Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

Ioan Olaru

Imi pare rau dar nu pot fi deacord cu dumneavoastra in cea ce spuneti , totusi in legatura cu acea rama nu cunoasteti efectele acelei rame , interventia aceasta este mult mai valoroasa decat sa fi lasat albinele sa se chinuie sa incalzeasca acele intervale goale , imditat dupa strangere albina sa inghesuit pe acea rama care a ramas  drept cuib, in caz ca vor avea nevoie de o desfacere completa albiona va trece pe rama de rezerva , iar in caz de frig va acoperi puietul iar in 2 luni o sa vedeti ce inseamna acumularea de caldura in cuib .
Ramele au suficienta miere , oricum vor primi hrana suficienta in caz ca vor goli rama de rezerva voi pune alta , albina nu a fost scuturata a fost doar mutata 1 cm mai in exterior .
Acum ramane de vazut ce efecte are oricum si azi vor iesi la apa chiar daca vedeti zapada temperaturile sunt destul de ridicate .
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

oroles

Cuvantul "valoroasa" e al dumneavoastra, sau l-ati imprumutat?
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

yulian

Citat din: Ioan Olaru din Februarie 06, 2014, 09:41:17 AM
[...] totusi in legatura cu acea rama nu cunoasteti efectele acelei rame , interventia aceasta este mult mai valoroasa decat sa fi lasat albinele sa se chinuie sa incalzeasca acele intervale goale
Intrebarile mele sunt extrem de simple: a cata iernare pe 1 rama o ai? Ce dezvoltare ai avut in primavara la bio-stup cu 1 rama? Cu ce albina acoperitoare ai reusit sa dezvolti stupul? In ce interval s-a schimbat albina batrana si uzata de la atata zahar? De ce mentorului tau in ultimele filme i-au disparut zeci de stupi si recomanda iernarea doar cu familii puternice?? Ce inseamna la biostup o familie puternica?? 1 rama? 2 rame?
Multumesc.

Ioan Olaru

Pe o rama nu se ierneaza , ci am strans din nevoie , o familie puternica insemana 7-8 rame de albine , nu am iernat niciodata astfel dar fata de iernarea trecuta unde in momentul ce a aparut puietul a aparut si mucegaiul acum cu rama acoperita in totalitate si cu renuntarea la folie eu cred ca se va rezolva .
Orice apicultor  doreste sa aiba famili puternice dar fiecare apicultor are si roiuri sau nuclee , eu am inceput de la zero acum ca sunt acuzat de acest lucru nu am cum sa ma supar , dar multi au inceput au pierdut stupina apoi sa-u lasat de albine , eu deocamdat nu am nici o pierdere si cunosc apicultori care nu pot spune asta .
Normal ca in iarna viitoare voi fi mai atent , asta incluzand tratamentele in lipsa caruia poti pierde stupina eu am fost la limita neantelegand exact ce inseamna lipsa tratamentului ,
Puteam simplu sa unific acea rama cu albinele mai puternice renuntand la matcuta , dar cine ar renunta la matca .
In cazul unificari pierzi matca , iar eu astfel iam mai dat o sansa , acum sa lasam timpul sa treaca oricum am albina deja care eclozeaza iar asta se va intampla zilnic deci am sperante ca se vor intari suficient iar in lunile urmatoare voi vedea ce se va intampla dar sa o luam treptat.

oroles

Erare humanum est, perseverare diabolicum.
Moinesti - jud. Bacau - 31 de ani

Vyktor

Oameni buni , eu sunt un incepator cu foarte putine cunostinte acumulate in perioada de cand am inceput aceasta activitate. Ion ,asta al nostru , caruia toti cred ca au incercat in diferite moduri sa-i dea cate un sfat  ,nu a facut altceva decat sa ma ameteasca cu practicarea apiculturii. Mai zilele trecute i se umpleau intervalele de albina , dupa o zi a inceput sa faca restrangerea cuibului pe o rama , cum drak o mai veni si asta ca eu nu mai pricep nik.
  Initial credeam ca vrea sa faca "bascalie" de noi dar se pare ca face "bascalie de propria munca si mai mult decat atat de acele fiinte nevinovate ca au incaput pe mana unui astfel de ...capsoman. Si de data asta nu mai imi cer scuze fata de el pentru ca chiar nu merita.As vrea sa nu mai citesc acest topic insa exista si o parte buna, prin faptul ca este de ajutor pentru unii ca mine si cred ca ar trebui mutat intr-o sectiune la "Asa nu ". Pacat este ca toate invataturile  se trag pe spinarea albinelor  si nu pe spinarea lui Ion, care de altfel ar merita sa suporte  el acel chin la care le supune si asta doar de dragul acelor lazi si de crestere si intretinere a albinelor intr-un sistem care pana la acest moment nu demonstreaza decat ca este un esec total. ))/

yulian

Citat din: Ioan Olaru din Februarie 06, 2014, 10:09:51 AM
Puteam simplu sa unific acea rama cu albinele mai puternice renuntand la matcuta , dar cine ar renunta la matca .
In cazul unificari pierzi matca , iar eu astfel iam mai dat o sansa , acum sa lasam timpul sa treaca oricum am albina deja care eclozeaza iar asta se va intampla zilnic deci am sperante ca se vor intari suficient iar in lunile urmatoare voi vedea ce se va intampla dar sa o luam treptat.
Cum cine? Orice apicultor cu capul pe umeri, tot ce e sub 5 rame full de albina in toamna desfiinteaza pentru ca nu merita efortul! Stiu, e dureros, dar e un rau necesar. Mai bine 1 familie puternica pe 7 rame decat 10 rame fiecare cu cate o matca. Sunt curios cum arata rama aia full de albina care sta sa iasa la ora asta...sau mai bine nu, lasa-le in plata Domnului acolo in lada si mai baga o rama cladita peste o luna ca nu cumva sa dea pe dinafara.
In timp vei realiza tampeniile pe care le-ai facut/le faci/le spui acum...sper!

dodo79

" Puteam simplu sa unific acea rama cu albinele mai puternice renuntand la matcuta , dar cine ar renunta la matca"
cam asa spuneati.
decat sa pierd o rama cu albine cu matca cu tot,mai bine as pierde o matca si as intarii o familie.
parerea mea
Rusine sa va fie.sa va dea Domnul exact asa cum faceti cu bietele albinute

filip

Intrebare pentru Ion:
Cum se formeaza ghemul pe o rama ?
Eu nu am curaj sa privesc filmul ,dar pe aceiasi rama e ful de puiet,ful de pastura,ful de albina.Am inteles ca langa e o rama iar trecerea se face prin diafragma gaurita.Toata albina ce trece pe acea rama,acolo-si gaseste sfarsitul.
Asa ca e bine sa gandesti cum se formeaza un ghem,cum e cu corpul gras la albine,cum e cu uzura albinei.
Crezi ca eu de nebun iernez doar pe miere?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

costi82

parerea mea este ca aceste interventii nu se fac in toiul ierni, si eu sunt incepator dar nu fac asa ceva, le-am lasat miere destula in toamna, iar pana in prezent nu am intervenit cu absolut nimic la ele, si eu am 2 roi pe 3, respectiv 4 rame dar ierneaza ca la carte, fara sa le deranjez, parerea mea ca pregatirea pt. iernat se face toamna nu iarna
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

costi82

Citat din: filip din Februarie 06, 2014, 10:34:15 AM
Intrebare pentru Ion:
Cum se formeaza ghemul pe o rama ?
Eu nu am curaj sa privesc filmul ,dar pe aceiasi rama e ful de puiet,ful de pastura,ful de albina.Am inteles ca langa e o rama iar trecerea se face prin diafragma gaurita.Toata albina ce trece pe acea rama,acolo-si gaseste sfarsitul.
Asa ca e bine sa gandesti cum se formeaza un ghem,cum e cu corpul gras la albine,cum e cu uzura albinei.
Crezi ca eu de nebun iernez doar pe miere?
treaba asta cu diafragma poate ca era buna, undeva in primavara cand temperaturile erau in permanenta peste zero grade.
Apicultura e o arta care trebuie respectata!

Ioan Olaru

Eu nu vreau sa mai deranjez albinele dar va pun un film sa vedeti ce se intampla cu acea difragma, lucrare facuta la minus 5 grade anul trecut de domnul profesor anul acesta nu mai foloseste findca a inghesuit albina pana sa umplut lada ,

Rama din anticamera isi face treaba - apicultura video pentru toti

joohny

Va salut.Nu am nimic cu d-ul Olaru insa observ ca el se joaca cu albinele cum face pisica cu soarecele.In cazuri rare mai scapa soarecele de pisica insa probabil este si destul de ciufulit.Sint tare curios cum va iesi din iarna acele mini-micro-nuclee.Banuiesc ca  le tine pt. matci nu pt. productie.Sau poate o sa de-a productii record .Nu se stie niciodata de unde sare ..soarecele.Sa ne tii la curent cu experimentul.Sanatate.

dodo79

Citat din: joohny din Februarie 06, 2014, 11:00:57 AM
Va salut.Nu am nimic cu d-ul Olaru insa observ ca el se joaca cu albinele cum face pisica cu soarecele.In cazuri rare mai scapa soarecele de pisica insa probabil este si destul de ciufulit.Sint tare curios cum va iesi din iarna acele mini-micro-nuclee.Banuiesc ca  le tine pt. matci nu pt. productie.Sau poate o sa de-a productii record .Nu se stie niciodata de unde sare ..soarecele.Sa ne tii la curent cu experimentul.Sanatate.
sa nu sara soarecele din nuclee

vranceanul

.....fiindca a inghesuit albina pana sa umplut lada. Pai cum vine asta? nu inteleg.
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!