Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

romikele

Cam greu cu aritmetica... dar si cu memoria.
Am mai aratat ca, cu peste o suta de ani in urma se obtineau productii de aproape 200 kg/familie/an, fara tehnologile de azi.
Problema noastra sta la nivel mental, credem ca daca noi nu suntem in stare, nici altii nu sunt! De aici ni se trage...

oroles

Nea Mihai acum 200 de ani la noi in tara nu erau cantare in toate stupinele ca sa iei de bun ce zice. Ca sa nu mai spun ca circulau o groaza de sisteme de masura, multe din ele traditionale. In timpul lui Cuza se trece la unificarea sistemelor de masura. Deci imi permit sa fiu sceptic. Cat despre Canada si productiile record, permiteti-mi sa nu dau crezare a tot ceea ce se spune. Ii dau dreptate lui Cornel. Au fost recorduri de peste 200 si la noi dar cu alergat cu stupii in multe pastorale. Stim cu totii cum e clima Canadei: rece si umeda. Ori plantele au nevoie de vreme calda ca sa secrete nectar.

In ce zona a Canadei isi are stupina Dan Margarit? Eu de cate ori ma uitam la filmuletele lui era innorat sau ploua. Nu vreau sa fiu rautacios dar ce spune Dan Margarit e ca in bancul cu taranul Ardelean care ofuscat de colegul sau de tren american care radea de dimensiunea legumelor romanesti scoate la un moment dat pe masa un pepene si la intrebarea americanului "Ce este aceasta?" ii raspunde "Pepene!"
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

romikele

Strugurii sunt acri...
Nu e vorba de Dan Margarit, avem si alte surse de informare si productia e reala.
Altele sunt necunoscutele... :wink2: :uimit:

oroles

Revin la intrebarea zilei: Am adaugat caturile dar albinele nu au urcat. Le dadusem si un pic de stimulent si l-au luat si l-au dus jos. Jos in corp e plin de albina si cuibul tinde sa se blocheze. Era mai bine sa bag ramele sa inceapa sa le cladeasca jos, dupa care sa le urc in cat? Mi se pare cam greu mai ales ca sunt 1/2 si exista riscul sa creasca fagurasi sub ele.
Pana la salcam (sfarsitul lunii) am timp sa le cladesc?

romikele

Si care e problema ca vor creste fagurasi sub rame? Asa mai scapi de varroa, daca tai fagurele cladit dupa capacire.
Singura grija sa nu lasi rama cladita prea mult ca sa nu oua matca in ea!

http://forum-discutii.apiardeal.ro/index.php?topic=2601.345

oroles

Cateva date despre apicultura Canadei. Comparativ cu ei care avem o clima de zeci de ori mai blanda am scos in 2011 21 000 de tone de miere la un efectiv dublu de familii de albine. E posibil la noi sa nu fie declarata toata mierea. Sa fim seriosi ca astia din Canada le duc bine cu zaharelul.

http://www.honeycouncil.ca/documents/Honey%20and%20maple%20production%202009.pdf

romikele

Daca il faci si pe Hristea mincinos, ai nevoie de dovezi solide...

oroles

Aloo... Nea Mihai, ala din Franta e la granita cu Spania. Aia culeg si in decembrie. Totusi in Canada, in zona de coasta seara pot fi temperaturi cu minus si ziua sa iesi in tricou. Au o clima nepropice pentru zona lor.  Apropo in Ottawa ploua si sunt 12 grade acum, La Vancouver sunt 13 grade si innorat. La Montreal 13 grade si ploua. Cum p...a m..ii fac astia productii record?

romikele

Chiar crezi ca galetile de sirop nu au efect?
Nu ai nevoie de perioada mare de cules, ci de cules bogat.
Daca prinzi 21 de zile pe an cu 10 kg/zi la un "turnulet" din ala, totul e posibil.
Iar ei nu lasa mierea in stup sa o "haleasca" albinele, se iau caturile pline si se pun altele goale.

Eugen B

La noi in tara mai de mult se facea multa miere ca erau multe  buruieni, nu erau atatea oi(sau aproape deloc in zona mea), era mult trifoi, zburatoare si eu mai stiu cate. Acuma peste tot sunt oi. In plus toate terenurile acuma sunt lucrate, inainte nu era asa, inainte nu erau tot felu de ierbicide si de prostii.
Dar acuma nu mai este cazul sa se faca productii foarte mari, doar din cand in cand daca faci pastoral si ai noroc.
Totusi si azi se pot face in stationar in fuctie de flora si pana la 30-50 kg per familie, poate si mai mult, dar poate si mult mai putin, sau poate trebe sa bagi mancare in ei si nu storci nimic.

romikele

http://romikele.bluepink.ro/apiardeal/video/Dan_Margarit/dvd2din4/Apicultura_la_distanta_35-Prima_runda_doborirea_caturilor.mp4

Cine pe la noi are astfel de stupi la extras?
La o medie de 60 kg/stup/extractie si 4 extractii, cat rezulta?
60 x 4=240kg/familie.  :P

La ei rapita tine o perioada mult mai mare, fiind lanuri semanate la distante de saptamani intre ele.
Au si foarte multa lucerna care nu se coseste ca la noi.

In poza atasata se poate vedea numarul de caturi extrase pe sezonul 2012.
3+5+5+1=14 caturi.
La o medie de numai 20 de kg./cat, rezulta 280 kg./stup
Normal, nu toti stupii sunt la fel...

romikele

Iata un filmulet care nu e facut de Dan Margarit, de la ferma unde lucreaza:

http://youtu.be/MrDgdIy4HLQ

Se poate vedea numarul de caturi extrase si volumul de munca depus.
Ferma Wendell Honey Farm beneficiaza de o zona excelenta, cu suprafata relativ restransa, care nu se regaseste pe tot teritoriul Canadei, asa ca situatia nu poate fi generalizata.

stefan1

Oroles, esti mai rau ca Dragos! Acesta , dupa ce la inceput a negat ca ar putea obtine asemenea productii fara administrare de sirop, a sfarsit prin a spune ca de fapt productia de 200 kg/familie e prea mica pentru ce populatii aveau acele familiisi a cotit-o zicand ca de fapt acele familii sunt alimentate permanent cu albina suplimentara, lucru pe care iarasi Dan nu l-a spus niciodata.
  Trebuie sa va ganditi si la incarcarea apicola a zonei. Nu e acelasi lucru ca o floare sa fie vizitata din 5 in 5 minute sau chiar mai des de o albina cu situatia de acolo, cand florile sunt vizitate mult mai rar; nu-i acelasi lucru ca sa vizitezi 10 flori pana gasesti una cu ceva nectar cu situatia ca fiecare floare vizitata sa aiba nectar acumulat si doar sa astepte culegatoarea care isi umple rapid si fara mare efort gusa.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

oroles

Domnule stefan1, stiti ca va stimez prea mult ca sa nu va respect opinia. Totusi, sa fiu considerat "mai rau decat Dragos" mi se pare prea mult.  :rotfl: =)) Legat de populatii, cred ca stiti si dumneavoastra ca pentru ajunge la asa populatii  e nevoie de suficienta hrana. Altfel albinele nu se dezvolta pentru a ajunge la asemenea performanta. Avand asemenea populatii si consumul trebuie sa fie mare. Aici apare si paradoxul. Mie nu mi se pare o zona in care albinele sunt tinute  ofera destul. A prezentat niste lanuri cu rapita care sincer nu aratau mai bine ca cele din zona mea. Rapita avea o densitate mai mica si mi se parea ca plantele au aspect pricajit. Nu cred ca voi avea posibilitatea vreodata sa am stupi cum are Dan. Poate nu am facut eu selectie insa anul acesta mi-am dat seama ce inseamna sa stimulezi cu zahar.

Am vazut ca se spune ca Dan da zahar ca a observat el ca le merge albinelor mai bine pe zahar iarna. Personal stiu ca si in situatia in care ai miere de mana, tot trebuie lasata si ceva miere in stupi. E relevant experimentul hranirilor doar cu zahar in loc de miere si  observatia ca mor foarte repede. Ce hrana poate fi mai buna pentru albine decat mierea? Credeti ca daca la noi in Romania toamna berbierim stupii si punem galeata de sirop sa aiba cu ce sa ierneze, iar in primavara iarasi venim cu galeata ca Dan nu am avea si noi productii de 59 de kg pe stup? Am avut ocazia sa vad in Portugalia stupi. Sunt hraniti cu cisterna trasa de tractor si tot nu au albina cat are Dan. Sunt mai buni ca la noi, dar nu exagerat. Si in Cehia se face la fel. Am prieten care a lucrat la albine in Cehia. Cel mai mult apreciez sinceritatea, insa am observat ca stuparii au tendinta de a nu spune cand hranesc cu zahar de frica sa nu le mai cumpere oamenii mierea. Asa e in toata lumea, nu numai la noi in Romania.

romikele

Ai ocazia sa revezi toate filmele lui Dan, vei vedea galetile cu sirop, deci unde e ascuns adevarul?
Nu se hranesc in apropierea culesului principal, pana dupa extras. Dupa aceea poti sa le tragi cisterna cu furtun.
Nicaieri nu se afirma ca familiile nu sunt ajutate cu albine din alti stupi.
Care e rolul familiilor ajutatoare? Esentialul e sa ai la cules populatie cat mai mare, indiferent de metoda de obtinere a ei.
Nu esti mai rau ca Dragos, ci mult mai rau!  =)) =))