Roiul artificial

Creat de dragos2006, Aprilie 03, 2009, 12:19:59 AM

« precedentul - următorul »

D006

va rog sa va uitati si voi ce am gasit pe fundul unui stup. parca sunt cristale de zahar.

D006

si ceva puncte negre

D006

si aici...

bucovineanu

Nu este nimic anormal.Chiar cristale sunt. Mierea sau siropul care a cristalizat in faguri sunt  inlaturate de albine atunci cand exista cules in natura si albinele nu au loc pentru a creste puietul sau a depozita nctarul.

D006

ok... multumesc! cineva mi-a zis sa acopar ramele cu un sac de rafie. pozele sunt mai sus, se poate uita cineva si sa-mi spuna daca e ok? cica iarna tine da cald iar vara tine racoare.

bucovineanu

Da este valabil numai iarna.Daca inteleg bine acel sac se afla sub podisor. Daca nu ai alt podisor merge si asa. Vara podisorul trebuie sa aiba aerisire, sa aiba macar o parte din sita pentru a usura circulatia aerului in stup si astfel albinele pot mentine mai usor temperatura optima in stup.

andrei_salaj

nu stiu cat de valabila e chestia cu aerisirea stupului(chiar  vara) in partea superioara.

D006

adica? zi ce ai de zis

D006

pe langa sac circula aer, nu e problema

PricopArthur

Sacul de rafie e bun, dar imbartaneste relativ repede. Anul urmator vei constata ca incep sa se rupa fregmente mici din el.
Si nici nu poti aduna propolisul de pe el.
Miere multă şi inimă curată!

D006

si atunci? care e solutia? voi ce folositi?

andrei_salaj

podisor de lemn...sau folie....sau saltea de papura...sau un crac de la o pereche de blugi..il roade mai greu

D006

D006

sa-mi ziceti daca e corect cum vreau sa le roiesc artificial, cel putin eu asa am inteles :
A-este stupul care roieste
B-este stupul nou
Deci... caut in A rama pe care este matca si o izolez intr-un stup sau lada (C)
Iau apoi rama pe care este botca si o pun in B.
Mai pun pe langa rama cu botca 4 rame cu puiet (e pe 10 rame familia A)
Pun inapoi in A rama cu matca pe care am izolat-o
Distrug toate botcile care au ramas.
E am inteles bine? Astept raspuns

bucovineanu

Mereu incepatorii sunt nerabdatori sa-si creasca numarul familiilor. Dar de cele mai multe ori stupina creste mai repede decat priceperea apicultorului de a le ingriji. Nu mai gasesc pe forum"sfaturile" pe care colegul Cristi le dadea incepatorilor. Poate ne ajuta dumnealui si le reaminteste  incepatorilor.
Acum sa revenim la subiectul de mai sus. Divizarea este recomandata atunci cand familia a ajuns la apogeu si mai ales atunci cand a intrat in friguri. Daca familia are numai zece rame prin divizare se obtin 2 familii slabute. Este mai bine ca regina sa fie pusa in stupul B care se afla pe alta pozitie. Deasemenea in stupul respectiv pe langa ramele cu puiet se mai scutura si alte rame cu albine deoarece toate culegatoarele se intorc in familia de baza. Se distrug toate botcile din ambele familii in afara de 2 in familia fara regina. In aceasta se lasa o botca inchisa si una necapacita. Se pune o pioneza pe rama cu botci.Albinele vor trage alte botci pe care le vom distruge dupa 7 zile, in afara de cele2 de pe rama insemnata.