice să sugă ultima picătură de sânge a unor mulţimi vlăguite. La Constantinopol, în fiece an, în fiece zi, în fiece ceas, se vor risipi, prin fel de fel de cai, bogăţiile Moldovei"".

  https://www.antena3.ro/actualitate/inedit/cum-era-descrisa-moldova-de-catre-straini-in-urma-cu-200-de-ani-nu-este-altceva-decat-un-jaf-437005.html
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1


  Vasile Lupasc - Istoricul care a tradus primul interviu cu Vlad Tepes

Manuscrisul care poate schimba istoria despre Vlad ,,Dracul" Tepes, scris de un episcop papal, a fost tradus integral.

Istoricul Vasile Lupasc este cel care a obtinut, in 2014, in premiera, o copie a manuscrisului uitat in biblioteca Vaticanului peste veacuri.

Trei ani a durat traducerea interviului considerat ca fiind primul din istoria Romaniei. Scrierea contine dialoguri valoroase dintre domnitorul roman si trimisul papal despre razboaiele purtate cu otomanii, inclusiv despre celebrul Atac de noapte din 1462 cand, deghizat in turc, Tepes a patruns in tabara sultanului si a fost la un pas de a-l asasina.

Vasile Lupasc, istoricul pasionat de viata voievodului, vrea sa publice traducerea finala a manuscrisului atat in original, in limba latina, cat si tradus in limba romana.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)


oroles

Citat din: stefan1 din Mai 04, 2018, 08:54:18 a.m.
  http://adevarul.ro/locale/botosani/o-ipoteza-suprinzatoare-romanii-locuiau-teritoriul-actual-ungariei-venirea-maghiarilor-dovezile-istoricilor-romani-1_55cb519bf5eaafab2c78055e/index.html

Lacunar!
Nu explica nici 5% din istoria prezentei romanilor in spatiul nistreano-carpato-danubiano-pontic. Eu sunt de parere ca ne tragem din romani mai mult decat din daci. Cred ca spatiul romanesc a fost intens populat cu cetateni ai imperiului roman care fugeau de persecutiile impotriva crestinilor. Asa se face ca la nord de Dunare nu avem niciun martiraj (doar de Sava de la Buzau, dar acolo e mai mult un martiraj politic) iar in sudul Dunarii, chiar in Dobrogea sunt mii de cazuri. Si testele genetice arata o inrudire a populatiei din Romania cu cele din nordul Italiei si nordul Greciei.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

stefan1

Articolul voia doar sa spuna ca si pe actualul teritoriu al Ungariei era, la venirea ungurilor, si o populatie latina. Cum a ajuns acolo, sunt multe supozitii. Se stie ca Panonia a fost locul unde s-au stabilit o serie de popoare migratoare de stepa, incepand cu hunii si terminand cu ungurii. Toti acesti migratori faceau expeditii de jaf in Imperiul Roman de est si de vest, luand nu numai bunuri materiale ci si robi, dintre care multi erau de limba latina. Aceeasi practica o aveau si Alanii, stramosii osetinilor de astazi (Osetia da cel mai mare numar de ofiteri superiori in armata rusa raportat la ponderea lor in populatia Rusiei. Sunt de origine sarmatica, iraniana, descrisi de un istoric latin ca fiind oameni inalti, blonzi si "cu o privire inspaimantator de mandra". Ei au fost batuti de huni, impinsi mai spre nord unde s-au asimilat cu slavii si se pare ca au fost fermentul care a determinat mai tarziu expansiunea slavilor spre vest pana in Polonia, Cehia,Slovenia, Croatia, Serbia si Bulgaria). Alanii au ocupat destul de multa vreme si teritoriile Tarii Romanesti si Moldovei (Iasi este numele pe care slavii l-au dat alanilor si a fost o asezare care le-a apartinut). Acesti alani si-au avut tot in Panonia o vreme 'resedinta' si si ei aveau obicei sa ia robi in expeditiile de jaf facute in toate tinuturile vecine. Asa explica unii istorici prezenta de atunci a protoromanilor in Panonia. In plus ciobanii erau cei care circulau cu turmele pe arii vaste si, probabil, gaseau o forma de intelegere cu toti stapanii vremelnici a tinuturilor strabatute.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

  http://adevarul.ro/locale/botosani/cum-fost-intemeiate-realitate--primele-state-romanesti-istoricii-demonteaza-legendele-spun-fost-opera-aventurieri-razboinici-1_5af58553df52022f75d98bc1/index.html
  Sunt lucruri care se dezbat in intrunirilor istoricilor si la care si istoricii romani trebuie sa iasa din pozitia oficiala si cea destinata poporului si sa discute pe baza documentelor si despagubirilor arheologice. Asta nu inseamna ca noi suntem o exceptie si ne-am cosmetizat istoria, ci la toate popoarele dezbaterile intre specialisti difera de informatiile invatate pe scurt, la lectiile de istorie.
  Articolul e mai amplu si merita citit. Dau doar un mic fragment:

" Regii unguri, pentru a împiedica asemenea năvăliri, întreprinseră o serie de expediţiuni împotriva lor. Îndată după suirea sa pe tron, Ludovic hotărâ să curme aceste prădăciuni periodice ale tătarilor şi întreprinse în 1343, după alţi cercetători - în 1345, o mare expediţie împotriva lor. La ea participară şi românii din Maramureş, sub comanda voievodului lor Dragoş, şi secuii, peste care era mai mare Andrei, fiul lui Laţco. Expediţia avu un succes deplin. Tătarii fură goniţi din ţinuturile de la răsărit de Carpaţi şi se retraseră spre şesurile din nordul Mării Negre. Experienţa arătase însă că Ardealul nu putea fi apărat eficace de pe versantul oriental al Carpaţilor. De aceea, regele ungar a luat în stăpânirea sa ţinutul dintre Siret şi munţi, cu văile Sucevei, Moldovei, Bistriţei şi Trotuşului şi făcu aici, se pare, în 1352 sau 1353, o marcă de apărare a regatului", scria reputatul istoric Constantin C. Giurăscu în "Istoria românilor". Pentru serviciile aduse coroanei, Dragoş a fost numit comandant al noii mărci de apărare. Evident această structură politico-militară nu cuprindea întreaga Moldovă de astăzi, ci numai ţinturile dintre Siret şi munţi, cu valea Sucevei, Bistriţei şi Trotuş. Dragoş a întemeiat şi un soi de dinastie locală, fii săi Sas şi Balc urmându-i la conducerea mărcii de apărare. De altfel, această structură, condusă de un aventurier venit să se căpătuiască la est de Carpaţi, ascultând o chemare a suzeranului său, va pune bazele statului medieval Moldova."

Citeste mai mult: adev.ro/p8n6sl
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

 
  Ca sa se vada cat de inuman erau tratati comunistii in inchisorile postbelice si chiar din timpul razboiului.
https://www.historia.ro/sectiune/general/articol/nicu-si-lenuta-sex-cu-gardianul-la-usa
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

stefan1

Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)