Se merita un pavilion fix pentru stationar???

Creat de orfirel, Martie 30, 2009, 01:35:36 AM

« precedentul - următorul »

Porfy66

Am vazut pe un site un model de pavilion pentru stuparit stationar. Mi-a placut foarte mult ideea.
Dupa parerea mea de incepator cred ca sistemul ar avea mai multe avantaje:
- nu ar fi necesara impachetarea pentru sezonul de iarna (poate doar ceva foarte lejer);
- s-ar putea lucra la stupi chiar daca conditiile meteo nu sunt chiar ideale; (vant, ploaie etc)
- o durata de viata extrem de mare a cutiilor;
- nu ar mai fi necesar vopsirea stupilor la exterior si nici acoperirea capacelor cu tabla;
- accesul la stupi in mod elegant,  fara a fi necesare cizme, imediat dupa o perioada ploiosa iar in stupina sunt necesare lucrari urgente;
Ar mai fi si alte avantaje?
Care ar fi principalele dezavantaje, excluzand pretul unei astfel de investitii? (parerea mea e ca poate fi facut totusi, in regie proprie, cu un pret relativ mic pentru o capacitate de 20 stupi.... 10 pe randul de sus si 10 pe randul de jos)
Va prezint mai jos cateva fotografii cu un astfel de model de pavilion. Modelul prezentat are stupi pe ambele laturi eu ma gandesc ca ar fi mai bine ca pavilionul sa fie mai ingust dar mai lung si sa aiba stupii doar pe o singura parte orientat spre Sud-Est.

Porfy66

Detaliu din interior.

Porfy66

Elegant, nu?

Porfy66

Evident nu as vrea sa pun intr-un astfel de pavilion stupi orizontali, asa cum apare in imaginile de mai sus, ci stupi verticali cu magazine.
Va multumesc!

PricopArthur

Cred ca principalul avantaj al unui pavilion este sa reduca timpul de deplasare de la un cules la altul cu efort minim. Acest avantaj compenseaza toate celelalte dezavantaje ale lui. In acest caz, avem un pavilion stationar pentru 16 stupi.
Nu am pavilion, insa din ce am vazut, unul din dezavantaje este fumul pe care vrand nevrand, apicultorul trebuie sa il inhaleze, interventia desfasurandu-se in spatiu inchis.
Miere multă şi inimă curată!

D006

este  uun  avantaj   dar  cu  fumul  naspa  dar     un  sistem  de  ventilatie  dar  vad  ca  ai  trapa deasupra      iarna  ar  fi  fain   dar  merita  efortul pt  asa  cv
dor  poti  sai   scoti  pe  timpul  veri

catel

de ce ai lasat pav asa lat ? nu mai bine lasai un loc separat pt. stors mierea ?
amu ase invatam multi si cel mai rpd cand vedem la cineva, rpd cu ... detalii si intrebari . asa suntem noi.
Sa fii DOMN ii o-ntaplare, sa fii OM ii lucru mare !

Porfy66

Scuze daca nu am fost suficient de clar... Pavilionul din imagine nu este al meu... eu doar am dat de el pe net... Am postat fotografiile doar pentru a exemplifica ceea ce am intrebat eu. Merita un asa pavilion stationar? Din postarile colegilor de pe forum se pare ca NU se merita un pavilion stationar.
Va multumesc!

filip

Avantaje prea mari nu sunt,iar intepaturi iei mai multe decat in aier liber.Cu banii pentru achizitionarea lui cumperi multe lazi noi.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

Cristian IONITA

Citat din: orfirelScuze caca nu am fost suficient de clar... Pavilionul din imagine nu este al meu... eu doar am dat de el pe net... Am postat fotografiile doar pentru a exemplifica ceea ce am intrebat eu. Merita un asa pavilion stationar? Din postarile colegilor de pe forum se pare ca NU se merita un pavilion stationar.
Va multumesc!
depinde de la caz la caz
astfel de pavilioane sunt "rentabile" in zone unde nu ai cum sa oferi protectie stupilor la vant
Alte avantaje in plus ar fi aspectul estetic si plusul de siguranta oferit stupilor
Clar se va lucra mai greu la albine, clar le va afecta productivitatea
Parerea mea ca merita daca practici stuparitul doar de chichi richi , adica ca un hobby fara mari pretentii de productivitate.

PACO

nu se merita deoarece sunt probleme cu pozitionarea fata de soare,sunt de asmenea probleme cu imperecerea matcilor, se lucreaza inghesuit si nu cred ca se merita investitia uni pavilion stationar. incercati sa faceti mai bine niste adposturi simple pentru stationar.

stefan1

Si eu sunt de aceeasi parere cu Paco. Iesi mai ieftin si lucrezi mai usor.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

Kiwi Bee

Pavilionul din poza arata scump.
Pt. albinele de azi(nu mai sint asa de linistite ca pe vremuri) pare foarte inchis.

Totodata este adevarat ca tata si cu prietenii lui aveau toate familiile in pavilioane 100% stationar.

Dar pavilioanele lor erau mai simple.Asezate direct pe pamint fara fund/podea(dar nu intra apa niciodata).Pamintul tinea racoare pe timp de vara.Pe o parte erau stupii iar pe partea cealalta erau o multime de gemulete(nu aveam nici o problema cu fumul).Toti peretii erau din PFL.
Un pavilion era super lung cu un singur rind de stupi iar celelalte pavilioane aveau 2 rinduri de stupi.Pavilioanele nu au costat prea mult deoarece erau 2 persoane care aveau puterea de a procura orice material necesar de la o fabrica mare.
Stupii erau acele asazise "stupii nemtilor/sasilor din Romania" lipite una se alta.
Productia nu era prea mare ba chiar mica de tot si se lucra foarte incet cu acei stupi.

Daca voi reusi vreodata totusi asi dori sami acopar stupii in stationar.Fara laturi doar acoperis.

Binenteles fiecare stupar este unic in felul lui si el/ea stie ce ii este mai bine.

Pina cind nu iti vei incerca ideea nu vei sti cu adevarat daca este buna pt. tine sau nu.
Bafta pt. cei ce lupta sasi indeplineasca planurile.

Bejan Vasile

SALUT!De mult ma bate gindul sa-mi construiesc o cladire-[pavilion fix] pentru 60 de famiilii de albine aranjate pe 2 nivele,cam15m lungime,stupii numai pe o parte-cea sudica,unde sa-mi adapostesc familiile ajutatoare care ramin pe vatra.Eventual sa mai adaug 3m la lungimea pavilionului[fix] pentru o camera de extras ,situata la mijlocul pavilionului pentru o mai buna orientare a albinelor culegatoare.   Din cei 10 orizontali de 22r pe care-i am vreau sa fac nuclee de imperechere a matcilor ce vor fi amplasati in aer liber,acasa ori in pastoral.                           Avantaje  pentru pav-fix vazute de mine:-pot lucra la ei si pe timp mai putin favorabil;                                           --ma scuteste de 60 de capace [+tabla aferenta]                                                                             --temperatura mai ridicata in pav-fix--consum mai mic de miere;                                                      --adapostiti mai bine de crivat[vint ] pe timp de iarna[in stupina am cu 2-3gr.C mai putin decit in restul satului];                 ---pav. ocupa spatiu mai restrins;                                                        -pot folosi ,,liftul-apicol"sau electropalanul pentru a-mi usura munca;                                 -pritr-o buna izolare termica feresc stupii de canicula verii ;                                                 -mai bine paziti.                           Ar mai fi si alte avantaje dar eu consider ca cele de mai sus sunt obligatorii de indeplinit pentru a merita sa investesti in constructia unui pavilion fix.                                                                   Dezavantaje;-pentru un asfel de pavilion fix-astept parerile dumneavoastra.                              Vasile Bejan             :thanks:       %%- :bzz:                 :i_love_you: :bzz:          :coffee:
Sanatate in toate!!!                                        tel.0755108998

D006

Si eu ma gandesc la asa ceva , am vazut poze cu astfel pavilioane executate in model artistic astfel incat ele devin atractii turistice.