cum sa constrim o exploatatie apicola

Creat de alvo, Decembrie 03, 2010, 08:48:31 PM

« precedentul - următorul »

pharaonu75

In cazul in care adopti stuparitul stationar apare si problema vetrei stupinei... pentru 300 de stupi trebuie sa ai baza melifera serioasa, care sa iti asigure mai multe culesuri in timpul anului... ar trebui sa ai padure de salcam, tei, flora salbatica, floarea soarelui, rapita, salcie, zmeur, astea in functie de zona in care te afli.
Asta este un motiv in plus sa fiu de acord cu tassevasi si sa iti cer sa completezi la profil localitatea de unde esti, ca sa stim si noi zona...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

alvo

eu aici incerc sa scriu cu ajutorul Dvstra o poveste,varsta si locatia mea,au f.putina relevanta.
ceea ce va propun sa construim dorim sa fie universal-valabil,cu mici adaptari potrivit bazei melifere a fiecarei zone!
eu sunt in "pastoral "in zona Baragan,Bucuresti,Valcea.

pharaonu75

Pai tocmai zona in care doresti sa infiintezi exploatatia are o mare importanta... potentialul melifer difera de la o zona la alta...
Planurile nu inseamna nimic. Planificarea e totul. (Dwight Eisenhower)<br />Sun Photo     YouTube

alvo

nu dorim sa trecem la stationar,ci doar la stupul vertical si sa transportam stupina la diverse culesuri rapid si ieftin,cu mijloace inchiriate!
in loc de 5 tractoare care sa traga 5 pavilioane,uneori pe autostrada,la care sa platim toate taxele,inchiriem de la profesionisti ai transportului
o problema ar reprezenta operatiunea de incarcat-descarcat:gasim f.greu personal ptr asta,dar intentionam ca dupa dublarea nr de familii sa cumparam o automotostivoitorita

pharaonu75

O.K.
Deci pentru ca faci pastoraul in Baragan, sa presupunem ca si in continuare grupul va desfasura activitatile in aceasta zona!
Cate culesuri mari sunt in aceasta zona in decursul unui an?
- rapita
- salcam
- floarea soarelui
In functie de posibilitati mai sunt amorfa, menta, tei!

alvo

ok!
rapita,salcamI si fl.soarelui in Baragan
salcamII Gogeasca-Carbunesti
tei I Cernica-Pusnicu  fara extractie,ci inlocuit corpul de miere cu altul gol;corpul cu miere se transporta pe vatra-laborator ptr extractie,iar stupina pleaca la teiII in Dobrogea,unde teiul infloreste cu 10 zile mai tarziu decat cel din Cernica
acum apare o problema:
cat suntem la teiII,a inflorit soreanca in Baragan! avem urmatoarele optiuni:sa ne intoarcem fara extractie de la tei II ,doar cu onlocuire corpuri,la soreanca din Bara..,sau sa ramanem in continuare in Dobrogea la fl.soarelui,si apoi la "reveneala"atat ptr albine cat si ptr stupari in Delta!
se termina culesul-de la un an la altul sunt diferente de 1-2 saptamani-si la jumatatea lui oct ne intoarcem pe vatra!
PS.dupa salcam II facem roiurile,cu matci imperecheate la S I si nuclee formate dupa rapita!

D006

Ati dat faliment din start  :rotfl:

Am mai scris eu undeva bancu cu teoretic si practic ...

ca sa faci pastoral trebuie sa mergi in recunoastere , cine pune masina la dispozitie , cine cumpara benzina , cine pierde timpul ???   aici sigur va impotmoliti  :)

Cica vinde 5 pavilioane ???   cui ? tot la cumparatori virtuali ?

Stuparit stationar nu indeamna sa tii toti stupii la un loc , poti avea 5 vete cu cate 60 de familii.

alvo

noi,cu exceptia Deltei,cunoastem toate locatiile enuntate!
avem si vetre inchiriate in aceste locatii,iar proprietarii acestor vetre,ne anunta telefonic cand e "gata",asa cum se intampla de 20 de ani!
cine a vorbit de stationar?suntem tot intr-o miscare!
cine pune benzina,cine da masina?suntem oameni care ne cunoastem de prea mult timp ca sa ne  punem asemenea intrebari!
cat despre cele 5 pavilioane ce le vom vinde:orice marfa isi are cumparatorul ei,doar pretul conteaza!

pharaonu75

Citat din: dragos2006 din Decembrie 04, 2010, 02:03:14 PM
   Stuparit stationar nu indeamna sa tii toti stupii la un loc , poti avea 5 vetre cu cate 60 de familii.

Exact asta spuneam si eu... ai nevoie de teren mult si baza melifera bogata si variata pentru a tine 300 de stupi la un loc...

Dar alvo spunea ca nu doreste stationar ci tot pastoral, doar ca nu il mai face in sistem pavilionar ci prin transportul stupilor cu remorca la noul amplasament...

pharaonu75

Personal consider ca tot "fiecare pentru sine" ar fi mai bine, in ceea ce priveste munca si familiile de albine, iar valorificarea produselor sa se faca prin asociatie...
in felul asta asociatia poate negocia acelasi pret pentru o cantitate mult mi mare de produse, plus ca se pot obtine si ceva fonduri europene prin asociatie...

Dar sa vedem cu ar iesi "afacerea" si cu "totul la gramada"!

alvo

asa cum in familia de albine exista o diviziune a munci,sau in societatile umane dezvoltate,tot asa si in echipa noastra fiecare se pricepe mai bine decat ceilalti la altceva!
unul stie f, bine formarea roiurilor,altul dezvoltarea familiilor de albine,altul e f.bun la tamplarie-reconditionare stupi,altul la ceara etc!
in RO doar unul zicea ca le stie pe toate cel mai bine si l-am killerit!

alvo

"fiecare ptr sine"....5 centrifugi de inox,5 cabine camere de extractie conform norme Ue.......etc
si cum sa formezi un brand?sa-i zici la "5 paduchi"?
cine verifica si garanteaza traseabilitatea la toate cele 5 paduchelnite?

pharaonu75

Citat din: alvo din Decembrie 04, 2010, 02:25:28 PM
asa cum in familia de albine exista o diviziune a munci,sau in societatile umane dezvoltate,tot asa si in echipa noastra fiecare se pricepe mai bine decat ceilalti la altceva!
unul stie f, bine formarea roiurilor,altul dezvoltarea familiilor de albine,altul e f.bun la tamplarie-reconditionare stupi,altul la ceara etc!
in RO doar unul zicea ca le stie pe toate cel mai bine si l-am killerit!

vor apare inevitabil discutii, pe motiv ca unul a mincit mai mult, sau ca munca altuia a re mai putina importanta... dar pentru ca am spus ca discutam virtual, atunci trecem peste asta... vom dezbate la final si aspectul asta, dupa ce terminam de lamurit alte aspecte.

pharaonu75

Citat din: alvo din Decembrie 04, 2010, 02:28:03 PM
si cum sa formezi un brand?sa-i zici la "5 paduchi"?
APIMONDIA este un brand... si are in componenta cati? nu trebuie neaparat ca numele BRAND-ului sa faca referire la cati membri sunt, etc.

Citat din: alvo din Decembrie 04, 2010, 02:28:03 PM
"fiecare ptr sine"....5 centrifugi de inox,5 cabine camere de extractie conform norme Ue.......etc
pai pe astea deja le ai... doar nu vinzi centrifuga si dalta si ai facut rost de bani pentru stupi si transport!

alvo

centrifugile sunt de tabla galvanizata si tre inlocuite!
APIMONDIA este un brand... si are in componenta cati? nu trebuie neaparat ca numele BRAND-ului sa faca referire la cati membri sunt, etc.
da,dar macar ptr inceput tre sa fie totul unitar!
nu pot sa vand sub acelasi brand miere de salcam in 5 culori!
vrem sa achizitionam stupi personalizati,
vrem sa aratam la cine vrea sa vada :Acestia suntem noi!