Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

romikele

Daca il faci si pe Hristea mincinos, ai nevoie de dovezi solide...

oroles

Aloo... Nea Mihai, ala din Franta e la granita cu Spania. Aia culeg si in decembrie. Totusi in Canada, in zona de coasta seara pot fi temperaturi cu minus si ziua sa iesi in tricou. Au o clima nepropice pentru zona lor.  Apropo in Ottawa ploua si sunt 12 grade acum, La Vancouver sunt 13 grade si innorat. La Montreal 13 grade si ploua. Cum p...a m..ii fac astia productii record?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Chiar crezi ca galetile de sirop nu au efect?
Nu ai nevoie de perioada mare de cules, ci de cules bogat.
Daca prinzi 21 de zile pe an cu 10 kg/zi la un "turnulet" din ala, totul e posibil.
Iar ei nu lasa mierea in stup sa o "haleasca" albinele, se iau caturile pline si se pun altele goale.

Eugen B

La noi in tara mai de mult se facea multa miere ca erau multe  buruieni, nu erau atatea oi(sau aproape deloc in zona mea), era mult trifoi, zburatoare si eu mai stiu cate. Acuma peste tot sunt oi. In plus toate terenurile acuma sunt lucrate, inainte nu era asa, inainte nu erau tot felu de ierbicide si de prostii.
Dar acuma nu mai este cazul sa se faca productii foarte mari, doar din cand in cand daca faci pastoral si ai noroc.
Totusi si azi se pot face in stationar in fuctie de flora si pana la 30-50 kg per familie, poate si mai mult, dar poate si mult mai putin, sau poate trebe sa bagi mancare in ei si nu storci nimic.

romikele

http://romikele.bluepink.ro/apiardeal/video/Dan_Margarit/dvd2din4/Apicultura_la_distanta_35-Prima_runda_doborirea_caturilor.mp4

Cine pe la noi are astfel de stupi la extras?
La o medie de 60 kg/stup/extractie si 4 extractii, cat rezulta?
60 x 4=240kg/familie.  :P

La ei rapita tine o perioada mult mai mare, fiind lanuri semanate la distante de saptamani intre ele.
Au si foarte multa lucerna care nu se coseste ca la noi.

In poza atasata se poate vedea numarul de caturi extrase pe sezonul 2012.
3+5+5+1=14 caturi.
La o medie de numai 20 de kg./cat, rezulta 280 kg./stup
Normal, nu toti stupii sunt la fel...


romikele

Iata un filmulet care nu e facut de Dan Margarit, de la ferma unde lucreaza:

http://youtu.be/MrDgdIy4HLQ

Se poate vedea numarul de caturi extrase si volumul de munca depus.
Ferma Wendell Honey Farm beneficiaza de o zona excelenta, cu suprafata relativ restransa, care nu se regaseste pe tot teritoriul Canadei, asa ca situatia nu poate fi generalizata.

stefan1

  Oroles, esti mai rau ca Dragos! Acesta , dupa ce la inceput a negat ca ar putea obtine asemenea productii fara administrare de sirop, a sfarsit prin a spune ca de fapt productia de 200 kg/familie e prea mica pentru ce populatii aveau acele familiisi a cotit-o zicand ca de fapt acele familii sunt alimentate permanent cu albina suplimentara, lucru pe care iarasi Dan nu l-a spus niciodata.
  Trebuie sa va ganditi si la incarcarea apicola a zonei. Nu e acelasi lucru ca o floare sa fie vizitata din 5 in 5 minute sau chiar mai des de o albina cu situatia de acolo, cand florile sunt vizitate mult mai rar; nu-i acelasi lucru ca sa vizitezi 10 flori pana gasesti una cu ceva nectar cu situatia ca fiecare floare vizitata sa aiba nectar acumulat si doar sa astepte culegatoarea care isi umple rapid si fara mare efort gusa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Domnule stefan1, stiti ca va stimez prea mult ca sa nu va respect opinia. Totusi, sa fiu considerat "mai rau decat Dragos" mi se pare prea mult.  :rotfl: =)) Legat de populatii, cred ca stiti si dumneavoastra ca pentru ajunge la asa populatii  e nevoie de suficienta hrana. Altfel albinele nu se dezvolta pentru a ajunge la asemenea performanta. Avand asemenea populatii si consumul trebuie sa fie mare. Aici apare si paradoxul. Mie nu mi se pare o zona in care albinele sunt tinute  ofera destul. A prezentat niste lanuri cu rapita care sincer nu aratau mai bine ca cele din zona mea. Rapita avea o densitate mai mica si mi se parea ca plantele au aspect pricajit. Nu cred ca voi avea posibilitatea vreodata sa am stupi cum are Dan. Poate nu am facut eu selectie insa anul acesta mi-am dat seama ce inseamna sa stimulezi cu zahar.

Am vazut ca se spune ca Dan da zahar ca a observat el ca le merge albinelor mai bine pe zahar iarna. Personal stiu ca si in situatia in care ai miere de mana, tot trebuie lasata si ceva miere in stupi. E relevant experimentul hranirilor doar cu zahar in loc de miere si  observatia ca mor foarte repede. Ce hrana poate fi mai buna pentru albine decat mierea? Credeti ca daca la noi in Romania toamna berbierim stupii si punem galeata de sirop sa aiba cu ce sa ierneze, iar in primavara iarasi venim cu galeata ca Dan nu am avea si noi productii de 59 de kg pe stup? Am avut ocazia sa vad in Portugalia stupi. Sunt hraniti cu cisterna trasa de tractor si tot nu au albina cat are Dan. Sunt mai buni ca la noi, dar nu exagerat. Si in Cehia se face la fel. Am prieten care a lucrat la albine in Cehia. Cel mai mult apreciez sinceritatea, insa am observat ca stuparii au tendinta de a nu spune cand hranesc cu zahar de frica sa nu le mai cumpere oamenii mierea. Asa e in toata lumea, nu numai la noi in Romania.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Ai ocazia sa revezi toate filmele lui Dan, vei vedea galetile cu sirop, deci unde e ascuns adevarul?
Nu se hranesc in apropierea culesului principal, pana dupa extras. Dupa aceea poti sa le tragi cisterna cu furtun.
Nicaieri nu se afirma ca familiile nu sunt ajutate cu albine din alti stupi.
Care e rolul familiilor ajutatoare? Esentialul e sa ai la cules populatie cat mai mare, indiferent de metoda de obtinere a ei.
Nu esti mai rau ca Dragos, ci mult mai rau!  =)) =))

oroles

Marea mea nemultumire e ca nu va cunosc atat de bine si ca putini din colegi au ajuns sa ma cunoasca si sa ma vada face to face. In mediul online sunt mai vizibil. Poate din postari par mai rau decat Dragos, dar eu nu ma consider. :)

Si eu incerc sa le "ajut" pana la salcam sa faca o populatie mai mare. La mine zona melifera e buna dar vremea e cam racoroasa tot anul si nu permite albinelor sa culeaga. La mine e primavara cand la altii e vara. Vad ca altii pun poze cu salcamul inflorit si la mine nici merii nu s-au trecut. :D
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Conteaza foarte mult locatia.
La mine baza melifera e mult sub minimul necesar, iar la circa 22 de km. de mine flora e abundenta.
Acolo am avut dezvoltari ale familiilor fantastice si productii nesperate, iar la mine abia isi procura rezerve pentru supravietuire.

Sper ca tii la gluma, nimeni nu poate fi mai rau ca Dragos!  =)) =))

elvis

nu stiu frate ce gasiti asa rau la dragos eu stiu apicultura de la dragos vreo 40% si restul din carti si de la alti apicultori ...acum nici mie nu imi place ca e cateodata recalcitrant si mai inteapa pe unu si pe altu dar daca nu suportam intepaturile de ce ne-am apucat de albine?
"cu totii stim ca sunt anumite lucruri imposibil de realizat, pana cand apar unii care nu stiu asta si le realizeaza"-einstein

romikele

@elvis, noi râmnicenii mai și glumim. Chiar dacă din afară se vede în alt fel, Dragoș e prietenul nostru și dacă nu mai postează pe aici e și pentru că unii au luat prea în serios și în nume propriu anumite remarci.
Cine îl cunoaște cu adevărat pe Dragoș, știe că e un băiat sufletist și jovial, dar uneori mai greșește, ca orice creștin!

Kiwi Bee

Deci DM totusi se folosea de acele nuclee pe 3, 5 si 6 rame.

Una din teorii ce am formato ar fi ca roiurile pe 6 rame se folosesc la intarirea familiilor de baza inainte de a porni culesul(2-4 rame cu albina si puiet si tot ce are/familie de productie - si asa sa si facut cumva egalarea familiilor in primavara). Familiile care nu merg "perfect" devin roiuri care se auto-intaresc pina la toamna.

Im a doua runda de dau albinele si puiet de la jumatate din roiurile pe 5 rame. Roiurile pe 5 rame se tin mai mult pe 2 cutii(2 cutii*5 rame lipite a cite 3 si peste se pun caturi).
Asta inseamna 10 rame pt cuib si chiar si aici in NZ cei care au stupii pe 10 rame(1 cutie Langstroth) in primavara scot un roi pe 4 rame ca sa fie loc in cuib caci altfel stupii vor roi de curind.

Asa ca in ajunul celei dea doua runde acele nuclee vor avea 2 cutii a cite 5 rame pline de albine si puiet asa ca se pot lua 5 rame cu albine pt a intari familiile de productie cu cite 2-3 rame de albine si puiet.

In a treia runda roiurile care erau original pe 3 rame(daca sau iernat astfel de roiuri) devin grase pe cel putin 6 rame si se pot lua si de aici albine pt a intari si pt a treia oara familiile de productie.

Pare cam mult de lucru dar daca siau format stilul nu poate fi exclusa nici varinata descrisa mai sus. In special ca nu se face pastoral deci nu se pierde timp cu mutatul vetrei.

Mihai Sergiu

As dori sa mut stupii la aproximativ 1,1-5 km sa fie mai aproape de salcam. Credeti ca o sa pierd multa albina culegatoare daca o sa ii mut cand floare de salcam va fi deschisa?
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!