Regine si iar Regine

Creat de apiardelean, Septembrie 14, 2010, 07:56:51 PM

« precedentul - următorul »

filip

Citat din: dodoc george din Decembrie 23, 2011, 07:50:02 PM

Dna antiopa din ardeal
"Stiti prea bine ca nu este asa."Crede-ma ca stiu  ca asa e si cred ca si dv stiti.
Stiti ca reginele vergine sint omorite s-au  distruse de frati? In mod sigur stiti ca in anotimpul roiri primele nascute la omoara pe cele inca nenascute si asta nu se "intampla accidental".Sper ca sinteti de acord cu altii mai destepti ca mine.
Ziceam ca este destul aceasta dar va supun atentiei daca tot e primavara omorirea reginei in timpul introducerii fara masuri de precautie.
In mod sigur ca stiti alte 2 situatii in care reginele sint prograte sa ucida.
Aici gresesti.In timpul declansarii roitului.
Albinele nu dau voie sa omoara prima matca eclozionata celelalte regine aflate in celula.Din aceasta cauza sunt pazite reginele mature in celula daca timpul nu permite roirea.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Calin Catalin

Ce parere aveti despre metoda de crestere a reginelor descrisa de Dl Ion Popescu in Apicultura in Romania, nr4 din 1983, prin mentinerea oualor si larvelor in celule proprii, regine obtinute din larve cu varsta cunoscuta?
          Eu am incercat anul acesta. Am avut in primavara 5 familii si am dublat efectivul prin metoda descrisa de dansul. Acum astept anul viitor sa vad cum se vor dezvolta, daca vor da productie si daca matcile vor face fata.
"Cuvintele sunt ca albinele: unele fac miere, altele te inteapa"- Bisanne de Soleil
https://www.facebook.com/

mape 48-petru manea

am produs si eu matci prin aceasta metoda cu succes
este o metoda simpla la indemana orcui

dodoc george

Dle Filip,
"Aici gresesti.In timpul declansarii roitului....."
Poate nu m-am exprimat eu bine sau poate imi scapa ceva la acest subiect.
In " anotimpul roiri " sti bine ca cuprinde un timp mai indelungat(lunile mai,iunie si chiar iulie) si care cuprinde timpul de crestere a reginelor folosit de crescatorii de regine.Im mod sigur vei vedea in aceasta perioada botci protejate cu staniol sau puse in custi ptr protectia botcilor etc.
Zic ca ati prezentat un caz izolat care are acelasi final.
Mi-ar fi placut sa prezentati alte 2 situatii in care reginele sint prograte sa ucida.
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

filip

Citat din: dodoc george din Decembrie 24, 2011, 11:15:10 AM

Dle Filip,
"Aici gresesti.In timpul declansarii roitului....."
Poate nu m-am exprimat eu bine sau poate imi scapa ceva la acest subiect.
In " anotimpul roiri " sti bine ca cuprinde un timp mai indelungat(lunile mai,iunie si chiar iulie) si care cuprinde timpul de crestere a reginelor folosit de crescatorii de regine.Im mod sigur vei vedea in aceasta perioada botci protejate cu staniol sau puse in custi ptr protectia botcilor etc.
Zic ca ati prezentat un caz izolat care are acelasi final.
Mi-ar fi placut sa prezentati alte 2 situatii in care reginele sint prograte sa ucida.
1 Exista matca in stup dar ea nu oua,introduci ram cu oua.Albinele trag botci,cand ajung la maturitate matcile din botci SUNT INTEPATE si ucise de REGINA.
2 Exista matca in stup care oua dar sunt ouale sterile{nu iese nimic din ele}dai ram cu oua, efectul e acelasi va omora  regina rivalele in botci
3 Un stup intra in frigurile roitului,trage botci.Dar intre timp incepe un cules puternic,stupul avand spatiu uita de roit si incepe culesul.Matca va ucide rivalele si e stopat roitul,cel putin pentru moment.
4 Daca orfanizam un stup si punem botci la crescut.Atunci prima regina eclozionata ucide rivalele.""Im mod sigur vei vedea in aceasta perioada botci protejate cu staniol sau puse in custi ptr protectia botcilor etc.""
Asta e explicatia protejarii botcilor.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

dodoc george

Dle Filip,
Pe linga cele 2 situatii mai sint 2 ,pe care sigur le stiti,dar poate sinteti grabit.Si eu sint grabit ca au venit pitaraii(asa se nu mesc colindatori copii in zona mea).Vobim mai tirziu.
Incerc dupa citeva ore sa termin subiectul.E vreme de sarbatoare si nu e cazul sa muncim.
Cele doua situatii pe care sigur le cunoasteti:
-Prindrea reginei in ghem pe albinele o fac când o regină nu este acceptată dintr-o multitudine de motive iar sfirsitul e previzibil.
-Omorirea rivalei cind 2 regine sint prezente in familie.
Norman Rice  a comentat regicidul intr-o familie de albine.Norman Rice ete unul dintre crescatorii de regine din Australia si printre cei mai mari din lume.

"Sarbatori Fericite!"
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

Obombo

Citat din: serban-cristi din Decembrie 22, 2011, 07:56:49 AM
... dupa imperecherea reginei din roi am marcato cu marcarul,am vazut oua si am crezut ca este ok, dupa cateva zile max 5 cred, fac un nou control la roi si nu este regina ... Control la fam vecina roiului( care era semnata pt ai schimba regina)caut regina si surpriza regina marcata.
La cat timp dupa imperechere ai marcato? E posibil ca regina sa fi iesit pentru un alt zbor de imperechere si la intoarcere sa fi nimerit la stupul de alaturi.

serban-cristi

cred ca asta sa intamplt, am marcato dupa un control cand am vazut oua in fagure. :uimit:

filip

Citat din: serban-cristi din Decembrie 25, 2011, 12:31:21 PM
cred ca asta sa intamplt, am marcato dupa un control cand am vazut oua in fagure. :uimit:
Odata ce matca oua nu mai iese la imperechere.
Eventual ai scos rama cu ea din stup si o cazut ,ori ai transferat accidental matca in celalalt stup.

mape 48-petru manea

dupa marcare trebuie tinuta 5-10 minute in afara ghemului protejata pentru ca are alt miros si poate fi atacata de albine
trebuie marcata mult mai tarziu cand are deja puiet capacit
in aceasta toamna am gasit un procent ridicat de matci inlocuite linistit din cele marcate de mine
marcarea este buna pentru noi ,nu si pentru fam.de albine

dorindafi

ei uite la fel am patzit eu anul trecut
s-au schimbat reginele in draci de asta primavara a trebuit sa le fac iar freza :hi:
CODUL  e   LEGEA
         0763650092

serban-cristi

Anul acesta am marcat prima data matci cu marcarul cam vreo 130 buc.Le luam cu degtul mare si aratator si le marcam suflam un pic pe vopsea si o puneam inapoi pe rama.Matca cu nr 10 marcata cred ca a murit din cauza ca am stranso prea tare, restul toate sunt OK in familii.Matca respectiva a fost singura pierdere plus cele care nu au fost acceptate din mai multe cauze.

mape 48-petru manea

una dintre cauze sigur este marcarea

bucovineanu

Citat din: serban-cristi din Decembrie 26, 2011, 12:37:52 AM
Anul acesta am marcat prima data matci cu marcarul cam vreo 130 buc.Le luam cu degtul mare si aratator si le marcam suflam un pic pe vopsea si o puneam inapoi pe rama.Matca cu nr 10 marcata cred ca a murit din cauza ca am stranso prea tare, restul toate sunt OK in familii.Matca respectiva a fost singura pierdere plus cele care nu au fost acceptate din mai multe cauze.
Daca dupa marcare nu mai misca, nu trebuie aruncata. De cele mai multe ori isi revin, daca suflam peste ele aer cald. E important sa fie pusa in acelasi loc pe rama, sau sa fie marcata fara a o lua de pe rama, pentru a nu fi atacata de albine.

marius_vfp

salut, am vazut intrun filmulet nus pe unde , prin romania , cineva marca matcile cu ajutorul unei parstii  ,( ca cele din cablu  cu care aruncam  scoabe in fete cand eram mai tineri :yahoo_cry:) prindea cu elasticul matca pe rama o insemna si o lasa libera pe rama operatiunea nu dura mimult de 10 secunde ,am sa caut flmul sil postez,  sigur exista si posibilitatea de a fi stearsa de lucratoare e adevarat.
sarbatori fericite
stiu cate ceva din tot nu totul din ceva