Intretinere roi

Creat de dragos2006, Iulie 11, 2010, 05:11:23 AM

« precedentul - următorul »

cristian87

Pe caldura asta eu nu m-as hazarda sa bag oua in hranitor stiind cat de usor se altereaza.
Au de unde aduce polen slava Domnului.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

D006

Pai ce pun eu in hranitor dispare in cateva ore si nu se pune problema ca se altereaza si pe langa asta siropul de zahar este un conservant bun.
Acuma nu e cazul dar in Oct. - Dec. le dau.

sfantul spiridon

bati oul si il fierbi impreuna cu siropul sau?
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

ioanardelean55

Daca mai primesti una-doua retaete de sirop albinele tale sigur vor face diabet ,eu ti-am dat o reteta simpla cea mai buna pentru un incepetor si pentru albinele tale ,ai ocazia sa faci tot felu de rete dar tine minte un lucru ROII NATURALI NU AU NEVOIE DE DE OUA SI CEAIURI ,in aceasta perioada deoarece ei sint perfect sanatosi au o putere fantastica de lucru trebuie doar ca apicultoru sa le asigure spatiu necesar dezvoltari si in lipsa de cules :STIMULARE cu SIROP DE ZHAR concentratie 1/1 500 g.la doua zile SIMPLU SI EFICIENT .

D006

Salutare, tocmai am descoperit că am două mătci la roiul cel mare... poate din această cauză nici nu se așeza bine pe rame. Ce fac cu una din mătci?
Este adevărat că nu e bine să mut acuma ramele în partea dreaptă din cauza mătcii care ar fi putut ieși la zborul de recunoaștere și la împerechere fiind omorâtă de celelalte albine în timp ce ea caută locul în partea stângă să depună ouă?

stefan1

La roii cu matci tinere sunt de obicei mai multe matci- surori, dar asta nu afecteaza unitatea roiului. Dupa ce isi gaseste locatia definitiva, albinele isi aleg o regina iar pe celelalte le omoara sau alunga. Uneori poti sa mai gasesti o matca alungata intr-un colt de lada sau pe podisor daca gaseste un loc de trecere.
  Sunt cazuri cand doi roi se aseaza in acelasi loc si se iau impreuna. Abia dupa asezarea in lada se poate ca cei doi roi sa se separe, de multe ori cu ceva lupte si albine intepate. Daca matcile scapa neintepate, este posibil ca unul din roi sa plece a doua zi din lada si de obicei se pune tot in pomul unde a fost asezat roiul mare. Se poate intampla si ca roii sa se uneasca si una din matci sa dispara. In cazuri mai grave, albinele se bat si sumt omorate toate matcile. In acest caz albinele din ambii roi uniti se intorc fiecare la stupul de origine si iti ramane lada goala. Daca ai dat puiet la formare, parte din albine pot sa ramana in roi si sa incerce sa-si faca noua matca din puietul necapacit pe care il are.
  Deci daca vezi ca sunt doua grupuri de albine in lada care nu vor sa se uneasca, eu zic sa incerci sa faci alt roi sau un nucleu cu unua din cele doua 'tabere' de albine. Daca nu suprima una din matci si incearca unirea prin una din metodele de unire , de ex cu metoda ziarului.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Citat din: sfantul spiridon din Iulie 15, 2010, 10:31:22 PM
bati oul si il fierbi impreuna cu siropul sau?

Nuuuu
Cand siropul de zahar invertit se raceste pun in blender atetea oua cati litri de sirop am si pun 2 cani de sirop si apas pe buton si se face siropul galben. Apoi il torn peste restul de sirop si e gata pt albine.
Zaharul, de preferat fructoza lichida este doar COMBUSTIBIL pt albine.
Este combustibil de zbor ca ele sa mearga sa caute si sa aduca polen care este materia prima pt hrana puietului si al matci.
Deci zaharul nu are proteina si nici valoare nutritiva ci chiar putin daunator daca este doar sirop de zahar pt ca fiecare albina trebuie sa-l "rumege" cu enzime si sa-l faca fructoza/glucoza pt al putea folosi.
Daca e diluat au doar cat sa poate si ele zbura.
Daca este mai concentrat atunci il pune si in rame si il vor consuma la nevoie.
Eu prefer concentrat si la nevoie mut rame de la familiile puternice la cele care au nevoie. E cel mai usor asa.

ioanardelean55

oua , ceapa , usturoi , sare , piper si alte condimente se pun in sirop primavara . :hi: :hi: :hi: :hi: