Stupul profesorului Ursu

Creat de pharaonu75, Decembrie 04, 2010, 11:55:16 PM

« precedentul - următorul »

SERBAN VASILICA

Domnule Olaru va rog frumos sa-mi spuneti si mie ce iseamna ceva polen si miere. Va rog sa fiti exlicit. Spuneti exact cit polen si cita miere.

bucovineanu

Ioane, in postarea anterioara vorbesti de bataia de joc. Dar cine a inceput? Atunci cand cineva spune ca de la o familie de albine poti obtine 100 de milioane de lei intr-un sezon, acel cineva nu isi bate joc de cei carora se adreseaza?
Referitor la castigurile care se obtin din vinderea roiurilor, preturile actuale se datoreaza banilor europeni dati prin masura 141. Daca in viitor, asa cum se preconizeaza, nu se va mai putea accesa aceasta masura roiurile vor ajunge la valoarea adevarata care e mult mai mica. Anul acesta nu prea a fost miere si pentru  primavara foarte multa lume are pregatite familii pentru vanzare.

nicomico

De aceea toti vreau sa se faca stupari.La 1000 de euro pe familie de albine este un castig bunicel.Cine nu cunoaste tema chiar crede.De aceea guvernul pune impozit,sa nu se imbogateasca prea tare stupari.
Am impresia ca unii ori sant platiti sa spuna aberatii ori au probleme la cap.

dredd

... ori au profituri foarte foarte mari

Ioan Olaru

Ma refeream la folosirea limbajului iar , celelalte afirmati ca pot aduce luna de pe cer sau alceva luati-o ca atare dar nui nevoie sa vorbiti urat , eu cred ca se poate si cu alte cuvinte spune nemultumirea fata de un om , anumite cuvinte folosite asupra unor persoane daca leati spune in fata ati putea fi amendati de politie , ducand la instignare asupra unei persoane sau ultraj contra bunelor maniere , eu cred ca nar trebui sa va mai jucati cu acest tip de limbaj.
Stiti nu de multe ori merge ulcioru la apa si e valabil si la bune si la rele, in cazul in care domnul profesor va face vreo plangere pentru limbajul folosit nu stiu care ar fi consecintele , asa cum mati pedepsit voi pe mine ati putea si voi sa fiti pedepsiti .

Iar referitor la cantitatea de polen eu zic ca pentru mine 1 kg , si miere 6 kg e ok , restu de miere voi extrage daca va fi cazul pana atunci numai bine si fiti civilizati asa cum puteti fi si pe alte topicuri,
Pe acest topic este folosit cel mai des limbajul agresiv , cred ca doar din cauza traficului adus , nu a inchis administratorul acest topic.
Pentru că apar noutăți verificați blogul personal
www.albina-online.blogspot.com

Kov iulian

Citat din: Ioan Olaru din August 02, 2013, 08:22:26 AM
am facut 11 roiuri , si am crescut peste 60 de faguri ...............
, toti apicultori stiu ca o famili in primavara ajunge la 500 ron asa ca eu zic ca intr-un an poti scoate aproape 1000 euro cu o familie, acum ca modalitatile difera de la un apicultor la altul astai altceva.
Spuneti ca cel mai mare  profit se obtine din inmultirea familiilor de albine nu din recolta de polen, propolis si miere .
Problema e ca rationamentul Dumneavoastra si a Domnului Ursu are cateva probleme.
Prima problema e ca acel profit teoretic obtinut din inmultire nu i se datoreaza in nici un fel lazi Domnului URSU ci puterii si vitalitati roiului de albine la fel de bine am putea folosi lazi clasice si nu se va cunoaste nici o diferenta.

Sa facem un exercitiu de imaginatie:
In primavara acestui an 2013 " Gigel " a cumparat :
O familie de albine pe 16 rame  = 500 lei
Lada Domnului Ursu=500lei
Rame, faguri, colector polen= peste 100 de lei
Investitie de peste 1100 lei + timpul pierdut ingrijirii acelei familii de albine .

Apoi Gigel a spart acea familie in 4 si va avea 4 roiuri pe 4 rame, "teoretic" matcile tuturor celor 4 foi se vor imperechea si pana in tomna acele roiuri  vor deveni familii  500 x 4 = 2000 lei .
Problema e ca acele 4 roiuri nu pot sta in aer au nevoie de stup, rame, faguri.
Vom cumpara inca 3 lazi ale Domnului URSU cu 500 lei bucata .
2000 lei profit - 2000 lei 4 lazi investitii =  0 profit
Fiind slabe pe 4 rame nu vom putea spera ca in cursul anului vom obtine vreun profit extraordinar din miere sau polen.
Chiar Dumnaevoastra ati spus ca:
Citat din: Ioan Olaru din August 02, 2013, 02:06:35 PM
Iar referitor la cantitatea de polen eu zic ca pentru mine 1 kg , si miere 6 kg e ok

O alta problema de rationament a Domnului URSU.
Sa presupunem ca din primavara toti apicultorii din tara isi vor sparge in 4 fiecare stup si pentru fiecare va cumpara lada Domnului URSU pentru a obtine acel profit promis de 1000 EURO.
Toti apicultorii ce au facut asta vor avea clienti pentru familiile lor de albine, si le vor mai putea vinde cu 500 de lei ?
Bineinteles ca nu, numarul celor ce cumpara familii de albine e limitat si fiind o inflatie de familii de albine pretul acestora va scadea la 300-200-150 pe familia de albine, apoi acele lazi cumparate cu 500 de lei nu le vor putea revinde tot cu 500 de lei.
Dupa cum stiti un bun cumparat de nou si revandut la mana a doua va avea o valoare mai mica, poate chiar jumate 250-300 de lei.

Asadar unde e tot acel profit promis ?
Eu nu sunt matematician, contabil sau economist, daca in calculele prezentate mai sus chiar va rog sa ma corectati

Singurul profit garantat va fi a smecherilor care vand acele cutii de stupi, asa ca vor face orice sa gaseasca prosti carora sa le vanda lazile, vor minti se vor da peste cap, isi vor vinde omenia .

vranceanul

Iulian, o mica 'mare' corectie : nu din 2000 lei  ci din 900 lei profit - 2000 lei 4 lazi investitii= -1100 profit.
Are omu* ceva in cap, doar nu se scarpina degeaba!

bucovineanu

Ioane, acum ceva timp te-ai suparat pe noi si ai zis ca nu mai postezi pe forum. Acum vad ca te-ai intors si sustii in continuare lada "minune". Sa stii ca inmultirea familiilor se poate face daca folosesti orice model de stup.
Referitor la stupul de care vorbim toate diafragmele sunt facute din PFL. Eu am niste podisoare Snellgrove din acest material. Cu cativa ani in urma am pus un roi peste alta familie despartite de un asemenea podisor. Nu a durat mai mult de o luna si podisorul a fost gaurit asa cum se vede in imaginile de mai jos.
Ori un stup ar trebui sa poata fi folosit macar 10-15 ani. Eu am stupi din lemn care au undeva la peste25 de ani. Unde mai pui ca prin unificare ai pierdut o familie.

Kov iulian

Citat din: vranceanul din August 02, 2013, 03:19:00 PM
Iulian, o mica 'mare' corectie : nu din 2000 lei  ci din 900 lei profit - 2000 lei 4 lazi investitii= -1100 profit.
Da asa este, si in plus se mai adauga cheltuieli, costul cu transportul lazilor pana acasa, tratamentul lemnului, vopsea sau parafina, costul cu transportul stupilor in pastoral, costul cu transportul mierii la procesator,daca faci mai mult de 75% platesti si impozit, platesti si CAS daca te faci PFA.

In momentul de fata o lada clasica se invarte in jurul sumei de 200 lei si chiar asa sunt foarte scumpe in comparatie cu pretul mierii.
Multi se mentin pe linia de plutire confectionandu-si singuri cutiile.

Dupa cum stiti in apicultura e cam ca in preotie trebuie sa ai o chemare spre a face asta, nu oricine poate sa fie apicultor.
Daca se apuca oricine de asta apicultura va avea doar de suferit, in prima faza cei ce au investit si din lipsa de experienta vor pierde bani investiti.
Vor apare probleme de ordin sanitar veterinar, probleme cu varoua cu loca etc, fiindca nu se vor respecta tratamentele .
Fiind o inflatie de apicultori de ocazie, si miere din belsug va scade pretul mierii, va scade pretul familiilor si apicultura va deveni o ocupatia neprofitabila atat pentru cei mai vechi apicultori dar si pentru cei ce tocmai s-au apucat de asta.

Pana acum ceva timp eu mai traiam si din constructii dar cu criza s-au intors in tara cei ce munceau in constructii pe afara si e inflatie de " Mesteri " asa ca s-au dus si lucrarile si nici cei venit de afara nu o duc prea bine toti au avut de suferit si cei din tara is cei ce tocmai au venit de afara.

Concluzia e urmatoarea:
Daca vrei sa faci experimente apicole, daca vrei sa ai un hobby si sa te joci cu cateva famili in lazi Ursu pe langa casa poti face asta.
Dar daca sperii in imbogatire rapida in apicultura mai ales folosind tehnologie URSU mai bine stai linistit, nu te vei inbogatii albinele nu isi poarta de grija singure, fiind cu inima la bani si nu la familiile de albine nu vei reusii sa administrezi corespunzator stupi, si vei strica si lucrurile pentru ceilalti apicultori .

Se intampla exact la fel ca si atunci cand se duc o gramada de apicultori la o padure laudata de salcam nici unu nu castiga iar alte zone ( alte meserii in cazul nostru ) raman nefructificate.

Ioan Olaru

Da intradevar am zis ca nu mai postez dar mam atasat de discutile de pe acest forum.
Intradevar inmultirea a fost pe primul loc anul acesta in cazul meu si am dat exemplu ca valoare roi care iam format , dar ideea este ca de la anu voi trece si famili in productie , acele famili nu trebuie sa faca eforutri foarte mari , de exemplu , le voi lua puietul larvar si le voi introduce puiet capacit , sau nu le voi pune sa creasca faguri decat pe cele din cat , daca aveam rame de cat nici pe acestea nu trebuiau sa le construiasca , si sunt si eu curios cata miere voi produce in sistemul maxim configurat pentru productie , o alta familieva produce polen , tot timpul . Scopul este ca in functie de ce produs apicol doresti faci configuratia  stupului pentru acel produs ca sa obti cantitatea maxima posibila. Configuratia stupului va face diferenta , intre productie sau nu ,dar vom vedea sa avem sanatate.

Obombo

Citat din: Ioan Olaru din August 02, 2013, 05:40:37 PM... acele famili nu trebuie sa faca eforutri foarte mari , de exemplu , le voi lua puietul larvar si le voi introduce puiet capacit , sau nu le voi pune sa creasca faguri decat pe cele din cat ...
Metode sigure penru a obliga familiile sa roiasca :wink:.
Ah, uitasem, di cufarul profului nu roiesc albinele :D.

D006

Citat din: Ioan Olaru din August 01, 2013, 11:04:10 PM
NU vati plictisit sa jigniti si sa va bateti joc, inteleg datele technice intelg graselile inteleg totul dar nu inteleg de ce atata bataie de joc , nu va place ignorati.

1) Noi nu ne batem joc , NOI INDEPLINIM O INDATORIRE  CIVICA !
2) Ignoranta naste MONSTRII !

Citat din: Ioan Olaru din August 02, 2013, 02:06:35 PM
.. anumite cuvinte folosite asupra unor persoane daca leati spune in fata ati putea fi amendati de politie , ducand la instignare asupra unei persoane sau ultraj contra bunelor maniere , eu cred ca nar trebui sa va mai jucati cu acest tip de limbaj.
Stiti nu de multe ori merge ulcioru la apa si e valabil si la bune si la rele, in cazul in care domnul profesor va face vreo plangere pentru limbajul folosit nu stiu care ar fi consecintele , asa cum mati pedepsit voi pe mine ati putea si voi sa fiti pedepsiti .

Mai nenea frectie vad ca ai inceput sa ai tupeu jegos in tine , ai grija ce postezi pe aici !  Abia astept pe escrocul online sa faca o plangere impotriva noastra ca pe tine te chem martor principal si plimb procesul prin toata tara astfel incat sa-ti vinzi si stupii si casa (daca ai) pentru a plati transportul la proces . Nu uita ca escrocul online este INFRACTOR DE DREPT COMUN , cui crezi ca ar da dreptate instanta , unui infractor care fura in continuare  sau noua care indeplinim doar o INDATORIRE CIVICA ?

PS. Un sfat prietenesc : vorbeste cu cei din colectivul tehnic sa stearga ultimile tale postari , sa nu te mai joci pe aici cu curul gol pe langa p...la sculata ca s-ar putea conform statisticilor sa-ti cada un meteorit in cap.  Ai inteles ? daca nu , da-mi de veste si voi veni cu lamuriri suplimentare , asta asa ca-mi esti simpatic.

Ioan Olaru

Daca o anumita metoda de lucru a dat nastere a monstri ce vina am eu . Cum am mai spus mai e putin si o sa angajati un asasin ca sa ne lichideze doar pentru ca nu va place bordeiu in care crestem albine .
Ce pot sa mai spun , eu totusi cred ca in ani urmatori poate nu neaparat stupul dar metoda de lucru va fi benefica atat albinelor cat si apicultorilor , poate la anu voi lua si stupu normal , ca sa impac pe toata lumea ,tot ce am vrut a fost sa prezint acest stup poate sal inteleg eu mai bine sau alti dar sincer nici nu mai stiu ce sa cred , doar atat , am cautat un stup lam gasit , apoi am invatat cum sa cresc albine , cu putin noroc leam scos din iarna , apoi am gasit acest forum , unde am invatat si am tulburat oameni , apoi am deschis un blog unde voi pune filme , cred ca grsesc , sau poate nu spunetimi voi unde am grsit, sau mai bine zis chiar asa rau am ingrijit aceste albine pe care le puteti vedea pe blog.
Sunt chiar asa de irascibil incat poate am jignit din prea multa ambitie, dar per total eu cred totusi ca voi  reusi sa ingrijesc albine chiar daca o voi face in diferite modele de stup.

Imi cer scuze lui Dragos lui Vranceanu si lui alti , cred ca am fost inteles gresit, dar astai viata sper ca daca nu voi posta sa nu mai jignesc pe nimeni ,va salut si inca odata imi cer scuze pentru neplacerile sau jignirile aduse oricarui care a vizitat postarile mele. Va salut si numai bine.

dredd

te faci ca nu intelegi ori nu poti sa intelegi. eu cred ca a doua varianta e corecta.
zici : o sa angajati un asasin ca sa ne lichideze doar pentru ca nu va place bordeiu in care crestem albine .
ne doare-n cot unde cresti tu albinele sau guru. oamenii astia iau atitudine impotriva inselatoriei si a sarlataniei celui care face bani pe spatele naivilor, inselandu-i.

scuzele tale includ si expresia "cuib de viespi" de saptamana trecuta?

daca am folosit prea multe cratime si nu intelegi, incearca sa citesti fara ele

filip

Totul pleaca de la cei 500 roni si profitul de 1000 Euro.
In primul caz lada e scumpa,iar cine se imbata cu idea ca e ieftin fiindca are mai multe fam in ea e treaba lui.Iar afirmatia ca un stup produce 1000 euro e o tampenie,sunt ani unde profitul tinde inspre zero.
O intrebare pentru imparimiti/ cum vinde profesorul roii primavara la bucata fiecare in lada patentata ori la pachet per lada minune?
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)