Regine si iar Regine

Creat de apiardelean, Septembrie 14, 2010, 07:56:51 PM

« precedentul - următorul »

valter

Dar daca punem intre ele o gratie haneman ce putem obtine? Si cum se vor comporta albinele?
Iertarea este o virtute crestina.    Alexandre Dumas.

Kiwi Bee

Hm, da. E vina mea. Nu vam dat destule detalii.
Hai so luam de la capat.
Am o regina..................noua(dar poate ca ar fi bine cu una veche?????? :uimit:) si o bag intro cusca de plastic(asa cum se pot ele cumpara). Bag cusca in buzunar si plec la stupina.
Stiu ca am un stup unde vreau sa schimb regina(eu prefer sa schimb reginele de una an) deci posibil ca e sfirsit de sezon.
-deschid stupul in cauza
-pun cusca de plastic peste ramele din cuib
-pt un motiv sau altul regina incepe sa "cinte"
-incepe sa cinte si gata.Ma descurc eu so fac sa cinte
-regina batrina o aude si incepe si ea sa cinte
-dupa 5-15 secunde pun cusca de plastic in buzunar
-ascult dse unde vine "cintecul reginei batrine" si scot rama pe care cred ca este
-cu ceva practica nimeresc rama din prima
-am regina batrina in 15 secunde
-o lichidez si pun cusca cu regina noua in pozitie
-inchid stupul si plec mai departe ca mai am si alta treaba

OARE ar functiona aceasta metoda(deocamdata teorie)???????????
Care ar fi reactia reginei batrine?
-vine cu "urletul pe buze"?
-vine in liniste?
-se ascunde si "cinta" trista?
-se ascunde si ramine in liniste deplina?
-OARE o putem atrage/fenta cu "momeala"?

NU MA INTERESEAZA CELELALTE METODE DE A GASI O REGINA!!!!!!! :nono:

Doresc sa ajung la capatul acestei teorii, de aceea am venit cu intrebarea. Nu am citit niciunde despre acest lucru doar ma gindeam si eu................. poate-poate.

bucovineanu

Citat din: valter din Decembrie 05, 2011, 07:31:42 PM
Dar daca punem intre ele o gratie haneman ce putem obtine? Si cum se vor comporta albinele?
Am avut situatii cand in acelasi stup pe langa regina batrana s-a mai imperecheat una in corpul de deasupra gratiei.Comportamentul a fost diferit. Au fost ani cand am luat batrana si a ramas tanara. Anul trecut mi se pare, aveam asa o familie si am lasat ambele regine pana in septembrie sa puna puiet. Cand am vrut sa iau batrana, pe la mijlocul lui septembrie, am gasit-o numai pe ea, cu o mica parte din albine. Tanara plecase cu grosul albinelor. Un lucru anormal despre care am mai scris.
Anul acesta, prin mai, am gasit la o familie  o regina frumoasa nemarcata.  Crezand ca a ramas nemarcata din anul anterior, am marcat-o cu albastru.  Dupa un timp la un alt control, am gasit in corpul de sus o regina marcata cu albastru. Am schimbat gratia crezand ca are vreo fanta marita si am coborat-o in cuib. Spre toamna acelasi lucru: regina deasupra. Am cautat in cuib si am gasit si aici oua si o regina mare si frumoasa marcata cu albastru. Le-am lasat pe amandoua si mai tarziu am gasit-o numai pe cea de jos.
Ce se intamplase? In mai au schimbat regina, a aparut cea nemarcata, nu au omorat-o pe cea batrana, dar nu au mai hranit-o. Aceasta s-a micsorat si a trecut prin gratie. Deasupra a fost hranita din nou si a inceput sa depuna oua. Dupa ce am coborat-o in cuib, iar nu a fost  hranita si a mai trecut odata prin gratie.
Alta explicatie nu vad.
Inca odata s-a demonstrat ca apicultura nu e matematica.

Alutus

Citat din: Kiwi Bee din Decembrie 06, 2011, 01:38:58 AM
Doresc sa ajung la capatul acestei teorii, de aceea am venit cu intrebarea. Nu am citit niciunde despre acest lucru doar ma gindeam si eu................. poate-poate.
Regina tanara nu canta decat dupa eclozionare si numai in prezenta unor botci surori mature.
Regina batrana nu canta decat in prezenta botcilor fiice.
Regina batrana nu va navali furioasa spre rivala. Lupta va avea loc doar cand se intalnesc ...daca regina noua mai ajunge sa se intalneasca deoarece la ele nu exista democratie si haos  ci doar monarhie si devotament fata de monarhul de drept. In momentul in care-si vor schimba reflexele putem vorbi de alta specie probabil de viespii. Nec plus ultra.
Sa nu uiti Darie!

marian sima

Atita timp cit matca din stup ponteaza bine si mirosul de matca este puternic in stup matca batrina nu se streseaza stie ca albinele va elimina matca intrusa,i-si va vedea de traba stiind ca in spate are o familie numeroasa care i-si va apara regina.

bucovineanu

Cand din stup se aude cantecul reginelor e sigur ca in acea familie sunt deja ce putin 2 regine mature.
De regula in libertate se gaseste o singura regina. Aceasta pote fi batrana care canta, iar din botci ii raspunde una sau mai multe regine tinere. Dupa plecarea primului roi cu regina batrana, albinele elibereaza o regina tanara din botca, care la fel canta, iar din botci ii raspund surorile. Cantecul celor din urma se aude mai inabusit fata de cel a reginei libere, care se aude clar. Important e de retinut ca atunci cand auzim cantecul intr-un stup, acolo sunt ce putin 2 regine mature. O regina singura poate sa mai cante un timp si dupa ce a fost inlaturata sora din botca si daca nu-i raspunde nimeni isi opreste cantecul si va iesi la imperechere.

mape 48-petru manea

daca pui gratie intre doua regine (una batrana si una tanara ) rezulta doua fam. cu timpul albinele migreaza spre ragina tinara (avand mirosul de matca mai puternic ) populand supra numeric spatiul asfel creeand conditii pentru roire
Am avut si cazuri cand cele doua fam. au convetuit pina spre toamna
Dar am avut si situatia cand matca batrana si cea tanara au convetuit in acelas cuib de toamna (cand am observat fenomenul ) pana primavara prin aprilie cand am observat ca matca batrana a disparut

Kiwi Bee

Bucovineanu, multumesc.
Se pare ca nu faci mare brinza cu o regina noua, deci trebuie sa fie una matura care va cinta.

dodoc george

Reginele sint programate sa ucida.Nu nu este titlul de film ci un tiltlu de apicultura.Nu aveti impresia asta?
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.

antiopa din ardeal

Citat din: dodoc george din Decembrie 18, 2011, 08:04:53 PM

Reginele sint programate sa ucida.Nu nu este titlul de film ci un tiltlu de apicultura.Nu aveti impresia asta?
Stiti prea bine ca nu este asa. Definitia reginei este urmatoarea:
matca=o adevarata fabrica de oua
  Se mai intampla accidental sa-si omoare cate o rivala dar acesta dupa parerea mea este un caz particular, este gresit sa generalizam. :hi:

serban-cristi

vara2011; am avut un roi langa o fam cu matca batrana, dupa imperecherea reginei din roi am marcato cu marcarul,am vazut oua si am crezut ca este ok, dupa cateva zile max 5 cred, fac un nou control la roi si nu este regina, era puiet si botci de salvare, rad botcile si dau doua de la o fam roitoare,rezultatul regina inperecheata.Control la fam vecina roiului( care era semnata pt ai schimba regina)caut regina si surpriza regina marcata.Regina din fam nu era marcata :uimit:

mape 48-petru manea

fam. si roiul aveau perete comun ?

bucovineanu

Daca familia respectiva si roiul erau in aceeasi lada explicatia e simpla, daca erau in stupi diferiti nu are explicatie.

serban-cristi

Erau doua lazi separate cam 10cm intre ele.

dodoc george

Dna antiopa din ardeal
"Stiti prea bine ca nu este asa."Crede-ma ca stiu  ca asa e si cred ca si dv stiti.
Stiti ca reginele vergine sint omorite s-au  distruse de frati? In mod sigur stiti ca in anotimpul roiri primele nascute la omoara pe cele inca nenascute si asta nu se "intampla accidental".Sper ca sinteti de acord cu altii mai destepti ca mine.
Ziceam ca este destul aceasta dar va supun atentiei daca tot e primavara omorirea reginei in timpul introducerii fara masuri de precautie.
In mod sigur ca stiti alte 2 situatii in care reginele sint prograte sa ucida.
Einfachheit ist das Resultat von Reife.
Simplitatea este rezultatul  maturitatii.