Intrebarea zilei

Creat de ioanardelean55, Decembrie 26, 2010, 04:56:48 PM

« precedentul - următorul »

yulian

Dupa ce extragi, seara le poti face un tratament linistit...  :hi:

Eugen B

Ce parere aveti de mazariche ( cea de culoare mov) si de mustarul care infloreste luna aceasta?

CATALIN_CJ

:hi:Bună ziua. Vreau să schimb câteva mătci la niște familii care nu îmi plac cum merg.Am mers să îmi aduc o ramă cu botci și pe drum au început să îmi eclozeze mătcile în mașină le-am prins și le-am băgat în cuști de transport.CUM FAC SĂ MI LE ACCEPTE STUPI   MAI ALES CA SÎNT ȘI NEÎMPERECHEATE ȘI NICI NU IAM ORFANIZAT ANTERIOR ?Pot sa omor matca bătrînă și să le bag direct merge treaba așa dacă nu a trecut mai mult de juma de oră de le eclozare?

bucovineanu

Reginele neimperecheate sunt acceptate mai usor in nulee in primele 6 ore dupa eclozare. Familiile accepta mai greu orice regina atata timp cat au puiet larvar. Albinele omoara de obicei regina straina si trag botci de salvare. Atata timp cat poti face copii nu infiezi. :smile: Riscul este destul de mare sa inlaturi reginele din stupi si sa le dai imediat regine neimperecheate in aceasta perioada. Eu nu te-as sfatui sa faci acest lucru, dar fiecare e liber sa faca ce vrea cu stupii lui.
Cu reginele primite poti face eventual niste nuclee de imperechere si sa schimbi reginele din stupi mai tarziu, dupa ce reginele din nuclee sunt imperecheate. Schimbarea se face cu sanse foarte mari de acceptare toamna tarziu.

CATALIN_CJ

Mulțumesc foarte mult de răspuns sănătate și numai bine ! Nucleele ar fi indicat sa le fac fără puiet dor albina scuturată de pe rame sau pot sa pun și puiet dar sa fie căpăcit total ?

bucovineanu

Rame cu puiet capacit in totalitate sunt greu de gasit. E de preferat ca nucleele sa fie facute cu cat mai multe albine tinere de pe ramele cu puiet larvar.

maximotgv

In caturile care se pun pentru stransura ce fel de albine lucreaza, adica ce varsta au, au facut zborul de recunoastere??

bucovineanu

Sunt albine tinere care construiesc fagurii si albine culegatoare care aduc nectar.

Mihai Sergiu

Azi am fost pe teren si am pus ochii pe un lan de floarea soarelui. Soiul se numeste KLARIKA CL, iar fermierul mi-a spus ca el le-a tratat cu SEDOPRID. Este toxic pentru albine? Soiul acesta oare secreta nectar sau este autopolenizat?
KLARIKA CL,Caussade se caracterizeaza astfel:

Hibrid sanatos pe tot parcursul ciclului de vegetatie.

Toleranta foarte buna la arsita si seceta atmosferica.

Adaptabilitate mare in toate zonele de pretabilitate a culturii de floarea-soarelui.

Calatidiu mare foarte bine polenizat.

Hibrid omologat cu 106.59% mai mult ulei decat martorii.

Sistem radicular puternic.
Nu am nici un stup , nevasta mea ii detine pe toti!

oroles

Am un stup cu probleme. Saptamana trecuta l-am gasit fara pic de puiet. M-am uitat sa vad daca comunica cu vecinul (e model 2 in 1) si nu am gasit nici-o gaura. Am zis sa-l folosesc la crescut o serie de matci. I-am dat o rama portbotci cu larvele aferente. Le-a curatat pe toate. In trecut i-am mai dat si o regina neimperecheata care a disparut. Ieri ma asteptam sa se bezmeticeasca, insa cred ca nu se va bezmetici. I-am dat o rama cu oua si pun pariu ca nu isi trage botci! Ati mai intalnit asemenea situatii? Ce poate fi?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

filip

Citat din: oroles din Iulie 05, 2015, 09:21:52 AM
Am un stup cu probleme. Saptamana trecuta l-am gasit fara pic de puiet. M-am uitat sa vad daca comunica cu vecinul (e model 2 in 1) si nu am gasit nici-o gaura. Am zis sa-l folosesc la crescut o serie de matci. I-am dat o rama portbotci cu larvele aferente. Le-a curatat pe toate. In trecut i-am mai dat si o regina neimperecheata care a disparut. Ieri ma asteptam sa se bezmeticeasca, insa cred ca nu se va bezmetici. I-am dat o rama cu oua si pun pariu ca nu isi trage botci! Ati mai intalnit asemenea situatii? Ce poate fi?
Ai regina in stup.
Ca e viabila ori ba nu ma pot pronunta.
Dar daca nu mai ai puiet,probabil ca o sa ponteze in curand.
Pana nu o elimini in cazul in care nu e viabila nu o sa accepte alta matca si nici botci nu o sa traga.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

oroles

Saptamana viitoare il scutur tot in fata stupului si ii dau una imperecheata in bigudiu. Daca nu ma inteleg cu el il desfiintez.
Tot ieri am gasit botci de difertie varste in stupi asa ca am mai facut ceva roi. Am inceput sa ii ajut deja cu miere si sirop. Desi e tarziu, sper sa iasa ceva. E tarziu, in opinia voastra? Niciodata nu am facut roi asa tarziu.

G. Iulian

Nu este târziu, mai sunt 4 luni de activitate cel putin.

oroles

Citat din: G. Iulian din Iulie 05, 2015, 05:33:38 PM
Nu este târziu, mai sunt 4 luni de activitate cel putin.
Care 4 luni, ca la mine dupa 15 august scade tare mult ponta. De la sfarsitul lui septembrie ies din ce in ce mai rar afara.

filip

Prietene,
Roii in Mai se fac pe doua rame,in Iunie pe 3,in Iulie pe 4 rame cu puiet gata de eclozionare daca se fac pe aceiasi locatie.
Altfel se depopuleaza.Daca se respecta asta ramane hrana asigurata si ajutor cu rame cu puiet daca e nevoie.
Altfel in toamna faci unificari chinuind albinele degeaba............
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)