Se merita un pavilion fix pentru stationar???

Creat de orfirel, Martie 30, 2009, 01:35:36 AM

« precedentul - următorul »

mape 48-petru manea

dezavantaje: -la pav.cu doua randuri de stupi ,cei de sus se depopuleaza in favoarea celor de jas
                     -matcile intorcandu-se de la fecundat se mai ratacescsi intra pe alte urdinise si sunt omorate
                     -la unele sisteme lumina insuficienta
                     -se declanseaza f.usor furtisagul

am un pavilion pe care il folosesc acum ca tampon pt roiuri si pentru fam. ajutatoare

Bejan Vasile

%%-          Multumesc pentru postare!                                                                                      Privitor la fecundarea matcilor am specificat-,,fecundarea matcilor va avea loc in nuclee amplasate in afara pavilionului".                  Privitor la lumina din spatiul de lucru al apicultorului la un astfel de pav. fix-1-se pot executa din faza de proiect diverse luminatoare[ferestre] care atunci cind le deschidem sa foloseasca si  pentru aerisire-evacuarea albinelor din spatiul de lucru;                     -2-desupra celui de-al 2-lea rind de stupi din pav.se poate construi un rind de ferestre fara probleme.          Asteptam in continuare sugestii pentru a conforma un pavilion fix [cladire] cit mai aproape de nevoile albinei si a apicultorului. :thanks:         %%- :bzz: :bzz: :bzz: %%-                :hi: %%-                 :coffee:
Sanatate in toate!!!                                        tel.0755108998

milu56

Cand este spatiu cred ca e mult mai bine un ramd de stupu cu un acoperis,asa suntem feriti de ploaie si arsita soarelui.

Kiwi Bee

Eu spun ca "problema" este cu "omul".Cum inaintam in viata ni se modifica pretentiile.

Daca sintem feriti de soare si de ploi cu un acoperish permanent deasupra stupilor dupa citiva ani dorim si laturi, mai apoi vrem si gemuletze si ect.

Daca in final(dupa ani de zile de dezvoltare-cladire) ne asezam si facem un calcul matematic(in lei sau euro cum doriti) vom ajunge la concluzia ca acei bani investiti dea lungul anilor in pavilion/pavilioane ar fi adus mult mai multi bani pe masa daca ii investeam in stupi.

Stupii aduc banul si la batrinetze puteti numara banii, pe cind pavilionul doar usureaza putin unele lucrari(depide de tehnica de lucru al fiecaruia) si dupa ani de zile lungi isi pierde din valoare.................... dar ramine ca si o amintire buna.

Bejan Vasile

%%-        La mine iese din discutie un ,,simplu acoperis "deoarece dupa cum am specificat in prima postare, daca pavilionul fix nu intruneste cele 7 avantaje[conditii minime] nu se merita investitia.Referitor la asezarea pe un singur rind -nu am auzit de nici un pav.cu stupii asezati pe un singur rind,la avantaje, : discutam si de spatiu redus.         Astept cit mai mute pareri[pro si contra-cladire=pavilion fix]       :thanks:             %%- :bzz: :bzz: :bzz: %%-          :coffee:     

milu56

Pavilionul doar cand faci pastoral,stationar nu ii vad rostul.

Bejan Vasile

%%-    Intradevar orice investitie costa-daca o faci in regie proprie costa mai putin.Cine nu-l considera strict necesar poate investi banii in stupi cu albine amplasati in aer liber.  Pentru cine are conditii vitrege de la natura si isi permite o astfel de investitie,nu vad de ce nu ar merita .       :thanks:       Asteptam in continuare arumentele dumneavoastra.    :thanks:              Accesul in  camera de extractie situata in acest pav.se poate face printr-un vestiar prevazut cu o cabina de dus+wc.             %%- :bzz: :bzz: :bzz: %%-           :coffee:

Bejan Vasile

%%-      Daca unii dintre dumneavoastra nu au nevoie de un pavilion fix asta nu inseamna ca sunt si alti stupari ,care au o vatra permanenta,cu o baza melifera buna,conditii atmosferice vitrege[vint-iarna,canicula-vara,geruri mari si indelungate-iarna,s.a.]care ar fi foarte avantajati de conditiile oferite de un astfel de pav.fix.      :thanks:             %%- :bzz: :bzz: :bzz: %%-                :coffee:

ilalexandru

IN primul rand....de ce pavilionul populat numai pe partea sudica?DIn proprie experienta si din alte discutii cu alti apicultori, stupii dinspre partea nordica ierneaza mai bine decat ceilelti. Motivul: tocmai caldura  timpurie!
Apoi faza cu depopularea...e si nu e. Mai ales la stationar nu e deloc. Eu am pavilionul pe trei randuri...si nu se depopuleaza niciodata randul de sus. Nu se observa nici o diferenta. In schimba anumiti stupi pierd culegatoarea in culesuri. La mine, al doilea stup de pe primul rand, pe o parte, apoi al 4-lea de pe randul de mijloc si al treilea de pe randul de jos pe alta parte. Indiferent ce le-as face, ani la rand sunt buni la salcam si apoi se depoluleaza constant.
La floarea soarelui o depopulare mai mare insa se observa la stupii de pe jos asezati pe randuri...si anume la cei din mijlocul randului.
Furtisagul nu are nici o legatura cu pavilionul. daca esti un apicultor neatent se poate intampla oriunde. La mine stupii de pe pavilion au tendinta sa-i atace pe cei de pe jos...mai ales toamna si primavara. E ceva mai cald, albina pleaca mai repede si cauta...

Bejan Vasile

%%-        :coffee:                 Fam. iernate pe partea nordica a pav.fix ierneaza de obicei mai bine decit celelalte.Motivul:caldura timpurie!                                                                                                                           Daca sunteti dispus sa ne dati mai multe detalii ,asteptam cu nerabdare .        :thanks:        %%- :bzz: :bzz: :bzz: %%-          :coffee:

ilalexandru

Stupii in care bate soarele toata ziua, chiar daca afara sunt cateva grade, se incalsesc de la razele soarelui. Albina pleaca prin stup, iese afara...si da peste frig si zapada. Cum a picat pe zapada, cum a murit. Cei de pe partea nordica, stau in ghem pana in momentul cand afara, la umbra, sunt 7-8 grade. Ai ei la zbor doar cand atmosfera se incalzeste cu adevarat. Anul acesta cei din partea nordica au avut si un consum mult mai mic decat ceilalti...lucru observat la inceput de februarie

milu56

Multe anomalii se mai spun de catre stupari si incepatori care vor sa inceapa apicultura nu mai stiu saraci de cine sa mai asculte.
Poate le alta planeta stupii ierneaza mai bine la umbra "partea nordica" dar pe pamant nu........................... :redcard:

ilalexandru

Mai intrebati domnule Milu. Sau daca vreti, haideti la mine sa va convingeti. Am doua pavilione, fiecare cu o parte spre nord. Iernez din 97 un pavilion in aceeasi pozitie....cu o parte inspre nord. Primavara strang mai  mult familiile dinpre sud, decat cele dinspre nord. Mai intrebati si alti apicultori

milu56

Porfy66

Nu aveti de unde sa stiti asta dle Milu. Faceti doar o apreciere logica, dar oare in practica asa se si intampla? Eu va pot spune ca am ascultat cel putin trei apicultori care au pavilioane si care sustin acceasi idee...
Rog apicultorii cu pavilioane sa confirme sau sa infirme cele spuse de Alex.. :thanks: