Se merita un pavilion fix pentru stationar???

Creat de orfirel, Martie 30, 2009, 01:35:36 AM

« precedentul - următorul »

milu56

Citat din: orfirel din Martie 03, 2011, 06:23:02 AM
Nu aveti de unde sa stiti asta dle Milu. Faceti doar o apreciere logica, dar oare in practica asa se si intampla? Eu va pot spune ca am ascultat cel putin trei apicultori care au pavilioane si care sustin acceasi idee...
Rog apicultorii cu pavilioane sa confirme sau sa infirme cele spuse de Alex.. :thanks:

Ok dar eu am facut si practica........

mape 48-petru manea

Am pavilion.
Fam . cu urdinisul spre nord daca au provizii de calitate pot rezista fara zbor de curatire pana in martie
si matca incepe depunerea de oua mai tarziu in plus cum spunea d-ul Ilalex nu forteaza zborul de curatire
la orice temp. (scazuta) pierzandu-se prin nameti.
Fam.cu urdinisul spre sud pierd albina iesind la temp.scazuta dar cu "soare cu dinti "
Incepe matca depunerea de oua mai devreme decat cele din nord
Dar sa nu uitam ca incepe ponta  in repetate randuri datorita fluctuatiei de temp.
Pentru aceasta trebuie ridicata temp.in cuib si de aici multe alte neajunsuri
in concluzie vreau sa spun ca am observat ca puterea fam. in aprilie se egalizeaza cu toate ca fam.cu
urdinisul spre sud incep cresterea puietului mai devreme
Deci familiile cu urdinisul spre nord ierneaza mai linistite si in siguranta
Citat din: ilalexandru din Martie 02, 2011, 11:22:14 PM
Stupii in care bate soarele toata ziua, chiar daca afara sunt cateva grade, se incalsesc de la razele soarelui. Albina pleaca prin stup, iese afara...si da peste frig si zapada. Cum a picat pe zapada, cum a murit. Cei de pe partea nordica, stau in ghem pana in momentul cand afara, la umbra, sunt 7-8 grade. Ai ei la zbor doar cand atmosfera se incalzeste cu adevarat. Anul acesta cei din partea nordica au avut si un consum mult mai mic decat ceilalti...lucru observat la inceput de februarie
Eu dau dreptete d-lui Ilalexandru :nod: :nod: :nod:

mape 48-petru manea

aveti dreptate in ceeace priveste locatia vanturi dominante etc.
sigur ca cele cu urdinisul spre nord recupereaza rapid si participa la culesurile timpurii  dela egal la egal cu cele din sud

ilalexandru

Domnule Romikele anul trecut am populat un pavilion apoape in totalitate numai cu roi...asta inseamna ca au intrat la iernat pe 4-5 rame. Stransi bine, in toamna descapacite toate ramele dupa diafragma, miere suficienta pe rame. La controlul din februarie...la parte dinspre sud am gasit roi care avreau primele doua rame din fata complet goale cu miere. Puiet proaspat pe una dintre rame, albina gramada pe prima rame din fata. Stupii sunt in pat cald. Norocul mi-a fost ca am intercalat ramele, schimbat cu altele cu miere, astfel incat sa nu am probleme acum. Partea dinspre nord....si-a facut cuibul langa diafragma, s-a tras de pe prima rama din fata(partea dinspre peretele stupului) si cantitatea de miere prezenta a fost mult mai mare. Nu am scos nici o rame , nu am intercalat absolut nimic.
La celalalt pavilion, care il iernez pe acelasi loc de ani buni, in primavara partea dinpre sud, la primul control, iese cu albina mai putina, puiet mai mult si miere mai putina in comparatie cu partea dinspre nord. Daca afara sunt 3-5 grade, cei dinspre sud in care bate soarele incep sa iasa afara...se incalzeste peretele stupului, temperatura ceva mai ridicata in pavilion, si ies afara, unde dau peste zapada si totusi o temperatura cam joasa. Cei dinpre nord, la 3-5 grade, nu ies absolut deloc afara. CAnd se ridica temperatura la 8-10 grade, atunci au si ei zbor. Este insa si un dezavantaj....in primavara cand infloresc pomii, temperaturile fiind inselatoare, vantul avand momente cand bate, mai ramane culegatoare la cei dinpre nord pe sub pavilion. Vine obosota din camp, rateaza urdinisul, pica sub pavilion si ingheata de frig. Pt a elimina acest dezavantaj, eu pun un fel de prelata in fata pavilionului, sub primul rand de stupi, astfel incat albina sa aterizeze pe el si sa poate pleca cu usurinta

milu56

Ati auzit de luarea capacelor sa bata soarele in podisor pentru a face albinele zbor de curatire?In partea de nord unde nu ajunge soarele nu ajung nici albinele usor in primavara pentruca sunt ani cand la umbra nu creste temperatura pana prin martie cand o stupina asezata in fata soarelui a facut deja cateva zboruri..............

ilalexandru

Eu sunt asezat intr-o zona de deal. Vantul bate foarte rar in zona mea. Unul dintre pavilion il am asezat langa doua case...de la coltul casei e amplasat pavilionul. Deci e ferit de aproape orice curent. CElalalt pavilion e asezat cam sub un deal...in dreapta pavilionului am o padure aflata in panta. Intercalat de doua case aflate la vreo 10 m de el. Deci conditiile mele difera foarte mult de ceea ce aveti dumneavoastra parte. Cei care ierneaza pe pavilioane, in zona mea, au cam aceeasi dezvoltare si iernare ca in czul meu. Insa acum nu pot spune ce sa intampla in zona de camp... Azi a batut soarele in pavilion...partea dinspre soare a inceput sa iasa afara...o parte din albina a ramas pe zapada. Deci iarasi o mica pierdere. Partea dinpre nord nu a miscat deloc.

milu56

Citat din: ilalexandru din Martie 03, 2011, 12:10:46 AM
Mai intrebati domnule Milu. Sau daca vreti, haideti la mine sa va convingeti. Am doua pavilione, fiecare cu o parte spre nord. Iernez din 97 un pavilion in aceeasi pozitie....cu o parte inspre nord. Primavara strang mai  mult familiile dinpre sud, decat cele dinspre nord. Mai intrebati si alti apicultori

Deci sa inteleg ca partea dinspre sud au iernat mai bine daca strang mai mult.

ilalexandru

Primavara strang mai  mult familiile dinpre sud, decat cele dinspre nord.

Ma refeream la faptul, ca la primul control, le scot mai mult rame celor de la sud, din cuib, in comparatie cu ceilalti. Adica restrang cuiburile ca albina sa stea cat mai strans.

Bejan Vasile

%%-     :thanks:    Cunosc unele amplasamente unde ar merge si iernarea pe partea nordica.Din pacate , acestea nu se afla in curtea mea .Cum conditiile atmosferice din stupina mea sunt cam identice cu cele din stupina domnului Romikele ,[crivat  predominant de la nord  care isi face simtita prezenta pe tot parcursul iernii],nu am luat in calcul iernarea pe partea nordica.     Daca sunt zone care permit acest lucru[iernarea pe partea nordica a pavilionului asezat pe directia E-V], acestea nu sunt in stupina mea.        Odata turnata fundatia acestui pavilion fix-cladire nu mai este cale de intoarcere.   De aceea vreau sa iau decizia cea mai buna pentru a asigura conditii optime pentru albine.  Ramin la partea sudica a pav.construit de la E-V,stupii cred ca merg pe 3 nivele cu conditia sa imi cresc matcile inafara pav.     Tipul de stup trebuie sa aiba acelasi model de rama  cu cei de pe pav.[care vor merge in pastoral],Dadant,in cazul meu.   Am credinta ca i-mi ve-ti da sfaturi in continuare de aceea ,va multumesc anticipat!          Astept si critici constuctive! :thanks:            %%- :bzz: :bzz: :bzz: %%-                     :birthday:+ @};- @};- @};-8 Martie          :coffee:
Sanatate in toate!!!                                        tel.0755108998