PNA 2011 - 2013

Creat de dragos2006, Ianuarie 25, 2011, 10:18:03 PM

« precedentul - următorul »

ion patrut

nu asteptam un raspuns pozitiv de la dumneata domnule dragos stiu ca esti om de afaceri si afacerile inseamna bani multi bani eu vorbeam pentru cei care iubesc albinele si viata in general de ras poti sa razi cat vrei loc este si plus de asta rasul face bine la sanatate spor la parale

Ali_fie

Buna seara!
As dorii sa va intreb daca pot sa accesez Pna-ul.
Am accesat masura 141 si acum vreau sa cumpar roiuri si matci+ medicamentele necesare. Indeplinesc conditiile. Inca nu am identificat stupii, dar am sa-i identific. Sunt membru ACA. Dar vreau sa solicit sprijinul prin alta asociatie. Se poate ca pentru masura 141 sa fii membru intr-o asociatie si pentru PNA sa fii in alta? Poti sa fii membru in mai multe asociatii? Daca am stupii identificati de o asociatie (ACA) si vreau sa accesez PNA prin alta asociatie trebuie ca si aceasta sa identifice stupii la randul ei (dubla crotaliere)?

Kov iulian

Nu cred ca se poate asa ceva, sunteti intro asociatie, faceti tot cu ei, 141, PNA .

In treburi de astea  trebuie gandite lucrurile de la inceput,

D006

nea Ali...fie daca ai citi actele normative ai gasi raspunsuri la toate intrebarile tale ! dar  cam greu sa citesti ... trei legi.....

Ali_fie

Am citit, dar nu am inteles exact. Si de aceea am pus intrebarile. V-as fi recunoscator daca mi-ati raspunde.

Ali_fie

Daca cumpar roiuri de la cineva care este neplatitor de TVA, este normal ca cei de la ACA sa-mi ceara sa platesc si TVA-ul? TVA-ul nu se plateste la facturare? Si daca cumpar de la cineva care este platitor nu platesc TVA la achizitie? Mie mi-au spus ceide la ACA ca trebuie sa platesc si TVA la ei ca ei sunt platitori. Dar isi recupereaza TVA-ul...

romikele

Pretul are - daca este cazul - TVA-ul inclus.
Se va recupera prin PNA pretul FARA TVA ( daca acesta este trecut pe factura).

Legat de asociatii, TOATE achizitiile se vor face prin ACEEASI forma asociativa.
Nu e obligatoriu ca asociatia sa fie cea la care s-au crotaliat stupii, iar daca stupii se vor inregistra la alta asociatie, numerele se vor preda la prima asociatie si se vor solicita altele noii asociatii.
Nu se poate face dubla crotaliere.
Nu are sens sa fie stupii inscrisi la mai multe asociatii, doar daca a doua reprezinta o cooperativa, grup de producatori, etc.

madnes_marius

Buna dimineata. Ieri am fost la comuna sa facem actele pentru masura 141, am avut noroc si le-am rezolvat cu comuna in juma de ora. Acu am o nelamurire... sunt membru la asociatie... dar nu prea stiu care e treaba cu crotalii...trebuie sa ii am asezati pe lazi atunci cand o sa vina cu verificarea sa faca poza la stupina ????? Va multumesc.

romikele

In momentul verificarii din teren stupii trebuie sa aiba montate placutele de identificare conform Ord. 119, in partea dreapta-sus.
Pentru a putea primi numerele de la asociatie trebuie ca stupina sa fie inregistrata la DSV cu vanzare directa, sau autorizata ca exploatatie apicola.

D006

Nicaieri nu scrie ca familiile de albine trebuie sa fie inregistrate la aceiasi asociatie prin care apicultorul solicita sprijin financiar prin PNA. Ghidul spune doar ca trebuie sa fii membru la asociatia prin care soliciti ajutor financiar. si sa ai coloniile identificate .Teoretic un apicultor poate fi membru in toate formele asociative din Romania dar sprijinul financiar se solicita doar prin una.
  Placutele de identificare se schimba doar cand familia de albine se vinde , se doneaza , se fura , moare , etc. placutele nu se schimba cand stuparul devine membru in alta asociatie.

In ghid scrie ca familiile de albine trebuie sa fie identificate si atat . Poate exista cazul cand un stupar are initial 25 de familii identificate prin asociatia X ulterior el aplica PNA prin asociatia Y prin care cumpara 30 familii de albine astfel incat in stupina sa va avea acum 55 de familii de albine cu doua feluri de crotalii.
  Legea cu identificarea are o mare lacuna deoarece are introdus codul de judet si astfel s-a ajuns ca un stupar din Sibiu sa aiba crotalii de Buzau deoarece el face parte din asociatia din Buzau.
  Dar in final importanta este anexa 4 unde stuparul trebuie sa figureze cu intreg efectivul inregistrat.

romikele

Se vede ca ai intarziat la intalnirea de la Buzau si nici nu citesti atent postarile...

Nu se poate solicita plata tratamentelor intr-o asociatie si decontarea hranei in alta asociatie, TOATE decontarile se solicita prin ACEEASI forma asociativa.

D006

daci citesti atent postarea mea vei intelege ca am scris acelasi lucru : SPLIJINUL FINANCIAR SE CERE PRINTR-O SINGURA ASOCIATIE  dar familiile de albine pot fi identificate prin alta asociatie .
  ca sa fiu pe intelesul tau : Cetateanul Romikele in noiembrie 2011 era membru la ACA Buzau prin care la vremea respectiva si-a identificat coloniile de albine , in ianuarie 2012 a devenit membru in asociatia puisoru .nenea Romikele cere sprijin financiar prin puisoru chiar daca placutele sunt de la aca .
Acum e clar ?

romikele

Un singur lucru e clar: inca esti sub influenta lui 1 mai muncitoresc.  :P
Reciteste-ti atent postarile, poate daca insisti le vei intelege  :wink2:

Ali_fie

Eu sunt membru la ACA. Si ca sa "scap" de plata TVA la ACA as vrea sa accesez PNA prin alta forma asociativa. Numai ca mi s-a spus ca daca am accesat 141 ca membru ACA, trebuie ca si PNA-ul sa-l accesez tot prin ACA, nu prin alta asociatie. Asa este? Eu nu am citit in ghid asa ceva...
Multumesc!