Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

D006

  In ultimii ani am avut posibilitatea sa vizitez multe stupine de productie din ele am gasit doar doua pe stupi orizontali restul numai vertical. Totul tine de obtiunea fiecaruia , ori faci productie si mergi pe un drum batatorit ori ramai la stadiul de arici pogonici si experimentezi toata viata fel si fel de modele de lazi si rame neafland niciodata cum se obtine mierea de albine in cantitati rezonabile.

pharaonu75

Faza cu arici pogonici m-a facut sa rad... eu am inteles ce vrei sa spui, insa daca omul nu cerceta/experimenta nu se ajungea la progres!
Langstroth de ce nu a facut ca inaintasii sai? Si acum am fi fost la nivel de an 1800...

Pastram totusi proportiile intre inovatii si inovatori si revenim la ale noastre!
Ce te costa sa iti faci 4-5 astfel de stupi, sa lucrezi cu ei un an si sa vezi daca au ceva bun de oferit?
Stiu ca nu dai inapoi in fata provocarilor, asa ca incearca! (la anul pe vremea asta sa imi spui si mie concluziile, ca sa nu ma mai obosesc eu sa incerc)! :rotfl: :rotfl:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006

   Nu incerc acest model de stup pentru ca din prezentare nu am gasit nici un beneficiu in marirea prodectiei de miere , unde mai pui ca sunt mai complicat de fabricat decat cei clasici.
  Nu vreau sa se inteleaga ca am ceva cu domnul Ursu , dimpotriva eu il admir pentru sinceritate si lupta cu cretinii din inspectoratele scolare . Eu aici combat doar ideia !
  Domnul Ursu zice ca este stup bio dar el nici macar nu a ajuns la acest stadiu , inca face tratamente cu varachet !  :nono: Intai sa vedem la domnul Ursu acesti stupi folositi in sistem bio si apoi putem discuta de "tehnologie " noua.
  daca mesterul ar citi o carte elementara de apicultura ar afla si cum se combate simplu roitul fara a mai fi nevoie de aceste lazi complicate.

sfantul spiridon

despre activitatea didactica a fiecarui cadru didactic, pot spune ca este UNICA.
clasa este unica, elevul este unic, profesorul este unic.
ar fi mai multe de discutat si nu cred ca este locul si momentul corect pentru asta.
ce ma deranjaza la acest domn, ma deranjaza ca prea ostentativ pomeneste de acest stup "al lui", cand o parte dintre noi am aflat ca a fost deja inventat mai de multisor.
incercam cateodata sa inghitim, sa acceptam ceva doar pentru ca un om ne place, ori a avut rezultate notabile la un moment dat.
imi amintesc de octavian bellu care cerea bani de la gimnaste si toata lumea l-a iertat pentru ca este cine este.
eu nu!
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

pharaonu75

Cateva detalii:
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

D006


cristian87

"Ce te costa sa iti faci 4-5 astfel de stupi, sa lucrezi cu ei un an si sa vezi daca au ceva bun de oferit?"

Strici material, deci pierzi bani, pierzi timpul in care ii construiesti, ca un timplar nu se apuca de asa ceva decat pe bani buni,
stresezi cand transvazezi si in productie 4-5 familii de albine, deci miere mai putina.
Pe scurt manopera prea multa pentru rezultate iluzorii.
atunci cand vezi ca nici macar autorul acestui sistem nu are raspuns la toate probremele pe care le ridica ma intreb ce l-a apucat pe omul asta aparente serios sa iasa in lume cu asa ceva.
Raspunsul meu : ii place prea mult sa se vada pe sticla.
                          e nevoia omului de a i se recunoaste genialitatea autodescoperita.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

cristian87

sunt unele experiente pe care bunul simt , o minima inteligenta si /sau instinctul de supravietuire iti spun ca nu merita sa le faci
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

flavius

Eu as zice ca fiecare e liber sa faca cum ii dicteaza constiinta...e de apreciat orice idee noua, fie ea oricat de ciudata... numai simplul fapt ca a avut curajul sa vina cu ceva nou, sa ne scoata din rutina auto-impusa, si e un pas inainte... exista o intreaga teorie a schimbarii...mai ales in management...n-o detaliez aici, ideea principala este ca orice proces social, economic, tehnic, tehnologic, de orice alt fel, in timp, sufera schimbari...daca vrei sa nu fii prins pe picior gresit, este recomandabil sa provoci tu schimbarea, pentru a o putea dirija si pentru a o putea controla...

Unii au mai mult timp liber, altii traiesc numai din apicultura, altii o practica strict ca hobby extra-curicular...unul din cei din urma poate fi mai mult decat tentat sa incerce idei noi, din care sa tragem cu totii concluzii...daca nu ar fi fost oameni de genul asta, care sa puna intrebari si sa incerce sa CREEZE ceva nou, am fi crescut in continuare albine in buduroaie si am fi omorat in fiecare an toata familia, pentru 10-15 kg de miere...

Din partea mea, chit ca nu ma tenteaza inca idei noi (sunt prea la inceput ca sa incerc eu sa inventez roata...intr-un orizont de timp de 4-5 ani sper doar sa invat atat cat e necesar pentru a creste in propria-mi stupina...), e bine ca fiecare sa puna intrebari, sa-SI puna intrebari, si sa incerce sa aduca cat mai multe idei noi in domeniu...metoda brainstorming spune ceva, cuiva?...
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

D006

  Problema este ca acest domn profesor face anumite afirmatii fara sa aiba acoperiri in practica .Pentru a lansa ceva nou pe piata trebuie sa ai in spate niste ani de studii serioase nu poti veni in fata poporului si pe unele presupuneri sa spuii ca ai inventat gaura din covrig....  el pur si simplu profita de credulitatea unor fraieri incepatori care vor pune botul si-i vor cumpara cutia.
  Apropo de buduroaie , acum 400 de ani Moldova exporta mai multa miere decat exporta acum toata Romania la un loc cu acesti stupi sistematici.

   Eu am invatat o vorba din batrani : cand unul mananca un "rahat"  sa nu sari repede si sa mananci tu doi  !

cristian87

#55
Acum 200 ani in Transilvania media era de 2,5 familii de albine de fiecare  gospodarie
Apicultura nu era impozitata si era atat de importanta pt imperiu incat a fost batuta o moneda cu aceasta tema/
Taranii au incetat sa mai tina albine pe langa casa odata cu modernizarea, complicarea tehnologiei.
Un ajutor mare a dat si varooa ,mai tarziu e drept
Daca dl profesor cu care nu am nimic personal ( si eu sunt cadru didactic) ar veni si ar zice>: colegi stupari uitati ideea mea lada mea pe care am dezvoltat-o dupa cutare autor de carte  despre cresterea albinelor,   , asa fac eu,  asta experimentez acum, rezultatele sunt urmatoarele:.... nu as avea nimic de comentat , l-as incuraja chiar sa continue.
Dar dansul vine si spune: am gasit solutia anti -varooa, inventia mea traznita garanteaza rezultate minunate va scuteste de efort de cheltuieli etc , trebuie sa ma ajutati sa primesc recunoasterea binemeritata geniului meu  neinteles, trebuie sa o popularizam, desi nu e testata suficient, desi  un minim bun simt apicol ne spune de exemplu ca  pe pavilion nucleul din spate nu are cum sa se aeriseasca prin santuletul ingust sapat cu freza in fundul lazii ( tunel  care se poate sa aiba chiar forma literei z ) sau ca e deosebit de greu ca pe pavilion sa se intoarca acasa de la imperechere matca  unui nucleu , pe o lada cu trei urdinise si si intre pe un gat de pet si sa strabata un tunel de peste 50 cm ...
Din principiu sunt refractar la autoproclamatii profeti care isi insusesc idei , uita sursa si le propovaduiesc drept personale si absolute. Dansul insusi marturiseste prin filmuletele sale ca a pierdut nu o data zeci de familii datorita experimentelor nefericite facute.
Deci mi se pare deplasat sa propovaduiesti un experiment incomplet drept solutie garantata. Imi miroase a povestea cu vulpea care a ramas fara coada.
Unii incepatori pot crede povestile frumoase ale video profesorului . Si pe mine m-a captivat expunerea lui , este un bun vorbitor dar se autoadmira prea mult.
O idee buna in teorie nu e totdeauna practica.
 
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

D006

  Noutati din presa romaneasca :

Comenzi de peste hotare
A fost asaltat de zeci de apicultori care au comandat mii de stupi. Nu le poate onora însă comenzile pentru că nu este producător, dar le dă indicaţii gratuite pentru a realiza stupii. Totuşi, cei care vor să-i producă pentru a-i vinde vor trebui să achite o sumă modică. ,,Percep o taxă de 5% din cât costă stupul. Nu vreau să mă îmbogăţesc din asta, vreau doar ca invenţia mea să ajungă la toţi apicultorii pentru a le face viaţa mai uşoară", a mai spus profesorul Ursu. A încheiat deja un prim contract cu un producător din Oneşti, iar stupul minune are mari şanse să părăsească chiar şi graniţele ţării. ,,Acest stup este o invenţie pe cât de simplă, pe atât de utilă. Deja avem comenzi ferme de la mai mulţi apicultori din ţară, dar şi din Suedia", a spus Lucian Zaharia, producător care a inclus în oferta sa noul stup bio.

cristian87

ii urez mult succes
inca o dovada ca fraieri se mai gasesc pe toate drumurile
de ce sa nu profiti atuncea? :hippo:
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

teoalbina

Citat din: cristian87 din Ianuarie 14, 2011, 11:53:57 PM
Acum 200 ani in Transilvania media era de 2,5 familii de albine de fiecare  gospodarie...
Daca dl profesor cu care nu am nimic personal ( si eu sunt cadru didactic) ar veni si ar zice>: colegi stupari uitati ideea mea lada mea pe care am dezvoltat-o dupa cutare autor de carte  despre cresterea albinelor,   , asa fac eu,  asta experimentez acum, rezultatele sunt urmatoarele:.... nu as avea nimic de comentat , l-as incuraja chiar sa continue.
Dar dansul vine si spune: am gasit solutia anti -varooa, inventia mea traznita garanteaza rezultate minunate va scuteste de efort de cheltuieli etc , trebuie sa ma ajutati sa primesc recunoasterea binemeritata geniului meu  neinteles, trebuie sa o popularizam, desi nu e testata suficient, desi  un minim bun simt apicol ne spune de exemplu ca  pe pavilion nucleul din spate nu are cum sa se aeriseasca prin santuletul ingust sapat cu freza in fundul lazii ( tunel  care se poate sa aiba chiar forma literei z ) sau ca e deosebit de greu ca pe pavilion sa se intoarca acasa de la imperechere matca  unui nucleu , pe o lada cu trei urdinise si si intre pe un gat de pet si sa strabata un tunel de peste 50 cm ...
Din principiu sunt refractar la autoproclamatii profeti care isi insusesc idei , uita sursa si le propovaduiesc drept personale si absolute. Dansul insusi marturiseste prin filmuletele sale ca a pierdut nu o data zeci de familii datorita experimentelor nefericite facute.
Deci mi se pare deplasat sa propovaduiesti un experiment incomplet drept solutie garantata. Imi miroase a povestea cu vulpea care a ramas fara coada.
Unii incepatori pot crede povestile frumoase ale video profesorului . Si pe mine m-a captivat expunerea lui , este un bun vorbitor dar se autoadmira prea mult.
O idee buna in teorie nu e totdeauna practica.


Domnule Cristian,
Desi spuneti ca nu aveti nimic personal cu domnul profesor Ursu, eu cred totusi ca aveti. Mi se pare chiar ca insinuati ca ideea a preluat-o de la alti autori si si-a insusit-o (sunteti bun sa ne spuneti cat mai explicit de la cine anume?). Pe de alta parte, vorbiti fara sa fi experimentat metoda dansului. Eu personal chiar am de gand sa experimentez aceasta metoda si nu cred ca ma innumar printre incepatori. Testarea este suficienta timp de un an de zile. Daca va da rezultate o voi aplica la un intreg pavilion. Daca va framanta ideea ca in nucleul din spate e imposibil sa se imperecheze o matca sau ca albina sa se areriseasca suficient, exista destule solutii care pot fi aplicate sau nu, in functie de necesitati. Eu unul nu m-as complica cu folosirea matcilor neimperecheate pentru acel nucleu, ci as folosi doar matci gata imperecheate, iar in ceea ce priveste aerisirea, cine va opreste sa folositi, pentru acel nucleu podisor cu sita sau sa mai practicati anumite orificii in partea de jos sau lateral a nucleului, pe care sa le inchideti sau sa le deschideti, atunci cand e absoluta nevoie?! Iar daca domnul profesor marturiseste ca a pierdut zeci de familii datorita experimentelor nereusite, asta nu inseamna ca si rezultatul experimentelor sale va fi o nereusita. In fine, cred ca este cunoscut ca multe inventii romanesti au fost recunoscute mai intai de straini. Desigur ca domnul profesor nu a inventat stupul dar aceasta metoda este pentru prima data cand a fost expusa explicit. Daca ma insel veniti cu argumente...
Toate cele bune sa se adune iar cele rele sa spele. Timpul isi va spune cuvantul!

cristian87

Atunci cand m-am apucat de albine, am cautat pe net informatii.
Întamplator sau nu una dintre primele pagini vizitate a fost cea a dumneavoastră.
Mi-a plăcut ce am văzut de aceea nu imi doresc să intru in polemică cu dvs.
Nu am cum, să contracarez experienta dumneavoastră în ale apiculturii.
Mie stupul profesorului Ursu nu mi se pare deloc interesant, e mult prea complicat şi ridică prea multe probleme atăt în constructie căt şi in exploatare.
Dacă dvs vă place vă doresc mult succes in folosirea lui.Dacă nu va merge dvs nu ati pierdut mare lucru căci aveti experienta şi puterea financiară să vă redresati. Un incepător  însă nu poate.
De aceea mi se pare periculoasă idealizarea unei tehnologii care nu are încă girul  folosirii îndelungate cu rezultate cunoscute.
Am increderea şi sper că  că dvs veti face publice concluziile folosirii acestui stup indiferent care ar fi ele.   
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău