cum sa procedez?

Creat de evulet78, Iulie 04, 2009, 10:39:43 AM

« precedentul - următorul »

evulet78

Azi am vazut pe o rama trei botci necapacite. Nu m-am putut uita in ele pt. ca erau albinute si lucrau acolo.Toate trei sunt pe aceeasi rama  aproape de leatul superior.
Familia de albine are acum 11 rame din care 10 bine acoperite de albine.
Intrebarea este cum sa procedez acum ca sa nu "dezerteze". Am o singura familie si vreau sa o dezvolt bine sa treaca cu bine iarna. E prima mea familie de albine.
miere de albine - Un proiect personal ce poate se va dezvolta.
miere bucovina pe google+
miere bucovina pe facebook

bucovineanu

In botci exista oua sau larve, sau sunt niste cupe mici si goale? Eu cred ca mai degraba sunt goale. Oricum, par botci de schimbare. Daca nu mai exista si altele, chiar daca sunt cu larve, nu vor roi.

evulet78

Multumesc. Par sa fie numai cupele acum dar probabil vor evolua. Altele nu mai sunt.
Colegul de la care am stupul a mai facut un roi de la el si o sa am si un roi. Daca iau o rama de la asta si o pun in cel nou gresesc cu ceva?

filip

Rama sa aiba puietul capacit care urmeaza sa eclozioneze.
Si dai doar puiet fara sa iei si albina.
In privinta botcilor stai linistit nu-s de roire.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

bucovineanu

Citat din: evulet78Multumesc. Par sa fie numai cupele acum dar probabil vor evolua. Altele nu mai sunt.
Colegul de la care am stupul a mai facut un roi de la el si o sa am si un roi. Daca iau o rama de la asta si o pun in cel nou gresesc cu ceva?
Regina batrana unde e, in roi sau a ramas in familia de baza? Ambii au regine care depun oua?

evulet78

El a spus ca formeaza roi cu regina batrana. Azi urma sa verifice daca a reusit sa o puna in roi.
Al meu sigur are regina pt ca sunt oua larve si puiet capacit peste tot.

bucovineanu

Cat timp a trecut de la formarea roiului?

evulet78

Roiul a fost format saptamana trecuta (sase zile). Am vorbit acum cu el si merg diseara sa il iau. A spus ca regina a inceput ouatul si totul e in ordine.
Multumesc la toata lumea.

bucovineanu

Daca ambele au regina care oua se poate da puiet capacit fara probleme, insa deocamdata cate o singura rama.  Multa bafta. Pentru a se dezvolta mai rapid, se pot stimula cu sirop de zahar 1/1, cate 2-300g la 2-3 zile dar numai seara pentru a nu face furtisag

evulet78

Revin cu problema cu roiul. Ieri l-am adus si azi dimineata ne-am uitat in el. Nu am observat oua de o zi ci doar larve mai batrane. S-ar putea sa nu fi gasit si regina si sa stea de 6 zile fara regina. Vad ca nu a facut nici botci. Colegul meu a luat o rama de la stupul celalalt cu oua de o zi si la bagat in roi. A spus ca se uita in familia din care a facut roiul si ia o rama cu botci si o aduce pt. ca probabil nu a luat si regina atunci.
va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in continuare sa nu se bezmeticeasca.
Multumesc. :sad:

filip

Daca ia pus ram cu oua de o zi a procedat corect.
Daca gaseste Botca capacita si aduce e tot corect.
Din ce spui tu ,prietenul tau chiar e om de nadejde.
Ar mai fi o explicatie,cand a facut roiul a pus o botca capacita din care a iesit REGINA.Avand regina albinele nu au mai tras botci.Dar regina trebuie sa se imperecheze apoi sa oua.In cazul asta saptamana viitoare trebuie sa gasesti oua.
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

gudas valentin

Cat timp are puiet nu se va besmeteci,fi linistit,intre timp fati rost de o matca sau 1-2 botci coapte.
                           valy
Suntem saraci,dar nu suntem prosti.
http://valigudas.sunphoto.ro/Albinute_harnicute_2011

bucovineanu

Citat din: evulet78Revin cu problema cu roiul. Ieri l-am adus si azi dimineata ne-am uitat in el. Nu am observat oua de o zi ci doar larve mai batrane. S-ar putea sa nu fi gasit si regina si sa stea de 6 zile fara regina. Vad ca nu a facut nici botci. Colegul meu a luat o rama de la stupul celalalt cu oua de o zi si la bagat in roi. A spus ca se uita in familia din care a facut roiul si ia o rama cu botci si o aduce pt. ca probabil nu a luat si regina atunci.
va rog sa-mi spuneti cum sa procedez in continuare sa nu se bezmeticeasca.
Multumesc. :sad:
Foarte posibil sa aiba regina nefecundata pentru ca nu a tras botci si in curand va incepe sa oua. Daca va trge botci din rama cu puiet pusa acum, pana isi va scoate regina dureza destul de mult si nu va avea timp sa se dezvolte suficient pentru a trece cu bine iarna pentru ca deja suntem in iulie si ponta reginelor este in scadere.

evulet78

Probabil ar fi bine sa-i dau o regina fecundata (daca isi trage botci din rama pusa) dar de unde sa o cumpar acum? Cine imi vinde o regina de calitate asa fara programare? Poate cunoasteti pe cineva din zona Radauti. Un nr. de telefon :sad:

stefan1

Daca roiul nu are botce trebuie ca are matca, probabil nefecundata (daca spui ca nu are puiet sub 6 zile). Problema este ca daca l-ai adus la 6 zile de la formare si de atunci a avut aceasta matca tanara, ea sa fi iesit la unele zboruri in vechea locatie. Daca este asa, acum se poate rataci foarte usor daca mai iese la zbor, ca nu mai face zborul de recunoastere. Daca i-ai dat fagur cu oua, negresit isi va face botce daca nu are matca sau daca o va pierde acuma.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)