Stupii mei in 2010

Creat de emil.oltean, Decembrie 15, 2010, 06:20:59 PM

« precedentul - următorul »

stefan1

Felicitari, emil_oltean, pentru videoclipuri! Stii sa vezi frumosul din lucrurile simple din jur.   =D>
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

emil.oltean

Lucian ai perfecta dreptate.Am prevazut si am restrins cuiburile pentru a favoriza dezvoltarea.Ba mai mult,le-am pus si folia peste ele tot in acest scop.Sa speram ca nu tine mult frigul si va incepe cu adevarat primavara.Saracele,n-au vazut florile de prin luna august  a anului trecut.

Stefane,multumesc pentru aprecieri.Doar cind inaintezi in virsta iti vine mintea la cap si constati ca simplul incanta  si practic este farmecul vietii.De foarte multe ori nu suntem capabili sa-l filtram si ne complicam cumplit viata.

emil.oltean

Visul oricarui apicultor:stupii sa nu mai roiasca si daca o fac sa intre direct in cosnita.Al meu m-a ascultat si a intrat direct in cosnita dar numai cu ajutorul -balsamului- lui Harnaj,sa-i fie tarina usoara.

http://youtu.be/l8UTO376aOw

emil.oltean

Intr-o zi au gasit de cuviinta sa roiasca trei la intervale scurte de timp.S-au asezat toti trei unul peste altul in cosnita.Rezultatul,doua matci le-am gasit jos in iarba prinse in gheare de concurenta.Ce canibalice sunt.Si totusi fac o miere...

emil.oltean

Decit sa le aduni de prin copaci mai bine cu Jenterul.

emil.oltean

Iata infanta cum poarta  steagul in fundulet dupa imperechere.Norocul ei ca altfel...

emil.oltean

Cit respect daca s-a intors victorioasa din lupta imperecherii.

emil.oltean

Preferata mea s-a intors de la imperechere:

http://youtu.be/o900oxaSyNw

Kiwi Bee

Poze faine Emil.
La raspunsul 126 parca ai pozat un trintor.
La raspunsul 127 zici ca regina sa imperecheat cu un viespe are asa de mult galben. Dar e frumoasa.  :hi:

G. Iulian

La 126 este trântor, dar tare e mândru de parcă el a fost ginerică  :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

emil.oltean

Unde ati mai vazut voi trintor spre care albinele sa se intoarca cind trece printre ele  si sa dea onorul.
Ioji,aceea matca,preferata mea blonda este un metis intre italiene si carpatina.Pun oaua mai multe si productia de miere este ca si la carpatina.
La 126 este o matca imperecheata in urma cu o zi doua.Ginerica ,saracul, s-a sacrificat de dragul perpetuarii speciei sale.Daca si la om ar fi asa,cum ar fi lumea noastra?

marian_6777

Citat din: emil.oltean din Iunie 23, 2013, 01:43:24 AM
Visul oricarui apicultor.......-balsamului- lui Harnaj,sa-i fie tarina usoara.

http://youtu.be/l8UTO376aOw
Dezvolta putin te rog... este interesant de aflat. In ce consta?
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.

emil.oltean

Este bine sa citim si sa cunoastem metodele inaintasilor nostrii iar dupa  aceea, cu puterea noastra creatoare, sa descoperim alte metode insa sa avem taria de caracter sa le impartasim si altora.Putini apicultori au dovedit asta.Metoda este simpla si la indemina oricui.Dupa prepararea tincturii de propolis,resturile-retasura-se pastreaza si cu ea se unge in fundul cosnitei.Cosnita astfel pregatita se aseaza in locul unde ar avea ele tendinta sa se aseze la roire sau pur si simplu se pune intr-un bat lung si se aseaza undeva in zona in care se rotesc dupa ce ies din stup.Mirosul puternic de propolis si deci de stup le atrage ca um magnet si treptat  vor intra in cosnita.
  Am avut ocazia sa am trei roiuri care au iesit aproape simultan si toti s-au asezat peste primul care a ocupat cosnita.Balamuc mare.Rezultaul a fost ca doua dintre matci le-am gasit pe iarba prinse in gheare de albinele unuia dintre roiuri.Le-au casapit.Pina la urma le-am rupt in doua si am continuat cu punerea unor botci.Vrajit de situatie,am uitat sa filmez.Era ceva foarte interesant dar nu neobisnuit.De ce sa dam bani pe sprayuri cu feromon de matca adevarate sau contrafacute cind  este la indemina noastra sa aplicam aceasta metoda simpla si eficace.Va asigur ca dupa doua trei prinderi de roiuri in acea cosnita toate celelalte viitoare vor intra direct in acea cosnita doar punind-o in calea lor unde alglomeratia de albine este mai mare si in care sigur este matca.Cind acesta se va obosi de zbor  masa de albine a roiului o vor dirija spre cosnita.Multumit?
   Incercati si voi si va veti convinge.Mai mult,ungenti cosnita cu asa ceva si fixati deasupra roiului deja asezat astfel incut buza
cosnitei sa faca contact cu marginea superioara a roiului  si vedeti-va de treaba,fara fum fara altceva el ,rapid se va trage in cosnita pina seara,
   Daca va grabiti, dirijati cu putin fum pina cind un sfert din roi a intrat in cosnita dupa aceea lasati-l in pace.
   E,sunt mai multe de povestit si impartasit dar asta la o bere ,seara pe racoare in pridvorul casei de la tara unde am stupina.Va invit pe toti,nici nu stiti ce pierdeti.BAFTA LA PRINS ROIURI,cei care aveti mania asta.Eu prefer sa-i inmultesc prin alte metode.

G. Iulian

Scuze, am vizionat poza dinnou,  fundul mătcii nu prea se vede clar și de aici iluzia optică.

marian_6777

Multumesc pentru raspuns. Interesanta metoda aceasta. Nu este vorba de mania de a prinde roiuri... Dar chiar daca ai tai sunt in regula, poate sa apara unul strain. Cat de bine i-ai ingriji... cred ca albina ramane totusi imprevizibila. Dl Stefan Orban aseara la 19:30 avea de prins un roi :) asa ca...
   :thanks:
Nu sunt decat doua cai sa ajungi in varful unui stejar: sa muncesti catarandu-te sau sa te asezi deasupra unei ghinde si... sa astepti sa creasca.