Roiul artificial

Creat de dragos2006, Aprilie 03, 2009, 12:19:59 AM

« precedentul - următorul »

D006

am inteles... la toate 3 familiile le-am pus sirop, nu mult. 700 de ml pe saptamana. la toate 3 familiile s-a intamplat fenomenul ala, multe albine la urdinis si agitatie dar la o familie e persistat mai mult, vreo 10 minue. la celelalte doua nu a tinut mai mult de 5 min. fiind incepator si vazand botca am crezut ca se pregatesc de roire. aaaa.... da!!!! azi a disparut botca! de ce?!?!!?

bucovineanu

Unde era respectiva botca? In mijlocul ramei sau in partea de jos?
Era o botca capacita, avand forma unei arahide necojita, sau era o cupa mica rasturnata?

D006

era pe penultima rama, spre interior orientata. la mine cuibul e in partea dreapta, deci a doua rama de la stanga la dreapta. era o singura botca si arata ca o aluna de pamant (alune din alea aduse din ungaria, cate doua intr-o coaja). Cred ca era capacita. Tu la cupa aia mica rasturnata te referi la botca de matca, nu? Nu cred ca era din aia, era capacitata. :|

bucovineanu

Din cele descrise mai sus rezulta ca nu era o botca de roire ci mai degraba o botca de shimbare linistita.

stefan1

Cum adica botca a disparut de pe o zi pe alta? Ce a ramas acum in loc? O botca in stup este clar o situatie speciala: cel mai probabil e vorba de o schimbare linistita, desi atunci botcele sunt mai in mijlocul cuibului, dar pot fi si exceptii. Trebuie sa verifici daca din acea botca capacita a iesit o matca, daca matca veche mai este, daca ai oua sau daca nu care este cel mai tanar puiet, deci de cand nu mai oua matca. Vezi daca mai ai alte botce. Este posibil si ca matca ce urmeaza sa fie schimbata sa distruga botca inainte de iesire, iar albinele sa faca altele, deci sa amane o vreme schimbarea matcii. Controlul sa-l faci dimineata sau mai spre seara, deci nu in perioada cand matcile pot iesi la zbor, ca risti ca eventuala matca noua sa zboare de pe fagur si sa se rataceasca.
Nimic nu costa mai mult decat nestiinta! (Legea lui Moisil)

D006

nu stiu... botca a disparut, am verificat de 2 ori in aceeasi zi, nici mie nu-mi venea sa cred. da asa e... a disparut. poate am prins-o eu spre final. agitatie a fost la urdinis... dar ce s-a intamplat nu stiu. cert e ca nu-mi place familia. nu e curata. am gasit viermi in rame, se inmultesc greu. probabil pentru ca mosu mi-a dat o matca batrana iar acum au schimbat-o.... nu stiu ce sa zic....

D006

oricum... familia e pe 8 rame acuma, destul de puternica. chiar daca schimba matca eu zic ca pot recupara. restul 2 familii sunt pe 7 rame

D006

Citat din: protteusoricum... familia e pe 8 rame acuma, destul de puternica. chiar daca schimba matca eu zic ca pot recupara. restul 2 familii sunt pe 7 rame

Da, abinele pot recupera,dar trebuie sa stii ca de tot ce trebuie recuperat de ele, noi apicultorii ne facem vinovati.
Familia despre care vorbesti este cea pe care ai adus-o de la 1,5km?
Eu nu am inteles nimic din cele spuse de tine asa ca nici sfaturi nu pot sa dau.Incearca sa te pui la punct cu termenii apicoli si totul va fi simplu.Atunci cand vei avea intrebari este bine sa pui si cateva foto .

D006

da, e familia pe care am adus-o de la 1,5 km. "problema" de mai sus am rezolvat-o. multumesc oricum...

D006

e ok daca dupa salcam scot o rama si le las sa roiasca? am 3 familii si vreau sa le inmultesc

filip

Esti sigur ca prinzi roii?
Cum se opreste un roi din zbor?
Cum iei roiul din varful pomului de 20 m?
Sunt intrebari la care trebuie sa gasesti raspuns. :)
Nu lasa visele sa piara, pentru ca daca visele mor viata nu este decat o pasare cu aripi rupte care nu mai poate sa zboare. (Langston Hughes)

D006

Informatie pentru cei interesati: in jurul Resitei a inflorit salcamul.In noaptea asta pare ca va ploa.Ar fi bine.E o ploaie mult asteptata.

D006

D006

e bine asa?

D006

sacul peste ramele din magazie