Cand furajam albinele ?

Creat de dragos2006, Ianuarie 26, 2010, 06:10:40 PM

« precedentul - următorul »

D006

  Acest raspuns nu se da gratis !! doar daca faci cinste   :hi:

cristian87

Citat din: dragos2006 din August 08, 2010, 11:33:16 PM
  Oameni buni eu stimulez acum la greu pentru a obtine cat mai mult polen deoarece este foarte cautat si la un pret bun si pentru a completa eventualele lipsuri in rezerva de iernare . In septembrie cand voi strange cuiburile vor ramane si unele rame de prisos cu miere care vor merge la extras , acea miere o bag direct in pungi si o dau in februarie la albine , oare unde gresesc .

  Formularea de mai devreme a fost facuta in asa fel incat sa vad si eu cu ce oameni am de a face , acum stiu in ce ape ma scald.
Sa dea Dumnezeu sa fie asa.
Desi....
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

stefan1

Citat din: dragos2006 din August 08, 2010, 05:18:58 PM
  Nu stiu cine se compromite mai mult : eu care va prezint o tehnica de lucru occidentala sau deontologii care cica nu dau zahar la albine dar vand la momentul de fata mierea de salcam cu 15 lei in piata la taraba ????   :nono: :nono: :nono:
  De ce crezi ca la analize se admite zaharoza 5% si in unele situatii 10% ???
  Eu dau acum sirop la albine in primul rand pentru a mari productia de polen , doar e 40 lei / kg. la en-gros , si sa asigur rezervele de iarna , ce ramane , ramane o vand la pietari.
  Frate Filip sa nu mi-o ei in nume de rau dar pune-te in locul unui incepator care trebuie sa aleaga intre modurile noastre de lucru : tu ai stat mai bine de o luna de zile in salbaticie si mare lucru nu ai facut iar eu am stat in casa la aer conditionat si am produs la greu miere , polen si propolis . Ce varianta de lucru crezi ca ar alege un incepator ???

Citat din: ioanardelean55 din August 08, 2010, 08:00:43 PM

   In toate ramurile agriculturi se folosesc stimulatori artificiali de intretinere , crestere si ingrasare ,depinde cum si cit i-si permite fiecare , ce ar fi la un comlex de crestere si ingrasare a porcilor daca nu s-ar da furaje concentrate ,s-au la gainile ouatoare ,etc. nu a facut si nu va face niciodata exceptie apicultura .

  In special pentru Ionardelean55 ma surprind aceste afirmatii!! Adica niciodata apicultorii nu au putut face productie daca nu a dat zahar sau alte substante similare la albine? Zaharul se produce in lume doar mai bine de 100 de ani. Miere a mancat omenirea dintotdeauna. Macar vreau sa cred ca si acum marea majoritate a mierii de pe piata este din flori sau mana si nu din zahar sau inlocuitori.
Sa spui cu seninatate ca daca albina a luat in gisa siropul si l-a pus in celule , acesta e miere veritabila, nu stiu cum sa o calific. Grav este ca aici citesc incepatori , care asa vor intelege apicultura . Oricum pe forumuri se intalneste mult prea des indemnurile:"da-le sirop", stimuleaza-le". Daca la un roi se mai admite, considerand ca de la el nu recoltam miere, desi nu-i exclus, in timpul sezonului de cules eu cred ca ar trebui complet sa se renunte la simulente. Doar in situatii exceptionale, cand este pericolul ca stupul sa-si distruga puietul sau sa moara de foame, se poate sa i se administreze, dar nu ca sa faca rezerve din sirop. Dragos a fost banat pe Stuparitul ca l-a acuzat pe Pupemea ca face productii mari folosind Apiinvert. Eu sunt intr-o disputa urata cu Pupemea, pentru o actiune a lui pe care nu e momentul sa o bag in discutie, dar pot garanta ca el nu a facut si nu va face vreodata, ce a spus Dragos: sa umple un cat de sirop, pus peste catul de recolta!!!!Faca fiecare cum crede, dar eu va spun ca aia nu e miere.Chinezii sau sudamericanii o mai fac, dar o vand cu un $/kg, adica mai ieftina ca zaharul romanesc. Noi avem pretentia sa vindem scump mierea, dar sa fie miere!
  Eu nu folosesc stimulente pentru albine decat in cazuri cu totul exceptionale. Anul asta, poate, pentru un cules de mana si pentru un intrus in zona noastra, voi fi obligat sa fac o inlocuire de miere de mana, dar in nici un caz cat timp mai recoltesz miere-marfa din stupi.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

tassevasi

     Cinste va fac, altfel nu se poate, cine vrea informatii ,trbue sa si plateasca . Imi spuneti modalitatea ,cum s-o fac si o fac ,ca meritati.   Oricum faceti mare cinste tuturor, sunt intrat de curind  pe forum si ma minunez de d-vs .   
   
Toata stima ptr. oameni ca d-vs.        tassevasi   :hi: :hi:       

stefan1

  Intreaba Dragos de ce se admite 5%zaharoza in miere. Nectarul din orice specie de floare are un anumit procentaj de zaharoza, care e un dizaharid natural. Acest procent este de multe ori chiar mai mare de 50% din glucidele continute de nectar. In procesul de transformare a nectarului in miere, albinele fac aceasta transformare. Pentru ca se admite ca sa se recolteze si miere necapacita, deci nematurata, intr-o anumita proportie, se admite ca un procentj din zaharoza din nectar, nu din zahar, sa nu fi fost transformata in glucoza si fructoza. Am dat undeva procentele de fructoza, glucoza si zaharoza din nectarul de la cateva specii.
  Faptu ca analize competente pot sa detecteze mierea obtinuta din zahar, dovedeste ca ca ea e diferita de cea obtinuta din nectar.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Citat din: dragos2006 din August 08, 2010, 11:33:16 PM
In septembrie cand voi strange cuiburile vor ramane si unele rame de prisos cu miere care vor merge la extras , acea miere o bag direct in pungi si o dau in februarie la albine , oare unde gresesc .
Dar de ce mai extragi acei faguri in loc sa-i pastrezi peste iarna asa si sa-i dai ca faguri familiilor.
Eu asa am vazut la Tom Glenn.

D006

Peste weekend am tot vb cu Lewis West, presedintele clubului din Orange County, care are 200+ de familii pe albia unui rau.
La-am intrbat daca fac albinele foame fiind atatea si daca le hraneste si cat si cum.
Mi-a raspuns ca in Decembrie le hraneste vreo 200 kg de zahar la hranitoare comuna dar direc granulat si fara probleme. Are pe doi stalpi la 50m de albine in directi opuse niste tavi batute in cuie si le umple cu zagar direct din sac. Pe stalpi da cu vaselina sa nu urce furnicile.
Ce am aflat dar inca nu destule detali e ca el produce mult mead, alcool din mierea produsa dar nu mi-a spus despre clienti ca aici nu e legal sa vinzi alcool.

ioanardelean55


Eu nu am facut niciodata si nu fac miere din zahar , nu cred ca am gresit spunindu-va ce se intimpla in lumea stuparilor ,eu fac hraniri de stimulare la roi vara si hraniri de compltare toamna cind nu sint plecat cu stupi in pastoral altfel mi-ar muri de foame fiind-c zona unde locuiesc eu d-le Stefan nu e o zona nici pe departe buna din punct de vedere melifer ca a d-voastra si a altora care vor sa para mai catolici decit PAPA  , Se stie (cred doar de uni ) ca stupii iarna nu mor de frig ci de foame ,eu am avut din aceasta cauza zeci de stupi morti cind aveam aceasta doctrina in cap <<nu dau zahar ca nu e bun >> Fiecare face cum vrea si cum crede ca e mai bine , Bunicul meu ,a trait 90 de ani (a murit in 1985 ) avea peste 20  de stupi primitivi nu avea carti si tratate de apicultura a invatat de la preotul din sat cum sa le ingrijasca ,(atunci era baza melifera nu ca acum ) in fiecare toamna dadea cosnita intr-o parte si dedesupt le punea cite-o farfurie de sirop de ZAHAR  ,D-le STEFAN repeta asta de mai multe ori mai ales la  roi si la stupii care i se pareau mai usori .

D006

  Sa stam stram si sa judecam drept !
  Apicultorul roman are doua obtiuni , ori face in pastoral agresiv gen Pupemea ori sta la stationar cu plecari rare si pe distante scurte .
  Pentru a face pastoral agresiv si a nu fi nevoit sa dai zahar la albine trebuie sa te tii doar de stuparie si nu poti sa mai ai si un loc de munca cu 5 zile pe saptamana. In cazul meu ca de altfel in cazul majoritatii stuparilor avem si loc de munca stabil si nu putem sta prin tara dupa albine . Noi avem dezavantajul ca nu avem cules permanent din martie pana in septembrie , din cauza acestor goluri de cules familiile noastre nu sunt pregatite mereu de a profita de un mare cules.
  Exemplu : vrei sa faci miere de salcam trebuie sa faci mergi la rapitza , vrei sa faci floarea soarelui trebuie o floare de balta sau un coriandru . Noi cei din stationar predominant pentru a avea familii puternice trebuie sa suplinim lipsa de cules cu administrari de sirop. In zona mea daca vrei sa ai familii de albine musai dai sirop toamna , primavara si dupa salcam.
  Totul este chestie de obtiune ...  nu va-ti intrebat ce dracu fac romanii cu zecile de vagoane de Apiinvert importat ???  chiar asa numai de completare ....
  Azi am verificat familiile la care am administrat de doua ori cate 8 litri de sirop , Concluzie : prea devreme administrarea deoarece au blocat cuibul . Numai prin PRACTICA , OBSERVATIE SI EXPERIMENT vom da inainte.

tassevasi

  Domnul Dragos, sunteti un pracmatic ,asa i-mi place ,am sa stau strimb si sa judec drept .Ma aflu in a doua obtiune si vreau sa suplinesc lipsa de cules.            Pina la urma cum ati pus 8 litri de sirop ? 
      Vreau sa fac cinste , nu ma las.  acest experiment e interesant ,daca nu-mi raspunde-ti nu am sa mai insist .       
                 Tot respectul ,        tassevasi     :hi: :hi:

D006

  Si la mine este prima data cand incerc cu asemena cantitate . Problema este ca daca dam aceasta cantitate acum blocam cuiburile si matca va avea doar un spatiu restrans de ouat. Acum fac in felul urmator : pana intr-un litru dat la 3 zile , cine are stupi putini si sta langa ei pot da 200 de ml. in fiecare seara. 
  Atentie mare !!! reorganizarea cuiburilor deoarece exista rame noi blocate cu pastura si miere care pot avea rol de diafragma si matca nu mai trece de acea rama cu ouatul.
  Hranirea cu cantitate mare de sirop in zona mea cred ca este bine sa o fac la inceputul lunii septembrie cand ponta matcii scade mult.

tassevasi

  Asa e ,acest lucru l-am observat si eu , pun cite 2 l intr-un hranitor ca o tava cu gratarel , deasupra pe rame ,peste tava pun  catul fara rame , podisorul si capacul .   Nu am la toti hranitoare tit podisor ,si ma descurc  asa  , vroiam sa incerc cu 8 l,daca nu se poate , nu se pate !
      Cu respect    tassevasi    :hi:

D006

  Poti da si acum cate 8 litri de sirop numai ca dupa 3 administrari trebuie sa deblochezi cuiburile si imediat sar deontologii pe tine ca faci miere din sirop de zahar ...  :rotfl: :rotfl: :rotfl:

   Maine daca am timp filmez o astfel de familie care a primit trei transe a cate 8 litri de sirop

cristian87

#103
Problema nu apare cand faci "miere" din zahar ci doar atunci cand o vinzi la pietari drept produs natural dupa cum bine tin minte ati scris ieri intr-un moment de sinceritate. E drept azi ati intors-o ca la Ploiesti ca sa parem gugustiuci noi care ne-am inflamat .

"ORICE PRODUS DULCE TRECUT PRIN GUSA ALBINEI SE NUMESTE MIERE DE ALBINE ."
Chestia asta se numeste in strainatate din cate am inteles eu miere de stupar nu de albine.
Dar repet e doar parerea mea si eu ca un amator pot sa gresesc.
zâmbeşte-mîine poate fi mai rău

D006

  Sunt lucruri despre care nu se vorbeste , este un fel de omerta. Eu am vazut in occident o linie de prelucrat zaharul intr-o stupina de mai mare dragul . Dar aceste subiecte nu se discuta.