Totul despre semintele plantelor, arbustilor si arborilor meliferi

Creat de crombra, Noiembrie 26, 2009, 11:55:20 AM

« precedentul - următorul »

Porfy66

Citat din: cristi ciucÎn cazul meu este arbustul prezentat de Crombra. Ideea este că am butaşi de un an, în cantitate limitată, pe care nu doresc să-i valorific ci să-i schimb cu alţi arbuşti meliferi, în mod echitabil. Seminţe pot oferi celor interesaţi.
D-le Cristi puteti sa ne spuneti cum ati obtinut butasii de gladita? De asemenea v-as ruga sa ne spuneti cum pregatiti semintele pentru a fi puse la incoltit. Se procedeaza la fel ca la salcam? 
Va multumesc!

cristi ciuc

Prin simpla plantare a seminţelor. Am pus multe, dar a ieşit doar un procent dintre seminţe. Ulterior am aflat că trebuiau scarificate (mecanic - prin spargerea cojii; cu apă fierbinte; cu acid). Alături de valoarea meliferă a arborilor, aceştia se constituie într-un impenetrabil gard natural, dacă arbuştii sunt plantaţi la o distanţă mică şi apoi toaletaţi, folosiţi pentru împrejmuiri contra animalelor sălbatice, pentru că au un sistem de ţepi mult mai eficient decât al salcâmilor ori a altor abori şi arbuşti. O să încerc să livrez gratuit, prin poştă seminţe, dar...... în limita posibilităţilor!

sfantul spiridon

eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

sfantul spiridon

pentru marius,
am seminte de sofora dar din luna noiembrie pana acum aceste seminte stau intr-o pastaie care este tot timpul gelatinoasa.....oare sa usc pastaia, sa o plantez asa sau sa o usc pe calorifer...
sau sa mai astept?
eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

Bătrânul


milu56


Porfy66

Citat din: cristi ciucPrin simpla plantare a seminţelor. Am pus multe, dar a ieşit doar un procent dintre seminţe. Ulterior am aflat că trebuiau scarificate (mecanic - prin spargerea cojii; cu apă fierbinte; cu acid). Alături de valoarea meliferă a arborilor, aceştia se constituie într-un impenetrabil gard natural, dacă arbuştii sunt plantaţi la o distanţă mică şi apoi toaletaţi, folosiţi pentru împrejmuiri contra animalelor sălbatice, pentru că au un sistem de ţepi mult mai eficient decât al salcâmilor ori a altor abori şi arbuşti. O să încerc să livrez gratuit, prin poştă seminţe, dar...... în limita posibilităţilor!
Am intrebat deoarece aveam o banuiala ca si la gladitza e necesara scarificarea. Am vazut candva la emisiunea Ferma un prof. universitar care se ocupa de efectuarea perdelelor de protecti formate din diferite tipuri de arbori si arbusti. Printre acestia era vorba si de gladitza. Cica incoltesc intr-un procent foarte mare daca se pun toamna in gunoi de grajd si se recupereaza primavara si apoi se planteaza in pamant. Salcamul cica se seamana in luna iunie. Aveti idee cand se recomanda sa fie semanata gladitza?

cristi ciuc

Prin această metodă probabil că le-a realizat, atât scarificarea cât şi stratificarea, în sensul că au suferit şi alternanţe de temperatură dar şi deprecierea cojilor tari.
Sincer, eu le-am plantat primăvara, prin mai şi nu am idee care este perioada optimă ori alte date privind "agrotehnica" culturii (Atenţie! zonă de munte).
Bineînţeles că data viitoare, în primăvară, o să le efectuez scarificarea.
Pot să afirm că nu este o specie pretenţioasă şi este un arbore întâlnit în toate zonele ţării (zona de şes, colinară ori de munte).

Bătrânul

Ofer GRATUIT 5000 mp teren pentru producere de puieti evodia fiecarui doritor  :hi:  Atentiune : nu se face prin calculator trebuie pus osul dar se pare ca poti  cistiga binisor si se vinde ca piinea calda.... :hi: no munca nu...? :)  NU AM GLUMIT !

crombra

Este salutara intentia ta, TINERE. Asta ar insemna ca doritorii sa se deplaseze la Sf. Gheorghe.
Eu vad altfel problema cresterii Evodiei pe teritoriul Romaniei.
Trebuie create zone de adaptare pedo-climatica a puietilor(ca si la albine) pentru a obtini copaci cu inalt grad de adaptare. Nu se compara conditiile de la Sf. Gheorghe cu cele de la Braila sau Craiova sau Banat sau Podisul Transilvaniei.
Eu unul vreau sa infiintez zona pedo-climatica Baragan.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

orbanstefan64


crombra

Practic ar trebui crescuti puieti din seminte in conditiile de clima din fiecare zona. Astfel planta se "caleste" de tanara si se adapteaza mult mai bine.
Mierea e dulce :)  :) dar cu cata  truda amara se scoate :sad: :sad:.
                                                  
http://crombra.sunphoto.ro/

Bătrânul

Citat din: orbanstefan64unde este terenul?
linga Sft. Gheorghe si  la Bucuresti. :rotfl:  :rotfl:  :rotfl:

sfantul spiridon

eu de soare, mult ma tem...
www.sfantulspiridon.sunphoto.ro

Bătrânul

Citat din: sfantul spiridondac sponzorizezi dumneata toata actiunea....
Dai tu seminte? Cit ? Cind?