Intretinere roi

Creat de dragos2006, Iulie 11, 2010, 05:11:23 AM

« precedentul - următorul »

D006

Salutare și bine v-am găsit.

Ieri am prins doi roi de albine, cam târziu în luna iulie, unul din ei chiar foarte mic nu știu dacă e o ramă de albine și unul mai mare, o ramă jumate.

Problema mea este următoarea, i-am băgat în stupi aseară și acum vreau să îi stimulez cât mai puternic în speranța de a trece iarna. Ce îmi recomandați să folosesc pentru stimulare?

ioanardelean55

cea mai buna stimulare la ora actuala ar fi cite o rama cu puiet , in lipsa de asa ceva merge sirop 1/1  0,500 la doua zile  :hi:

D006

Totuși sunt mai mult de două rame dar păreau puține pe creangă, o să complectez mai târziu cu câteva rame, eu am băgat doar două rame . Rame cu puiet nu am pentru complectare.

Am preparat deja zahar invertit după rețeta: 1kg zahar, 150 ml apa, 1 lingurită sare de lămâie. Are culoare gălbuie ca și mierea, când o sa merg sa complectez cu rame o sa bag și hrănitoarele cu siropul...  :smile:

Ce ziceți am șanse să trec iarna cu ele?

Offtopic:
Am luat azi dimineață o înțepătură în deget, cred că sau supărat că le-am trezit la 5 dimineața :zzz: (nu sa umflat chiar așa tare degetu) :zzz:

sfantul spiridon

sanse ai da  trebuiesc stimulati
ce e cu atat de putina apa
sfat personal
fa ceaiuri
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

D006

Iti spun din experienta personala : " nu poti face din rahat bici " .
   Decat doi roi care aproape sigur iti vor muri in iarna mai bine iti alegi matca cea mai mare iar pe a doua o omori si faci o unificare . Astfel vei obtine o familie cat de cat bunisoara care stimulata cu sirop 1/1 va reusi ca pana in octombrie sa fie pe 6 rame.
  Atentie la invertitul preparat ! daca il dai in hranitor s-ar putea ca albinele sa se inaclaiasca in el si sa moara acolo.

D006

Mâine o să caut matca la fiecare, eu o să încerc să le stimulez cât pot și să văd cum se dezvoltă. Dacă nu vor merge bine le unesc.

sfantul spiridon - poți să îmi recomanzi ceva ceaiuri?

sfantul spiridon

musetel, patlagina, sunatoare, galbenele, astea pun eu
in alimentatoare pune niste bete sa nu se inece albinele, sau niste mici sipcute...eu astea am...
unifici in august-sept daca nu ai albine
daca acum ai trei rame acoperite cu albina, cu ceva sirop, atentie si niste protofil in septembrie o sa ai 6 rame de albina si cam 3 de puiet

sfantul spiridon

la retete maestru e dragos
are pe forum informatii scrise si informatii video, da nu stiu pe unde
atentie cand stimulezi la furtisag....unele albine sunt predispuse la asta...eu nu am avut probleme cu furtisagul niciodata....la stupii de la tata-socru insa e belea...de aceea nici nu ii voi aduce langa ceilalti

D006

In siropul invertit adauga si un ou crud batut bine ca sa-i ajuti putin si cu proteina neavand pastura la ora asta stransa.

D006

Am sa bag și câte un ou.

Am întâmpinat o noua problema, roiul mai mare nu vrea să se așeze pe rame, stătea în partea stângă a stupului, iar după ce am mutat ramele în partea stângă sa mutat în partea dreaptă, dar totuși a mai rămas și ceva albină pe rame care a început deja să construiască. Care să fie problema?:sad:  Menționez că matca nu am văzuto la acest roi deoarece e plin de albină prin tot stupul și au început să construiască pe hrănitor și un fagure deasupra la rame pe care era puțină miere :).
În stup am momentan 4 rame neconstruite, roiul e destul de mărișor, cam pe 5 rame după cum se vede în stup.

Roiul mai mititel stă organizat pe rame, am reușit să văd și matca. Momentan în stup sunt 3 rame dar nu sunt ocupate la maxim.

prisecarul

cand introduci rame la crescut, sa le stropesti cu miere sau sirop.
Exista batalii pe care e bine sa le ocolesti ...nu de teama ca le-ai putea pierde, ci pentru ca ai deveni ridicol castigandu-le!

stefan1

De ce nu folositi diafragme? Diafragma nu numai ca delimiteaza cuibul, dar mentine si o temperatura mai mare in zona, foarte necesara cand se cladesc faguri.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Folosesc diafragmă. Prima oară am crezu că se duc în partea aceea la stup din cauza curenților de aer, dar când am pus ramele în partea stângă ele sau mutat în dreapta. Nu pot să îmi dau seama de ce nu le place să stea pe rame...

sfantul spiridon

umple stupul de rame si baga sirop 1/1 in hranitor

sfantul spiridon

Citat din: AndreiRN din Iulie 12, 2010, 08:55:09 AM
In siropul invertit adauga si un ou crud batut bine ca sa-i ajuti putin si cu proteina neavand pastura la ora asta stransa.
esti sigur andrei?
as incerca si eu