Radu Andrei Nastase

Creat de AndreiRN, Octombrie 16, 2009, 09:04:38 PM

« precedentul - următorul »

flavius

Buey, uitasem taman de tine...sa ne traiesti, sa-nfloresti (poate te viziteaza mai multe albine asa...) si sa ai parte numai de bucurii...la multi ani!
Omul e dator sa invete cat traieste...sa viseze si sa lupte sa-si indeplineasca visele, din toate puterile si cu toata forta lui interioara...

skypi_0040

LA MULTI ANI  SFINTE ANDREI si  sa traiesti cu numele.

D006

Citat din: alvo din Noiembrie 30, 2010, 07:10:47 PM
LA MULTI ANI ANDREI!
Multumiri cu carul si sa fie soare si cald si azi. :hi:

D006

Citat din: flavius din Noiembrie 30, 2010, 07:29:38 PM
Buey, uitasem taman de tine...sa ne traiesti, sa-nfloresti (poate te viziteaza mai multe albine asa...) si sa ai parte numai de bucurii...la multi ani!
Hehehehe ...... acuma iti vuieste mintea la bici.
Mii de multumiri si sa auzim pocniturile de Craciun.

D006

Citat din: skypi_0040 din Noiembrie 30, 2010, 07:39:53 PM
LA MULTI ANI  SFINTE ANDREI si  sa traiesti cu numele.
Departe sfintenia de mine dar .... viata merge inainte cu soare si zambet.
Multam.  :hi:

sfantul spiridon

andrei,
cel care te-a crestinat andrei
sanatate!
si o familie!
romane
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

stefan1

Chiar daca la noi a trecut de ora 24, la voi e inca data de 30. Pentru ca suntem pe pagina ta, pot aici sa-ti urez de ziua numelui La Multi Ani si impliniri!
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

Mersi pt urare si realizarea ca eu mereu sunt in trecut.  :hi:

D006

Citat din: AndreiRN din Noiembrie 30, 2010, 06:03:30 PM
La unceputul lui Noiembrie am vazut celule de trantor capacit si acuma am in experiment o familie scoasa din podul casei dar fara matca sisi-a trs botci.
Azi o sa ma uit sa vad ce si cum si daca o sa unesc sau o sa ajut cu rama cu miere si puiet.
Deci ieri m-am uitat in acest stup care avea botci trase.
Una era frumos desfacuta cu gaura rotunda in jos si alta era sfasiata pe lateral.
Albinele s-au organizat pe 2 rame cu faguri cam strambi prinsi cu banda de cauciuc pe rama.
Albinele au mutat mierea si au capacit-o frumos in jurul zonei alese.
Am vazut 10 - 15 trantori printre albine.
Matca nu am vazut-o dar la inghesuiala am vazut ceva laptisor in celule.
Vineri o sa o inspectez din nou si poate adaug eu o rama cu puiet capacit.
Le-am pus niste turta si o cutie cu sirop sa-si mareasca proviziile.
Este o familie care imi place mult.
De cand lucrez cu familii adunate observ diferentele de comportament si unele imi plac si altele mai putin.
Unele au o vitalitate si un spirit de organizare mai mare decat altele.
Eu imi mizez viitorul apicol pe familii care au o genetica care le-a ajutat sa supravietuiasca generati fara interventia umana.
Azi am fost chemat sa scot albinele din scorbura unui maslin.
Voi merge si vedea care e situatia.

D006

Acum ca am acumulat experienta la facut sirop de fructoza vreo 10 - 15 oli de 20 litri pot spune ca recunosc diferenta dintre siropul de zahar si cel de fructoza.
Daca nu am pus suficienta zeama de lamaie sau otet dimineata gasesc "ghiata" deasupra siropului.
Adica un strat de zahar recristalizat.
Este mai bine sa pun mai mult acid decat mai putin.
La racire consistenta este diferita intre zahar si fructoza si chiar si la gust difera.
Am gustat din fiecare sarja.
Acum urmeaza sa fac rame pline cu fructoza/sucroza cristalizata in ele.
Mai mult din curiozitate.

stefan1

Sunt curios cum faci tu fructoza din zahar si apa! Eu cred ca nu stii ce produci. Invertirea este de fapt separarea moleculei de zaharoza (zaharul) in o molecula de glucoza si alta de fructoza, deci obtii in mod egal glucoza si fructoza, plus zaharoza neinvertita, ca niciodata nu se inverteste 100%. Se poate transforma si glucoza in fructoza, dar asta in prezenta unui catalizator, de obicei clorura de crom. Acest procedeu se foloseste la obtinerea HMF-ului, de care am mai scris ca are unele importante  urtilizari industriale.
Se stie ca HMF-ul se produce plecand de la molecula de fructoza. S-au brevetat procedee de obtinere a HMF din fructoza intr-un procentaj de peste 90%.Si glucoza se poate converti cca 70% in HMF folosind catalizatorul amintit, care de fapt face doar convertirea partiala a glucozei in fructoza, apoi aceasta se transforma in HMF.
  Vezi ca prea marea aciditate a siropului favorizeaza cresterea continutului de HMF.

D006

Pai hai sa analizam procedeul si sa vedem ce iese.
Fierbe apa si pun praf de cimbru.
Adaug zaharul si tot mestec.
Aproape d fierbere adaug zeama de lamaie.
Mestec bine si mai las pe foc 5 min.
Las sa se raceasca.
Daca nu pun zeama de lamaie dimineata e o "ghiata" destul de groasa de zahar cristalizat.
Daca nu pun suficienta este un strat subtire de "ghiata".
Daca pun suficienta sau mai mult dimineata lichidul este fara cristale in el.
Asta imi spune ca sucroza sa covertit intr-un anumit procent in functie de cantitatea de acid prezenta in amestec.
Daca am mai mult acid neconvertit si torn lichidul peste zahar cristalizat acidul ramas va reactiona cu zaharul si il va transforma partial in fructoza/glucoza inainte de a se solidifica.
Unde gresesc?

stefan1

Citat din: AndreiRN din Decembrie 01, 2010, 07:26:53 PM
Acum ca am acumulat experienta la facut sirop de fructoza vreo 10 - 15 oli de 20 litri pot spune ca recunosc diferenta dintre siropul de zahar si cel de fructoza.

La noi nu se prea foloseste termenul de sucroza. Este sinonim cu zaharoza, iar ca sirop este vorba de sirop de zahar neinvertit.
  Eu am intervenit sa spun ca prin adausul de lamaie sau alt acid in sirop , nu obtii cum ai spus 'sirop de fructoza' ci sirop de zahar invertit, care contine in cantitati egale glucoza si fructoza si un procent mai mare sau mai mic de zahar neinvertit, sigur toate dizolvate in apa.
Aia am spus si repet, din sirop de zahar neinvertit, prin adaus de lamaie nu poti obtine sirop de fructoza, ci amestecul amintit.
E normal sa deosebesti gustul, ca s-a schimbat aciditatea solutiei.

Cat priveste "gheata" aparuta deasupra siropului, marturisesc ca eu nu am intalnit, nu stiu sa explic. E adevarat ca eu folosesc foarte rar zaharul la albine si nu am mare experienta. Sa spuna alti stupari daca au mai intalnit asa ceva. Poate folosesti alt fel de zahar decat cel de la noi?

D006

Da, eu am adaptat termenul din engleza. (sucroza)
Zaharul de aici este in general sin trestie de zahar din Mexic, Hawai sau Brazilia.
Cum zeama de lamaie este de productie proprie si concentratia cm variaza azi dimineata era o pojghita subtire de zahar creistalizat in oala.
Cateodata am folosit otet de mere si cand sa racit siropul era perfect lichid, fara cristale aparute.
La temperatura zaharul cristal se dizolva mult mai usor decat la rece dar in momentul raciri surplusul se recristalizeaza.
Asta e explicatia mea.
In schimb fructoza sta lichida la concentrati mai mari.
La rece am adaugat suc de urzici de a iesit totul un verde frumos.
In cateva ore albinele trag jumate de litru.

D006

Cum acolo a inceput sezonul la sarmale aici a inceput sezonul la tamales.
Este tipic mexican sau mai bine zis din america centrala ca mai sunt si alte tari latine.
Intr-un foaie de porumb se pune "masa" o coca de faina de porumb alb sau de fapt traditional porumb albastru si peste bucati
de carne si ingredienti de tot felul cum ar fi ardei iute sau dulce sau bulion sau ......
Apoi iarasi coca si se impatureste si se leaga frumos.
Se pune intr-o oala mare cu un gratar pe fund sub care este apa.
Deci se gateste incet si mai mult la aburi dau in cuptor la temperatura mica cateva ore.
Sunt zeci de retete cu carne de orice fel si ingredienti dupa retete traditionale.
Oricum Leti, secretara mi-a adus azi tamales si mi-a zis usor sa nu spun ca nu a facut asa de multe pt toti.
Oricum eu o simpatizes si ii tot cer sa gateasca ceva bun pt mine.
Al este facut cu "mole".