Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

cristian87

Nuuu, Doamne fereste!
Cum ati putut sa va ganditi la asa ceva?
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

Kiwi Bee

Stupul este si un stup de supravietuire perfecta , in special pt zonele mai reci, respectiv in cazul stuparilor care scormonesc mierea si din ultima celula de pe muchia ramei dupa ce sau terminat culesurile cu scop financiar nelimitat(de data aceasta  nu il amintim pe Dragos).

Albinele din familia pe carei loveste foamea mai degraba au posibilitatea de a trece la familia invecinata fara a iesi din stup astfel mentinindusi temperatura(temperatura corporala a albinei este cruciala, mai ales pe timp de iarna) si totodata nu vor cara zapada pe picioare in familia invecinata(albina aflata in stare euforica creata de foame nu va avea puterea de a zbura deci va trebui sa mearga pe picioare si in plus i se si dezvolta instinctul de curatenie).Aceste aspecte, deloc neglijabile, mentin echilibrul etiopian optim in stup.

Ca sa inteleaga si incepatorii care doar acuma isi aduna cunostintele pt primul lor stup "Vecinii in totdeauna se ajuta intre ei" si technologia avansata a zilelor noastre, dezvoltata de cercetatorii acestei technici, pune la dispozitie acest lucru intrun mod revolutionar.

Bistriteanul

Existenta acelor guri de trecere nu face cumva ca mirosurile celor trei familii sa se amestece, sa interfereze?Sa fie chiar atit de indiferente matcile si albinele la sesizarea unor prezente straine lor, concurente, in imediata vecinatate?
Admir albina si cainele national, Ciobanescul Romanesc Carpatin.

http://www.carpatin.net/
http://www.carpatin.net/forum

stefan1

Kiwi Bee, nu stiu daca ai folosit vreodata metoda cu doua familii care comunica prin diafragma, cu posibilitatea de trecere (gratie Hanneman). Eu am incercat, dar numai sa ma conving ca e asa cum imi spunea tata. Pana e cules nu e nici o problema. Problemele apar mai tarziu. Totdeauna e o matca mai buna, care va atrage din albinele celeilalte familii si cu o parte din rezerve, asa ca vom avea o familie puternica si una mai mica sau chiar o matca sa dispara. Am si vazut intr-un videoclip de la profesorul Ursu pus de Dragos, cand vorbea chiar de un astfel de lucru. Una din familii nu avea miere si profesorul zicea ca nu intelege de ce, ca trebuie ca a fost furata. Aiurea.
  Pe de alta parte, ceea ce spui, ca "albina aflata in stare euforica creata de foame nu va avea puterea de a zbura deci va trebui sa mearga pe picioare si in plus i se si dezvolta instinctul de curatenie" este neadevarat. La lipsa de cules toate activitatile din stup se reduc la minim si chiar atunci activitatea de igienizare este neglijata si pot apare boli. Culesurile sunt solutia la o buna parte din probleme.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Stefan, ma aplec in fata cunostintelor tale.Asta nu a fost niciodata subiect de discutie.
Relatat la postarea me a de sus trebuie interpretata in mod hazliu.Sper ca umorul meu de dupa miezul noptii nu a suparat pe nimeni.

De altfel Orbabnstefan a scris exact acelasi lucru intro propozitie comprimata.

Totodata multumesc stefan ca ai deschiss acest subiect cu 2 regine asa cum lai incercat tu.Milu in Spania il practica.Eu inca nu am ajuns la acest nivel.

Milu are 2 cutii mai mici facute de el asezate cu urdinisurile in directie opusa si peste vine gratia hanneman apoi catul/caturile.Este multumit.

La intrebarea  "ce sar intimpla" cind ai 2 etaje/cutii pt cuib, la controlul familiilor nu am primit un raspuns hotaritor deoarece Milu nu a incercat acea varianta.

Tu ce zici Stefan?

Am 2 cutii 3/4 Dadant pt cuib(fiecare are o diafragma fixa la mijloc - urdinisurile in directie opusa) apoi vine gratia hanneman si peste vin caturile.
Asa cum spui si tu cit timp este cules nu este problema.Nici nu ma asteptam la probleme............... dar ce se intimpla cind desfac stupul/stupii cu intentia de control.Nu stiu unde este matca/matcile si contrlolul nu tine 10 secunde.

Sati mai zic?

Am ajuns la varianta de a pune 3 cutii de 1/2 Dadant pt cuib.............. toate cu diafragma fixa la mijloc.
Binenteles fiecare familie are o rama claditoare in cuib, deci trebuie manevrat si cu acesta.

Sati mia zic?

Peste cuib vine primul cat si atunci cind este aproape plin cu miere se scoate gratia hanneman si acel cat va avea rol de gratie.Restul caturilor noi vin peste acel cat.Gratia reduce viteza de deplasare al albinelor in mod dramatic.Gratia nu este o prostie dar cu cit o putem neglija mai mult cu atit mai bine.
La stupii mei clasici Langstroth(3/4 Dadant) technica descrisa functioneaza perfect.

Oare cit sar incurca lucrurile la/dupa controlul unui astfel de stup?Cad de acord ca trebuie sati dezvolti o technica mai speciala(putin diferita de normal) pt lucrul cu astfel de stupi.Si asta nu vine de la o zi la alta.

Aspectul descris de tine Stefan este intreadevar de tinut in minte.Totodata cred ca ceea ce ai scris tu Stefan despre "o regina mai buna" provoaca batalia virtula si astfel aceste 2 familii la un loc aduna mai multa miere decit o singura familie mare.

As spune ca Milu foloseste acei stupi mici pt cuib ca atunci cind nu are cules sa separe familiile rapid.Cred ca pt pastoralisti ar fi o teroare daca nu sint super bine dotati pt miscarea a astfel de stupi.

Imi place ca topicul a luat o directie serioasa, deci hai sa dezbatem cit mai amnuntit lucrul cu un astfel de stup cu 2 regine/familii.

marian sima

Am vazut stup cu doua matci ,stupul era orizontal de 20 rame despartit cu o diafragma totala (adica nu lasa albina sa treaca dintr-o parte in alta) deasupra ramelor avea gratie de plastic (asa ca matcile nu puteau urca sus) treceau decit albinele astfel ca lucratoarele lucrau impreuna in catul de 20 rame picioarele stupului intrase in pamint de atita greutate si cu mare greutate sa dat catul jos de pe cutie catul era plin cu miere,nu am mai vazut niciodata un stup mai mare ca ala ,si cred ca da cel mai bun randament(cu doua matci).Problema e ca musai trebuie sa ai pe cineva cu tine ca sa dai catu jos.

alvo

cantitatea de miere era mai mare decat in doi stupi normali?

stefan1

Poate ar fi bine sa discutam si de stupii cu cat comun, dar poate in alta parte, sa nu 'poluam' topicul profesorului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

pharaonu75

Citat din: stefan1 din August 19, 2011, 02:32:11 AM
  Poate ar fi bine sa discutam si de stupii cu cat comun, dar poate in alta parte, sa nu 'poluam' topicul profesorului.

Am deschis un topic pentru dezbaterea acestui subiect:
http://forum.apiardeal.ro/index.php?topic=4267.0
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

Kov iulian

Am si eu o propunere adresata atit Domnului Ursu cit si administratorilor , Domnule Profesor de Matematica Ursu imi sunteti drag , v-am urmarit cu mult interes filmuletele dar va rog mult spuneti oriunde mergeti si va recomandati ,spuneti ce fel de Profesor sunteti , nu am nimic cu Dumneavoastra dar nu mi se pare corect sa se deduca ca sunteti profesor intr-ale apiculturi sau ca aveti studi superioare de apicultura, propun schimbarea numelui topicului din " Stupul profesorului Ursu " in " stupul Domnului profesor de matematica Ursu " . Desi cunosc si cunosteam ca Domnul Ursu e Profesor de matematica uneori ascultind sau citind despre Dumnealui ramineam cu idea  ca Domnul Ursu e profesor de Apicultura cu studi superioare in acest sens . Nu neg in Domeniul Matematici probabil ca sunteti un foarte bun profesor si va respect pt ani de studi pt a dobindi acest statut de Profesor de matematica . Dar nu sunteti Profesor si de apicultura va rog incercati sa reparati aceasta eroare si spuneti oamenilor in ce domeniu anume profesati.

maximotgv

Buna ziua,
Sunt incepator si vreau sa va povestesc patania mea cu stupul profesorului.
Am cumparat in primavara o cutie model Ursu si am populat-o cu trei familii: in cele doua compartimente de cate 6 rame- unul in pat cald si unul in pat rece- am pus doi roi artificiali iar in asa zisul buzunar am pus un roi natural pe 4 rame. Toate cele trei familii au avut mirosul uniformizat prin sitele de la diafragmele despartitoare. Toate bune si frumoase, familiile s-au dezvoltat dar ne mai avand spatiu am luat o familie pe 6 rame si am pus-o in alta cutie. Familia care a ramas in compartimentul de baza s-a dezvoltat ajungand pe 8 rame. dupa un timp am observat ca aceasta familie nu mai are niciun fel de puiet nici larvar nici capacit. Am cautat matca dar nu am reusit sa o gasesc. Atunci am luat hotararea sa mut familia cu cele 4 rame(din care 3 rame cu puiet) din buzunarel in familia de baza in care eu am considerat ca nu mai am matca. Zis si facut. Considerand ca mirosul este uniformizat in tot stupul am luat cele 4 rame cu puiet si matca si le-am pus in continuarea celor 8 rame din familia de baza, rama cu matca am pus-o penultima cu gandul ca daca totusi mirosul nu este uniformizat matca sa vina cat mai tarziu in contact cu albina din familia de baza. Accesul in albinelor in stup se face prin doua urdinisuri unul in pat cald si unul in pat rece.
Dupa cca trei saptamani situatia in stup, din punct de vedere al dispunerii ramelor,  este urmatoarea incepand de la perete:
prima rama cu miere
ramele 2,3,4 cu puiet in toate stadiile
ramele 5 si 6 cu miere si pastura
ramele 7,8,9,10 cu puiet in toate stadiile
rama 11 si 12 cu miere si pastura
Intrebarea este: Sunt doua matci in stup? Ramele 5 si 6 joaca in acest caz rol de diafragma?
Stupul fiind cam agresiv nu am mai cautat sa vad daca are una sau doua matci.
Ce ma sfatuiti sa fac in continuare?
Scuzati-mi expunerea prea lunga dar am vrut sa prezint in detaliu cazul.

mape 48-petru manea

eu te sfatuiesc sa folosesti stupi de orice fel mai putin stupi "prof.Ursu "
sfatuiesc incepatori sa nu vizioneze filmele prof.Ursu daca vor sa faca apicultura
pe forum sunt apicultori cu experienta si sfaturile lor sunt bune
nu dau nume ca se poate sa uit pe cineva si nu as vrea
va doresc succes

Ozzy

Citat din: mape 48 din August 20, 2011, 12:37:36 PM
eu te sfatuiesc sa folosesti stupi de orice fel mai putin stupi "prof.Ursu "
sfatuiesc incepatori sa nu vizioneze filmele prof.Ursu daca vor sa faca apicultura
pe forum sunt apicultori cu experienta si sfaturile lor sunt bune
nu dau nume ca se poate sa uit pe cineva si nu as vrea
va doresc succes

buna sugestie dar orice incepator sau cineva care doar cocheteaza cu ideea, cum a fost si cazul meu timp de 3-4 ani si da o cautare pe google pentru a se informa nu gaseste decat filmele profesorului online.
Poate ca exagerez dar acestea sunt primele afisate plus ca fiind prezentate ca "video manual " toti novicii vor fi tentati sa le vada pe acestea.

D006

In curand voi reveni cu un nou episod din lectiile oferite pe proful off-line . Va mai amintit primul episod ?

pharaonu75

Citat din: dragos2006 din August 20, 2011, 04:38:06 PM
  In curand voi reveni cu un nou episod din lectiile oferite pe proful off-line . Va mai amintit primul episod ?

Le filmezi cu acelasi cameraman? =))
Filmul il faci dupa vreun scenariu la care ai trudit din greu, sau va fi tot ceva spontan? :wink2: :wink2:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube